Commentaar van een Profixml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Onze Dierenarts, Dr. Nelly Mols leest ook regelmatig onze schrijfsels en dit is wat ze ons mailde als commentaar op het artikeltje over doofheid bij witte honden, artikel dat wij plaatsten op 15.12.08.
Beste Jan, Simonne & vinnige viervoeters,
met plezier lees ik om de zoveel dagen jullie blogje.
Het is een voorbeeld voor mensen die op een goeie manier een nestje willen fokken en grootbrengen. Ik verwijs er
zelfs naar als eigenaars me melden dat ze de intentie hebben om zelf een nest te fokken!
Ik wil wel even wat commentaar geven op het 'medisch stukje' over dove honden, want dat klopt niet helemaal...
én neurologie is 1 van mijn stokpaardjes! Indien mogelijk, zou het interessant zijn om de exacte bron van je stukje
te achterhalen. Weet jij wie het geschreven heeft?
Waar of niet waar?
Tussen het oor en de hersenen loopt een zenuwbaan om signalen die het oor opvangt door te geven aan de hersenen. Het doorgeven van die signalen gebeurt via het pigment (kleur) wat in die zenuwbaan genesteld is. Dat nestelen gebeurt al bij de celdeling na de bevruchting van de eicel.
Wanneer er geen of te weinig pigment in de zenuwbaan terecht komt, worden de signalen van het oor niet aan de hersenen doorgegeven. Deze doofheid komt dus ook niet omdat het oor niet goed functioneert of omdat de hersenen het niet goed doen, maar omdat er feitelijk geen (goede) verbinding tussen die twee is.
Bij de wittere rassen, waar dus veel minder pigment is om te verdelen, komt deze vorm van doofheid dus ook meer voor.
Bij bepaalde rassen komt aangeboren doofheid meer voor dan bij andere (dalmatiër, bull terriër, jack russel - de witte kat met blauwe ogen). Witte dieren hebben weinig pigment en dit door een onderdrukking van de cellen met pigment (de zogenaamde melanocyten). Bij dieren met aangeboren doofheid komt op een leeftijd van 3-4 weken de doorbloeding van het gehoororgaantje in het gedrang waardoor dit degenereert; dit meest waarschijnlijk door een plaatselijke onderdrukking van die pigmentcellen door bepaalde genen. Het exacte mechanisme van overerving is onderwerp van onderzoek. Het niet functioneren van het gehoororgaan ligt toch wel aan de basis van het probleem. Ik kan me wel voorstellen dat de gehoorzenuw zich op termijn minder ontwikkelt door minder impulsen, maar volgens mijn bronnen, ligt het primaire probleem wel bij het gehoororgaan in het oor ...
Het is inderdaad zo dat bij wittere rassen minder pigment is en die vorm van doofheid (congenitaal sensorineuraal om een moeilijk woord te gebruiken) vaker voorkomt.
Indien jullie willen weten hoe een gehoortest wordt uitgevoerd, bijkomend wat info. Dé test hiervoor is de 'BIEP- test' in gewone woorden of de BAEP- test (brain auditory evoked Potentials - test). Wij laten deze test uitvoeren op de dienst neurologie van de faculteit in Merelbeke. De patiënten worden lichtjes gesedeerd en door middel van geluidsimpulsen (clicks) ter hoogte van het oor en elektroden ter hoogte van de schedel wordt de electrische activiteit gemeten in de verschillende delen van het gehoorsysteem (middenoor, gehoorszenuw, hersenen). Hierdoor kan je bilaterale en ook 1-zijdige doofheid vaststellen.
Indien deze doofheid wordt vastgesteld, wordt ten stelligste afgeraden met deze dieren te fokken!
Hopelijk ben ik niet te belerend geweest in m'n berichtgeving.
Veel groeten,
Nelly
|