Vosselaar 06 01 2016
Gerechtelijk verleden…
Ons baasje heeft sinds gisteren een gerechtelijk verleden, en nog wel in een assisenzaak waar men een moord gaat behandelen.
Zijn gerechtelijk verleden was wel maar van korte duur en duurde amper vier uren. ’t Baasje was immers opgeroepen om te fungeren als kandidaat jurylid in een moordzaak die vrijdag van start gaat. Hij moest zich gisteren om 13u00 aanmelden aan het oude gerechtsgebouw in Antwerpen waar hij met de nodige tegenzin naartoe trok.
Niemand van de zowat negentig aanwezige kandidaat juryleden wist wat hen te wachten stond. De meesten kenden de rechtspraak en assisen zaken wel van op TV , maar eens je daar zelf staat lijken die feuilletons op TV juist wat ze zijn: fake !
Het gaat er daar trouwens heel wat saaier aan toe, en vooral het grootste deel van je aanwezigheid is wachten het tijdverdrijf. Na ingeschreven te zijn (nog met de balpen, een PC hebben we nergens gezien) was het wachten op het volgende bedrijf. De selectie van wie moest aantreden in de assisenzaal en diegene die al bij voorbaat uitgesloten waren om één of andere reden.
het statige oude gerechtsgebouw aan de Britselei te Antwerpen
Daar was het volgende tijdverdrijf…wachten ! Kijken op wat rechters, advocaten, deurwaarders en andere luitjes doen die zich blijkbaar goed thuis voelden in de statige assisenzaal. Dan volgden eindeloze rijen namen die werden afgelezen met de reden waarom zij niet aanwezig waren. Medische reden was wel de voornaamste reden. Daar maakte het baasje uit op dat de medische sector nog niet bang moet zijn zonder werk te vallen. Verblijf in het buitenland voor het werk bleek ook populair te zijn. Als al die mensen terug naar België komen werken is de werkloosheid gelijk opgelost !
Nadien werden de lijsten van de aanwezigen in de assisenzaal afgelezen en moest ieder bij het horen van zijn naam rechtstaan en “aanwezig” zeggen. Dit afroepen was weer goed voor 20 minuten aandachtig luisteren, want roepen, dat hoort niet in zo ‘n statige omgeving blijkbaar ! Bij elke “aanwezige” verdween die zijn nummer in een zwarte hoge hoed.
de assisenzaal van het gerehtsgebouw te Antwerpen, links zitten de juryleden, rechts de beklaagden
Dan werd overgegaan tot het uitloten van de 12 effectieve juryleden en de 3 reserve juryleden. De hoge hoed kwam weer te voorschijn en de voorzitter in zijn rode toga trok één voor één een nummer. De persoon van wie het nummer getrokken was moest vooraan komen (om gekeurd te worden dacht het baasje) de advocaten mochten dan beslissen of zij wel of niet akkoord waren met deze persoon als jurylid. Zij hadden het recht van deze persoon te “wraken”. Werd je “gewraakt” dan mocht de betrokkene terug in de zaal plaats nemen, anders moest hij plaats nemen op de banken van de juryleden. Die staan opgesteld recht tegenover de beklaagden, die trouwens ook aanwezig waren.
Aanvaard, gewraakt, aanvaard, aanvaard, gewraakt, zo ging het afwisselend tot de jurybanken volzet waren met 15 (12 + 3) juryleden. Bij de gewraakte juryleden en de personen die niet geloot waren was er toch voor 80 % opluchting te merken, net als bij ons baasje. Dat zij niet hoefden te oordelen over twee misdadigers die vanaf vrijdag voor hun rechters moeten verschijnen daar waren die 80% duidelijk niet rouwig om !
Opgelucht trok ons baasje terug naar Vosselaar, blij dat hij volgende week geen loodzware rechterstaak moet gaan vervullen…
Belle & co
|