Ferret 06-08-2014
Een mengelmoesje van nieuwtjes…
Een grijze dag vandaag in de Charente, bewolkt, warm en droog (tot nu toch) in de krant kunnen we in het meteo bericht vernemen dat er veel kans op regen zou zijn. Goed voor de tuin horen we onze baasjes zeggen, maar minder voor ons Drentjes want dan moeten we binnen blijven… En dat doen we niet graag.
Met onze logé, “den Hercule” gaat alles prima. Hij dolt met Lucy en met haar moeder Hera. Ook met Heros gaat het goed samen in de zin van, ze spelen wel niet met elkaar maar ze maken ook geen boel met elkaar. Je kan dus van Herrcule niet zeggen “dat ‘m voor de venten is”, dat is wel duidelijk ! En Belle… die bekijkt het vanop afstand en zag dat het goed was !
Als ultiem redmiddel tegen het blaffen naar al wat hier aan de buitenkant van de afsluiting passeert heeft het hoofdbestuur dan toch uiteindelijk een anti blafband aangeschaft. Belle gaat de eerste zijn die hem om krijgt als het weer eens de spuigaten uitloopt. Gewoonlijk is zij de eerste om alarm te slaan wanneer de kat van de overburen nog eens de straat over steekt, of wanneer de vuilniswagen of postbode nog een gehucht verder van ons verwijderd is, of wanneer er een verloren gelopen jogger in de straat opduikt. Hopelijk helpt de antiblafband. Hij werkt op ultrasoon geluid en niet met elektrische stroomstoten. Hier telt dus het principe “wie niet horen wil… moet zwijgen”.
Gisteren was het hier bij het hoofdbestuur weer “werkendag”. Snijplanken, vervaarlijke messen groot en klein, kookpotten waar je hoogtevrees bij krijgt wanneer je er vanboven inkijkt, Weckpotten en de steriliseerketel waren de werktuigen van dienst,. Het was dus “soep maak dag” gisteren. Zeven Weckpotten van een liter was het resultaat van de arbeid. En de inhoud van de potten zal je je misschien afvragen ? Het is een mix geworden van courgette, tomaten en uien. Dat was vorig jaar ook al een prima formule en omdat de groenten samen rijp zijn is het een logische keuze. De voorraadkast, “de schapraai” zoals het baasje het noemt, begint dan ook al aardig gevuld te geraken.
Ook de vijgenboom begint aan zijn tweede lading rijpe vijgen. Aan het eind van de week zullen er wel weer genoeg zijn om de ladder nog eens onder de boom te zetten. De gasten al van de vijgenconfituur hebben gegeten waren in de wolken over wat ons vrouwtje heeft geproduceerd. Vooral in combinatie met een kaasschotel op het einde van een eetmaal is de vijgenconfituur onovertroffen lekker. Ook in de sjiekere restaurants krijg je bij een kaasschotel een toefje vijgen confituur. Bij ons mogen de gasten zelf uit de pot nemen, wat meestal een flinke kwak betekent ! Maar gelijk hebben ze, het baasje geeft gewoonlijk het goede voorbeeld…
Belle & co
|