ruimtevlucht in 1961 vanaf Baikonur LC1, van de capsule Vostok 1 (Norad ID: 103), voor de allereerste bemande omloop van de aarde.
Vostok 1, roepnaam ‘ceder’ maakte in 89 minuten één volledig automatische aardomloop. Dit was dik tegen de goesting van Gagarin, die ter compensatie de code gekregen had om het automatisme uit te schakelen.
Onverwacht blijven de uitrustingsmodule en de capsule tijdens de landing door een bundel kabels met elkaar verbonden. Gagarin wordt flink door elkaar geschud vóór deze bundel in de atmosfeer doorbrandt en de capsule zich automatisch in de terugkeerstand richt.
Op 7 km hoogte wordt de stoel met de cosmonaut naar buiten geschoten. De capsule en Gagarin komen afzonderlijk, per eigen parachute naar beneden ten zuid-westen van Engels Smelovka,
in het Saratov gebied op 51°N – 46°O.
Voor de gelegenheid waren 3 persberichten voorbereid: 1 voor succes en 2 voor eventuele mislukking.
De inzittende is:
1 Yuri A.Gagarin.
vertrek in 1981 van de ruimtependel Columbia STS 1 (Norad ID: 12399), voor een 2-daagse vlucht omheen de aarde.
Het doel is uittesten van de lancering in een baan en de veilige terugkeer van de orbiter en de bemanning, met beoordeling van de prestaties van het gehele shuttle voertuig met de vaste brandstof raketten en de externe zuurstof/waterstoftank.
Aan boord was apparatuur voor oa registratie van temperatuur, druk en versnellingskrachten op meerdere plaatsen in de pendel.
Bij de vlucht gingen 16 hittetegels verloren en werden er een 150-tal beschadigd.
Het lanceerplatform had wel meer schade geleden dan vooraf ingeschat was.
De inzittenden zijn:
John W.Young, bevelhebber,
Robert L.Crippen, piloot.
vertrek in 1985 van de ruimtependel Discovery STS 16/51D (Norad ID: 15641), voor een 5-daagse vlucht omheen de aarde, verlengd met 2 dagen.
Tijdens deze missie wordt de communicatiesatelliet TéléSAT-l (ANIK C-1) met de PAM-D hulpmotor in de ruimte geplaatst, alsmede SYNCOM IV-3 (LEASAT 3).
Deze aktiviteiten lopen echter niet naar behoren, zodat beslist wordt om de missie met 2 dagen te verlengen, om alsnog dmv ruimtewandelingen de gewenste resultaten te benaderen. De astronauten Hoffman en Griggs plaatsten geïmproviseerd gereedschap op de robotarm voor de lancering van LEASAT 3. Dit was de eerste niet geplande buitenaktiviteit (EVA) in de geschiedenis van NASA.
Bij deze missie is Jacob Garn aan boord, als eerste VS senator in de ruimte.
De inzittenden zijn:
Karol J.Bobko, bevelhebber,
Donald E.Williams, piloot,
Rhea M.Seddon/Gibson, missiespecialist,
Jeffrey A.Hoffman, missiespecialist,
David S.Griggs, missiespecialist,
Charles D.Walker, ladingspecialist,
Jacob E.Garn, ladingspecialist.
geboorte in 1937 te Zmiev - Kharkov, van Igor Petrovich Volk.
Oekraiense piloot/cosmonaut.
Lid van Buran 1978 en LII 1-1980 groep.
Maakte ruimtevlucht als wetenschapper in Soyuz T12.
Verbleef 11,80 dagen in de ruimte.
Was cosmonaut tot 1996.
lanceringen van allerlei aard, onder andere
in 1964: de SU ASAT-satelliet Poljot 2(I-2B-2);
in 1967: een SU fotoverkenner Zenit-4;
in 1973: een SU doelsatelliet DS-P1-Yu;
in 1979: de SU communicatiesatelliet Molniya 1-43;
in 1980: een SU militaire waarschuwer Oko;
in 1983: een SU militaire communicatiesatelliet Strela-2;
in 1999: de communicatiesatelliet Eutelsat W3.
in de rand:
- Na zijn vlucht in Vostok 1 zei Gagarin tijdens één van zijn propaganda bezoeken in een gesprek met Cyrus Eaton (UK) onder meer:
“ik zag tijdens mijn vlucht iets dat elk voorstellingsvermogen overtreft,
“mocht ik toelating krijgen om het bekend te maken, het zou de wereld verbazen…
Was de druk, zowel fysisch als psychisch, de oorzaak van deze gedachte? Of was het een foutieve vertaling van wat hij echt zei?
- O.Penkovsky, medewerker van VS president Kennedy, beweerde dat er vóór de vlucht van
Vostok 1 meerdere bemande ‘Korabl-Sputniks’ gelanceerd werden waarover men de controle verloor. Deze zouden het leven gekost hebben aan verscheidene cosmonauten.
- Aardig om weten is dat bij de missie van Columbia STS 1 Belgische video-apparatuur aanwezig was in het controlecentrum. Ingenieur A.Pauwels was terplaatse om de werking van nabij te volgen.
- Op 25 april 1964 zouden in Italië gesprekken opgenomen zijn tussen één of twee cosmonauten en een Soviet volgstation. Dit station zou zelfs getwijfeld hebben omtrent de identiteit van de ruimtevaarders, al spraken ze russisch. Deze communicatie werd gelinkt aan Polyot 2, gelanceerd op 12 april 1964 en 2 maanden later verbrand in de atmosfeer.
|