Confituur en geleixml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ons baasje heeft met al dat bloggen al flink wat bijgeleerd. Zo het onderscheid tussen confituur en gelei. t Baasje dacht aanvankelijk dat het verschil te vinden was tussen dialect en beschaafd of algemeen Nederlands.
Niks daarvan, het verschil zit m in de methode van sap vergaren. Bij confituur gaat gans het fruit de pot in, zowel sap als vruchtvlees. Bij gelei dient enkel het sap, het kooksel van vruchtvlees en sap moet een ganse nacht uitlekken. Uitlekken hier in de betekenis van druppen, niet in de kontekst van je bord uitlekken.
Zo is hier vannacht, terwijl alles rustig lag te slapen, gelei ontstaan. Gisteren heeft het hoofdbestuur bramen geplukt, aangelengd met druiven, (ook gepikt Fons) het sap heeft een ganse nacht gedrupt en vanmorgen heeft het vrouwtje daar 7 potten gelei van kunnen koken.
t Baasje die al die alchemie in de keuken van op een afstand bekijkt gaat nu weer nieuwe etiketten moeten creëren want Bramen/druiven gelei is hier nog nooit bereid geweest
Bas & Belle
|