VALLEI VAN DE SINT-ANNABEEK. / NATUURPUNT BORGLOON. / BORGLOON-JESSEREN. 19/04/2013.
VALLEI VAN DE SINT-ANNABEEK.
NATUURPUNT BORGLOON.
BORGLOON-JESSEREN.
Vandaag wandelen we vanuit Borgloon naar Kerniel over de voormalige spoorweg naar Jesseren en gaan even wandelen in het natuurgebied Sint-Annabeekvallei.
De Sint-Annabeek ontspringt ten oosten van Borgloon en mondt uit in de waardevolle Mombeek. Deze verbinding tussen het natuurgebied Zammelen en het natuurgebied Sint-Annabeekvallei vormt een kleinschalig maar zeer waardevol gebied. Op de oevers van de beek ontwikkelt zich een mooi bos met in het voorjaar een bloemenpracht van bosanemoon, slanke sleutelbloem, gevlekte aronskelk.
Ook op de natte delen zijn verschillende kleurrijke bloemen te vinden zoals de echte koekoeksbloem en geel van de dotterbloem. We wandelen door de vallei en genieten van de verschillende kleurrijke bloemen en zo gaan we over het fietspad naar de vijver. Hier groene kikkers en alpensalamander spijtig we hebben vandaag geen gezien is zeker voor de volgende keer we wandelen verder en gaan via de voormalige spoorwegzate terug naar Kerniel en dan terug naar Borgloon.
38E MARCHE DE LA VESDRE. / PORTE OUVERTE PRAYON. / TROOZ. 14/04/2013.
38E MARCHE DE LA VALLEE DE LA VESDRE.
PORTE OUVERTE PRAYON.
TROOZ.
Trooz een gemeente gelegen aan de Vesder. We vertrekken in het centrum en wandelen een stukje langs de Vesder.
Een bijzondere garage vinden we hier met een verzameling 2PK citroën. Verschillende modellen staan er tentoongesteld. We komen aan het station van Trooz met een prachtig herstelde station en ervoor Place du 11 novembre met het monument voor de gesneuvelde. Wat verder over de brug met onder ons de Vesder. Nu wandelen we Rue Fenderie in naar het kasteel van de Fenderie. De plaats van de oude molen (op de monumentenlijst) is getuige van meer dan 500 jaar van het harde leven in de vallei. Het is een gebouw uit de 17e eeuw. Het is een goed behouden voorbeeld van de herleving van de Maaslandse architectuur. Is de getuige van hoe vroeger de kracht van water gebruikt werd langs de Vesder, om stalen staven omvormde in baren, grondstof voor de nagelsmederijen. Na de controle wandelen we verder een eindje langs de rivier.
Nu langs het kerkje en weer verder. Nog even komt de Fonderie in beeld en dan weer verder. We wandelen verder door het prachtige landschap. Het golvend landschap is gewoon prachtig. We komen aan La Lonhienne op de promenade rys de Mosbeux steeds weer prachtige panoramas en zichten over het landschap met in de verte een mijnterril. Nu wandelen we Pery binnen. Hier een prachtige herenhoeve in een mooi park. Verder door het bos en verder zien we een mooi kasteeltje liggen wel mooi.
Zo komen we in Prayon, hier dalen we het bos in en de hellingen zijn begroeid met Daslook nog enkele dagen en ze staan volop in bloei. Nu weer een eind langs de Vesder, hier duidelijke sporen van de Bever. Nog een eindje en we komen terug aan ons vertrek een prachtige wandeling.
17E MARCHE DE LA TOUFFAYE. / LES MARCHEURS DE LA ZOLETTE. / HARNONCOURT-TORGNY 13/04/2013.
17E MARCHE DE LA TOUFFAYE.
LES MARCHEURS DE LA ZOLETTE.
HARNONCOURT-TORGNY.
Op het eind van het Ancien Régime werd Harnoncourt een gemeente, waartoe ook het dorp Lamorteau behoorde. In 1823 werden in Luxemburg grote gemeentelijke herindelingen doorgevoerd en veel kleine gemeenten werden bijeengevoegd. Buurgemeente Torgny werd opgeheven en bij Harnoncourt gevoegd. De nieuwe gemeente kreeg de naam van het tussenliggend dorp, Lamorteau.
Nadat al in 1853 Torgny weer was afgesplitst, werd in 1906 ook Harnoncourt afgesplitst van Larmorteau en een zelfstandige gemeente. Het dorp ligt in het dal van de Ton. Dat we hier dicht bij Frankrijk zijn zie aan de gebouwen die de stijl hebben van de Franse Ardennen. Wel prachtige huizen in de goud bruin gele stenen. We vertrekken in het centrum van het dorpje met zijn vele oude huizen wat heel mooi is. We draaien reu du chateau in maar krijgen geen kasteel te zien, maar wel prachtige vergezichten over het heuvel landschap. Groene weilanden met op de top van de heuvel bossen.
Door de mooie natuur tot voor ons het grote cellulosefabriek ligt. Cellulose wordt gebruik voor het maken van papier, textiel en watten en nog wat andere toepassingen. Het is een groot fabriek te midden van de bossen. Dan wandelen we de bossen in, ondanks het weer wat tegen zit valt het allemaal toch wel mee en kunnen we genieten van de prachtige natuur die stilaan begint te ontwaken. De sleutelbloemen staan reeds mooi in bloei en is mooi om te zien hoeveel hier nog staan. Stilaan begint het op te klaren een flauw zonnetje komt tevoorschijn, wat alles nog mooier maakt. We klimmen een eind op door het bos en komen zo aan de plek Petit Chenoi op 305 meter hoogte.
De bosanemonen staan ook in bloei en tapijten van witte bloemen vergezellen ons op onze tocht. Gewoon prachtig, we dalen nu weer een heel eind door het bos. Tot we voor ons Harnoncourt zien liggen, verder dalen we af naar het dorp. Nog een afdaling naar het dorp waardoor we een mooi panorama hebben op het dorp en in de verte het cellulose fabriek. Nog even door de straten van het dorpje en we zijn terug aan ons vertrek.
We hebben nog wat tijd over en we zijn hier zo dicht bij TORGNY een van de mooiste dorpjes van Wallonië.
Een bevoorrecht microklimaat, een zacht glooiend landschap en het patina van de gevels en Romeinse dakpannen.
Wij zijn hier in aangekomen in het hart van de Belgische Provence. Torgny, een klein zuidelijk Lotharings dorp, leunend tegen een heuvelwand, wordt door het omringende Ardens massief beschermd tegen de noordoostenwind. Door het daaruit volgende zachte klimaat kan er nog steeds wijnbouw plaats vinden, zoals in de 3 wijngaarden Le Poirier du Loop Les Fouchéres en Lepinette. Als we langs de hellende weg richting Chiers wandelen kunnen we het geklasseerde erfgoed bewonderen, midden in het dorp de wasplaats en de Ferme Rose en de kapel zijn prachtige voorbeelden van de bijzondere waarde van het erfgoed.
Maar het schitterend landschap dat ver over de Belgische grens rijkt een heel eind Frankrijk in zijn bijzonder mooi om te bewonderen. Ook het natuurreservaat Raymond Mayné is bijzonder. Wij genieten van de omgeving en het mooie dorpje. Mooie beelden blijven ons bij. Zeker komen we hier nog terug om deze prachtige omgeving te verkennen en een stukje van Frankrijk te verkennen.
IN DE SPOREN VAN DE ROMEINEN / REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. / HELSHOVEN. 11/04/2013.
IN DE SPOREN VAN DE ROMEINEN.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
HELSHOVEN.
Door de aanwezigheid van vruchtbare grond was de regio in de geschiedenis permanent bewoont. Voor de grootste impact op het landschap echter, zijn de Romeinenverantwoordelijk. Romeinse grafheuvels of tumuli en het ingenieuze wegennet van heirbanen zijn in onze omgeving het enige wat vandaag nog goed zichtbaar is n het landschap. Het tracé van de Romeinse Weg Tongeren-Tienen is tussen Bommershoven en Tongeren nog goed bewaard gebleven. Het mooiste stukje van dit tracé kruist de Greenspot Mettekoven.
Wij vertrekken met onze tocht aan de kapel van Helshoven. De Romeinen gaven aan het gehucht Helshoven de naam Hellingenfort. Fort betekent doorwaadbare plaats of wad. Hels verwijst naar helling, kuil of diepte. Bij de aanleg van de Romeinse Kassei werd het wad aangelegd door de Romeinen. Op deze plaats richtte men in de dertiende eeuw een kapel en gasthuis op en zo werd Helshoven een belangrijke stopplaats voor pelgrims op hun bedevaart. Bidden kun je er nog altijd maar het gasthuis is verdwenen evenals de kluis, er staat nog een grafsteen van de laatste kluizenaar. De kapel is zeker een bezoekje waard en is bijna altijd open. De huidige kapel dateert van de zestiende eeuw. We wandelen nu de Romeinse kassei op richting Mettekoven.
We komen langs de weide met wilde narcissen, en wat verder op de wandeling komen we nog voorbij een stukje bos waar ze ook staan, de wilde narcis is zeldzaam en hopelijk blijven de wandelaars ervan af en plukken ze de bloemen niet. Plekjes waar wilde narcissen voorkomen in Haspengouw zijn om te koesteren. Wij wandelen door de plantages en komen zo aan het monument van Tjenne de heks en wat verder staat Tjenneboom.
Een stukje geschiedenis: Het was aan deze boom dat er in de duistere middeleeuwen "heksen" werden verbrand. De naam "Tjenne" zou afkomstig zijn van een vrouw die in het midden der 17de eeuw hier verbrand werd. Voor 1900 werd hij echter "Jenne" uitgesproken en de naam zou afgeleid zijn van Johanna of Anna Michiels, die hier levend verbrand zou zijn als slot van een twee jaar durend proces tegen deze "heks" uit Mettekoven.
De doodstraf werd uitgesproken aan de voet van een reuzelinde, een honderdtal meter beneden de top, aan het kruispunt van de Romeinse weg en de weg Mettekoven-Hoepertingen, ook een boom die een honderdtal jaar geleden verdwenen is. Aldus werd "Jenne" hier "den veure" (door het vuur) terechtgesteld.
Aan Tjenneboom heeft men een reusachtig uitzicht over het mooie golvende Haspengouw en bij helder weer kan men een groot aantal kerktorens uit de omgeving aanschouwen. De Tjenneboom stond gedurende eeuwen op het punt waar de gemeenten Mettekoven, Hoepertingen, Gotem en Voort een vierlandenpunt vormden. Hij stond op het hoogste punt van de omgeving (92m), hij beheerste er dan ook groots en majestueus het ganse landschap. Het was een reusachtige kanandaboom die door elkeen in de verre omtrek gekend was en tot 10km in de ronde als baken dienst deed voor de voege reizigers. Zijn omtrek mat 5,6 m en in één van zijn spleten konden makkelijk vier personen plaatsnemen. Het takkengestel was zeer ontwikkeld en had een doorsnede van rond de 16 meter. Bij regenweer vonden runderen en schapen er een schuilplaats. In 1888-1889, gedurende een heftige orkaan, werd er een stuk van zijn stam afgerukt en een twintigtal jaren later heeft de boom er het bijltje bij neergelegd en werd hij omgehakt. In 1970 werd op initiatief van de heer S. Vandevelde door de heer Vrancken, burgemeester van Gotem, een nieuwe boom geplant. Nu hebben we op het platform een prachtig zicht op de omgeving. Wij draaien hier rechtsaf van de Romeinse Kassei en vervolgen onze weg naar Mettekoven.
Mettekoven ligt in de vallei van de Herk, een bijrivier van de Demer, in vochtig Haspengouw, maar reeds dichtbij de grens van het droge Haspengouw. Het gebied is niet zeer heuvelachtig en de grond is nog zeer waterhoudend. Daarom ook is het dorp omringd door populieren, die veel water opslorpen, en door fruitbomen. De nabijheid van het droge Haspengouw is zichtbaar aan de uitgestrekte weiden zonder afsluitingen. De naam Mettekoven komt van "Martini Curtis" d.w.z. " hoeve van Maarten". Reeds in 1135 werd in de documenten melding gemaakt van de benamming "Mettekoven", die meer beantwoordde aan het dialect dan "Martenshoef", en die direct aan de oorsprong ligt van de huidig benaming. Twee punten in het dorp verdienen speciaal onze aandacht. Het eerste is het centrum van het dorp en zijn kerk. Het andere bevindt zich aan een uithoek van Mettekoven. Daar staan, niet ver uit elkaar, drie heerlijke Haspengouwse hoeven met hun machtige inrijpoort en vierkant binnenhof.
Dit soort hoeven heet "cense wallonne" en is karakteristisch voor Haspengouw,Brabant en Henegouwen. Alle gebouwen zijn rond een binnenhof geschaard, waarrond de hele landbouwbedrijvigheid zich afspeelt. De buitenmuren zijn blind, behalve de opening van de grote inrijpoort. De gebouwen verschillen van grootte naargelang hun bestemming. De schuren en stallen zijn in de lengte gebouwd; het hoofdgebouw is hoger dan de andere en het karrenhuis, waar thans tractoren en werktuigen worden ondergebracht, alsook de varkensstallen, zijn heel wat kleiner. Mettekoven is een welvarend dorp in de Herkvallei. Temidden van bomen staat de stevige, kraaknette kerk. Een dorp waar het de moeite waard is even halt te houden om de prachtige gesloten hoeven van het Haspengouwse type te bekijken en te genieten van de rust die het dorp uitstraalt.
Een rustpauze in het Martenshof is zeker een aanrader. Wij wandelen nu het dorp uit en het natuurgebied in dat ons door velden, boomgaarden en plantages terug naar Helshoven brengt. Een prachtige wandeling die ons het mooie van Haspengouw laat zien.
Vandaag een wandeling in Wellen. Met de Bokkenrijders. De Wellenaars kregen de spotnaam Bokkenrijders. Zij kregen deze naam omdat het epicentrum van deze beweging in Wellen lag. In Belgisch-Limburg, in de 18de eeuw dat nog steeds het graafschap Loon heette was deze bende vooral actief in de Kempen en in het Maasland.
Het Haspengouwse Wellen kreeg met deze benaming eerder een onfris imago van Bokkenrijder opgezadeld. Het verleden heeft er zo zijn redenen voor en hieruit blijkt dat de Bokkenrijders heus nog niet de slechtsten waren. De Bokkenrijders zweefden s nachts op bokken door de lucht. Het is een vertrouwde voorstelling uit het volksgeloof bij de Germaanse volkeren waarbij demonen in een dierlijke gedaante in een storm door de lucht raasden. In het christendom werden deze demonen assistenten van de duivel genoemd. In Wellen werden de vonnissen (1774-1776) van de 27 ter dood veroordeelde Bokkenrijders uit Wellen voltrokken op twee plaatsen. Ofwel in Munsterbilzen, ofwel in de Bonderkuil te Wellen. Negentien slachtoffers werden gewurgd aan een paal of staak, vijf personen werden levend verbrand, twee geradbraakt en één onthoofd. Achteraf werden de levenloze lichamen verbrand. Gelukkig zijn de Bokkenrijders vandaag vredelievender.
We starten onze wandeling in Wellen met een bezoek aan de Sint-Jan-de-Doperkerk, is een stilistisch merkwaardige en beschermde plattelandskerk. Het is een Romaans-gotische kerk. De toren, het middenschip en de dwarsbeuk zijn opgetrokken in een Romaanse stijl en dateren uit de 12de eeuw. Dit kerkje bleef echter niet bespaard van verwoesting en werd in 1490 door de manschappen van Jehannot de bastaard in brand gestoken. Enkel de robuuste toren bleef overeind. De wederopbouw gebeurde in de toen modieuze hoog-gotische stijl. Om de capaciteit te vergroten werden de zijbeuken in 1930 in neogotische stijl verlengd.
Jammer genoeg heeft zowel het interieur als de buitenarchitectuur hun oorspronkelijke symmetrie verloren door de opeenvolgende verbouwingen. De Romaanse kerktoren had naast een religieuze betekenis ook minstens een even belangrijke militaire functie. De toren werd gebruikt als schuilplaats waar de plaatselijke bevolking kon onderduiken bij gevaar. De muren zijn 1.8 meter dik en hebben kleine spleetvormige muuropeningen. De gevels zijn opgetrokken uit natuursteen van diverse aard en grootte: vooral silex, maar ook zandsteen, kalksteen, kwartsiet, Deze bouwstenen zijn afkomstig uit de 4544 meter lange omwalling die in de eerst helft van de tweede eeuw na Christus rond de toenmalige wereldstad Tongeren aangelegd werd. De overige buitengevels zijn grotendeels uit gelige mergelzandsteen opgetrokken. We kijken even binnen. Dan vertrekken we met onze wandeling door Wellen. Door het dorp en dan de velden in en wat later komen we aan de Mot van de Houtstraat. De mot is een kunstmatige opgeworpen heuvel die diende als verschansingen tegen de vijand (15de eeuw). Vaak bevond zich bovenop een mot een houten palissade en/of was het omgeven door water. Wellen heeft nog drie motten. De eerste bevindt is zich in Pietershoven, een stuk land gelegen in de driehoek Zonneveld-Appeystraat-Herstalstraat, doch hier doet enkel een vijver terugdenken aan wat vroeger is geweest. Van de tweede mot vindt men enkel nog een drassig stuk beemd terug dat gelegen is aan de Papekele, dit situeert zich aan het begin van de Langenakkerstraat en de Houtstraat, vlakbij de Winterbeek. De mot in de Houtstraat is de best bewaarde en is gelegen op het eigendom van de hoeve van Mathieu Marckelbach. We wandelen er langs en draaien dan Broekbeemd in. Het natuurgebied De Broekbeemd ligt in de vallei van de Herk, tussen de dorpskom van Wellen en de deelgemeente Herten. Het is een gebied dat ca. 18 ha meet en is omrand door de Dorpstraat, de Broekstraat, de Smissebroekstraat, de Hertenstraat en de Molenstraat. De Broekbeemd onderscheidt zich van de meeste andere natuurreservaten door zijn openbare toegankelijkheid. Maar vanwaar de naam Broekbeemd? Broek is een toponiem, dat typeert een van nature moerassig gebied. De climaxvegetatie bestaat uit een dichte struweelgemeenschap of een elzenwilgenbos. Het woord beemd is een gecultiveerd broekland en duid dus op de agrarisch valorisatie van extreem vochtige gronden. Een broek evolueerde naar een beemd door de aanleg van greppels en sloten waardoor de bodem tot op een zeker diepte ontwaterd werd.
Na het binnenhalen van het hooi in juni mocht het vee de beemden verder begrazen en bemesten en dit tot in het najaar wanneer de bodem te drassig werd. Zeer typerend aan de Broekbeemd zijn natuurlijk de Schotse Hooglanders. Het meest ideale beheer van verruigde beekdalen bestaat uit regelmatig maaien. Het gebruik van zware machines was uit den boze want deze zouden de bodemstructuur verstoren. Men ging daarom op zoek naar een goedkoper alternatief, de Schotse Hooglanders dus. Zij verorberen in de lente gras en kruiden (riet, zuring, kleefkruid, ) en in de herfst eten de Schotse gasten werkelijk alles, zelfs netels. Ook een voordeel is dat ze bikkelhard zijn en s winters buiten kunnen overleven. Door paden die voorzien zijn met planken kun je ook doorheen de vochtige zones wandelen. En komen we uit aan de watermolen. Het huidig molenhuis dateert uit 1775 en is samen met het 20ste eeuwse woonhuis onder één zadeldak verenigd. Alhoewel reeds sinds 1973 buiten werking is de molen nog steeds maalvaardig en maakt ze deel uit van het Vlaams industrieel erfgoed. Technisch gezien is de Wellenmolen een graanwatermolen van het onderslagtype met een molenrad van 5 meter doorsnede. Bij één omwenteling (ca. 6 seconden bij normaal debiet) van het molenwiel draait de molensteen twaalf keer rond. De Wellenmolen is uitgerust met twee koppels stenen. Zo komen we terug aan ons vertrek. Een mooie en aangename wandeling in onze buurt gemeente.
PAREL VAN DE JEKERVALLEI. / TONGERSE WANDELVRIENDEN. / KANNE-RIEMST 07/04/2013.
PAREL VAN DE JEKERVALLEI.
TONGERSE WANDELVRIENDEN.
KANNE-RIEMST.
Kanne ligt aan de Jeker en wordt in tweeën gedeeld door het Albertkanaal. Het gedeelte aan de oostelijke kant van het kanaal, heet Neerkanne, het andere, aan de westelijke kant, heet Opkanne. Kanne ligt in het dal tussen het Plateau van Caestert (de Sint-Pietersberg) en de Muizenberg.
Wij vertrekken aan het Kanaal en wandelen direct het centrum in we komen aan de barokke Heilig-Grafkapel, die volledig uit mergel of kalksteen opgetrokken is. De kapel werd door Herman Jekermans, een timmermanszoon en bezoeker van het heilige land in 1647 gebouwd als kleine kopie van de H. Grafkerk te Jeruzalem om zijn belofte bij behouden terugkeer na te komen. Vooral de gevel van de kapel is sterk geornamenteerd met onder meer Toscaanse pilasters en beeldhouwwerk. De kapel werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Vandaag een prachtig gebouw.
We wandelen iets verder het dorp uit en komen aan de eerste mergelgroeve. Deze groeves zijn ontstaan door de winning van mergelsteen blokken, die er plaatsvond tot aan het begin van de vorige eeuw. Uit dit gesteente zijn in de wijde omgeving veel huizen en monumentale gebouwen, zoals kerken, opgetrokken. Later werden in de groeves champignons gekweekt, waar de gangen door hun stabiele temperatuur bijzonder geschikt voor zijn. Momenteel worden deze mergelgroeves door plaatselijke boeren als koeienstal en voor opslag gebruikt, terwijl ze ook functioneren als toeristische attractie.
We wandelen nu de Muizenberg op en door het prachtige landschap en prachtige natuur. De mergel is overal aanwezig en de grotten en mergelwanden zijn vandaag een attractie op hun eigen. We komen nu boven het kasteel van Neercanne. Château Neercanne, voorheen Château Agimont geheten, vlakbij het dorp, maar op Nederlands grondgebied in de gemeente Maastricht. Het kasteel is het enige terrassenkasteel van Nederland. Het werd in 1698 op de resten van een oudere burcht gebouwd door de militair gouverneur van Maastricht Daniël Wolf, baron van Dopff. Na de Belgische onafhankelijkheid ijverde de toenmalige eigenaar, Baron van Thier, ervoor dat zijn bezit bij het Koninkrijk bleef. De mergelstenen muren rond de zuidelijke boomgaarden van het kasteel werden zo de landsgrens tussen België en Nederland. Van deze muren staan nog enkele delen overeind. De Heilig-Grafkapel en het voormalige Kanunnikenhuis van de Sepulchrijnen pal naast de boomgaard werden echter Belgisch. Het kasteel en de buitenplaats zijn nu in het bezit van Stichting Het Limburgs Landschap. De binnenplaats, de bossen en enkele delen van de tuinen zijn vrij te bezoeken. Vanboven af is het een prachtig geheel. We dalen af en wandelen langs het kasteel en stekken aan de Jekermolen de Jeker over. Spijtig dat het ijzeren waterrad verdwenen is. Wat verder steken we de taalgrens over en wandelen nu langs de jachthaven en dan draaien we af naar het Fort van Eben Emael.
Een stukje geschiedenis.
Sterker dan de Franse "Maginotlinie" en de Duitse "Westwall": dat was het beeld van het fort Eben-Emael in 1939. Het Belgisch leger plantte deze kolos neer in de periode 1932-1935 om een zwak punt in de Belgische defensie tegenover Duitsland te versterken: de invalswegen in de buurt van Maastricht.Eben-Emael is een reus onder de forten.
Verspreid over een oppervlakte van 75 ha (150 voetbalvelden) liggen 17 bunkers van uiteenlopende types die ondersteund werden door verschillende andere werken. Totale vuurkracht: 2100 kg. per minuut. De bunkers werden ingeplant zoals een slagschip: op het vlakke bovenplateau van de heuvel de lange-afstandartillerie; langs alle zijden onderaan de defensiebunkers, aangevuld met bijkomende versperringen. Een indrukwekkende "natuurlijke" verdediging versterkte het driehoekig fort nog: aan de oostzijde sneed het Albertkanaal door de heuvel, met verticale muren tot 60m. hoog; daarnaast een watergracht in het westen en een droge anti-tankgracht in het zuiden. In de mergelberg, 60m. onder het hoogste punt, werd een ondergrondse kazerne gebouwd. Een ondergrondse stad die het garnizoen een beleg moest laten doorstaan: slaapzalen, keuken, machinekamer, douches, waszalen, hospitaal, waterput, voorraadkamers, enz. Een indrukkwekkend tunnelstelsel van 5.5 km. verbond alle bunkers met elkaar. Een garnizoen van 1.198 militairen diende het fort operationeel te maken.
Militaire experts van verschillende landen waren het er op het einde van de jaren 1930 over eens. Dit was één van de sterkste forten van Europa. Slechts één woord om het te typeren: onneembaar! Door het verloop van de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 bleven niet alleen de spanningen tussen de beide Europese grootmachten bestaan; de gemeenschappelijke grens tussen Frankrijk en Duitsland werd voorzien van een hele reeks nieuwe forten. Dat maakte dat een doortocht door België in geval van een nieuwe oorlog tussen Frankrijk en Duitsland nog waarschijnlijker werd. Al verschillende eeuwen lang werd dit gebied omschreven als "le boulevard Paris-Berlin", verwijzend naar het geografisch voordelig karakter er van voor een militaire opmars. Met andere woorden: de gemakkelijkste weg van Parijs naar Berlijn, en omgekeerd, verliep via België.
De Belgische legerleiding en de Belgische regering zaten ondertussen niet stil. De vesting Antwerpen werd gemoderniseerd en verder uitgebouwd en er werd beslist fortengordels aan te leggen rond de strategische steden Namen en Luik. Dat leidde er concreet toe dat in de jaren 1888-1892 twaalf forten werden gebouwd rond Luik onder leiding van de bekende genie-officier Henri-Alexis Brialmont. Het gebied tussen Visé en de Nederlandse grens was echter niet goed verdedigd door deze Luikse forten en werd door Generaal Brialmont dan ook omschreven als het "Gat van Visé". Ondanks het advies van Brialmont om ook hier een fort te bouwen ging men hier niet op in. Dat bleek een zware fout want bij de Duitse inval in augustus 1914 kon de rechtervleugel van het Duitse Leger net via dit "Gat van Visé" België binnentrekken ... In 1926 werd een speciale militaire commissie opgericht die moest nagaan of een modernisering van de Luikse forten aangewezen was of niet. Meteen werd beslist om bij Eben-Emael eveneens een nieuw fort te bouwen, om het zwakke punt uit 1914 op te vullen. Het doel er van: de bruggen over de Maas (en later het Albertkanaal) in de omgeving van Maastricht afschermen. Dat moest voorkomen dat een Duits invasieleger de steenwegen zou kunnen gebruiken die toegang gaven tot het westelijk gelegen Haspengouws plateau, een ideaal opmarsgebied naar het Belgisch binnenland en naar Parijs. Het ging om een strategisch zeer belangrijk gebied want één van de twee mogelijke Duitse invalscorridors werd door de Belgische legerleiding net hier verwacht. Vanaf 1930 werd begonnen met de aanschaf van de terreinen en de eerste spade ging in 1932 de grond in. Zeven Belgische firmas werden voor de constructiewerken ingeschakeld.
De zogenaamde constructie van het fort door Duitse firmas is een fabeltje en werd waarschijnlijk ingegeven door de werkzaamheden van deze buitenlandse firmas aan het nabijgelegen Albertkanaal in dezelfde periode. In 1935 was de ruwbouw van het fort al gerealiseerd; van dan af begonnen afwerking- en aanpassingwerken die tot 10 mei 1940 bleven aanslepen. De kostprijs tot 1936: 50 miljoen BEF (toenmalige, lopende prijzen). Het fort is uitgegraven in een mergelheuvel met behulp van ervaring uit de mijnbouw. Grofweg gesteld bestaat het plan van het fort uit een driehoek met een basis van 750 meter en een hoogte van 950 meter. De totale oppervlakte van het militair domein van het fort besloeg 75 ha of 150 voetbalvelden.
Eben-Emael is daarmee het grootste Belgische fort en één van de grootste fortificaties van Europa. Aan de oostzijde van het fort doorsnijdt het Albertkanaal de mergelheuvel waardoor er mergelwanden ontstonden met quasi verticale muren tot 60 meter hoog. Langs deze verticale muren stroomde dus het Albertkanaal en iets verder de Maas. Met andere woorden: een sterke natuurlijke verdediging om een grondaanval vanuit Duitsland af te slaan. In het noordwesten werd deze grondverdediging aangevuld door een watergracht, terwijl het gebied er langs onder water kon gezet worden; in het zuiden werd een droge antitankgracht gegraven. Deze grondverdediging werd verder aangevuld met prikkeldraadversperringen tot 6 meter diep en met antitankobstakels. Op nulniveau waren rondom het fort de verdedigingsbunkers gelegen, blocs genoemd.
Uitgerust met moderne 60mm antitankkanonnen, zware machinegeweren en schijnwerpers dienden ze het fort zelf te verdedigen. 50 meter hoger, op het vlakke bovenplateau van het fort lagen de artilleriebunkers met het langeafstandgeschut, de zogenaamde kazematten en koepels. Twee machinegeweerbunkers (Mi-Noord en Mi-Zuid genoemd) dienden dit vlakke bovenplateau (het dak van het fort) te beschermen terwijl vier machinegeweren, opgesteld in loopgraven op het fort, een luchtaanval dienden af te slaan. De bewapening van het fort werd opgedeeld in twee zogenaamde batterijen. De eerste bestond uit de werken met het lange-afstandgeschut; de tweede uit de verdedigingbunkers.
Nu wandelen we van het fort terug naar ons vertrek in Kanne is een stukje langs de Jeker. En dan terug in Kanne.
39e MARCHE DES PINGOUINS. / LES PINGOUINS DE BELLAIRE. / BELLAIRE. 06/04/2013.
39e MARCHE DES PINGOUINS.
LES PINGOUINS DE BELLAIRE.
BELLAIRE.
Onze wandeling vandaag vertrekt in het centrum van Bellaire. We komen aan de kerk uit 1726 met een bijzondere piëta uit de 14 de eeuw. We lopen even de kerk binnen om naar dit bijzonder kunstwerk te kijken. Een piëta is een kunstwerk, beeldhouwwerk of schilderij met de afbeelding van Christus en Maria.
We wandelen verder en genieten van de omgeving. We komen zo in Saive langs boerderijen en landerijen even verder en komen we in Retinne. Hier prachtige gebouwen, oude hoeven en herenhuizen. De rijkdom van de streek is duidelijk te zien, op het plein een grote hoeve een monument voor de gesneuvelde soldaten en een bijzonder beeld Christ a double face een stenenkruis met op weerzijde een gezicht van Christus uit 1752. De grote hoeve draagt een sluitsteen met wapenschild. Wat verder met de wandeling door de weilanden, schapen en paarden lopen in de weide wel mooi om te zien, weer wat verder langs een kleine beek hier is het wel mooi slingerend door het landschap met oude bomen erlangs wat kan de natuur toch mooi zijn.
Na een tijdje verlaten we het bosje en komen langs een groot herenhuis, zijn hier nog eens voorbij gekomen enkele jaren geleden wat is het vandaag een mooi gebouw geworden, prachtig gerestaureerd en een ijzeren hek ervoor een mooi beeld. Nog een laatste stukje langs het beekje waar de daslook al verschijnt nog enkele weken en alles staat vol met witte bloemen van de daslook. Een fijne en aangename wandeling.
Net buiten de Romeinse stadsomwalling ligt het kasteeldomein van Betho. Het kasteel en de bijhorende hoeve worden omringd door weilanden, akkers en een kasteelpark. Aan de rand van het kasteeldomein ligt een prachtig wandelpad te midden van statige oude beuken. Het is gesitueerd boven op een schijnbaar natuurlijke heuvelrug. Maar schijn bedriegt. Dit langgerekt beboste lint is een monumentaal Romeins aarden bouwwerk dat als aquaduct functioneerde om drinkbaar water naar de stad te brengen. Het werd bijna tweeduizend jaar geleden door mensenhanden aangelegd en is het grootste Romeinse monument in Vlaanderen.
Deze Verborgen Moois combineert het unieke Romeinse erfgoed met het typisch Haspengouwse karakter. Je wandelt op het Romeinse aquaduct, langs een Romeinse grafheuvel en doorkruist karakteristieke Haspengouwse landschappen als holle wegen, glooiende akkers en groene weilanden. Beukenberg is een kunstmatig bos ten westen van het stadscentrum van Tongeren. Het bos is gelegen op een Romeins aquaduct en heeft daarom ook een grote archeologische waarde. Het Romeinse aquaduct was een aarden wal met een lengte van 6 km. Deze wal diende om de stad van water te voorzien. Hoewel de Jeker langs de stad stroomde, kon men van deze rivier geen gebruik maken voor de watervoorziening.
De Jeker lag in een vallei en in een moerassig gebied. Deze factoren maakten het onmogelijk om water naar de hoger gelegen stad te voeren. Om deze redenen werd ervoor gekozen om water af te leiden van de Mombeek. Tussen de bron van de Mombeek - in de buurt van Widooie - en de stad was er een hoogteverschil van 5m. Bij de eerste kilometers van het aquaduct kon men gebruikmaken van het natuurlijk verval van het landschap. Bij de laatste kilometers van het aquaduct, voor de aansluiting met de stad, moest men echter een grote aarden wal opwerpen om zo een kleine vallei te overbruggen. Op dit laatste deel van het aquaduct zijn de hoogteverschillen duidelijk merkbaar. Wat dit aquaduct extra uniek maakt, is dat het water over de scheidingslijn van het Maas- en Scheldebekken wordt gevoerd. De Mombeek behoort tot het stroomgebied van de Schelde en het centrum ligt in het stroomgebied van de Maas.
Kasteel van Betho
Het kasteeldomein maakt deel uit van het natuurgebied Beukenberg. Het Kasteel van Betho is een kasteelhoeve en bestaat uit twee delen. Het kasteel telt vier vleugels rondom een gesloten binnenplaats. Tegen de noordwestelijke vleugel van het kasteel is een U-vormige hoeve gebouwd rondom een tweede binnenplaats. Langs de noordzijde is het complex deels van een gracht voorzien. Het kasteel bestaat uit vier vleugels opgetrokken in baksteen en voorzien van gekrulde muurankers. Het geheel wordt bedekt door schilddaken uit leisteen. De zuidelijke hoektoren wordt getopt door een klokvormige torenspits terwijl de overige drie hoektorens voorzien zijn van een tentdak.
Elke hoektoren wordt bekroond door een dakruiter. De zuidelijke hoektoren is opgetrokken in mergelsteen en dateert uit de 15e eeuw, de overige delen van het kasteel zijn het resultaat van grondige aanpassingen in de 17e eeuw. De voorgevel van kasteel aan de zuidoostelijke zijde telt twee bouwlagen en is dertien traveeën breed. Boven elke travee bevindt zich een dakkapel. De middentravee werd verbouwd tot een monumentale inrijpoort aan het begin van de 18e eeuw door Frans van Hinnisdael, graaf van Betho. Deze poort werd voorzien van een rechthoekige omlijsting verspreid over twee bouwlagen. In de tweede bouwlaag bevindt zich een rechthoekig venster met balustrade. Het geheel wordt bekroond door een fronton dat het wapenschild van de familie van Hinnisdael toont. De overige vleugels van het kasteel dateren uit het midden van de 17e eeuw, deze vleugels zijn eveneens opgetrokken in baksteen en mergelsteen. De hoeve gaat terug tot de 17e eeuw. De gebouwen zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van schild- en zadeldaken bedekt met leien. De noordwestelijke gevel van de hoeve bevat centraal een rondboogvormige inrijpoort die voorzien is van een omlijsting in kalksteen. Aan weerszijden van deze inrijpoort bevinden zich woongedeeltes die als risalieten uitspringen ten opzichte van de gevel. De wandeling gaat rond het kasteel domein en hebben een heel mooi stuk over het aquaduct. Met een zicht op de tumulus. Een mooie en aangename wandeling.
A LA DECOUVERTE DU FOURNEAU SAINT HUBERT. / LES BOTTINES BORQUINES. / SAINT-HUBERT 01/04/2013.
A LA DECOUVERTE DU FOURNEAU SAINT MICHEL.
LES BOTTINES BORQUINES. SAINT-HUBERT.
SAINT-HUBERT.
We vertrekken met onze wandeling aan het museum Fourneau.
Het Domein van Fourneau Saint-Michel ligt in het hart van de Ardense bossen, op een steenworp van Saint-Hubert. Het domein groepeert de drie provinciale musea van Luxemburg:
- Le Musée du Fer et de la Métallurgie ancienne (het Museum van het IJzer en van de Oude Metaalnijverheid)
- le Musée de la Vie rurale en Wallonie (het Museum van het Landelijke Leven in Wallonië)
- le Musée de lhistoire de la forêt dArdenne (het Museum van de Geschiedenis van het Ardense Bos)
MUSEUM VAN DE FOURNEAU SAINT-MICHEL.
We ontdekken via een wandeling doorheen een prachtige natuur oude traditionele plattelandswoningen. Huizen, boerderijen, kapel, school, ateliers en hangars, doen u terugkeren in de XIXe eeuw en begin XXste eeuw. Het eerste gedeelte van de wandeling is een tocht door het park met zijn prachtige huizen, het Museum van het Landelijke leven een reeks typisch Waalse gehuchtjes herbouwd, met ambachtelijke ateliers, kamers, keukens met houtvuren Deze dorpjes zijn echt een bezoek waard. En we nemen ruim de tijd om alles te bezoeken en genieten van de gastvrijheid van dit museum. Dankzij de wandeling mogen we er gratis in.
Controle in de cafetaria van het museum. We verlaten het museum en wandelen nu het bos binnen, eerst een flinke klim en dan genieten van de prachtige zichten als we even achterom kijken zien we in de verte de witte huisjes van het museum nog even. Eens boven op het plateau genieten we van de weidse zichten over het landschap.
Door de kleine dorpjes met en hun gezellige huisjes en hun gezellige pleintjes. Wat verder en komen we terug aan de ingang van het museum. Dan wandelen we naar het museum van het ijzer, hier kunnen we even rond wandelen en zien hoe vroeger ijzer gesmeed werd. Hier de oven en de smeedhamer of Maka genoemd. Wij nemen de tijd om rond te wandelen en alles te bekijken, dan nemen we even de tijd om een bezoekje te brengen aan de museumcafé en om iets te drinken. Een prachtige wandeling, een mooi museum in een uitzonderlijke omgeving.
Dit dorpje met zijn immense plein, een kiosk en een geklasseerde kerk uit XVIIIde eeuw heft op esthetisch gebied heel wat troeven. Het grote plein met een prachtige fontein, het gemeente huis en d school allemaal prachtige gebouwen. Een wandeling rond het plein is alleen al de moeite.
De huizen uit lokale steen met nog delen uit vakwerk zijn bijzonder en worden met zorg onderhouden waardoor het een prachtig geheel vormt. Aangenaam om in te wonen en aangenaam om naar te kijken. We wandelen het dorp uit om langs het station van Montzen te wandelen. We wandelen nu door weilanden en kleine bosjes het prachtige landschap van het land van Herve Montzen was de bakermat voor een voorspoedige en vruchtbare geschiedenis. Het was zonder twijfel een van de oudste platteland centra van het Land van Herve.
Het is prachtig om te wandelen en het landschap aan ons voorbij laten gaan, zo komen we aan Bunker van Hombourg. Deze bunker werd bemand door de Grenswielrijders van Hombourg. Vandaag is het een monument dat hier en bijzondere plek gekregen heeft en in goede staat behouden word. We wandelen verder. En komen in Hombourg zelf. Een bijzonder mooi dorpje met een klein pleintje met een kruiskapel en wat verder het voormalig gerechtshof van de heerlijkheid Homburg. Nog iets verder de brouwerij Grain dOrge, is gespecialiseerd in het brouwen van specifieke bieren (Extra, Heusschennoise, Pré Messire, Inkelsbeer .). De bieren van t huis zijn De Brice en de Joup alsook een witbier genaamd Canaille. Zeker de moeite om eens te proeven.
Nu wandelen we weer de velden en weilanden in wat een prachtige zichten over het golvend landschap. We dalen af naar Belven een gehucht van Hombourg. Hier weer prachtig zichten over het landschap en in de verte de spoorwegbrug van Morsenet de langste (1.300 m) en hoogste (68 m) spoorwegviaduct van België.
Nog een heel eind door de weilanden en dan komen we terug in Montzen. Een prachtige wandeling die in een mooi dorp vertrekt.
21E MARCHE DES COULEUVROTS. / MARCHEURS DE "HAUTES-ROCHES" DOURBES. / TREIGNES. 30/03/2013.
21E MARCHE DES COULEUVROTS.
MARCHEURS DE HAUTES-ROCHES DOURBES.
TREIGNES.
Treignes is een aan de rivier Viroin en dicht tegen de Franse grens gelegen Waals dorp in de gemeente Viroinval.
Treignes, het museumdorp. Van straatjes en musea, van het stenen tijdperk en in de tijd van de stoomtrein. Een streek om van te genieten van de natuurlijke rijkdom op de sporen van herders en steengroeven. Vandaag een prachtige wandeling een eind langs de Viroin en dan een heel eind door de prachtige natuur. We wandelen Mazée binnen.
Hier wandelen op de paden van de douane, we volgen een heel eind de grensstenen, dit dorpje had een reputatie van de achtervolgingen van kleine bandieten de grens loop over de heuvelrug, weer zijde de weidse landschappen. Hier kan je het landschap beluisteren, zo stil is het dat je elk zuchtje van de wind hoort, het ritselen van de struiken en de vogels horen zingen, hier is het werkelijk mooi. De grens tussen België en Frankrijk.
We dalen af en komen zo in Mazée dorp wat een mooie gebouwen met voorop het kasteel. Dan wandelen we eer een heel eind door de prachtige natuur en dan weer komen we in Treignes. De streek was bekend voor hun smederijen, hier worden de ijzerovens goed bewaar en prachtig gerestaureerd.
We wandelen voorbij de oven en dan wandelen we terug naar het centrum. We komen aan het Ecomuseum van de Viroinstreek met het museum voor landbouw mechanisering ondergebracht in de imposante kasteelhoeve in het centrum van Treignes. Onder bescherming van de Université Libre de Bruxelles (ULB) die in Treignes onderzoek doet naar het plattelandsleven en milieustudie, richt het Ecomuseum zich tot het publiek van alle leeftijden, individueel of in groep.
Treignes ligt in een streek met vele eeuwen geschiedenis, diep doorgroefd door de symbiose van mens en natuur. Treignes bevat vruchtbare grond, ijzererts en loodaders die leidden tot oeroude veld- en woudstielen, houtbewerking, steenhouwerij en metaalbewerking. Dit alles maakt de omgeving van de Zuid-Belgische plaats Treignes al sinds de Oude Steentijd tot een aantrekkelijk leefgebied. Het museum is spijtig nog niet open maar we kunnen we even over de binnenplaats lopen.
Treignes is zijn naam als museumdorp wel waard moeten in de zomer eens terug komen als alles open is. Een mooie en aangename wandeling in Viroinval.