Kruid de lapjes met peper en zout en bestrijk ze met mosterd. Bak ze aan in boter en leg ze in een ovenschaal. Maak het zakje braadjus aan en giet het over het vlees, voeg tijm en 2 laurierblaadjes toe en stoof gaar in ong. 2 uur in de oven op 150 graden. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken. Kook ze gaar en stoom de kool beetgaar. Pureer de aardappelen en voeg de kool en de melk toe. Breng de puree op smaak met peper en zout. Roer de boter door de puree en serveer samen met de gaar gestoofde sucadelapjes.
Fruit ui, courgette en knoflook. Voeg zout, oregano en pepertje toe met het blikje tomatenblokjes en laat 5 min. pruttelen. Snij de vis in grove stukjes en besmeer deze met het citroensap. Doe de visstukjes in de tomatensaus en laat 6min. zachtjes koken. Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel een beetje chilipoeder. Serveer er pasta bij.
Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de helft van de olijfolie langzaam door. Voeg de geraspte kaas door het mengsel en roer er de rest van de olie door. Breng de saus op smaak met pepere en zout. Bestrijk het vlees met een kruiden-olijfolie en bak kort in een grillpan. Serveer met de saus, een gemengde salade en gebakken krielaardappeltjes.
Maal 200g amandelen, 8 grote ontpitte dadels, 100g gedroogde vijgen en 150g donkere rozijnen door de vleesmolen en draai bolletjes van het maalsel. Eventueel bestrooien.
Dadelines 400g dadels, 80g geraspte kokos op de zelfde wijze bereiden als hierboven
Energiereep (ca. 24 repen)
Meng tot deeg : 70g sesamzaad +70g amandelen (als poeder verwerkt), 100g ontpitte dadels + 100g gedroogde bananen + 200g gedroogde vijgen + 120g rozijnen + 1,5dl appelsap + 80g geraspte kokos (gemengd in de mengbeker). Rol uit met een deegrol en snij de repen uit (aan één kant Hostipapier).
Saus op ijs
Mix aardbeien met amandelen.
Snoep gezond maar suikerpatiënten moeten hiermee toch wel uitkijken!
80g geraspte kokos, 12 gepelde navelsinaasappelen, 12 theel geraspte gemberwortel, 2 theel gemalen kardamon (kruid), 2 sappige mango's of papaya's, 6 eetl agar-agar (staven weken, sliertjes en poeder hoeft niet), 2dl water en muntblaadjes om te versieren.
Bereiding Mix de geraspte kokos met de ontpitte sinaasappelen, gember, kardamon, mango of papaya. Maak de agar-agar klaar en voeg dit aan het mengsel toe. Breng het mengsel over in de taartbodem en versier. Laat opstijven en smullen maar!
Maal fijn tot meel met een koffiemolen: 80g zonnbloempitten, 150g sesamzaad, 150g amandelen, 60g geraspte kokos. Pureer: 200g (bruine) geweekte rozijnen en 150g ontpitte zachte dadels. Voeg alles tesamen, goed mengen en kneden. Breng het deeg in een vorm als taartbodem.
Vulling: Snijd 10 á 12 grote perzikken (geschild) in schijven en meng dit met 6el vers sinaasappelsap. Maak 200g amandelen fijn en voeg dit samen met 6el ahornsiroop (sap van esdoorn ingedikt) of 2el goedlopende honing, 3dl water en 2tl vanille-extract tot een romige saus in de mixer. Druppel op de laagste mixerstand 2dl neutrale olie(distel) bij. Bestrijk de taartbodem met de brei, leg daarboven op schijfjes perzik, dan weer brei, dan weer perzik. Versier met muntblaadjes en plaats 2uur in de koelkast.
Ananasvulling 2el foelie, 8 bananen, 50g geraspte kokos, 2 kleine vliegtuigananassen, 4tl honing, 4tl agar-agar, 2dl water 1 rijpe kiwi.
Bestrooi de taartbodem met foelie. Rangschik de bananen in schuine plakjes in de vorm. Meng de kokos, ananas en honing tot een romige saus in de mixer. Verwarm het water tot koken, breng de agar-agar erin en roer 2 á 3min. door. Meng het agar-agar-mengsel bij de ananas in de mixer (de hoogste stand). Pel de kiwi, snij in de lengte doormidden en, snij plakjes en leg deze over de taart. Overstrooi met kokosschilfers.
De gepelde kastanjes stomen in de ketel tot ze gaar zijn. Ondertussen de overige ingrediënten schoonmaken en fijnschaven. Dan alles samen in een mengbeker doen, het water erbij en en mixen tot een gladde massa. In een pot doen en warm houden voor het opdienen.
2. witte koolsla
1 middelgrote kool fijnschaven in nogal grove stukjes.
3. knoflook-kruidendressing
1 geplette of gehakte knoflookteen, 5el olijfolie, 1/2tl kervel, 1/2tl marjolein, 1/4tl pepermunt, 1/2tl tijm, 1/8tl dragon, 1/2tl groentebouillon. (De opgesomde kruiden zijn in gedroogde vorm).
Alle ingrediënten in een kom goed door elkaar kloppen of in de mixer. Vermengen met de koolsla en wat laten trekken. Eventueel 3el appelsap of 2el vers citroensap doorroeren.
Veel succes en smulze!
Hoeveel kiekjes zouden er van deze tempel al gemaakt zijn?
Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de helft van de olijfolie langzaam door. Voeg de geraspte kaas door het mengsel en roer er de rest van de olie door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Bestrijk het vlees met een kruiden-olijfolie en bak kort in een grillpan. Serveer met de saus, een gemengde salade en gebakken krielaardappeltjes.
Fruit de sjalotjes in 1 lepel boter, voeg wijn en azijn toe en laat 3 min. koken. Voeg slagroom toe en laat nog eens 3 min. koken. Meng de helft van de garnalen met boter en draai tot een gladde massa. Breng de saus opnieuw aan de kook, voeg Jacobsschelpen toe en laat kort meesudderen. Roer er de garnalenboter door en voeg restant garnalen toe met de kervel. Laat de saus niet meer koken en breng op smaak met peper en zout. Serveer als een voorgerecht met toast.
500g soepvlees, 2 uien, laurier, peper en zout, azijn, beetje bloem, peperkoek, gare aardappelpuree, beschuit, boter.
Kook het soepvlees gaar en maak er hachee van: snij het in stukjes en meng het met de laurier, de klein gesneden uien, wat peper en zout, de azijn, de bloem en 2 plakjes kleingesneden en met water gestoofde peperkoek. Schep de hachee in een ingevette ovenschaal, daar bovenop de puree. Verkruimel de beschuit op de bovenste laag en leg er wat klontjes boter op. Ong. 30 min. in een voorverwarmde oven, stand 6. Smaakt lekker met appelmoes.
Tip: Gebruik de bouillon van het soepvlees voor heldere groentensoep.
Drie is teveel is een gezegde dat hier niet opgaat! Aanvankelijk stond er maar één takje op deze foto. Door gebruik te maken van de kloonstempel van het bewerkingsprogramma Photofilter zijn er de twee zijstengels bijgekomen en dat ziet er toch veel leuker uit.
Tomatensoep voorgerecht voor 4 personen bereidingstijd ca. 10 min.
Doe het tomatensap met de suiker en de bouillontabletten in een grote pan. Zet de pan op een hoog vuur en breng de soep aan de kook. Zo nu en dan even roeren. Knip de blaadjes van de takjes peterselie fijn en giet in 4 soepkommen een scheutje slagroom. Roer de rest van de slagroom door de soep en schep de soep in de koppen. Strooi de peterselie erover en dien op. Eetsmakelijk!
Deze dia geeft de plant in zijn oorspronkelijke staat weer.
De Gelderse Roos is een zeer opvallende struik te vinden op bosachtige en vochtige plaatsen. De witroze vlakke bloemtuilen bestaan uit twee verschillende delen de buitenring wit en grootbloemig het binnenvlak met kleine wit-roze bloemetjes.
Deze uitsnede van een foto, gemaakt in de Antwerpse Zoo, geeft het lijnenspel weer van de Koraalduivel. Een echte veelvraat met giftige stekels. De vis plant zich razendsnel voort en zonder natuurlijke vijanden een plaag!
Als een veertje aan een twijg wapperend in de wind denk ik aan jou en zwijg ik ben jou goed gezind!
Meng alle grondstoffen, maal met een staafmixer alles fijn, de massa mag niet meer uit elkaar vallen. Maak 8 ballen, druk deze plat en frituur op 175 graden goudgeel. Serveer met een knoflooksaus.
Orchidee met een beijzeld raam als achtergrond. Deze dia werd mij toegezonden door een mede-cursiste van een digitale fotocursus
Verwarm de oven voor op 220 graden C, vul een grote diepe pan 3/4 met warm water en voeg 1 tl zout toe. Zet de pan op een hoog vuur en breng het water aan de kook. Voeg de macaroni en de prei toe, kook de macaroni gaar (kijk op het pakje) en giet de macaroni af. Meng de macaroni en de prei in een ovenvaste schaal met de kaassaus, de ham en de kaas. Zet het gerecht in de oven tot het gerecht goudbruin is (ca. 20 min.). Meng de sla vlak voor het eten met de slasaus/dressing.
Op deze dia zien we het verval van een Distelvlinder in een vijver gelijk erwtensoep!
Jantje mocht met zijn ouders mee naar het naaktstrand. Eenmaal daar aangekomen en na zich op het strandlaken geïnstalleerd te hebben, vraagt Jantje: Hoe zit dat nu: ik zie pappa's met kleine plassers en pappa's met grote plassers? Dat zit zo, Jantje, zegt zijn vader: de pappa's met de kleine plassers, dat zijn de geleerde mannen en de pappa's met de grote plassers zijn de domme mannen! Jantje denkt erover na. Even later vraagt hij: hoe komt dat nu, dat ik mamma's zie met kleine borstjes en mamma's met grote borsten? Ah wel, zegt zijn vader,"dat komt zo Jantje: de mamma's met de kleine borstjes zijn de slimme vrouwen en de mamma's met de grote borsten zijn de domme vrouwen! Jantje denkt er over na. Na een tijdje vraagt zijn moeder: Jantje, heb jij je vader soms gezien? Ah wel, zegt Jantje, die heb ik net zien praten met een hele domme mamma en hoe langer hij praat, hoe dommer hij wordt!
Papa, wat is eigenlijk een slippertje, wil Jantje graag weten. Dat is genot zonder trouw, ventje, is het antwoord.