Het is nog volop zomer, maar toch zie je al dat bomen hun bladeren beginnen te verliezen. De oorzaak daarvan moeten we zoeken bij de droogte van de voorbije weken, die zorgt voor droogtestress bij bomen. "Op langere termijn dreigen bomen zo uitgeput te geraken en zelfs te verdwijnen", zegt professor bosbeheer Kris Verheyen (UGent).
Verdedigingsstrategie
Dat bomen zich ontdoen van hun bladeren is een verdedigingsstrategie tegen de droogte. "Via de bladeren verdampt er veel water, door die bladeren af te stoten gaan bomen in beveiligingsmodus om vocht bij te houden", zegt Verheyen.
Maar dat heeft ook een keerzijde. "Want via die bladeren doen bomen ook aan fotosynthese. Als dat niet gebeurt, nemen bomen minder suikers op en vullen ze hun voedselvoorraden niet aan. Op langere termijn zorgt dat voor uitputting en minder weerstand.
Zelf doen: wortels sparen
Ook in de eigen tuin kun je volgens de professor bosbeheer wel wat doen, al zijn het vooral kleine ingrepen. "Je moet er vooral voor zorgen dat bomen niet belemmerd worden in hun groeimogelijkheden", zegt Verheyen. "Je moet dus zien dat de wortels niet beschadigd worden. Dat kun je doen door ver genoeg van een boom te blijven als je gaat spitten in de tuin, of door je auto niet net onder een boom te parkeren."
Als we de klimaatmodellen mogen geloven, zullen we dit steeds vaker zo snel meemaken.
Het is zeker geen wonderoplossing, maar volgens Verheyen is het wel absoluut noodzakelijk om rekening te houden met alles wat droogtestress veroorzaakt. "Want als we de klimaatmodellen mogen geloven, zullen we dit steeds vaker zo snel meemaken."