Wekelijks op vrijdagmorgen presenteren een 65-tal marktkramers hun koopwaar op de Grote Markt. In de vele kramen tref je diverse textielproducten, schoenen, levensmiddelen, planten en bloemen, huishoudelijke producten, maar ook cd's, tabakswaren tot zelfs namaakjuwelen en uurwerken aan.
In 1187 verleende Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen, een keure waarbij hij zowel de toestemming verleende om een vaart te graven van de Grote Markt tot de IJzer, als om wekelijks op vrijdag een markt te organiseren. Tot op vandaag vindt hier nog altijd de vrijdagmarkt plaats (van 8.30 tot 12 u.), komen jong en oud samen
10-03-2011 om 17:31
geschreven door julie (Arlette)
De oorsprong van het woord is onbekend.Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.
Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de Kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een 'heidens' midwinterfeest was.
In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse carrus navalis: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten[De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten.
Het 'heidense' carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. (wikipedia)
07-03-2011 om 17:10
geschreven door julie (Arlette)
1. Snij hetvlees van de zeeduivel in balkvormpjes en pocheer ze 1 min. invisfumet en laat ze verder garen naast het vuur. 2. Stoof de prei en de selder, in brunoise versneden, aan in olie en plet er het teentje knoflook bij. Voeg er 1 lepel tomatenpuree bij en roer goed om. 3. Bevochtig met een glaasje droge, witte wijnen giet er de visfumet bij waarin de zeeduivel gepocheerd is. 4. Kruid met peper en zout, tijm en laurier alsook 4 draadjes saffraan.Laat de soep 20 min. koken op een klein vuurtje.5. Intussen versnijden we de wortel, koolraap, komkommeren courgette rn koken ze in kleine "cocottes" elk apar, in water met zout en een winig citroenp.We proeven de soep om de kruiding na te gaan en warmen de zeeduivel alsookde groenten op Opdienen Verdeel de soep in diepe borden dresser de zeeduivel in een waaier in het midden an het bord en verdeel de 4 groenten rond de vis. Leg een gekookt mosseltje in het midden Op de zeeduivel.
05-03-2011 om 17:13
geschreven door julie (Arlette)
De voorjaarsvakantie, krokusvakantie, of carnavalvakantie, is een schoolvakantie van een week, die in Nederland meestal wordt gehouden in de tweede helft van februari en in Vlaanderen steeds valt in de week van Aswoensdag.
Reden voor de vakantie, die in de jaren zeventig werd ingevoerd, is behalve een onderbreking van de sombere wintermaanden, de wens van veel mensen om op wintersport te gaan of om carnaval te vieren. Sinds de vakantie in Nederland gespreid wordt over de landsdelen, wordt de voorjaarsvakantie in het Nederlandse zuiden zoveel mogelijk gepland dat carnaval in deze vakantieweek valt, elders heeft men dan een week eerder of later vrij.
De verschillende bestemmingen voor de vrije week hebben tot een opmerkelijk probleem geleid. Besturen van carnavalsverenigingen klaagden in 2005 dat veel zuiderlingen in de voorjaarsvakantie naar de wintersport gaan, en zodoende niet aan het carnaval kunnen deelnemen.
03-03-2011 om 16:08
geschreven door julie (Arlette)
Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. In het oude Rome noemde men de maand Martius en was ze de eerste maand van het jaar.
Nodig - 400 gml room (40%) - 1/2 vaillestokje, zaadjes uitgeschraapt - 400 g kristalsuiker - 250 g melkchocolade in stukjes (Callebout 823) - 250 g fondantchocolade in stukjes (Callebout 811) - 100 g boter - cacaopoeder
zo maak je het Kook de room op met de suiker en vanille, en giet over de chocolademassa. Laat afkoelen, rol bolletjes, haal ze door de cacaopoeder. Klaar!
Je ziet het is echt niet moeilijk en niet veel werk en superlekker!!!!
28-02-2011 om 10:31
geschreven door julie (Arlette)
Eerst wordt het verminkte lijk van een onbekende vrouw gevonden, dan wordentwee tieners verùmoord. Een seriemoordenaar houdt het plaatsje Wrightsburg in zijn greep en de politie roept de hulp in vanprivé detectives Sean King en Michelle Maxwell. Veel aanwijzingen zijn er niet, maar King en Maxwell - twee voormalige agenten van de Secret Service - ontdekken desondanks een patroon. De moordenaar imiteert beruchte seriemoordenaars uit de geschienis en laat zijn slachtoffers achter met en horloge om de pols. Wat de precieze betekenis hiervan is, is echter niet duidelijk. Dan neemt de moordenaar contact op metde pers.
adembenemend spannend !!!
23-02-2011 om 16:30
geschreven door julie (Arlette)
Knoflook kocht je tot voor kort als gedroogde bollen of tot poeder vermalen in flesjes. Maar nu is het hele jaar door verse knoflook voorhanden. Deze bollen waaraan nog een stukje stengel zit zijn een zegening. De smaak is veel minder uitgesproken dan de die van de gedroogde versies. De teentjes zijn gemakkelijk te pellen en blijven weken goed in de groentelade van de koelkast. De kern is niet groen en draderig, waardoor je die makkelijk mee kan verwerken. Ook zorgt het zachte parfum van de verse look ervoor dat de gerechten er niet door gedomineerd worden. Een paar teentjes in hun geheel laten meekoken met de aardappelen levert geweldig lekkere aardappelpuree op. Geperst in mayonaise krijg je een lekkere aïoli. Of daarna aangekleurd in met harissa een fantastische ruille voor vissoep. Je kan de teentjes ook in de schil laten en meebakken met varkensgebraad, rosbief of lamskroon. Na het bakken pers je de boterzachte teentjes uit hun omhulsel en meng je ze onder de saus.
15-02-2011 om 16:51
geschreven door julie (Arlette)