Inhoud blog
  • Kerstmis
  • de donkere 6 weken
  • de kerstboom
  • eenzaamheid
  • Sinterklaas
  • weerspreuken
  • december
  • zo maar
  • goede avond
  • spreuk
  • Samantha
  • verdraagzaamheid
  • zo maar
  • 11 november
  • wateroverlast
  • zo maar
  • maandag
  • november
  • weerspreuken
  • Allerheiligen en Allerzielen
  • Halloween
  • oktober
  • wintertijd
  • halloween
  • citaten
  • halloween
  • Herfst
  • pompoenen
  • Edith Piaf
  • Paddenstoelen in de herfst
  • Indian summer
  • oktober weerspreuken
  • oktober
  • herfst
  • gedicht
  • herfst
  • Hoppestoet
  • bloemen
  • zondag
  • weerspreuken
  • nazomer
  • hoppestoet
  • terug naar school
  • september
  • gezond en gelukkig zijn
  • zo maar
  • Toon Hermans
  • Vierdaagse van de IJzer
  • vriendschap
  • woensdag
  • heel juist
  • ogen
  • welkom
  • symphony of love
  • Augustus
  • weerspreuken
  • augustus
  • internationale dag van de vriendschap
  • Fantasie
  • een hart van rozen
  • zo maar
  • vrouwengezicht
  • Laat de zon in je hart
  • nationale feestdag
  • zo maar
  • wilde bloemen
  • reizen
  • 14 juli
  • 11juli
  • kermis
  • mooi gezegde
  • spreuk
  • Vakantie
  • weerspreuken
  • kermis in Poperinge
  • juni
  • humor
  • zomer
  • tabel zomerfruit
  • fruit
  • zomervakantie
  • zomer
  • hitte
  • 6 juni
  • weerspeuken
  • juni
  • de mooiste dingen
  • De pinksterbloem
  • Tina Turner overleden
  • Hopelijk beleef je hier veel plezier! Kom nog eens terug!
    Klok 3:
    http://www.geocities.com/~goldenoldies
     

    Klik er eens op.  Je krijgt muziek van vroeger.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ik stuur je bloemen


    HALLO? BLIJ DAT JE WEER EENS OP BEZOEK KOMT!!!!!!!!
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    belinda
    blog.seniorennet.be/belinda
    Welkom op mijn blog!
    Archief per maand
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005
  • 11--0001
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Kom gerust binnen en neem een kijkje in mijn nog wat amateuristisch ogend blokje. 
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favoriete schilder PICASSO
    Foto
    Foto
    Enkele foto's van mijn stad Poperinge
    Talbot House
    Foto
    Hoppemuseum
    Foto
    Grote Markt Poperinge
    Foto
    Hoppestoet Poperinge
    Foto
    Stadswapen
    Foto
    Foto
    Bekijk het filmpje
    Foto
    Foto
    Foto
    Heb je genoten? Kom dan geregeld eens langs.
    Gorges du Tarn
    Foto
    Echternach
    Foto
    Foto
    Vrijdagmarkt Poperinge
    Foto
    MIJN HOROSCOOP
    Foto
    Foto
    Zeg het met bloemen
    Foto
    Zoeken met Google


    Blog als favoriet !
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fotosstefi
    blog.seniorennet.be/fotosst
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    spelendevormen
    blog.seniorennet.be/spelend
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jason_en_catwoman
    blog.seniorennet.be/jason_e
    Zoeken met Google


    Zoeken in blog

    Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jabu
    blog.seniorennet.be/jabu
    Reizen, muziek,literatuur en nog veel meer

    03-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli

    Broccoli recepten - broccoli koken - Brassica oleracea var. italica

    Broccoli koken, bereiden, bewaren en aankopen

    Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, maar voor Europa is Italië de bakermat van deze plant. De groente lijkt wel wat op een kleinere, verfijndere versie van de bloemkool, nochtans is zij ontwikkeld uit een gewone bloem van een gewone koolsoort. De smaak ven broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger van smaak.

    De gehele plant (dus ook de stengels en de bladeren) kan opgegeten worden. Deze laatste bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. De stengels smaken zelfs een beetje naar asperges.

    Broccoli is nog niet lang in ons voedselpakket opgenomen. De groente werd pas in de jaren tachtig echt populair in onze streken, maar was bij ons wel reeds bekend op het einde van de 19de eeuw. Broccoli wordt in volle grond geteeld.

    Broccoli telen en oogsten

    Broccoli is best te telen in een vochtige en kalkhoudende grond. Deze plant vraagt een vruchtbare bodem met een goede structuur. Broccoli heeft wel wat eisen om goed te gedijen, maar wel minder dan een bloemkool bijvoorbeeld.
    Afwatering van de grond moet zeker voorzien zijn, vooral met winterteelten van broccoli.
    Bij het begin van de teelt is een basisbemesting en wat toevoeging van kalk aangeraden.
    Hou rekening met een plantafstand van 45 tot 60 cm tussen de planten (wat over het algemeen korter is dan andere soorten kolen), en begiet nadien met voldoende water.
    Tijdens de groeiperiode en in tijden wanneer het veel regent is bijmesten eveneens aangeraden.
    Oogsten van broccoli gebeurt 2 tot 3 dagen voor dat de bloemknoppen opengaan. Oogst u te laat, dan is zijn de bloemschermen te los, oogst u te vroeg dan zullen ze te klein zijn.
    Na het oogsten bemest u de plant opnieuw, daardoor zullen er zijscheuten uitkomen die opnieuw na enkele weken oogstrijp zullen zijn.

    Bewaren

    • Bewaar broccoli best in de koelkast, verpakt in folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen. Bij een te lange of slechte bewaring zal het product een geel uitzicht krijgen en open bloemen vertonen.
    • Spoel grondig onder stromend water en snij het verdroogde gedeelte van de stronk weg.
    • Schil de stelen tot vlak onder de bloem en maak inkervingen in de stelen zodat ze samen met de bloem gaar zijn.

    Bereiden

    • Was de broccoli en snij de onderkant van de steel.
    • Schil de steel tot vlak onder de roosjes en snij deze in plakjes of hou ze heel en snij ze in met een mesje.
    • Op deze manieren zijn de steeldelen tegelijk gaar als de roosjes.
    • Verdeel de rest van de broccoli in roosjes.
    • Kook broccoli met weinig water en zout in 4 tot 8 minuten beetgaar. 
    • Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen.

    Kooktips

    • Broccolisoep: Je kan ook de broccolistelen gebruiken, bv in een soep. Best is deze eerst te schillen.
    • Originele broccolitoets: Op zoek naar een originele garnituur ? Kook roosjes van bloemkool en broccoli beetgaar en prik ze afwisselend op een houten stokje.

    broccoli recepente, broccoli klaarmaken

    Voedingswaarde/Gezondheid

    Broccoli wordt vaak aangeraden ter preventie van bepaalde vormen van kanker en dit onder meer dankzij de aanwezigheid van glucosinolaten. Deze gezondheidsbevorderende stoffen komen eveneens voor in andere brassica-groenten zoals bloemkool en spruitjes. Daarnaast bevat broccoli ook veel vitamine C. Broccoli verdient dan ook zeker een plaatsje in een gezonde voeding.

    Bron: Flandria

    03-04-2011 om 17:26 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (4)
    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    DE BESTE VISSEN VAN DIT SEIZOEN.

    Heilbot
    Beschrijving :
    -Voorkomen en aanvoer
    Leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2 duizend m. De recente vangsten van rond de 50 duizend ton blijken te hoog om het voortbestaan van die stock te waarborgen. Een daling met een derde van de aanvoer is nodig voor de wederopbouw van het bestand. Vandaar dat ook hier de kweek werd ingevoerd. Dit is evenwel een technisch moeilijke opgave omdat heilbot in de natuur paait op een diepte van duizend
    meter, hetgeen moeilijk nabootsbaar is in kweekomstandigheden aan land.

    -Biologische kenmerken
    Leeft hoofdzakelijk van kreeftachtigen, vis en weekdieren. Kan uitzonderlijk tot 3 meter (150kg) doorgroeien. Dat duurt dan wel 50 jaar. In de commerciële vangsten is die lengte wel heel wat kleiner. De paaitijd situeert zich tussen januari en april.

    -Andere karakteristieken
    Heilbot is rijk aan visolie en is gerookt een delicatesse. Vers is heilbot eveneens een lekkernij, maar bij ons is hij minder gekend. Hij wordt meestal in moten verkocht. Zwarte heilbot of Groenlandse heilbot (Reinhardtius hippoglossoides) werd vroeger meestal als Groenlandse tarbot verkocht. Door de wetgeving op de verkoopsbenamingen is dit verboden. Raar maar waar: gerookte Groenlandse heilbot mag wel als gerookte heilbot verkocht worden.




    Schelvis

    Beschrijving :
    -Voorkomen en aanvoer
    De schelvis leeft in hoofdzaak in het Noordelijk gedeelte van de Noordzee, maar komt ook voor van IJsland tot de Golf van Gascogne op diepten van 10 tot 200 m. Het bestand was een tijdje geleden goed voor bijna 7 miljard ton, thans is dat nog slechts een 10% daarvan. Jaarlijks worden ongeveer 100 duizend ton aangevoerd, waarvan de helft door de Britten en de Schotten. Een kleine 500 ton wordt bij ons per jaar aangevoerd.

    -Biologische kenmerken
    Vanaf een lengte van ongeveer 30 cm is de schelvis geslachtsrijp. �s Winters trekt hij naar diepe paaigronden in de noordelijke Noordzee, bij Noorwegen en IJsland. Hij paait er dan tussen maart en juni. Hoewel hij uitzonderlijk tot 80 cm kan doorgroeien is het grootste gedeelte van de aanvoer gelegen tussen 40 en 50 cm.

    -Andere karakteristieken
    Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en het is eveneens voor alle bereidingen geschikt. Gerookte haddock is een klassieker in Engeland, waar schelvis op vrijwel alle menukaarten is terug te vinden. Schelvis heeft veel en grote schubben en wordt daarom vooral in visfilet verkocht.



    Skrei

     Skrei is eigenlijk een jonge kabeljauw

    Kabeljauw

    Atlantische kabeljauwvangst 1950-2002. Noordoost Atlantic (blauw), noordwest Atlantic (groen) en totaal (rood)
    Productie van klipvis

    De kabeljauw (Gadus morhua) is een vissoort die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Hij heeft een lengte tot 150 cm maar meet gemiddeld 80 à 90 cm. De kabeljauw heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.

    Verblijfplaats: de grootste vangplaatsen zijn Newfoundlandbank, de Lofoten en de Doggersbank. De vissoort leeft op diepten van 20 tot 600 meter dicht bij de bodem. De kabeljauw voedt zich voornamelijk met kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.

    Het vlees van de kabeljauw is fijn van smaak en heeft een losse structuur. De vis wordt veel gefileerd, ook de lever van de kabeljauw is zeer smaakrijk. In de zomermaanden zitten echter de zo geheten luizen op de lever en dan zit er geen smaak aan.

    Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paaien. De naam Skrei is afgeleid van het Vikingwoord skrida, dat zoiets als ”reizen” betekent.

    31-03-2011 om 16:01 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden
    Oregano en marjolein uit je tuin.
    Oregan en marjolein zijn twee gelijkaardige kruiden die zich gemakkelijk vers laten gebruiken. De jonge plantjes worden te koop aangeboden in potjes, en je kunt ze nadien in de tuin planten. Hoe meer zon ze daar krijgen, hoe pittiger hun smaak wordt.
    Marjolein heeft een zacht, zoeterig aroma dat wat aan tijm doet denken. Oregano, ook wilde marjolein genoemd,
    smaakt smaakt zeer uitgesproken en is pizzakruid bij uitstek. Maar het heeft meer in zijn mars. Zo is het onmogelijk om een Grieks tomatensaus of de befaamde Mexicaanse chili con carne te maken zonder een stevige portie oregano. Het is een van de zeldzame kruiden die zich goed laten drogen, in de Italiaanse keuken speelt het de rol van geheim wapen dat op het einde van de bereiding wordt toegevoegd. Niet laten meekoken is dus de boodschap!
    Basilicum vervangt tegenwoordig dikwijls de oregano die oorspronkelijk op een gerecht thuishoorde.
    Majolein hoort ook thuis in de Franse keuken, als een van de Provençaalse kruiden. Te gebruiken in vleesmarinades of bij vis, gegrild of op houtskool.

      oregano  marjolein

    31-03-2011 om 15:41 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    28-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lentespreuken
    ...

    lentespreuken

    Onweert het in maart, dan is het voorjaar van de kaart.

    De zwaluwen vliegen hoog,de zwaluwen vliegen laag wat het weer zal worden is voor iedereen de vraag!

    Als het regent in mei, is april voorbij.

    Maartse regen is geen zegen.

    April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn.

    Aprilse vlokjes brengen meise klokjes.

    Het mag vroeg of laat zijn, april wil kwaad zijn.

    Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed.

    Verschaft april ons mooie dagen, dan pleegt mei de last te dragen.

    Geeft April veel regen, zo brengt het rijke zegen.

    Kring om de zon, water in de ton.

    Een kring om de maan, zal in regen vergaan.

    In de kamer al een vlinder, buiten hagel hier en ginder.

    Vliegt de zwaluw laag, dan komt er een regenvlaag.

    Houdt de wind uit het noorden aan, zal zij het grasgroei tegengaan.

    Als de donder slaat in't kale woud, dan blijft het hele voorjaar koud.

    Brengt de ochtend avondrood, dan is er met je klok gekloot!.

    Avondrood brengt water in de sloot!.

    Als het bellen regent, regent het morgen weer.

    's Avonds grijs en 's morgens rood, dan stelt men zich aan regen bloot.

    Zo de wind waait staat zijn petje.

    Met de wind in de rug ben je snel weer thuis terug.

    met een natte april hebben de boeren hun wil.

    zaait g'op sint ezechiel zeker lukt uw vlasgaard wel.

    als de muggen dansen gaan is het met regenen gedaan.

    regen uit het oosten, 48 uur zonder vertroosten.

    broedt de spreeuw vroeg in april, een schone meimaand is op til.

    op sint justijn doodt de koude het venijn.

    zolang voor marcus warm, zolang na marcus koud.



    28-03-2011 om 12:07 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag
    ...
    goedemorgen maandag, goedemorgen, voor baby gedichtjes

    28-03-2011 om 11:59 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    19-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente

    LENTE

    Volgens de kalender begint de lente op 20 maart. Dag en nacht zijn even lang. De natuur ontwaakt uit haar lange winterslaap. Voedingssappen stromen weer omhoog naar de takken van bomen en struiken en laten de knoppen opzwellen. De eerste bloemen verschijnen aan de hagen en in de velden. De bewerkte akkers worden groener, want koren- en koolzaadplantjes groeien opnieuw. Het weer is onbestendig; af en toe schijnt er een waterig zonnetje, dan valt er een maartse bui. Door regens en het smelten van de sneeuw treden beken en rivieren soms buiten hun oevers.

    In april komt het plantenrijk echt tot leven. Jonge bladeren ontvouwen zich en tooien de bomen in zachte voorjaarstinten die uiteenlopen van geelgroen tot oranjerood. De fruitbomen hebben stralend witte bloemen. De tarwe is flink gegroeid en dieper groen van kleur geworden. Bij het koolzaad ontluiken de

    Trekvogels, zoals de zwaluwen, keren langzamerhand terug. De temperatuur is steeds milder, maar soms daalt die nog onder het vriespunt. Als het nu erg koud wordt, bevriezen de bloesems van fruitbomen en loopt de hele oogst gevaar.

    Na enkele weken zitten de bomen goed in het blad. Langs de paden en in de weilanden trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De witte meidoornhagen bloeien uitbundig, evenals de duizenden gele koolzaadbloemen, waardoor de velden er prachtig uitzien.

    In het nest piepen pasgeboren jongen om voedsel. Hun ouders vliegen af en aan met insecten en larven. De dagen zijn beduidend langer en de temperaturen stijgen. Opnieuw is het leven buiten aangenaam.

    19-03-2011 om 16:51 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (12)
    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezelle

    Gezelle en de lente

    O Wilde en onvervalste pracht

    der blommen, langs de watergracht !

    daar staat ge: en, in de zonneschijn,

    al dat gij doet is blomme zijn !

    ’t Is wezen, ’t geen mijn oog aanziet,

    ’t is waarheid, en ge ’n dobbelt niet;

    en die door u mijn hert verblijdt

    is enkel, zo gij enkel zijt !

    Hoe stil is ‘t ! ’t En verwaait med al

    geen bladje, dat ons storen zal;

    geen rimpelken in ’t lief gelaat

    des waters, dat vol blommen staat;

    geen wind, geen woord: rondom gespreid,

    al schaduw, al stilzwijgendheid !

    Dan, diepe, diep in ’t water, blauwt,

    half groen geblest, de hemelvaut;

    en, priemend hier en daar, vergaat

    een langgesponnen zonnedraad.

    Hoe eerbaar, edel, schoon en fijn

    kan toch een enkele blomme zijn.

    Guido Gezelle, 6 juni 1882

    18-03-2011 om 17:04 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente
    ...

    18-03-2011 om 17:00 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    17-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.osmanthus

    Osmanthus
    burkwoodii

      

    Naam

     Osmanthus burkwoodii
     (vroeger Osmarea burkwoodii)

    Nederlandse naam

     Schijnhulst

    Familie

     Oleaceae

    Herkomst

     Ontstaan uit kruising van O.decorus uit Noordoost-Turkije en
     O.delevayi uit Zuidwest-China

    Categorie

     Heesters. Bladhoudend. Winterhard

    Hoogte

     tot 2.5m (maximaal na zo'n 10 jaar)

    Breedte

     1m

    Blad

     Klein ovaal donkergroen blad met spitse top.  Hard, leerachtig.

    Bloei

     Bloeit met kleine witte, geurende bloemen.

    Bloeitijd

     april- mei

    Standplaats

     Groeit op elke normale, humusrijke grond. Stelt geen bijzondere eisen alhoewel een beschutte plek tegen koude wind wordt aangeraden.
    Volle zon of halfschaduw. Kan ook in potten worden toegepast. Als solitair of in groepen. Laat zich mooi op vorm snoeien.

    Algemene kenmerken

     Een wintergroene, compact groeiende heester.
    Zowel als solitair als in groepen een opvallende plant met donkergroen blad.
    Ook geschikt voor kleinere tuinen.
    Kan worden toegepast in groepen of als lage haag.

    Snoeien

     Snoeien is niet echt nodig. Enkel nodig om te modelleren. Laat zich makkelijk op vorm snoeien.
    Snoeien in het voorjaar na de bloei

    17-03-2011 om 17:03 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieris japonica

    Pieris Japonica



    Een altijd groene stuik met witte bloemen, met als
    meest opmerkelijke eigenschap dat de Pieris
    Japonica in de winter begint te bloeien.
    De bloemen worden vaak als snijbloem in
    bruidsboeketten verwerkt.
    Pieris verdraagt schaduw en groeit op bijna elke grond.

    pieris In de border



    Pieris Japonica wordt vaak gecombineerd met Rhodondendron,
    allebei zijn ze altijd groen met donkere bladeren.
    Allebei doen het goed in de schaduw van bomen.
    Een andere goede combinatie is de Pieris Japonica
    met laag blijvende azalea's.

    pieris Japonica en hommels



    De bevruchting van de pieris gebeurt door aardhommels,
    soms zijn ook wolzwevers actief. De aardhommel is,
    door zijn beharing, al vroeg in het voorjaar druk
    bezig.



    17-03-2011 om 00:00 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    16-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.struiken in tuin

    ...


    Pieris Japonica

    Hydrangea macrophylla 'Alpenglühen'

    Alpenglühen




    Osmanthus

    POTENTILLA FRUTICOSA 'GOLDSTAR'

    Potentilla

    Ik heb deze namiddag al deze struikjes geplant in mijn tuin. En nu maar hopen dat ze groeien en bloeien

    16-03-2011 om 00:00 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (2)
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeer mooi

    14-03-2011 om 10:18 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (5)
    11-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lentegevoel
    Het zonnetje geeft mij al onmiddellijk een lentegevoel!

    11-03-2011 om 15:34 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (11)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend
    ...

    11-03-2011 om 15:29 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    10-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.marktdag

    Vrijdagmarkt

    Wekelijks op vrijdagmorgen presenteren een 65-tal marktkramers hun koopwaar op de Grote Markt. In de vele kramen tref je diverse textielproducten, schoenen, levensmiddelen, planten en bloemen, huishoudelijke producten, maar ook cd's, tabakswaren tot zelfs namaakjuwelen en uurwerken aan.

    In 1187 verleende Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen, een keure waarbij hij zowel de toestemming verleende om een vaart te graven van de Grote Markt tot de IJzer, als om wekelijks op vrijdag een markt te organiseren. Tot op vandaag vindt hier nog altijd de vrijdagmarkt plaats (van 8.30 tot 12 u.), komen jong en oud samen




    10-03-2011 om 17:31 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (2)
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.carnaval

    CARNAVAL

    Oorsprong

    De oorsprong van het woord is onbekend.Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.

    Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

    Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de Kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een 'heidens' midwinterfeest was.

    In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse carrus navalis: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten[De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten.

    Het 'heidense' carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.
    (wikipedia)

    07-03-2011 om 17:10 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (9)
    05-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept
    Soep van zeeduivel met wortel, koolraap, komkommer, prei en selder.

    Ingrediënten voor 4 pers.

    - 1 zeeduivel van 2,5 kg
    - 1wortel
     -1 koolraap
    - 1/2 komkommer
    - safraan
    - 1staaf wit van prei
    - 1 staaf witte selder
    - 1lepel tomatenpuree
    - 1 glas droge witte wijn
    - 1 gekookte mossel
    - 1l visfumet

    Bereiding

    1. Snij hetvlees van de zeeduivel in balkvormpjes en pocheer ze 1 min. invisfumet en laat ze verder garen naast het vuur.
    2. Stoof de prei en de selder, in brunoise versneden, aan in olie en plet er het teentje knoflook bij.
    Voeg er 1 lepel tomatenpuree bij en roer goed om.
    3. Bevochtig met een glaasje droge, witte wijnen giet er de visfumet bij waarin de zeeduivel gepocheerd is.
    4. Kruid met peper en zout, tijm en laurier alsook 4 draadjes saffraan.Laat de soep 20 min. koken op een klein vuurtje.5. Intussen versnijden we de wortel, koolraap, komkommeren courgette rn koken ze in kleine "cocottes" elk apar, in water met zout en een winig citroenp.We proeven  de soep om de kruiding na te gaan en warmen de zeeduivel alsookde groenten op
     Opdienen
    Verdeel de soep in diepe borden dresser de zeeduivel in een waaier in het midden an het bord en verdeel de 4 groenten rond de vis. Leg een gekookt mosseltje in het midden Op de zeeduivel.

    05-03-2011 om 17:13 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (6)
    03-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vedag
    Iedereen een prettige vrijdag

    03-03-2011 om 16:20 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krokusvakantie

    Voorjaarsvakantie

    De voorjaarsvakantie, krokusvakantie, of carnavalvakantie, is een schoolvakantie van een week, die in Nederland meestal wordt gehouden in de tweede helft van februari en in Vlaanderen steeds valt in de week van Aswoensdag.

    Reden voor de vakantie, die in de jaren zeventig werd ingevoerd, is behalve een onderbreking van de sombere wintermaanden, de wens van veel mensen om op wintersport te gaan of om carnaval te vieren. Sinds de vakantie in Nederland gespreid wordt over de landsdelen, wordt de voorjaarsvakantie in het Nederlandse zuiden zoveel mogelijk gepland dat carnaval in deze vakantieweek valt, elders heeft men dan een week eerder of later vrij.

    De verschillende bestemmingen voor de vrije week hebben tot een opmerkelijk probleem geleid. Besturen van carnavalsverenigingen klaagden in 2005 dat veel zuiderlingen in de voorjaarsvakantie naar de wintersport gaan, en zodoende niet aan het carnaval kunnen deelnemen.

    03-03-2011 om 16:08 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    02-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalender
    maandkalender maart

    02-03-2011 om 16:17 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (3)





    Prettige dag!


    ...


    Klik op de knop om te spelen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Toplijst TopSiteGuide.bestblogs.blog.seniorennet.be/eerda
    TopSiteGuide.bestblogs eerda


    Foto

    Goede middag


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek.


    BEDANKT VOOR UW BEZOEKJE !

    Welkom bij De Vrolijke Bloggers
    Kom vlug binnen en neem rustig uw tijd



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mindervaliden
    blog.seniorennet.be/minderv
    goddess triple moon


    Het Weer






    Foto

    Foto

    Zet uw geluid aan
     http://www.cartoline.it/pics/_zoom_flash.htm?immagine=scherzi_150404_

    Foto


    Klik op bovenstaand plaatje
    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hawino
    blog.seniorennet.be/hawino
    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mijn lievelingsbloemen zijn rode rozen.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Hierboven een 3-tal foto's van de opera La Bohème
    Puccini
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Even verpozen.
    Kijk rustig naar het bovenstaande filmpje en reis met me mee.

    Foto

    Foto

    Foto

    Bovenstaande foto is een foto van mijn reis naar de Cevennes
    Foto

    Koffieklets


    Ik heb slaap nodig

    Klok 1:
    Blog als favoriet !

    >
    Vriendelijk groetjes
    Zoeken in blog


    ...

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fons
    blog.seniorennet.be/fons

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!