La Magdeleine 27 07 2016
Vijgen na Pasen en pruimentijd
Het fruitseizoen valt merkelijk later dan andere jaren in de Charente. We zagen het in juni al aan de kersen. Die zijn andere jaren rijp tijdens “den blok” (voor Nederlanders, de weken voor de schoolexamens) maar dit jaar waren ze na de examens amper rijp. Dat scheelt zo maar eventjes drie weken.
Zo gebeurde het dat tante Rita (vaste lezers zeggen nu “ha ja de koekjestante) vanuit België confituursuiker had meegebracht om van de oogst van onze vijgenboom de lekkerste confituur van het noordelijke halfrond te maken. Maar die vijgen wilden maar niet rijpen en het verlof liep naar z’n eind voor de familie. Dus deponeerde tante Rita, erg teleurgesteld in de natuur, haar confituursuiker en confituurpotjes maar bij ons in de keuken.
Nu hebben onze baasjes gemerkt dat de eerste vijgen genoeg gerijpt zijn om een eerste maal aan het werk te gaan. Dus baasje in de boom en vrouwtje aan de kookpot en de confituur die tante Rita zelf in haar vakantiewoning wilde maken zal nu het predicaat “gemaakt in de keuken van tante Simonne” mee krijgen.
De vijgenoogst is of gaat overvloedig zijn dit jaar. Het is enkel wachten tot ze “hangen”. Aan ons baasje heeft er ooit iemand in de Franse pausenstad Avignon verteld hoe je kan zien wanneer de vijgen rijp zijn. Die brave(?) man vertelde “ de vijgen zijn rijp als ze hangen zoals de kl*t*n van de paus” ! Nu is het zo dat de vijgen tegen de tak “staan”, maar als ze rijp worden gaat dat steeltje van de vijg verslappen en gaat de vijg inderdaad “hangen”. Dat van die paus zal enkel maar dienen om aan te geven dat ze in Avignon ook pausen hebben gehad, net als in Rome. Ze hebben er ooit zelfs een vrouw als paus gehad ! Maar hoe ze die jaren konden zien wanneer de vijgen rijp waren is ons een raadsel…
Ook de pruimen in de tuin hebben achterstand in het rijp worden. Daar heeft het baasje geen verhaaltje rond. Daar gelden andere maatstaven zoals plukken en proeven. Hoewel de kleur en de zachtheid van het fruit ook een serieuze indicatie kan zijn.
Zo zijn de eerste witte pruimen beetrijp (of moet dat zoals met spaghetti beetgaar zijn ?) De pruimen vallen wat tegen dit jaar. Andere jaren moet je het pruimensap ergens tussen hand en elleboog weg likken omdat de pruimen zo sappig zijn. Niets daarvan dit jaar, ondanks dat ze nog maar juist rijp zijn is het ver zoeken naar overvloedig sap. Spijtig is dat, maar het is niet anders. We zullen ze eten zoals ze onbespoten van de boom komen, rijp, maar niet sappig dit jaar…
Belle & co
|