Slakruiden
Wat bieslook, peterselie of koriander door de sla en een paar heerlijke blaadjes basilicum over je tomaten en je zomer kan niet meer stuk. Of de eerste sprietjes bieslook uit de tuin – de ideale lentebrenger. Er zijn zoveel lekkere kruiden om te snipperen! Peterselie, koriander, kervel, dille, dragon, pimpernel, … keuze zat.
.jpg) Hoe?
Alle slakruiden zijn eenjarig behalve bieslook, dragon en pimpernel. Peterselie wordt soms twee jaar, maar je kan hem eigenlijk beter elk jaar opnieuw zaaien. Groene kruiden doen het goed in de zon maar op een plek waar 's middags wat schaduw valt blijven hun blaadjes sappiger en schieten ze minder snel op. Kervel staat liever bijna helemaal in de schaduw. Zorg voor veel compost in de grond en laat niet uitdrogen; daar worden de blaadjes taai van. Knip regelmatig van je groene kruiden, dat stimuleert ze om voortdurend nieuw vers blad aan te maken. Zet je slakruiden op een plek in de buurt van je keuken of achterdeur waar je er snel bij kan zonder een jas te moeten aantrekken of van schoenen te veranderen.
Wist je dat?
- Is je bieslook opgeschoten, snipper de roze bloemetjes dan over een salade of over koude aardappeltjes - lekker en decoratief!
- Heb je je peterselie helemaal kaalgeplukt, graaf dan de wortel uit, voor in de soep of in een stoofpotje.
- Laat gerust wat koriander in zaad komen, en oogst je eigen korianderzaad voor in de keuken.
- De echte Franse 'fines herbes'? Dat zijn kervel, bieslook, peterselie en dragon.
- De Franse dragon is de enige echte; de vaak in omloop zijnde Russische smaakt naar niets. Kneus altijd eerst een blaadje, voor je een plant koopt. En koop nooit zaad
|