Prei en preisoep
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Daar draaide al de activiteiten gisteren rond. Het baasje had al de resterende preien in de tuin uitgestoken. Het was haast een kruiwagen vol en dan moet zoiets verwerkt worden.
Soep was het meest voor de hand liggend. Dat is dan t vrouwtje haar werk. Preien kuisen, snijden, koken en mixen. Dan zijn er nog de mooie witte stukken , die snijdt het vrouwtje en stooft ze even aan om ze dan later bij de soep te voegen. Het baasje heeft raag soep om op te kauwen zegt m.
Daar moeten wij hem gelijk in geven, ook wij, soepboeren 1°class, hebben graag een brokje in de soep. Wat voor soep is van geen tel, er is maar één voorwaarde, ze mag niet te warm zijn liever koud zelfs !
Als de soep gemaakt en afgekoeld is moet het baasje terug in actie komen met zijn steriliseerketel. Omdat het te koud is in zijn steriliseerkot gingen de werkzaamheden gisteren door in de keuken. Dat ging niet zonder problemen, de ketel was niet warmer te krijgen dan 85°C
Dat was nog nooit gebeurt, tot m in de mot kreeg dat de gasfles wel eens leeg kon zijn !
Gauw even de schuur in duiken voor een reservegasfles en een platte sleutel 28 om de ontspanner te demonteren en het werkte weer als een fluitje van een cent (eurocent uiteraard)
Hier op het aanrecht staan nu dus 5 volle Weckpotten van 1,5 liter preisoep. Dat hadden we nog niet in de voorraad schapraai. Het is alleszins een welkome afwisseling op het dagelijkse menu. Knorr, Unox en Royco maken bij ons niet veel kans om op tafel te komen !
Belle & co
|