Hallo ...
Hoe is het nu met het teefje ... heeft ze ondertussen al geworpen ... of is het nog steeds bangelijk afwachten ... ?? k heb meermaals een mail verstuurd Fiet maar je e-mail adres klopte niet ...) kreeg telkens het volgende <fiep@hotmail.com>: 65.54.244.72 does not like recipient. Remote host said: 550 Requested action not taken: mailbox unavailable Giving up on 65.54.244.72.
k heb het volgende voor je neergepent hmm ... k hoop dat je er iets aan hebt ...! !
Hoe lang moeten we nog wachten? Vanaf het moment dat de teef gedekt is tot aan de geboorte, zit gemiddeld negen weken (=63 dagen). Maar de pups kunnen al geboren worden vanaf 59 tot 67 dagen na dekking. Bij de hond geldt in het algemeen: hoe meer pups, des te korter de dracht. Als de dracht minder dan 59 dagen of meer dan 67 dagen duurt, moet de dierenarts gewaarschuwd worden. Als de pups te vroeg geboren worden, kunnen ze in de problemen komen. Als de dracht te lang duurt, kunnen zowel de teef als de pups het moeilijk krijgen bij de geboorte. De dierenarts kan bepalen of het verstandig is nog iets langer te wachten, of dat het noodzakelijk is om dan een keizersnede te doen.
Belangrijke voorbereidingen De voorbereiding voor de geboorte van de puppies begint eigenlijk al op het moment dat de teef gedekt is. Het is voor de eigenaar belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn als het moment daar is. Hiervoor is een gesprek met de dierenarts nuttig, om de te verwachten problemen bij de teef te bespreken. Daarnaast moet de teef ook voorbereid zijn. Ze moet voldoende eten krijgen van goede kwaliteit en voldoende op haar gemak zijn om te werpen.
Soms doet ze maar alsof... Het is ten eerste belangrijk te weten of een teef na dekking inderdaad drachtig is. Ook als een teef niet drachtig is, zal ze zich na de dekking gaan gedragen alsof ze wel drachtig is: ze kan zelfs na 9 weken doen alsof ze pups krijgt en met knuffels gaan sjouwen alsof het haar pups zijn. De melkklierpakketten raken gezwollen en ze kan ook melk gaan geven. Dit is de zogenaamde schijndracht. Deze schijndracht komt ook voor als de teef niet gedekt is. Wanneer de teef daar erg veel last van heeft, kan daar met tabletjes van de dierenarts wat aan gedaan worden.
Wanneer weten we meer? De dierenarts kan rond de dertigste dag na dekking voelen of er vruchtkamers aanwezig zijn in de buik van de teef. Dit zijn harde bollen met vruchtwater en een onvolgroeid puppy dat daarin drijft. Sommige dierenartsen gebruiken echo om de dracht aan te tonen; dit kan zelfs al iets eerder. Na ruim 6 weken kan een röntgenfoto gemaakt worden om te bekijken hoeveel puppies er zijn. Vanaf dan is het skelet van de pup zover ontwikkeld, dat het zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Ook kan dan het aantal pups worden geteld, wat belangrijk is bij de geboorte. We weten dan ¨af ze er allemaal zijn¨.
Schijnzwangerschap of ... (pseudograviditeit): De hond in niet drachtig, maar het lichaam ¨denkt¨ dat het dier drachtig is. Er wordt het hormoon prolactine gevormd en dit zet aan tot allerlei veranderingen. Soms krijgt de teef een dikke buik, haar gedrag kan veranderen, de melkklieren zwellen vaak op en er komt soms melk uit de tepels. Soms schijnweeën en persen, soms met knuffels slepen en beschermen. Treedt op vier tot negen weken na de loopsheid.
Op zich is schijnzwangerschap een natuurlijk proces. Alle vrouwtjes van een groep wilde honden of wolven wordt in dezelfde periode loops, maar alleen het leidervrouwtje wordt als regel gedekt en is meestal drachtig. De rest van de teefjes komt wel in de voortplantingsstemming en treedt op als kindermeisje.
Als de eigenaar en de hond er geen last van hebben, kan het even aangekeken. Extra beweging kan de schijnzwangerschap sneller doen overgaan. Bij sterke schijnzwangerschap is het mogelijk met tabletjes van de dierenarts de melkproductie te stoppen. (Deze hormonen gaan de werking van hormoon prolactine tegen en binnen enkele dagen stopt de melkgift en neemt de zwelling van de tepels af). De grote van de tabletjes hangt af van het gewicht van de hond. Schijnzwangerschap komt vaak de volgende loopsheid terug. Sterilisatie van de teef is te overwegen als men toch geen nestje wil.
Veel liefs ... dierenopvoedster & Magnetiseur Miryam
06-09-2007 om 23:19
geschreven door Miryam
|