Zoals jullie weten krijg ik veel mails naar aanleiding van mijn fotoraadsel. Sommige mensen spelen mee omdat ze 't een leuk spelletje vinden, maar anderen gebruiken het meer als aanleiding om hun verdriet eens van zich af te schrijven aan een "half-onbekend" iemand. Je zal die mensen hun namen dan ook haast nooit bij de "oplossers" zien staan. Op een foto van een vork antwoorden ze doodleuk een wc-bril en dat is 't dan. Dan begint hun boeiende mail pas.
Ik lees dus heel veel verhalen en belevenissen van zowel bloggers als niet-bloggers. Prettige zaken - zoals geboortes van kinderen of katten - worden gemeld, maar die mails zijn in de minderheid omdat leuke dingen meestal op een blog gezet worden. En dat is ook niet meer dan logisch. 't Is met de droeve dingen dat mensen in hun eigen kring soms geen blijf weten. En die verhalen komen dan soms bij mij terecht. Van vele zaken weet ik zelf niet zo veel (dus ik leer altijd maar bij, zoals bijvoorbeeld over fibromyalgie), maar op sommige gebieden heb ik wel een beetje ervaring. Mensen weten dat ik mijn vriendin verloor aan borstkanker en dat ze op natuurlijke wijze, maar wel rustig thuis, is mogen sterven. Ook over de euthanasie van mijn ma heb ik niet gezwegen, over de menopauzekwaaltjes heb ik me ook al eens enigzins "uitgelaten" (zie "De Pamperjaren van de vrouw" in de zijkant van mijn blog), kortom zoals andere mensen al eens een noot kraken zo kraak ik wel eens graag een taboetje.
Ik vind dat er in deze tijd veel verkeerde taboes onderuit zijn gehaald. Who the fuck cares wie met welk seksspeeltje in bed te keer gaat en hoeveel keer per week (week?)? En hoe al die mensen met rare smaken op gebied van slaapkamerbezigheden nu in 't echt leven... voor mij niet gelaten, maar ik hoef het niet persé te weten. En 't zeker niet om de haverklap op TV te zien. Voor mij mag er echt nog wel iets bestaan dat zich tussen twee geliefden afspeelt en niet met heel de wereld hoeft gedeeld te worden. Andere dingen daarentegen vind ik wél dat niet verzwegen moeten worden omdat als er over gepraat wordt ze veel leed kunnen voorkomen, en veel mensen van een in 't geheim gedragen pijn kan verlossen. Uiteindelijk, is het nu zó'n ramp als een kind homo blijkt te zijn? En ja, die mensen worden graag mode- of interieurontwerper. En dan? Die hebben we toch ook nodig of we liepen nog altijd met dat afzakkend vijgenblad rond en hadden daarom zelfs maar 1 hand vrij om onze sjakos vast te houden en we zaten nog altijd op omgevallen boomstammen. En in waardigheid en zonder pijn willen sterven... Zou niet iedereen dat willen?
Soms zitten er in mijn mailbox schrijfsels die me niet met rust laten, die me echt droevig maken. Mensen met kanker die volgens de dokter ten dode opgeschreven zijn en aan wie ze toch nog pijnlijke chemotherapiën opsolferen. Ik kan me daar boos over maken. De "geneeskunde" die de zieke mens als geldgewin beziet. Mensen met fibromyalgie die overal tegen een muur oplopen omdat er inderdaad heus wel een paar enkelingen die ziekte voorwenden om niet te moeten werken. (Gisteren nog tegen mij gezegd door een dokter... Maar hij gebruikte natuurlijk niet 't woord "enkelingen" maar "de meeste".) En die mensen die wel écht lijden worden dan niet geloofd en besluiten dan maar om zich op te sluiten en te zwijgen. Vreselijk toch?
Ik zie rond mij ook plots de vreemdste echtscheidingen. Huwelijken van 20 en zelfs 30 jaar die plots op de klippen gaan. Met windkracht 9 dan meestal nog. De kinderen zijn uit huis en de luchtbel ontploft. Soms goed soms niet. Maar wat me aan die verhalen vooral opvalt is hoe mensen na de scheiding zo verschillend reageren...
Soms verlaat een man een vrouw, soms is 't omgekeerd. Daar gaat het niet om. Maar wat mij opvalt is de totaal andere wijze waarop mannen en vrouwen met hun nieuwe leven omgaan. Ik ben er geen voorstander van om mensen volgens hun geslacht in te delen (of 't moet zijn om er grappen over te maken) maar in de omgang met "alleen komen te staan" begint me toch een groot verschil tussen man en vrouw op te vallen.
Ik ken enkele mannen die op middelbare leeftijd single geworden zijn (uit eigen vrije keuze of niet, dat heeft blijkbaar geen belang), ze beginnen als jonge hanen achter de kippen aan te zitten, met overdonderend succes dan nog, en toch komen ze dan nog hun beklag doen. Hoeveel vrouwen ze ook hebben, ze treuren omdat er niet eentje 's avonds mee knus in een jogpak op de sofa komt zitten en haar hoofd op hun schouder legt. Vreemd. Willen al die (meestal jongere) vrouwen dan alleen maar iemand om eens mee uit te gaan, of om een seksueel avontuurtje te beleven, en zijn ze niet meer van plan hun vrijheid op te geven om een serieuze relatie aan te gaan? En hoe komt dat? Betrouwen ze mannen niet meer omdat ze er al te veel ellende mee meegemaakt hebben, of vinden ze hun vrijheid het belangrijkste dat er bestaat? Misschien hun carrière? Alleszins, ik zie veel mannen - die op 't eerste zicht danig aan hun trekken komen - met droeve ogen ietwat verdwaasd rondlopen. Ik kan 't dan ook niet nalaten om als ik er zo eentje zijn geweeklaag moet aanhoren te zeggen : "Veel getrouwde mannen zouden in uw plaats willen zijn! Alleen de lusten en niet de lasten van een vrouw begot! Ge moet toch niet de koe in huis halen als ge elke dag een verse fles melk op uw stoep hebt staan!" (Ja, echt heel beleefd word ik met 't ouder worden blijkbaar niet.) En zelfs om die "troostende woorden" kunnen ze alleen maar groen lachen. Ze zeggen dan dat ik het niet begrijp. Soit, kan zijn, ik ben uiteindelijk geen man. Gelukkig. (Althans dat denk ik meestal, maar nooit als ik een vapeurke heb.)
Bij vrouwen die alleen komen te staan loopt het precies meestal andersom. Die vrouwen treuren een eind weg, isoleren zich met hun verdriet, en dan, vrij snel, herpakken ze zich. Ze laten de boosheid en 't verdriet achter zich en beginnen een nieuw leven. Zonder man. Ze voorzien er zelfs geen plaats meer voor in hun nieuwe huis! Of 't zou dan die hondenmand moeten zijn die in een hoekske van de gang staat...
Onlangs nog kwam ik zo een oude bekende tegen. Na 25 jaar huwelijk werd ze verlaten voor een véél jonger exemplaar, kreeg er nog enkele zware financiële opdoffers bovenop, en kijk, na een dik half jaar loopt die vrouw stralend rond! Heeft een mooi appartement ingericht naar haar eigen smaak, kan rustig haar beide poezen op haar bed laten slapen, eindelijk zonder gemor. Kan haar eigen schilderijen aan de muur hangen. En ze stráált. Ze haalt terug gekke kuren uit (en nee, haar menopauze is al lang voorbij!) en ze geniet! Haar collega's herkennen haar niet meer! Ze is een totaal ander en heel vrolijk persoontje geworden.
En ik ken meer van die vrouwen, het is zeker geen alleenstaand geval. Oudere vrouwen die trots en fier hun eigen ding doen en perfect overleven zonder man, en zonder relatie-sites af te grazen. Jammergenoeg ken ik wel een aantal mannen die verloren lopen op die sites, en dan met hun vangst van die sites nog eens verloren lopen in 't ware leven ook. En soms vraag ik mij dan af hoe dat gaat eindigen. Gaan we dan naar een tijd waarin iederen "vrijheid" als 't hoogste goed ziet maar ondertussen toch geborgenheid mist? Of gaat "vrijheid" echt het grote feest zijn en blijven?
Misschien is er een gulden middenweg? Mekaar genoeg vrijheid geven zodat ge niet van mekaar moet weglopen, maar naar mekaar toe wilt lopen? Ik heb het antwoord ook nog niet gevonden, ik observeer gewoon wat rond me gebeurd en ik vind het een vreemde evolutie. Ik weet zelfs niet eens of ik het voorzetsel "positief" of "negatief" moet gebruiken. 't Kan zijn dat jonge mensen hun relaties misschien te snel opgeven, maar oudere mensen blijven soms te lang volhouden, tegen beter weten in, gewoon omdat we zo opgevoed zijn van "trouwen is houwen".
Maar één ding weet ik wél. En ik vond dat heel hoopgevend voor al de vrouwen die ik ken die nog altijd zitten af te wachten en te aarzelen om de stap te zetten om na jaren relatiemiserie toch alleen te durven gaan wonen en kompleet opnieuw te beginnen : die stralende vrouw bestaat écht, haar appartement ook, ze heeft me er fier als een pauw mee naartoe getroond en ik heb het gezien en bewonderd. Net zoals ik haar antwoord bewonderde toen ik haar mijn telefoonnummer gaf met de woorden : "Moest ge eens een dipje hebben kunt ge bellen, ik ben toch een nachtraaf, ge kunt me dus nooit storen." Daarop antwoordde ze, een beetje verlegen maar toch met een ononderdrukbare glimlach van oor tot oor, : "Sinds ik op mijn eigen appartementje woon heb ik nog geen enkel dipje gehad...". Ik heb dan maar gezegd het zo te houden en er gewoon ene te gaan drinken op haar wedergeboorte. Een soort alternatieve "baby-borrel". En dat werd volmondig aanvaard.
Een bloemetje voor alle mensen die 't moeilijk hebben. Zowel gehuwden als alleenstaanden. Mannen zowel als vrouwen.
29-11-2008 om 13:15
geschreven door Laathi
|