La Magdeleine 03 06 2015
Eindelijk…
De tomaten zijn geplant, vier rijen van 11 planten staan te groeien in de volle grond in de moestuin. Dit jaar gaan we hoofdzakelijk tomatenplanten en nog wat preien. De tomaten gaan we inmaken in steriliseerpotten en dan zijn ze verschillende jaren houdbaar.
We zijn, als de oogst wat meevalt, verzekerd van de lekkerste tomatensoep, spaghettisaus die je op het noordelijk halfrond kan vinden. Want deze tomaten, “tomate Russe” zeggen de Fransen zijn in tegenstelling met gekochte gangbare tomatensoorten echt zoet, daarbij zijn ze ook nog eens heel groot en bevatten weinig zaadjes. Wij vinden het de ideale tomaat voor ons. Verschillende van onze vrienden en kennissen hebben al zaadjes van ons gekregen en alle zijn unaniem… dit zijn toptomaten.
De zaadjes hebben we zelf genomen wanneer we tomaten aten bij bvb een BBQ. De zaadjes werden dan opgevangen in een kommetje vooraleer de tomaten op tafel kwamen.
Het baasje droogde dan die zaadjes op een vel keukenpapier en legde ze in rijtjes van 10 zaadjes. Ze kunnen dan op een lint (het uitgeknipte keukenpapier) zo gezaaid worden. En je weet gelijk hoeveel zaadjes je geplant hebt. Best makkelijk en plezant om doen op die wijze.
Vanavond hebben we hier in La M. de eerste maal dit jaar de BBQ uit de stalling gehaald. Sinds het kleine afdakje boven de voordeur vervangen is door een heuse overkapping, moeten we ook niet bang meer te zijn dat we met het hele BBQ circus onderdak moeten zoeken in de hangar wanneer het nog eens op regenen uitdraait. Wat we in het verleden al enkele malen hebben moeten doen.
Morgen verwacht météo France 34° C, baasje is blij dat ‘m vandaag heeft doorgewerkt met de tomaten want aan zulke temperaturen heeft hij een broertje dood. Morgen nog de druppelslangen plaatsen aan detomaten planten en dan kan hij gerust die Jupiler uit de koelkast halen en samen met ons een luilekker leventje onder de veranda…
Belle & co
|