Mis en bouteillexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dat staat gewoonlijk op het etiket van een wijnfles. Als je wijn koopt in een bidon van 25 liter staat er op de bidon hoogstens wat er voordien heeft in gezeten.
t Baasje heeft dus in de coöperative in Pugnac, tegen Bordeaux enkele van die bidons laten vullen met het vooruitzicht van de verjaardagsfeesjes. Die feestjes zijn nu wel definitief achter de rug, voor een jaar toch, en nu moet de overschot aan wijn in flessen gedaan worden om te bewaren.
Alles bijeen zijn ze daar toch wel eventjes zoet mee. Het begint er al mee dat je in de jaren voordien al voldoende moet gedronken hebben vooraleer je flessen hebt. Daar moeten dan de etiketten van los geweekt worden en de flessen moeten een eerste spoelbeurt krijgen vooraleer ze worden weggestapeld voor hervulling.
Als het bottelen dan voor de deur staat moeten al die flessen nog eens gespoeld worden met warm sodawater en nagespoeld met koud water. Dan moeten ze uitlekken op een afdruiprek of zon speciale staander waarop wel 50 flessen kunnen uitlekken.
Tegen de tijd dat alles is uitgelekt staat het baasje klaar met zijn bidon op een verhoog. De bidon samen met de fles hebben dan een andere naam gekregen en worden nu plots communicerende vaten.
Je ziet zelfs natuurkunde komt er bij kijken. Indien je niet met zon slangetje werkt heb je veel kans dat er wijnsteen en bezinksel uit de bidon in de fles terecht komt . Met het baasje zijn plastic slangetje wordt er haast niet gemorst en komt er geen vuil in de fles.
Gewoonlijk gaat het zo dat er bij het avondeten geen wijn meer gedronken wordt wegens al genoeg gehad deze namiddag
Bas & Belle
|