La Magdeleine 30 04 2015
Een regendag …
Het heeft zowat gans de namiddag geregend vandaag, niet dat het met bakken uit de hemel is gevallen maar toch genoeg om goed nat te worden. En dat zijn we enkele keren geweest vandaag.
Het was wel de bedoeling dat we het baasje zouden helpen met zo één van de “binnenwerkjes” die altijd achter de hand gehouden worden voor dagen als deze. We hebben ons baasje niet lang geholpen , buiten in de tuin ravotten is veel plezanter en het baasje kon er vrede mee nemen dat hij mits vier kletsnatte Drenten af te drogen goed kon doorwerken.
Het baasje heeft vandaag de steriliseerbokalen, die netjes uitgewassen her en der in stapelbakken waren opgeslagen, gerangschikt naar inhoud en allemaal hun plaatsje gegeven in de daarvoor bestemde kast in de schuur.
Ook de een jaarlang verzamelde confituurbokaaltjes zijn zo goed als mogelijk gesorteerd en opgeslagen. Klaar om gebruikt te worden wanneer de vruchten uit de tuin rijp zijn. Het baasje kwam op dat gedacht toen hij deze ochtend samen met het vrouwtje de forsythia aan het snoeien was. Vlak daarbij staat “in de warmste hoek” van de koer een vijgenboom die een tiental jaar geleden door het hoofdbestuur zelf geplant. De takken hangen werkelijk vol met nu nog kleine vijgjes. Maar die vijgjes zijn binnen enkele maanden ook grote vijgen en dan moet daar iets mee gedaan worden. Meestal gaan die vruchten omgetoverd worden door het vrouwtje in heel lekkere confituur.
De vrienden , familie en kennissen die er al van geproefd hebben hopen elk jaar weer dat er een potje voor hen gereserveerd is. Het vrouwtje gebruikt er speciale confituursuiker voor waardoor ze maar de helft van de normale hoeveelheid suiker dient te gebruiken. Daardoor heeft de confituur een veel betere fruitsmaak dan de “industrieconfituur”.
Als je de foto van de jonge vijgen bekijkt dan moet je bedenken dat die rijp zijn wanneer ze hangen, en heel oneerbiedig zeggen sommige Fransen erbij “zoals de kl*t*n van de Paus”. Waarom juist die van de Paus is ons ook onduidelijk, wie dat wel weet mag het ons vertellen.
Misschien weet Fons van de “keukenweetjes” blog dat wel. Die is nogal straf in wetenswaardigheden allerlei onderwerpen wat eten betreft !
Belle & co
|