Werkjes voor binnen
Voor de
baasjes in elk geval, voor ons gaat het een slaapdag worden voor zover we
kunnen zien.
Het is
grijs en het regent, het regent afwisselend motregen en pijpenstelen, het enige
dat zeker is
het regent aan één stuk door tot nu toe.
De baasjes
zien ons liever niet naar buiten gaan want we komen telkens kletsnat terug
binnen en de hondenhanddoeken zijn al kletsnat van één voormiddag honden
afdrogen !
t
Vrouwtje is een reuzenpompoen aan het verwerken naar pompoensoep die het baasje
straks gaat steriliseren. Dat zijn fittamientjes voor de winter zegt m dan,
en we geloven hem op zijn woord.
Straks
gaat onze steriliseerspecialist ook een poging wagen om perziken te
steriliseren. Het vrouwtje heeft al zoveel perzikenconfituur gemaakt dat we het
volgende jaar meer dan één pot moeten soldaat zien te maken. Die één pot is
geen probleem, maar als je ziet dat er ook nog eens zoveel confituur gemaakt is
van kersen en pruimen
de slager gaat niet veel commerce met ons kunnen doen
wat boterhambeleg betreft.
De
perziken die t baasje gaat steriliseren gaan dan weer een toepassing vinden in
gebak allerhande. De vermageringskuur van t baasje gaat weer een stap terug
moeten zetten als we al die zoete dingen op ons bord gaan krijgen.
We hebben
wel een voordeel dat die voorraad aan gesteriliseerd fruit na de bewerking
niets meer kost in tegenstelling van bewaren in een diepvriezer. En het blijft
ook langer goed dan diepgevroren.
Maar er is
nog hoop voor het dieet. Enkele dagen terug begaf ons baasje zich op het pad
van nichtje en aangetrouwde neef Gert en Anke van bakkerij Willems in Turnhout.
Hij ging tarte tatin maken. Je weet wel, die vriê lekkere tondersteboven
gebakken appeltaart. We kunnen melden dat
buiten een geschroeide vingertop van
t baasje door de gloeiende suiker , alles goed gegaan is behalve het
eindresultaat. TV koks en kookboeken schrijvers Huyzentruut en Meeus kunnen in
t vervolg bij onze baas de pot op ! Alles vertellen ze
behalve de plaats waar
je dat toekomstige gebakpronkstuk in de oven dient te zetten ! Een stuk vlees
dat een uur te lang op de BBQ op een hoog vuur heeft gelegen zag er tegenover
de baas zijn tarte tatin nog heel fris uit !
180° drie kwartier in de oven, volgens t vrouwtje is dat stand 3-4 op
de ovenknop
Maar dan moet dat baksel wel bovenaan in de oven staan, en niet
onderaan zoals t baasje deed. Zievereers, dat vertellen ze er dan niet bij hé
! En wat hebben we vandaag geleerd ? vraagt Piet dan
Wel, we hebben geleerd
dat het allemaal zievereers zijn, die koks van den televies !
Belle
& co
|