eel mensen denken dat de lente begint op 21 maart, maar dat is lang niet altijd het geval, legt weerman Frank Deboosere uit. "Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart, om precies te zijn om 22.58 uur. Want dat is het moment waarop de zon loodrecht instraalt op de evenaar en de dag en de nacht even lang duren. En dat is niet alleen dit jaar zo: ook de rest van deze eeuw begint de astronomische lente op 20 maart, en soms zelfs op 19 maart."
Maar er bestaat ook zoiets als de weerkundige seizoenen. Die hebben de weerkundigen uitgevonden om het zichzelf gemakkelijk te maken. "De weerkundige seizoenen beginnen allemaal op de eerste dag van de maand", vervolgt Deboosere. "Ze beginnen dus op 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. Dat is makkelijk voor ons om te onthouden, in tegenstelling tot de astronomische seizoenen. Want die beginnen lang niet altijd op de 21e van de maand, zoals veel mensen denken."
20-03-2019 om 16:24
geschreven door julie (Arlette)
... Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam Als de lente komt pluk ik voor jou tulpen uit Amsterdam Als ik wederkom dan breng ik jou tulpen uit Amsterdam Duizend gele, duizend rooie, wensen jou het allermooiste Wat m'n mond niet zeggen kan zeggen tulpen uit Amsterdam
Jan uit de polder zei "Antje, ach kind ik mag je zo graag Hoe moet dat nou liefste Antje, morgen ga ik naar Den Haag" En bij die oeroude molen klonk onder een hemel zo blauw "Ik heb je zo lief, en jij hebt me lief Ach Antje ik blijf jou altijd trouw"
Refr
(Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam) (Als de lente komt pluk ik voor jou tulpen uit Amsterdam) Als ik wederkom dan breng ik jou tulpen uit Amsterdam Duizend gele, duizend rooie, wensen jou het allermooiste Wat m'n mond niet zeggen kan zeggen tulpen uit Amsterdam Zeggen tulpen uit Amsterdam
16-03-2019 om 15:36
geschreven door julie (Arlette)
Het weer is iets wat er altijd is en ieder mens heeft weer zin in ander weer. Daarom krijg je commentaar en uitspraken over het weer, de verschillende weertypes en alles wat met de natuur te maken heeft. Warmte en kou, zon, regen en ijs, iedereen heeft er wel iets over te zeggen. Lees hier de grappige citaten en gezegdes over het weer.
Als de haan van Rotterdam 's ochtends in Amsterdam kraait, heeft het 's nachts hard gewaaid
Is het 's ochtends om tien uur nog niet licht, heb je waarschijnlijk de gordijnen nog dicht
Sommige mensen zijn net wolken. Wanneer ze verdwijnen, is het een practhige dag
Je hebt een mate van donkerheid nodig, om de sterren te kunnen zien
Als je altijd met je gezicht naar de zon loopt, zal de schaduw achter je vallen
Na een storm komt er altijd een stilte
't giet zoals het giet. Giet het niet dan is het droog
Als het regent is het nat en als het vriest is het glad
Valt de regen in mei, is april reeds voorbij
Regent het in september, dan valt Kerstmis in december
Hoort, 't is de wind, 't is de wind, 't is de wind, en zoekende zucht hij om ruste te vinden, overal rond, en en vindt geene, nooit: of hij de daken van d'huizen verstrooit, of hij de vliegende blâren doet ruischen, of hij de boomen daarboven doet buischen of hij de torren hun toppen afwaait, of hij de malende meulenen draait, of hij de zee in de wolken doet botsen of hij ze slaat op heur zuchtende rotsen, of hij de schepen daarbinnen begraaft, of hij door schuimbekkend zeewater draaft: nimmer en vindt hij, de wind, 't is de wind en nimmer en zal hij geen ruste meer vinden, nimmer en rustt' hij maar eenen keer: 'Stil!' sprak Hij, die immer in ruste is, 'Ik wil!' sprak Hij, die alles in roer zetten kan: 'Stil!' en hij rustte . . . en hij rustte nochtan!
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid.
CARNAVAL IN POPERINGE.
Poperinge kent een lange carnavalsgeschiedenis. In middeleeuwse kronieken worden al carnavalsvieringen in de gemeente vermeld, maar daarover is verder weinig bekend. De eerste carnavalsstoet trok in 1868 door de stad. Op initiatief van de Maatschappij der Weldadigheid, die pas opgericht was door de liberale grootgrondbezitter Jules Van Merris, werd toen vlak voor de vasten een cavalcade ingericht. Aan deze stoet namen 200 mensen deel. Verder werd er ook vrolijk gevierd en gedronken. Om de organisatie van het feest te financieren kon niet alleen gebruik gemaakt worden van sponsoring door Van Merris, maar werd ook een collecte gehouden. De succesvolle stoet kon echter niet rekenen op de goedkeuring van de kerkelijke overheid, die dan ook dreigde met sancties voor wie deelnam of steun verleende. Ongeregeldheden bij volgende edities zorgden ervoor dat er in 1974 een maskerverbod afgevaardigd wordt. In de daaropvolgende jaren daalde de populariteit van carnaval erg en na 1874 ging lange tijd geen stoet meer uit.
Pas lang na Wereldoorlog I deed carnaval opnieuw zijn intrede in de gemeente. In 1927 richtte Jong Poperinge met succes een zomercarnaval in. Ook de jaren daarna werd het evenement herhaald. In dezelfde periode gingen carnavalsgroepen uit Poperinge ook deelnemen aan andere vieringen in de regio.
04-03-2019 om 16:15
geschreven door julie (Arlette)