Je lichaam op punt met asperges!
Asperges zijn een grondige groente. Letterlijk en figuurlijk. De zachte humusrijke grond van Vlaanderen leende ze tijd om te groeien. Maar ook in figuurlijke zin zijn asperges grondig. Ze zijn én caloriearm én ruim beschikbaar in het seizoen én hebben een apart gezondheidseffect. Want asperges zijn niet alleen vezelrijk maar hebben ook een uitzonderlijk hoge kalium-natriumbalans (veel kalium, weinig natrium). Bovendien zijn asperges enorm rijk aan vitamines B, A en C.
Het gevolg? Vezels zijn goed voor de darmen, de intensiteit aan kalium en de geringe aanwezigheid van natrium (en dus ook van zout) maken asperges vochtafdrijvend. Ideaal om de vele afvalstoffen van de rustige wintertijd kwijt te raken. De aanwezigheid van oligozuren en beta-aspargine vergroten dit diuretisch effect (stimulans voor de nierfunctie) en maken de groente bloedzuiverend. Naast kalium bevatten asperges ook veel calcium, magnesium en ijzer. Verder kenmerkt de asperge zich als een bijzonder reservoir van vitamine B1 en B2. De eerste helpt suiker omzetten als energie voor de spieren terwijl vitamine B2 de stofwisseling bevordert. Kortom, asperges zijn een ideale groente voor wie de winter achter zich wil laten!
Witte asperges zijn de trots van de Belgische groenteteelt. Van begin april tot 24 juni, traditioneel op de feestdag van Sint-Jan, zijn de Flandria-asperges uit de volle grond beschikbaar. Ze komen uit de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Daar vinden ze een ideale bodem om te groeien: rul zand waarin ze diep kunnen wortelen. Diezelfde losse grond wordt gebruikt om de bedden op te hogen waarin de asperges groeien. Zo kunnen ze ongehinderd, recht naar boven groeien. Het resultaat is een mooie rechte asperge.
22-04-2010 om 17:49
geschreven door julie (Arlette)
|