Tomaten dragen bij tot een goed kaliumgehalte in ons lichaam, wat zeker van belang is voor wie actief de zomer beleeft. Bovendien is een tomaat zeer caloriearm, rijk van kleur, en rijk van textuur. Leuk is ook dat binnenlandse tomaten in veel vormen en groottes voorkomen: losse tomaten, trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten waardoor je fantasie aan het werk gaat. Ook de consistentie varieert en de ene tomaat bezit steviger vruchtvlees dan de andere. Volgens het foodpairing-principe leveren tomaten een wijd gamma aan combinaties op: hazelnoten, baguette, donkere chocolade, zwarte thee, gebakken eendenlever, honing, mosselen, kaviaar, palmlikeur, wijn van de Chardonnay-druif
Enkele keukentips
Een tomaat koop je best niet te rijp.
Bewaren doe je wel op een koele plaats maar liefst niet in de koelkast! Want tomaten zijn gevoelig voor bederf wegens lage temperatuur. Slechts een zeer rijpe tomaat belandt uiteindelijk in het koelvak.
Koop tomaten met stevig vruchtvlees, gelijk van kleur op het ganse oppervlak en glanzend van uitzicht, vrij van vergroeiing of beschadiging.
Gezondheid Een tomaat is rijk aan vitamine A, kalium, vezels en caroteen. Vitamine A en caroteen zijn belangrijk voor de huid, ook niet onbelangrijk tijdens de zomermaanden wanneer door de zon de huid als het ware een versneld verouderingsproces ondergaat. Caroteen wordt namelijk in het lichaam gedeeltelijk omgezet in (pro)vitamine A die een positief effect heeft op de ogen en zorgt voor een gezonde huid. Pas op! Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn. Daarom bevelen medici een goed gevarieerd menu aan met veel groenten en fruit. Voornamelijk in rode, oranje en gele groenten en fruit vind je caroteen. Wortelen zijn een bekend voorbeeld.
Eigen aan tomaten is ook de aanwezigheid van lycopeen, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen heel wat ziektes. Lycopeen is vooral aanwezig in de schil en niet onbelangrijk: de inname verhoogt na een kookproces omdat de biobeschikbaarheid van de stof groter is. Lycopeen veroorzaakt de rode kleur van de tomaat.
06-06-2010 om 16:05
geschreven door julie (Arlette)
Als je deze tien kruiden in huis haalt, is er geen enkel gerecht meer dat je zonder smaak zal serveren.
BASILICUM Een eenjarig plantje van mediterrane afkomst dat makkelijk in pot te houden is. Basilicum mocht vroeger enkel door koningen gesneden worden. Het heeft een kalmerende werking en een volle smaak. Baslicum combineert perfect met tomaat, en is onmisbaar in pestosaus. Het geeft aan pizza's, kip- en lamsgerechten een pittig zuiders accentje.
CITROENMELISSE Decoratieve, maar woekerende plantdie in Sardinië in het wild groeit. De blaadjes ruiken heerlijk. Citroenmelisse wordt gebruikt als kruidenmiddeltje tegen hoofdpijn en stress. In de keuken geeft het aan salades een frisse citroensmaak Bijzonder veelzijdig kruid dat het prachtig doet bij visgerechten als paling in het groen en pladijs.
DRAGON Draken- of slangenkruid is een doorlevende plant die makkelijk te kweken is. Er is Franse en Russische draggon, De Russische is vorstbestendig, de Franse is het lekkerst maar erg gevoelig voor vorst. Dragon is vochtafdrijvend en stimuleert de spijsvertering. Je gebruikt het altijd vers. In bearnaisesaus en eiergerechten is het onmisbaar.
KORIANDER Deze eenjarige plant heeft een blad dat doet denken aan selderblaadjes. Koriander wordt vooral gekweekt voor zijn zaad, dat wordt gebruikt in curry, chtney en cake. De zaden hebben een pikant aroma dat uitstekend past bij wildasteien, speculaaskoekjes en kaas. Korianderblaadjes worden toegevoegd aan stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen
LAURIER Van deze altijd groene plant kan je het hele jaar door blaadjes plukken. Er is eetbare en niet eetbare laurier. Een oleander is ook een laurier, maar de blaadjes ervan zijn uiterst giftig. In een bouquet garni of kruidentuiltje moet altijd laurier zitten. Laurirblaadjes horen in soepen, marinades, stoofpotjes en ovenschotels. Aan rijstpudding geeft laurier een zoete smaak.
LAVAS Deze winterharde plant kan 2 m hoog worden. Lavas zou libidoverhogend werken. De bladeren en stelen hebben een sterke kruidige smaak en kunnen gbruikt worden in soepen en stamppotten. De jonge baadjes zijn heerlijk als sla. Oudere blaadjes worden gedroogd en gebruikt in kruidenmarinades.
MARJOLEIN sauzen.De roots van de marjolein liggen rond de Middellandse zee. De wilde marjolein of oregano, kan niet tegen de vorst, de gewone wel. Thee van marjolein helpt je van een lastig griepje af. Marjolein heeft een pittige opvallende smaak en is heel veelzijdig in de keuken. Past uitstekend bij groente- en vleesschotels, vullinge voor kip en kalkoen, soepen
MUNT Alle soorten munt zijn makkelijk te kweken in pot. Munt helpt bij hoofdpijn en stimuleert de concentratie en de spijsvertering. In de keuken gebruik je munt bij lamsgebraad, sauzen,en met chocolade. Om je eigen muntthee te maken, doe je 6 gescheurde muntblaadjes in een glas, overgieten met kokend water en afgedekt 5 min laten trekken.
SALIE Salie staat al eeuwen in de top tien van de kruiden. De naam salie komt van het latijse "salvere" wat redden of genezen betekent. Salie is antiseptisch en zuiverend. Varkensvlees en salie zijn een onovertroffen duo, maar ook aan salades geeft salie een kruidige opkikker. Gekochte pizza krijgt een boost door er een takje salie op te leggen vooraleer hij de oven ingaat.
TIJM Een tijmplantje mag niet ontbreken in je kruidencollectie. Het is doorgroeiend, makkelijk te kweken in potten en je kan er het hele jaar door van plukken. Ook tijm heeft een zuiverende werking. In de keuken is het een allround kruid dat aan bereidingen smaak toevoegt. Blaadjes en stengels gebruik je in marinades, de bloemen en de blaadjes zijn zijn geschikt voor salades.
29-05-2010 om 17:54
geschreven door julie (Arlette)
Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte Zielen, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans die meteen genomineerd werd voor de Hercule Poirotprijs. Na zeven thrillers rond Bosmans en Deleu, gaat Deflo voor een nieuwe uitdaging. Weerloos (2005) is het begin van een nieuwe reeks met Cel 5 in de hoofdrol, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. Behalve het schrijven van boeken heeft Luc Deflo ook toneelstukken, luisterspelen en scenarios geschreven.
De thrillers van Deflo worden nu ook verfilmd: MMG (Multimediagroep), bekend van televisieseries zoals Flikken en Windkracht 10, zal het eerste boek van Deflo (Naakte zielen) en Sluipend gif op het grote scherm brengen. Deflo zal zelf zijn twee boeken bundelen tot één filmscenario.
Luc Deflo is gehuwd met Maria Marchan en woont in Wevelgem. In 2008 won Deflo de Hercule Poirotprijs voor Pitbull.
26-05-2010 om 17:35
geschreven door julie (Arlette)
In een Mechelse flat wordt in een badkuip een vrouwenlichaam gevonden. In het bad is opvallend weinig bloed aanwezig, wat erop zou kunnen wijzen dat het slachtoffer post mortem in de kuip is gelegd. De autopsie brengt aan het licht dat het lijk eerst ingevroren werd. Bovendien blijkt na intensief speurwerk dat er zelfs sprake zou kunnen zijn van een persoonsverwisseling. Op dat ogenblik raken speurders Jos Bosmans en Dirk Deleu het spoor helemaal bijster. Van één ding zijn ze zeker: deze moordenaar, die het op allenstaande rijke vrouwen heeft gemunt, zal niet ophouden met moorden. Nooit. Tijdens hun zoektocht komen Bosmans en Deleu in een spiraal van waanzin en geweld terecht. In de garage van een dure callgirl treft de politie het lichaam aan van een aangebrand francofoon politicus. Overleden aan een hartstilstand? Of door dezelfde dader uit de weg geruimd?
Bevroren hartdompelt de lezer met haar en huid onder in de stresserende wereld van speurders die een eind moeten zien te maken aan aan ijzingwekkende reeks moorden, terwijl de moordenaar hen voortdurend dat ene stapje voor blijft... ( achterflap boek)
26-05-2010 om 17:33
geschreven door julie (Arlette)
Met Pinksteren (Grieks: Πεντεκοστη, Pentekostè) of Sinksen wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Met deze uitstorting werd ook het begin van de christelijke Kerk gemarkeerd. Het kan als zodanig tevens als de eerste christelijke opwekking worden gezien.
Pinksteren volgt tien dagen op Hemelvaart en valt op de 50ste dag van Pasen (dus 49 dagen na Pasen[1]), in 2010 op 23 mei.