Maandag, 11 november 2002 - 22u. Enkele mijlen voorbij Georgetown, Penang.
15. Een stad en een kop als een hekseketel.
Tegen 8 uur met veel machinelawaai aangemeerd aan de kade van Georgetown, het begin van de Straat van Malakka. Ben zo ongeveer uit mijn bed gedaverd. Best een risico want we bevinden ons anderhalve meter boven de grond. En een vrije val langs allerhande uitsteekstels van kastjes, ladders en krukjes lijkt me niet echt gezond.
Na het ontbijt aan land gegaan en een riksja genomen om ons naar het oude centrum te brengen. Het zijn nog echte fietsriksja's hier. Er was natuurlijk weer juist enkele centimeters plaats tekort om onze twee poepen naast mekaar te wringen dus zat ik maar bovenop het bakske. Levensgevaarlijk in dit verkeer. Ze zijn heel wendbaar, en zwenken naar een totaal onverwachte kant en ik had enkel de lucht om me aan vast te houden. Ook een bijna botsing gehad met een brommertje. Maar t geeft wel allemaal prettige aktie voor op onze film.
Georgetown is een grote multiculturele stad, met voornamelijk Chinezen. Heel veel koloniale huizen, Chinese, boedhistische (met ne grote liggende, maar deze keer zijn we er aan ontsnapt) en hindoe tempels, katholieke kerken,
enfin, le tout. Een razend drukke stad, heel lawaaierig, maar met een veel authtentiekere sfeer dan bijvoorbeeld Phuket. Ondanks de vele moderne rotzooi dat ze ertussen gekwakt hebben staan er nog wel heelder oude Chinese straatjes recht.
Eerst wat door Chinatown gewandeld en tempels binnengelopen. Vooral voor Haricot eigenlijk want die was nog nooit in eentje binnen geweest. Leuke fotoos van hem met Godje Vuilenbaard, en bij wierookbranders op een altaar. Voor 't geval we gingen betrapt worden bij deze heiligschennis had Paul al een goeie uitleg klaar : "Is Haricot. Our mobile God." De smoes is gelukkig niet moeten uitgetest worden.
Voorwerpen om uw toekomst mee te voorspellen op een altaar in een tempel.
In de buurt ook wat winkeltjes binnengewandeld waar ze al de parafernalia verkopen - het papieren geld en de afbeeldingen van luxeartikelen - die de gelovigen in de tempelovens gaan verbranden om naar hun doden te sturen. Daarnaast lag een fabriekske waar ze de goden maakten. Allemaal veelkleurige (vooral zuurstok) en dikke godjes waar ze lange grijze baarden aan plakten, in alle maten en houdingen. Ook nog een begrafenisstoet op het lijf gelopen. We dachten eerst dat het een fanfare was en wilden al vrolijk beginnen mee stappen. Spijtiggenoeg is dan de koloniale drache begonnen, en we stonden daar zonder plu noch regenjasjes dus maar een internetcafé ingestapt (dat niet werkte natuurlijk). Op de duur maar naar hun hoogste wolkenkrabber (60 verdiepingen) getaxied kwestie van een droge bezigheid te hebben en daar wat mails te versturen.
Het is een ronde toren, en eigenlijk 1 gigantisch shoppingcentrum. Alles krioelt er door mekaar. Gesluierd, ongesluierd, minirokken, topChinezen, cruisetoeristen. En het lawaai is onverdraaglijk. In de open internetcafé's zitten tientallen kinderen elk een verschillend computerspel te spelen met de volumeknop helemaal open. Iets verderop verkopen ze karaoke-installaties, vollen damp open. En daartussen loopt iedereen te kwetteren om hun eigen boven de muzak en al de andere ellende wat verstaanbaar te maken. Een pandemonium. En weinigen schijnen het te beseffen. Sommige mensen lopen wel met een koptelefoon op hun bolleke. Bovenop de toren (tussen tientallen taterende schoolreis-Chineeskes) hadden we een schitterend zicht op de stad. Precies Hong Kong op schaal nagemaakt. De torengebouwen zijn veel lager, en verrevan zo mooi, maar de stad staat ook met haar rug tegen wat bergskes geleund, en met haar voeten in zee. En de oude huizen geven een beetje dezelfde sfeer als op Macao. (Allez het Macao van enkele jaren geleden dan toch. Een mens moet altijd voorzichtig zijn als hij zoiets beweert. Daarstraks vertelde Brian nog dat hij hier 30 jaar geleden geweest was en die had Penang nog als dorp gekend, dus alles verandert hier ijselijk vlug. En aangezien het allemaal altijd maar lelijker wordt, vrees ik ervoor hoe Macao er ondertussen al moet uitzien, want het is ook al 10 jaar geleden dat we daar waren.)
Tegen 2 uur al terug aan boord gegaan wegens regen en barstende koppijn. Ben diep treurig in mijn kooi moeten kruipen met pillen want het was niet uit te houden, ik kon mijn hoofd geen 10° meer draaien. Ben pas bij het uitvaren om 6 uur terug boven water gekomen.
t Was heel mooi aan dek, boven het schiereiland hing het nog vol dikke regenwolken, maar de zon gaf ze een silver liningske. Prachtig beeld.
Als entertainment gaf de kok les in het maken van Crèpes Suzettes, dus we zijn daar zeer strategisch tegen het einde van de uitleg naartoe getrokken om ze te kunnen proeven. We waren niet de enigen die op dat idee gekomen waren. Ze waren verdraaid lekker. Om 7 naar het verteluur van Peter in de bibliotheek gegaan, en ook dat was weer boeiend. Vanavond waren we nog maar met 8, ik vrees dat de rest heeft afgehaakt omdat hij zijn lezingen zo chaotisch aanpakt.
Het ging vanavond over de eerste zeevaarders. Op een zeker moment is overal de scheepvaart tot een stilstand gekomen, zowel de Feniciërs als de Egyptenaren als de rest van de bende rond de Middellandse Zee stopten er mee. Simpelweg doordat ze al het hout hadden opgebruikt. Geen bomen meer, geen boten meer. De eerste ecologische ramp dus. Hij had vanavond ook heel interessante theorieën over Colombus. Dat die in dienst stond van de Portugezen, en zogezegd Amerika "ontdekte" en aan de Spanjaarden aansmeerde als een soort van bezigheidstherapie zodat ze ondertussen de Portugezen niet zouden storen in hun uiterst lucratieve slavenhandel rond Afrika en hun specerijenhandel in de Indische Oceaan.
Na het diner nog efkes aan dek gezeten, en tot de conclusie gekomen dat we hier gewoon liggen te dobberen, eigenlijk zelfs een beetje achteruitvaren. Geen kip die het lijkt te merken. Soit er zal geen haast bij zijn, we kunnen morgen pas tegen 12 uur bij het volgend eiland aankomen omdat we er bij laag tij niet in de buurt geraken.
Ons meiske ligt heel diep in 't water op de moment want wat ze vandaag allemaal in haar buikske geladen hebben
Om de maand komt ze bunkeren in Penang, paletten voedsel, drank, onderhoudsprodukten, zelfs papieren koksmutsen. En dat alles wordt opgestuurd naar Penang vanuit
Holland. Zelfs de vis en het vlees komen hier diepgevroren aan. Het risico om, buiten het fruit en de groenten, hier iets te kopen zullen ze te groot vinden, er zou zo eens een Amerikaan een diarrheeke moeten krijgen
Heel de dag hebben de bemanning en de officieren zitten sleuren om alles een plaats te geven. Iedereen doet mee, niemand mag er zich te schoon voor voelen. Die kerels hebben hier toch echt geen simpel jobke. Ik hoop dat ze er goed hun kost mee verdienen want ze moeten uit hun pijp komen.
|