Het Geluksgevoel van 'Vlaamse' Kinderen
Onderzoekers van Universiteit Antwerpen bevroegen 5.091 kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar in 69 Vlaams-Brabantse scholen over hun welbevinden in en buiten de school.
Resultaten: Kinderen uit de bovenste helft van de lagere school geven zichzelf gemiddeld 8,2 op 10 op de geluksschaal, toch geeft meer dan 8 pct zichzelf een onvoldoende. Opvallend: factoren als thuistaal of gezinssamenstelling lijken weinig invloed te hebben.
De resultaten zijn bevredigend voor de onderzoekers, maar ik geloof er geen fluit van en hecht geen waarde aan de onderzoeksresultaten. Omdat niet bekend is hoeveel allochtoontjes in de proefgroep zaten, want zij kunnen een ander gedacht hebben over 'gelukkig zijn'. Het geluksgevoel van Vlaamse kinderen zou dan ook uitsluitend bij onze eigen Vlaamse kinderen onderzocht moeten worden... Het geluksgevoel van allochtoontjes is een ander hoofdstuk.
Sociale Wenselijkheid
Volgens de onderzoekers geven de kinderen zichzelf gemiddeld 8,2 op 10 op de geluksschaal... Veel te rooskleurig! In werkelijkheid kan het gelukscijfer veel lager liggen omdat kinderen bij ondervraging geneigd zijn om sociaal-gewenste antwoorden te geven, om antwoorden te geven die sociaal aanvaard zijn. Ze laten hun hart niet spreken en zo kom je niet te weten wat ze 'echt' denken en voelen. Een ondervraging van kinderen is enkel betrouwbaar bij individuele afname.
De toelichting van psycholoog Luyten van KULeuven getuigt van weinig realiteitszin: "We leven in een land met een hoge levensstandaard, dat voor kinderen veel ontplooiingsmogelijkheden biedt. Dat zie je aan het aantal kinderen dat zichzelf als 'heel gelukkig' omschrijft." Hoge levensstandaard?... Veel ontplooiingsmogelijkheden?... Hoe lang nog? En waarom vindt Luyten het nodig om ons land de hemel in te prijzen?
Aan Houzee: Het is inderdaad zo dat als de stemplicht op 16 jaar telt, zoals Anciaux zou willen, dat er dan meer stemmen gaan naar 'sociaal-wenselijke' partijen. Jonge kinderen zouden zelfs blindelings voor een sociaal-wenselijke partij kiezen achter de gordijntjes van het kieshokje. En het Vlaams Belang zie ik in multiculturele scholen echt niet als een sociaal aanvaarde partij. Er is nog veel werk aan de winkel voor Vlaams Belang Jongeren. Op 18 febr. heb ik op m'n blog al een poging voorgesteld om schoolkinderen warm te maken voor het Vlaams Belang. Zo'n actie zal wel niet mogen, maar 't is 't proberen waard.
|