Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
16-12-2015
façade panelen
Vandaag had ik hulp ingeroepen om op de façade de panelen te veranderen. Bijna het hele jaar hing er één grote van 2,5m x 1,25. Nu zijn er drie van 1,25m vierkant met als thema, de kerstperiode of de winter.
Op de façade van mijn atelier hangt links een paneel, een kerststal voorstellend. 'En het licht scheen in de duisternis'. Rechts hangt een nachtzicht: 'landschap met vloedgolf'.
Dit zijn 'de drie koningen' op weg naar...de verlosser! Voor de een illusie, voor de andere werkelijkheid.
Dit is het totaalbeeld, de drie panelen in één blik. Het was geen gewone dag...miezerig nat in de voormiddag en de namiddag ging op in boodschappen.
16-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
15-12-2015
Welke winter komt er?
Het is niet omdat we half december nog relatief warme temperaturen kennen dat we geen winter zullen krijgen. Echt voorspellen wanneer en hoe hard is niet te doen. Voorspellen doe ik niet. Ik hou rekening met de mogelijkheid. Het is ook niet omdat er enkele zachte winters voorbij zijn dat er geen harde meer kunnen komen.
Ik verwacht een harde winter omdat verschillende tekenen in de natuur er op gewezen hebben of nog wijzen. Ik voorspel niet maar neem voorzorgen in de tuin voor een strenge winter.
Het kan ook een winter zijn met een bitter strenge periode. Er staan nu bv. nog struiken die hun bladeren niet kwijt zijn.
Weerspreuken waren vroeger het enige die deden vermoeden of verwachten welke winter er op komst was.
De ontegensprekelijke klimaatverandering stuurt een beetje alles in de war. Het enige wat we kunnen doen is afwachten en de winter nemen zoals hij komt. In april kunnen we er dan eens over napraten.
Soms moeten we zware antibiotica nemen omdat we in het verleden de verkeerde keuze hebben gemaakt. We werden geholpen maar ook geplaagd door ernstige bijwerkingen. Zo kunnen de pezen aangetast worden en heb je weinig eetlust enz.
Daar lees je o.a. dat, als je antibiotica neemt, neem je gelijktijdig best ook probiotica zoals: zoals honing, groene thee, olie van oregano, Echinacea enz
Zelf ken ik een middel dat mij bijna 3 jaar spaarde voor verkoudheden. Nu kreeg ik onlangs een zware verkoudheid door, van mijn echtgenote maar in twee dagen was die over. Een specialist, neus keel en oren, dokter Vlaeminck van AZ St Jan, raadde mij aan elke dag mijn neus te spoelen met zoutwater. De methode is belangrijk. Het water dat je in je neus giet moet in je mond terecht komen. Het ene neusgat in en het andere uit spoelt volgens de dokter de sinussen niet. Je moet er ook een gewoonte van maken door elke dag één keer te spoelen.
Ik lach niet met de andere middelen, ze zijn altijd positief te noemen maar niet steeds doeltreffend.
Alle middelen die in bovenstaande sites zijn vernoemd, zijn versterkend.
14-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
12-12-2015
het weer en de natuur
We maken een uitzonderlijke herfst mee met natuurlijk het antwoord daarop van de natuur.
De rozemarijn op ons voorland in volle bloei. Dat dit uitzonderlijk is kan je vaststellen uit de gegevens van de plant, hier onder. De rozemarijn – De plant kan een hoogte bereiken van anderhalve meter, in ons land blijft hij meestal wat lager. – De bloeiperiode is van midden voorjaar tot vroeger zomer (maart tot mei/juni). – De plant draagt paarsblauwe tot witte bloemen. http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/57306-rozemarijn-of-rosmarinus-officinalis.html
De viburnum tinus, die ziet er het hele jaar aantrekkelijk uit, een bijkomend voordeel is dat ie ’s winters bloeit. Voor een kleine voortuin kan het een vrij forse struik (twee meter of hoger) worden, maar hij laat zich makkelijk snoeien. http://tuin-aanleggen.be/?paged=8
Dat de vissen op 12 december aan het oppervlak zwemmen is meer dan uitzonderlijk. En hoe staat het met de klimaatconferentie in Parijs?
We moeten dus nog wachten tot deze avond. Hierboven klinkt het bericht optimistisch hoop gevend. Hopelijk is het deze avond waaarheid.
Dat ik argwanend ben was een beetje normaal zeker. Het optimisme van de Franse politici leek me te groot.
Het akkoord is er dan toch gekomen. Het is een stap vooruitmaar daarmee is ons klimaat nog niet gered. Het zijn maar woorden, ondertekende beloften. Het moet nog llemaal uitgevoerd worden.
12-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
11-12-2015
frambozen
Door het aanhouden relatie warme weer kan je nu nog ten volle struiken en boompjes planten en verplanten.
Zo zijn de planten die ik bij Raymond mocht halen, woensdag in de grond geraakt.
Het was een hele klus omwille van de houtkrullen die eerst opzij moesten worden geharkt om te kunnen planten. Toen ze werden terug geharkt is er veel aarde tussen gemengd geraakt. Veel nut als preventie tegen onkruid zullen ze niet meer hebben.
Ik hoop dat we nu een goede soort gekregen hebben en dat we volgende zomer reeds kunnen genieten van een bescheiden pluk.
11-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
10-12-2015
de moestuin is klaar voor de winter.
De tuin ligt klaar voor de winter. Er komen nog een paar aanpassingen die maar geleidelijk komen.
De totale moestuin is nu omgewoeld uitgenomen waar er planten zijn blijven staan. Er staat nog een deel van een rij prei, een rij warmoes, een toef groene selder en de rij broccoli.
De prei zal in één keer worden weggenomen om buiten of binnen verdreven te worden. Het weer zal dat bepalen. Eerst moet de prei die nu verdreven is op de composthoop opgebruikt zijn. De toef selder zal gerooid worden van zohaast er sprake is van nachtvorst. De laatste broccoli werd gisteren geplukt en ook met heel veel smaak geconsumeerd. Het waren eerder miniscule bloemetjes. Spijtig genoeg nam ik geen foto. Nu gaat er elke dag een plant gerooid worden en bij de kippen geworpen. Daar wordt hij heel vlug totaal kaal gepikt. De overblijvende stokken worden weggehaald voor de verteerhoop. Koolstokken verwerk ik nooit in de composthoop omdat ik composteer volgens de trage methode. Dan bereik je nooit de temperatuur van +/- 70° in de hoop waardoor alle eventuele ziektekiemen vernietigd worden. Zelfs als de kolen er gezond uit zien, zoals nu onze broccoli, vertrouw ik het niet. Kolen zijn op dat gebied gevoelige planten.
Composteren moet je bestuderen en dan de wijze waarop kiezen die het best past in jouw tuin. Over compost is voldoende uitleg verschenen om je wegwijs te maken in een goede methode. http://www.velt.nu/composteren
Als je de vlugge methode toepast (in één ruk van begin tot einde zonder onderbreking)
Bij velt: 1 mengen 2 afdekken 3 natmaken 4 een grote hoop maken 5 omzetten
Bij natuurpunt 1 de ideale standplaats is halfschaduw met enkele uren zon 2 Zorg ervoor dat je altijd voorraad hebt. 3 Let op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken knip je beter in kleinere stukken. 4 Gekookte etensresten, hout – as, aarde, niet biologische aardappel- en citrusschillen horen niet thuis in je hoop. 5 Hoe beter je mengt, hoe beter de start van het composteer proces.
Eindelijk kan ik opnieuw mijn dagelijkse bijdrage plaatsen. Tien jaar lang was ik op post en nu laat ik het over aan anderen. Hoe het opgelost zal worden weet ik niet. Graag had ik verder gedaan maar de tuin wordt een probleem en de blog ook, dus ...ik neem afscheid. Hopelijk blijft deze blog actief met nieuwe bijdragen. Hij zal altijd te bezoeken blijven op dezelfde URL. In de tuin heb ik niet stil gezeten en deed ik elke dag wat ik kon.
Eén van de twee nog overblijvende rijen prei heb ik omgewoeld met de woelvork.
Die heb ik dan verdreven op de composthoop aan de serre. Mijn broer Gerard is er opnieuw een dagje tegenaan gegaan. Dat overlopen we de volgende dagen. Ik blijf nog eventjes elke dag een nieuwe bijdrage plaatsen vooraleer definitief afscheid te nemen.
09-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
05-12-2015
tuin klaar leggen voor de winter...vervolg
Vorige woensdag is er veel werk verricht. Nu werk ik verder al naar gelang het gaat.
De eerste rij prei heeft heel wat droge bladeren op de grond hangen en er begint wat roest op de rest van de bladeren te komen.
Langs weerszijden is er geknipt geweest.
Daarna werd alles opgeruimd en naar de verteerhoop gevoerd die achter in de tuin ligt.
Het gaat bijlange niet zo vlug dan als Gerard er is maar het gaat toch ook vooruit. Ik gaf voorrang aan het verven van het beschermend paneel bij de vijgenstruik. Volgende week komt er nog wel een droge dag en moet de tuin klaar liggen voor de winter. Volgende week komt er nog wel een droge dag en dan moet de tuin klaar liggen voor de winter. De composthoop is bijna volledig opgezet. De afwerking zal voor woensdag zijn bij mooi weer of tussen de vlagen.
05-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
04-12-2015
vijgenstruik
De vijgenstruik is reeds 2 keer vervroren en is nu in zoverre opnieuw gegroeid dat we volgend jaar hopelijk weer vijgen zullen plukken. De voorwaarde is dat hij niet opnieuw vervriest.
De voet van de struik is beschermd door een hoop bladeren. Er is een paneel geplaatst zodat de struik is afgeschermd van de Noordenwind. Ik hoop dat deze recup plaat het verschil zal maken. Ik ga er natuurlijk van uit dat we een harde winter krijgen. Eens de winter voorbij kan het scherm, dat er aan gevezen is er af gehaald worden. Anders staan de groenten achter het scherm tot na de middag 2u in de schaduw.
Deze panelen komen van de garagepoort waar ze 17 jaar dienst deden. Op de duur kwamen ze los en de onderkant was aan het afbrokkelen. De onderkant was niet zo best afgewerkt zodat er water kon in dringen met alle gevolgen van dien. Nu staat die onderkant gewoon op de grond op de bladeren. Zo is dat natuurlijk geen zicht en zal de regen gemakkelijk in dringen.
Ik vond geen teer en heb er dan maar een grondlaag verf op gezet. Voorlopig is er een beschermlaag waardoor de regen zal aflopen en niet in dringen. Het is wel de bedoeling om er nog een degelijk verflaag op te platsen en desnoods nog een bijkomende vernislaag. Of ik het nog voor de winter zal kunnen doen hangt vooral van het weer af.
04-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
03-12-2015
moestuin klaar maken voor de winter
Het weer in november was zo zacht dat ik vergat de tuin klaar te leggen voor de winter. Mijn broer Gerard is komen helpen en de tuin is in één dag, totaal veranderd.
De woelvork staat klaar om de grond ruw weg los te leggen
De vakken 3, 5 en 6 waren reeds omgewoeld toen ik er aan dacht dat er moest worden gekalkt.
Ik heb de kalk dan maar overal geworpen, ook op de reeds gewoelde delen Omdat die zo grof liggen is er nogal wat kalk tussen de knorren gevallen.
Van zodra alles onder de kalk lag heb ik rustig verder gewoeld, mij strikt houdend aan het maximum van 15 minuten.
De wisselteeltvlakken 1,2,3,5en 6 zijn klaar voor de winter. Gisteren heb ik alles zelf omgewoeld, verdeeld over 5 keer een kwartier. Dit is het bewijs dat werken met de ergonomische woelvork van 'Gecotec', niets rug belastend is. Voor de rest heb ik wat rond gelopen als een echte herenboer.
03-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
02-12-2015
seizoensgroenten
Waarom zou je best seizoensgroenten eten? Leven op het ritme van de seizoenen geeft voeding een extra dimensie. Je kijkt uit naar de eerste aardbeien in mei en het lange wachten beloont je met de beste smaak. Kolen in de winter nopen tot creativiteit, maar geven ook een extra portie vitaminen. Seizoensgroenten hoeven geen warm gestookte serres, maar genieten van natuurlijke warmte en zonlicht. Bijna alle groentesoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar. http://www.velt.be/vraag-antwoord/vragen-over-voeding/waar-vind-je-een-lijst-met-seizoensgroenten
Laten we de voordelen van het eten van seizoensgroenten samenvatten in 3 punten.
1. Superlekker Groenten zijn in ‘hun’ seizoen altijd het lekkerst. Geef toe: aardbeien smaken toch veel beter in de zomer dan in de winter? Maar er is meer. Elke groente kan in België gedurende een paar maanden geoogst worden. Wil je de groente toch eten in een ander seizoen? Dan krijg je ingevoerde groenten uit andere landen. 2. Milieuvriendelijk Neem nu bijvoorbeeld sperziebonen. Deze groente kan perfect in België geteeld worden, maar wordt in de winter ingevoerd vanuit Kenia. Daar wordt ze helaas vaak gekweekt door boeren in slechte werkomstandigheden. Na de oogst worden de bonen per vliegtuig naar België getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt. 3. Goedkoper Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker. Omdat ze van lokale teelt afkomstig zijn, zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu. En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij. Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk gelden al deze argumenten ook voor seizoensfruit. http://www.makro.be/public/groenten-uit-het-seizoen-eten
Ik verwerp geen enkele methode in de groenten teelt. Ik vond mij goed met de manier waarop ik het deed. Ik ben sterk geëvolueerd in mijn methode. Onze tuin van +/- 100m2 heeft in de dertig jaar dat ik bezig ben enorm opgebracht. Niet alles was optimaal en als ik afweek was het omdat het niet anders kon. Onze moestuin zal hopelijk nog wel enkele jaren opbrengen. Er is een tijd van starten en een tijd van afscheid nemen.
Indien ik 50 jaar jonger was, dan zou ik er direct mee beginnen na alles grondig te hebben bestudeerd . Ik zou het zeker doen in de schoot van velt.
01-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
30-11-2015
Parijs....Klimaatconferentie.
DIT ZOU WEL EENS DE CONFERENTIE KUNNEN ZIJN VAN DE LAATSTE KANS.
In het Knack nummer 48 van 25 november tot 1 december van p54 totp63 vind je alarmerende bijdragen over de klimaat veranderingen. Heb je interesse en je bent niet geabonneerd of je kocht niet toevallig dat nummer omwille van de terreur, stap dan de bibliotheek binnen. In de leeszaal kan je het nummer gratis raadplegen. Het loont de moeite en je hebt er, zo niet alles, dan toch heel veel netjes op een rij.
P54 en 55:Wat doet de klimaatverandering met de wereld? Akkoord het is zeer extreem gesteld. bv punt 9: Als alle ijs op aarde zou smelten, zou de zeespiegel met 66 m stijgen. Klimaatverandering: De zee blijft nog eeuwen stijgen.
http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/klimaatverandering-de-zee-blijft-nog-eeuwen-stijgen/article-normal-100368.html Heel Vlaanderen zou onderlopen waardoor Brussel aan de zee zou liggen. Laat heel even jouw verbeelding werken...amaai!
Hopelijk zullen de regeringsleiders oor hebben voor de wetenschappers. Er moeten dringend maatregelen getroffen worden anders krijgt Dirk Draulans gelijk op p57. De klimaatcrisis zal meer slachtoffers maken dan het terrorisme.
Op p58 en volgende: De klimaatverandering zou de peiler van ieder beleid moeten zijn.
Extremen zouden moordend zijn. Wees je bewust dat het ernstig is. Dat de regeringsleiders hun verstand mogen gebruiken en dat ze ook hun hart laten mee spreken.
30-11-2015 om 11:48
geschreven door tuinblog d
28-11-2015
vijvers
De vijvers gaan de winter met een paar voorzorgen.
Over de bovenvijver is een net gespannen om de afvallende bladeren op te vangen.
De beneden vijver is nog niet klaar om de winter in te gaan. Ik ben aan de berm weest kijken voor een bussel voor in de vijver tegen het dichtvriezen. Ofwel liggen ze ingegroeid ofwel zijn ze niet meer straf genoeg gebonden door vertering.
Waar ik kan snoeien en een stevige bussel kan maken staan de bladeren nog aan de struiken. Dat heb ik nog nooit mee gemaakt. Ik zal dus nog even geduld moeten hebben.
Wat ik ook vast stel, is dat het waterpeil hoog genoeg is door de vele regen. De vijverfolie moet dus gaten vertonen want ik zie reeds een tijdje dat het vijverpeil ook zakt als er weinig zon is. Het peil gaat dus mee met dat van het grondwater. Vroeger was in september het peil van het grondwater het laagst. Nu is dat niet meer zo. Voor grondwater, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grondwater
28-11-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
27-11-2015
compost
Het werd tijd om de compost naar een drogere plaats te brengen.
Het gaat hier over de rijpe compost die zeer vochtig lag door de vele regen van de laatste weken. Hier is de bodem ook steeds wat dieper uit geschept zodat er een ondiepe kuil is ontstaan.
Hij werd naar de zeefplaats gebracht die veel droger ligt dan van waar hij vandaan komt op de compostruimte.
De gezeefde compost heb ik wat afgeschermd met een betonplexplaat en ook afgedekt met gronddoek. Daarmee zullen de aanwezige onkruidzaden niet kunnen kiemen ook. Als ik, na het afdekken van de nieuwe composthoop nog grondoek over heb, dek ik ook hier de compost af.
27-11-2015 om 17:29
geschreven door tuinblog d
26-11-2015
planten beschermen
Vorstgevoelige of juist verplante struiken worden afgedekt met bladeren. Dit is de de vijgenstruik die ik nog zal afschermen aan de Noord, Noord – west kant met een plaat in kunststof. Ik moet wachten tot mijn broer Gerard hulp komt bieden want alleen kan ik dat niet meer.
Dat heb ik wel geleerd om de vijgenstruik toe te dekken met een flinke hoop bladeren. Als die plaat er zal staan zal ze dienst doen als zuidermuur.
Een sterk bloeiende struik verplanten vóór de winter vraagt ook om toegedekt te worden. Hier in de polders, waar de noordenwind over de vlakte kan blazen kan dat nodig zijn. Die wind werd door de ouderen, de Noordse stier genoemd. Die generatie is zo goed als helemaal gegaan.
26-11-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
25-11-2015
Kolen oogsten en verzorgen.
We hebben twee soorten kolen staan die we kunnen oogsten.
De broccoli oogsten loopt naar het einde en daarom worden de planten niet meer recht gezet en gesteund.
Van de zeven van de tien nog overblijvende planten hadden we deze morgen nog een mooie opbrengst. En zeggen dat er vorige week ook zijn geoogst maar dan in veel mindere mate. De oogst van vandaag werd 'levende vers' klaar gemaakt en deze middag opgediend en met smaak verorberd.
De boerenkool die goed winterhard is zullen we hopelijk nog de hele winter kunnen plukken en klaar maken. Het is dan ook nog de moeite om die planten te rechten en voldoende steun te geven. Ik moest wel wachten tot mijn broer hulp kwam bieden.
Eerst hebben we plant per plant gerecht en gesteund met rietstokjes. Dan hebben we het rek waar het tuingaas voor de broccoli over was gespannen, hier geplaatst. Raar maar waar maar ook hier blijven zeven van de tien planten over.
Er zijn enkele bladeren gesneuveld en Gerard zegt mij dan maar: 'Ik heb nog nooit boerenkool gegeten, pluk er nog maar enkele bladeren bij, morgen eet ik stamppot.'
25-11-2015 om 15:37
geschreven door tuinblog d
24-11-2015
mottig weer
Van vorst is er hier niets in huis gekomen. Het hoeft ook niet hoor. Wat vóór nieuwjaar komt is geen korting. Zo zegt de volkswijsheid. Fris was het wel maar vooral nat. Toch steken de temperaturen aan de kust uit boven die van het binnenland.
Voor het eerst was er achterin de tuin een grote plas.
Zaterdag waren er twee sterke mannen op bezoek.
Zo heeft het mij geen moeite gekost om de potplanten allemaal binnen te krijgen. Dit is het deel dat naar de serre werd gebracht. Er zijn er ook nog in de veranda geplaatst.
De aronskelk heb ik hier binnen gehaald omdat ik denk deze nog in bloei te krijgen tegen het einde van het jaar.
Het zou kunnen dat de poes nog moet verhuizen om plaats te maken voor een bloeiende plant. De geranium die in de serre staat verhuisd nog naar de veranda. Ik vond niet direct een gepaste roller voor eronder. Hier staat alles op wieltjes voor het gemak van het poetsen en dweilen.
24-11-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
23-11-2015
advies en raad
Ik was dikwijls te voortvarend en moest me dan op de borst kloppen.
Ik gaf steeds de raad van: Durf te experimenteren. Dan vergat ik er wel eens bij te zeggen dat elk experiment kan mislukken. Soms heb ik ook wel eens geluisterd naar minder goede raad. Ik ben het best thuis in de moestuin en kan er dan ook zeer moeilijk mee stoppen. Wat siertuin en vijver betreft ga ik meestal te rade bij specialisten op deze punten. Dan krijg je wel eens verkeerde raad. Zo kreeg ik de raad om na een hardere winter onze vijgenstruik totaal in te snoeien. Dat zou ik zeker niet meer zo vlug doen maar eerst 100% zeker zijn dat hij dood is. Want de onze was niet dood en groeide terug van op de grond.
Het duurt zeker 5 jaar vooraleer je opnieuw vijgen plukt. Als de winter niet te stevig is plukken we volgende herfst opnieuw vijgen.
We krijgen een eerste winterprik en dat wil zeggen dat de potplanten naar binnen moeten.
Reeds het grootste deel van de geraniums staat binnen in een nieuwe generatie van potten. In feite is dat een cache-pot waar ik telkens een degelijk gat in boorde. Het gebruikte materiaal is papier-maché met polyester. Dit vormt samen een taai, licht en degelijk geheel. Wij vinden het sierlijke potten maar een beetje duur in aankoop.
De trap is bijna leeg gehaald. Het is onze bedoeling om elk jaar van die nieuwe potten bij te kopen tot we een eenvormigheid bekomen.
Ook in de kruidenhoek staan er potten die vandaag nog naar binnen moeten.
Het terras moet ook leeg gemaakt worden. Niet alle potten kunnen in de veranda hun onderkomen vinden. Een deel moet naar de serre waar ze bij vorstweer dubbel kunnen afgedekt worden.