maandag 6 aprilxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Hiertoe ben ik in de wereld gekomen, om getuigenis af te leggen van de waarheid.
Joh. 18:37.
Uit Jezus' hele levenswandel bleek dat hij niet enkel gekomen was om een groot onderwijzer of een wonderwerker of zelfs gewoon een zelfopofferende Redder te zijn, maar om Jehovah's soevereine wil hoog te houden en getuigenis af te leggen van Gods vermogen om die wil via het Koninkrijk te verwezenlijken (Joh. 14:6). Alles wat Jezus met betrekking tot het Koninkrijk deed, beviel de Tegenstander, Satan de Duivel, niet. Herhaaldelijk probeerde Satan door middel van het aardse deel van zijn "zaad" - zowel het politieke als het religieuze gedeelte - het "zaad" van Gods vrouw het zwijgen op te leggen (Gen. 3:15). Vanaf zijn geboorte tot aan het einde van Zijn aardse leven was Jezus het mikpunt van Satan en zijn trawanten. Ten slotte, in het voorjaar van 33 G.T., was de tijd gekomen dat de Zoon des mensen aan de Tegenstander overgeleverd werd om door hem in de hiel vermorzeld te worden. - Matth. 20:18, 19; Luk. 18:31-33. w07 1/12 2: 8, 9
Leesschema Avondmaal: (Gebeurtenissen op 10 Nisan)
Lukas 19:45-48; Mattheüs 21:18,19; 21:12, 1
BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: ook hier wordt duidelijk dat Jezus Christus via Gods Hemelse Koninkrijk, het instrument is dat God mettertijd zou gebruiken, om Gods soevereiniteit hoog te houden. Dat Jezus Christus dat met krachtige bewoordingen en wonderen gepaard deed gaan waren voor zijn tegenstanders evenveel pijlen op hun boog. Toch vermochten zij niet het profetisch beeld te verminken of waardeloos te maken, integendeel zij vervulde mede belangrijke profetieën.
Alhoewel die religieuze leiders in de ogen van het volk belangrijker leken dan de Messias en alle bewijzen van dien, bleef een klein aantal van hen toch getrouw aan God en Zijn Messias, Jezus Christus.
Het waren die religieuze leiders, hogepriester en priesters, schriftgeleerden en oudere mannen, die uiteindelijk de "hielwond" bewerkstelligden.
Nu nog steeds maakt Satan, als heerser over de wereld, de dienst uit zoals de Bijbel het weergeeft. En wanneer de Bijbel het aan ons overbrengt zoals wij hem kennen, is Satan nog slimmer, leper en meer ervaren geworden dan toentertijd.
Wanneer die heerser van de wereld hun systeem manipuleerde, kan hij dit dan nu niet?
Zou de organisatie en het besturende lichaam, die enkele mensen, die de 9986 belijdende gezalfden vertegenwoordigen, zichzelf immuun achten hier mee wegkomen? Alleen omdat zij zeggen en schrijven dat ZIJ door Gods geest geleid worden? Ondanks dat zij zelf zeggen dat er geen wonderen nodig zijn want zij hebben de gehele Bijbel ter beschikking?
Die had de Katholieke Kerk ook, zelfs eigenhandig en eigenmachtig tot één werkstuk veredeld. Ook de Protestantse Kerken hebben hun veelvouden aan Bijbels en bijbelse lectuur in de waagschaal gesteld.
Wat hebben die kerken waar gemaakt?
Wat heeft de prille geschiedenis van Jehovah's Getuigen via hun lectuur en geschiedenisboek geopenbaard? Verandering op verandering? Verbetering op verbetering? Vereenvoudiging op vereenvoudiging? Progressieve stappen op nog progressievere?
Schriftuurlijke feiten of hersenspinsels?
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />
dinsdag 7 april
Wie zegt gij echter dat ik ben? - Matth. 16:15.
Jezus had de gewoonte naar mensen te luisteren en hen aan te moedigen hun mening te uiten. Na de dood van Martha's broer, Lazarus, zei Jezus tegen haar: "Een ieder die leeft en geloof oefent in mij, zal stellig nooit sterven." Vervolgens vroeg hij haar: "Gelooft gij dit?" En Jezus heeft vast en zeker geluisterd toen Martha antwoordde: "Ja, Heer; ik heb geloofd dat gij de Christus zijt, de Zoon van God" (Joh. 11:26, 27). Wat moet het hem goed hebben gedaan Martha zo haar geloof te horen uiten! Toen veel discipelen Jezus in de steek lieten, wilde hij graag weten hoe zijn apostelen erover dachten. Dus vroeg hij: "Wilt ook gij niet heengaan?" Simon Petrus antwoordde: "Heer, tot wie zullen wij heengaan? Gij hebt woorden van eeuwig leven; en wij hebben geloofd en zijn te weten gekomen dat gij de Heilige Gods zijt" (Joh. 6:66-69). Wat moeten die woorden Jezus genoegen hebben gedaan! Als een Bijbelstudent in die trant zijn geloof onder woorden brengt, zul je dat vast heerlijk vinden. w07 15/11 2: 4-6
Leesschema Avondmaal: (Gebeurtenissen op 11 Nisan) Lukas 20: :1-47
BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: het thema van de hierboven gebruikte wachttoren 07 15 november is "volg Jezus Christus na bij het maken van discipelen". De paragraaf 4 waar het commentaar mee begint wil ik herhalen: §4 "Jezus had de gewoonte naar mensen te luisteren en hen aan te moedigen hun mening te uiten".
En paragraaf 5 begint ongeveer met hetzelfde, dus haal ik drie alinea's aan van §5: Na zijn doop en zalving als de Messias bleef Jezus geïnteresseerd in het luisteren naar mensen. Hij ging niet zo op in wat hij onderwees, dat hij de mensen vergat die gekomen waren om hem te horen spreken. Vaak pauzeerde hij, vroeg hoe zij erover dachten en luisterde naar hun reactie.
In paragraaf 6 staat een passage die de organisatie en het besturende lichaam nogal gemakkelijk voor zichzelf opeisen. Ik haal die aan: §6 "Toen veel discipelen Jezus in de steek lieten, wilde hij graag weten hoe zijn apostelen erover dachten. Dus vroeg hij: Wilt gij ook niet heengaan"? Simon Petrus antwoordde: "Heer, tot wie zullen wij heengaan? Gij hebt woorden van eeuwig leven; en wij hebben geloofd en zijn te weten gekomen dat gij de Heilige Gods zijt".
Om met deze laatste uitspraak te beginnen die ons duidelijk maakt dat de apostelen beseften dat Jezus Christus "woorden van eeuwig leven" sprak. Bij de transfiguratie werden ongeveer de zelfde woorden gebruikt maar dan van God zelf: Mattheüs 17:5. Terwijl hij nog sprak, zie! een heldere wolk overschaduwde hen, en zie! een stem uit de wolk zei: Dit is mijn Zoon, de geliefde, die ik heb goedgekeurd; luistert naar hem. I
Het is voor mij, maar ook voor vele anderen, een groot verschil tussen de woorden van Jezus Christus en de woorden van de organisatie en het besturende lichaam. Hoe mooi zij het ook voorstellen, geen mens en evenmin een organisatie mag zichzelf de woordvoerder of gevolmachtigde van God noemen.
Daarom is §4 en §5 juist het voorbeeld dat mensen op geen stukken na Jezus Christus benaderen. In die beide paragrafen maak de organisatie en het besturende lichaam duidelijk dat Jezus Christus te benaderen was en steeds luisterde en hen aanmoedigde om zich te uiten. Zij zeggen en schrijven dit zelf, terwijl niemand ook maar de minste kritiek mag uiten op hun onvolmaakte beleid en onderwijs.
Alleen reeds deze ene stelling maakt duidelijk dat zij niet met de beste bedoelingen bezig zijn. Iemand de mond snoeren of monddood maken omdat hij een andere mening heeft is niet menselijk noch christelijk. En door hem of haar daarvoor uit te sluiten los je geen enkele zaak op, integendeel.
De organisatie en het besturende lichaam schilderen Jezus Christus en zijn Vader af als leiders die geen tegenspraak dulden en niets is minder waar.
Zij schrijven het zelf of was dit niet de bedoeling?
WOENSDAG 8 APRIL
Al [Jehovah 's] wegen zijn gerechtigheid. - Deut. 32: 4
.Aangezien "door één mens I Adam I de zonde de wereld is binnengekomen" en 'het loon dat de zonde betaalt, de dood is', verdienen alle mensen de dood (Rom. 5:12; 6:23). Wat kunnen we dankbaar zijn dat Jehovah barmhartigheid toont als hij een oordeel velt! Maar we moeten oppassen dat we Gods barmhartigheid niet als vanzelfsprekend beschouwen. Bij het tonen van barmhartigheid gaat hij niet voorbij aan zijn volmaakte maatstaven van gerechtigheid. De barmhartigheid die Jehovah ons betoont door mogelijk te maken dat we van de straf op de overgeërfde zonde worden bevrijd, is in overeenstemming met zijn gerechtigheid. Om vergeving van zonde mogelijk te maken zonder de gerechtigheid geweld aan te doen, heeft Jehovah in het loskoopoffer van zijn Zoon, Jezus Christus, voorzien - de grootste uiting van barmhartigheid die er ooit is geweest. - Matth. 20:28; Rom. 6:22, 23. w07 15/9 1: 10, 12 Leesschema Avondmaal: (Gebeurtenissen op 12 Nisan) Lukas 22: 1-6; Markus 14: :1, 2, 10, 11.
BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: dat al Gods wegen gerechtigheid zouden zijn wordt door enorm veel mensen erg in twijfel getrokken. Gezien de omstandigheden en het gedrag van mensen die beweren God te vrezen en daarom het luidst schreeuwen.
Dat was vroeger zo en dat is nog steeds schering en inslag.
De zinsnede dat we moeten oppassen dat we Gods barmhartigheid niet als vanzelfsprekend moeten gaan beschouwen wordt meestal naar buiten toe gebruikt. En terwijl men dan naar een ander wijst met zijn ene wijsvinger zijn er toch drie naar jezelf gericht. Probeer het maar eens.
Ik bemerk ook nu weer dat de organisatie en het besturende lichaam ons woorden in de mond willen leggen door te vermelden dat God wanneer Hij barmhartigheid betoont niet voorbij gaat aan zijn volmaakte maatstaven van gerechtigheid. Zeker weten!
Alleen heb ik met vele anderen ondervonden dat die volmaakte maatstaven van Hem door onvolmaakte mensen gehanteerd en uitgevoerd worden. Ik heb het hier niet alleen op de aardse organisaties van tegenwoordig, maar op alle organisaties beginnend bij de eerste.
Zelfs de eerste natie die door God aanspraak mocht maken om Zijn volk te zijn, volgens de Bijbel, liet zich door een onvolmaakt priesterschap in de luren leggen. Met alle gevolgen van dien.
Om terug te komen op het commentaar van de organisatie en het besturende lichaam, is het beslist de bedoeling om het loskoopdoffer van Zijn Zoon Jezus Christus als de grootste uiting van Gods barmhartigheid te zien en er gebruik van te maken.
Volgens de directe toepassing zullen alleen zij eeuwig leven ontvangen die dit 'loskoopoffer' aanvaarden. En volgens de organisatie en het besturende lichaam, zijn dat alleen diegenen die in organisatie zijn en blijven.
Denk nu maar eens na, met het loskoopoffer in gedachten, over het volgende:
In de wachttoren van 15 februari 2008 op blz. 29 de eerste § staat over het wonder van de broden dat: Als ze (de discipelen van Jezus) hadden begrepen hoe groot de kracht was die Jezus had gekregen, zouden zij niet zo verbaasd zijn geweest toen hij door een wonder over het water liep.
Denkt nu eens goed na: Als wij zouden begrijpen hoe groot Gods kracht en vermogens wel zijn, zouden wij toch niet verbaasd mogen zijn dat God wel degelijk een onderscheid zal maken tussen rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Waar ter wereld zij ook maar met een organisatie verbonden zijn of juist niet.
Psalm 37: 29
De rechtvaardigen, die zullen de aarde bezitten, En zij zullen er eeuwig op verblijven. Eveneens een schriftplaats om in gedachten te houden is Hand 10: 35
maar in elke natie is de mens die hem vreest en rechtvaardigheid beoefent, aanvaardbaar voor HEM.
TERWIJL JE TOCH AAN HET NADENKEN BENT:
Niet alle Getuigen van Jehovah zijn Christenen en niet alle Christenen zijn Getuigen van Jehovah!
donderdag 9 april
Datum van Gedachtenisviering Na zonsondergang
Toont ook gij u ... gereed. - Matth. 24: 44.
Toen Jezus die uitspraak deed, was hij zelf klaar voor een zware beproeving: zijn dood als loskoopoffer (Matth. 20:28). Wat kunnen we leren van de manier waarop Jezus zich had voorbereid? Jezus hield met heel zijn hart van Jehovah en van Zijn rechtvaardige maatstaven. Hebreeën 1:9 vermeldt over Jezus: "Gij hebt rechtvaardigheid liefgehad en wetteloosheid gehaat. Daarom heeft God, uw God, u gezalfd met de olie van uitbundige vreugde, meer dan uw deelgenoten." Omdat Jezus zijn hemelse Vader liefhad, bewaarde hij zijn rechtschapenheid tegenover hem. Als wij net zo'n liefde voor God hebben en naar zijn vereisten leven, zal hij ons beschermen (Ps. 31:23). Die liefde en gehoorzaamheid zullen ons helpen gereed te zijn voor de grote dag van Jehovah. - Matth. 22:37-39. w07 15/12 1: 4-6
Leesschema Avondmaal: (Gebeurtenissen op 13 en 14 Nisan) Lulms 22:7-65; Markus 14:12-16
BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: wat kunnen we leren van de manier waarop Jezus zich had voorbereid?
Deze merkwaardige vraag zoals die in het commentaar is gebruikt blijkt in feite een retorische vraag te zijn. "Merkwaardig" omdat die vraag "de opstellers" ervan erbij betrekt door het persoonlijk zelfstandig naamwoord "WE" te gebruiken.
En het antwoord dat Jezus Christus met heel zijn hart van Jehovah en van Zijn rechtvaardige maatstaven hield, is voor ons niet vanzelfsprekend. Voor Jezus Christus wel omdat hij Jehovah in zijn voormenselijk bestaan eonen (niet te meten tijdperken) had gekend.
In Hebreeën 1: 9 wordt eveneens melding gemaakt van wetteloosheid die door Jezus Christus gehaat werd. Dat is iets waar ik toch even moet bij stil staan. In de eerste plaats omdat iedere zonde wetteloosheid is. En ten tweede is er geen mens die niet zondigt.
Het commentaar gaat verder met te zeggen dat Jezus Christus' liefde voor God hem hielp om rechtschapen te blijven tegenover Hem. Nu dien je te weten, als je het nog niet wist, dat 'rechtschapen' de ultieme betekenis heeft van 'eerlijkheid'. En dan moet ik vaststellen, samen met velen, dat de organisatie en het besturende lichaam het niet altijd zo nauw nemen met 'eerlijkheid'. Met andere woorden, zij zijn niet altijd zo 'rechtschapen', niet met hun beleid noch met hun lectuur en evenmin met het meten met één maat.
Daar geef ik nu een direct voorbeeld van en nog wel uit hun eigen commentaar.
De organisatie en het besturende lichaam gebruiken in de laatste alinea Matth. 22: 37-39 teneinde te benadrukken dat "liefde en gehoorzaamheid" ons zullen helpen om gereed te zijn voor de grote dag van Jehovah.
Nu staat er in Mattheüs 22:37-39. "Hij zei tot hem: Gij moet Jehovah, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. 38 Dit is het grootste en eerste gebod. 39 Het tweede, hieraan gelijk, is dit: Gij moet uw naaste liefheb ben als uzelf'".
Vermits het woord "gehoorzaamheid" in het geheel noch ten dele in voornoemde teksten voorkomt is het zo subtiel dat 'gehoorzaamheid' aan hen, de organisatie en het besturende lichaam een inherente vereiste is om die dag te overleven.
Mocht dit de eerste maal zijn dat ik en anderen dit opmerken dan zouden wij het naast ons moeten neerleggen, maar het is in bijna alle publicaties terug te vinden.
NOCHTANS IS ER EEN HEMELS GROOT VERSCHIL TUSSEN GEHOORZAMEN AAN GOD EN GEHOORZAMEN AAN DE ORGANISATIE EN HET BESTURENDE LICHAAM, WAAR OF NIET?
VRIJDAG 10 APRIL
Waarlijk, dit was Gods Zoon. - Matth. 27:54.
Wat komt er bij je op als je stilstaat bij Jezus' langzame en pijnlijke dood aan de martelpaal? Misschien denk je aan het loskoopoffer dat Jezus onzelfzuchtig ten behoeve van de zondige mensheid heeft gebracht (Matth. 20:28; Joh. 15:13). Het kan zijn dat je versteld staat van de grote liefde die Jehovah heeft getoond door in dat offer te voorzien (Joh. 3:16). Misschien voel je je als de Romeinse legeroverste die de woorden in de tekst voor vandaag zei. Bedenk echter dat Jezus' laatste woorden aan de martelpaal waren: "Het is volbracht!" (Joh. 19:30) Wat was er volbracht? Was Jezus niet in de eerste plaats naar de aarde gekomen om de strijdvraag inzake Jehovah's soevereiniteit te beslechten? En was er niet voorzegd dat hij als het "zaad" door Satan tot het uiterste beproefd zou worden om Jehovah's naam van alle smaad te zuiveren? (Gen. 3:15; Jes. 53:3-7) Dat waren zware verantwoordelijkheden, maar Jezus heeft zich daar in elk opzicht van gekweten. Hij heeft het volbracht! w07 1/12 2: 10
Leesschema Avondmaal: (Gebeurtenissen op 14 Nisan) Lukas 22:66-71
BIJKOMEND EN BIJHOREND COMMENTAAR: in werkelijkheid is het offer dat Jezus Christus heeft gebracht een bijzondere aantrekkingspunt i.v.m. de vervulling van het wettische verbond "oog om oog, tand voor tand, leven voor leven en gelijk voor gelijk".
De directe toepassing is gemakkelijk te begrijpen en te aanvaarden. Adam verspeelde het eeuwige leven en het offer van Jezus Christus voorzag in de losprijs. Zoals er geschreven staat in 1 Korinthiërs 15:45. De eerste mens, Adam, werd een levende ziel. De laatste Adam werd een levengevende geest.
Het feit dat Adam door te zondigen het eeuwige leven verspeelde voor zichzelf zou uiteraard alleen maar als zijn straf aangemerkt kunnen worden, maar dat zijn nageslacht daarvoor moest boeten is dan weer buiten de proporties.
Daarom voorzag God in de losprijs in overeenstemming met Zijn volmaakte gerechtigheid.
Je kunt dit afdoen als een fabeltje, of het zoveelste probleem om iets op te lossen, maar ook als de manier waardoor mensen geloof zouden kunnen tonen. Wat je er ook maar van denkt: geloof en hoop zijn krachtige emoties om als mens door het leven te willen gaan.
Het is niet zozeer geloof dat verdeeldheid veroorzaakt maar het verschil dat mensen zelf maken, vooral de leidende i.p.v. dienende figuren. Tenzij ze zichzelf dienen.
Zo las ik onlangs dat er 37000 verschillende christelijke denominaties zouden zijn en toch hebben zij dezelfde Bijbel. Waar zit dan het verschil? In de vertaling? In de interpretatie? In de motivatie?
Als de Bijbel het Goddelijk boek is zoals het zelf beweerd, waarom is het dan allemaal zo verschillend geïnterpreteerd?
Een andere georganiseerde religie is de Islam. Zijn invloed breidt zich zienderogen uit en is numeriek gelijk, of overtreft in deze dagen die van de christenheid of christendom.
Haar grondleerstelling is zo simpel als 't maar zijn kan. Het woord 'moslim' in de breedste betekenis is: "zich aan God overgeven" en dan hoef je niet per se tot de islam bekeerd te zijn. Volgens deze definitie wordt Abraham als de eerste moslim beschouwt.
Hou er a. u. b. rekening mee dat het overgrote deel van de mensheid niet zal veranderen doordat er simpelweg een predikant aan de deur is geweest.
Door de veranderende structuur binnen de organisatie en het besturende lichaam is het zelfs zo dat velen weg gaan en weg blijven.
Waarom zegt de Bijbel in Lukas 11:13. Als GIJ dus, ofschoon GIJ slecht zijt, goede gaven aan UW kinderen weet te geven, hoeveel te meer zal dan de Vader in de hemel heilige geest geven aan wie hem erom vragen!.
Hier staat toch duidelijk dat "gelijk wie" om Gods heilige geest kan vragen.
Waarom maakt de organisatie en het besturende lichaam God dan tot een leugenaar door te beweren dat men alleen via de door de geest geleide organisatie van Jehovah's Getuigen kan gered worden?. Ooit de uitdrukking gehoord "van 't zelfde laken een broek".
Ik benadruk in volgende aanhaling de praktische toepassing:
De Wachttoren 1990 1 november blz. 26 par. 16 Als christenen worden wij in deze tijd met soortgelijke uitdagingen geconfronteerd. Wij kunnen niet deelnemen aan enigerlei moderne versie van afgoderij of het nu gaat om het maken van met aanbidding te vergelijken gebaren voor een beeld of symbool of het toeschrijven van redding aan een persoon of een organisatie. Of wordt er wel degelijk met verschillende maten gejongleerd?
|