Van chaos... II De Mens, 4.Het geweten, 5. Kunst, schoonheid, waarheid, 6. De liefde, 7. Het kwaad
4. Het geweten
Dit begrip roept allicht bij sommigen reminiscenties op aan preken en catechismus, maar het lijkt mij toch een bruikbaar woord, omdat het ook in ongelovige kringen wordt gebruikt en daar zelfs méér belang heeft dan bij gelovigen. Juist omdat die af willen van alle betutteling van kerk en godsdienst en daarvoor verwijzen naar ieders persoonlijke drang naar goedheid en juistheid die dan het persoonlijke geweten zou zijn : wij hebben ons geweten.
Het geweten, de innerlijke sturing naar het goede, het juiste is inderdaad zo algemeen menselijk dat ik er van uitga als van de zoveelste vaststelling.
Zeker, het speelt maar ten volle zijn rol wanneer de mens mens kan zijn, dwz niet geplaagd wordt door honger en de noodzaak voor voedsel te zorgen (een eerste dierlijke behoefte van overleven. Ik noem het dierlijk, niet uit minachting, maar omdat we die nood gemeenschappelijk hebben met alle dieren), of door de nood ons voortbestaan te beschermen tegen muitende en moordende benden zoals die in sommige landen nog bestaat, of als we niet bezeten zijn door de drang tot voortplanting of de eerder ziekelijk vorm daarvan : obsessie van de sex...
In die gevallen is het geweten zwijgzaam en heeft het minder betekenis voor een mens.
Maar wanneer wij deze, laten we het samenvatten elementaire behoeften min of meer in de hand hebben, dan spreekt ons geweten een goed luidende taal. Wij voelen niet alleen in ons persoonlijk leven aan wanneer we iets verkeerd doen of deden, maar ook wat de gemeenschap juist of verkeerd doet : we voelen aan dat genocide en andere holocausten verkeerd zijn, we gaan ook meer en meer de onrechtvaardigheid, de ontoelaatbaarheid van armoede en honger in Afrika of elders als dusdanig aanvoelen en de neiging hebben er iets aan te doen. We gruwen van de onderdrukking van bv Palestijnen, maar we steigeren ook tegen de zelfzekere, oorlog-predikende en voerende Bush, tegen de domhoudende, islam-misbruikende sjahs die op hun olie zitten, er fortuinen aan verdienen maar evengoed hun onderdanen of mede-gelovigen in de ellende laten steken...
Het menselijk geweten is meegegroeid met de verdorping van de wereld : vroeger leefden we mee met de mensen uit ons dorp, nu met de mensen van ons wereld-dorp.
Het geweten is niet louter negatief : ons van het foute weghoudend, het is ook positief en kan ons verheven vreugde bezorgen wanneer we persoonlijk iets goed deden of wanneer we in de wereld echte goede mensen bezig zien : wie is nooit ontroerd geweest door de edele figuur van Mandele, of, de ietwat ouderen onder ons, door de redevoering van M.L. King of het leven van Gandhi ?... Dit is geen sentimentaliteit, dit is het aanvoelen van hoogstaande goedheid, moed, heldhaftigheid in dienst van de medemens. Aanvoelen dat ons ontroert en gelukkig maakt : ZO is het goed, ZO zou ik ook moeten zijn, ZO zouden alle mensen moeten zijn...
Het is een ver aanvoelen, beleven van de harmonie, de opperste staat van welzijn.
5. Betekenis van de kunst, de schoonheid en de waarheid in dit proces
Er is nog een ander domein waar we ons dichter bij de harmonie kunnen voelen : de kunst. De kunstenaar, of het nu een componist, een beeldhouwer, een schilder, een schrijver of een goed acteur is, kan harmonie op zijn terrein doen beleven : kunstwerken die ons ontroeren geven ons een (voor)smaak van DE schoonheid, DE harmonie waarnaar het streven in ons allen is gericht. Het zijn geluksmomenten, kunnen voor sommigen zelfs extase-momenten worden waarin ze een glimp van DE harmonie opvangen en beleven.
Ook de schoonheid van de natuur (en van de mens, deel van die natuur !) kan ons momenten van geluk bezorgen waarin wij als het ware voelen wat harmonie betekent en in welke zalige toestand we ons kunnen bevinden in die momenten van schoonheids en harmoniegenieten.
Een doorleefd moment van inzicht, een ontdekte waarheid,lijkt een ander belevingsmoment van de harmonie : iets wat ons plotsklaps duidelijk wordt, waar we inzicht in krijgen en waar we eerder niet aan toe kwamen. Een intens gevoel van dichter bij de waarheid, de harmonie te komen...
Op die manier is de mens als het ware de spits van het streven van de natuur, het heelal, de cosmos, naar een harmonie. De mens is het eerste wezen dat een streven, dat miljarden jaren bestaat, bewust kan beleven en er zich inschrijven. Of en hoe het verhaal verder gaat wanneer de harmonie op de wereld verwezenlijkt zal zijn ligt nog veraf. Ik laat het maar, voor de toekomst, bij deze aardse fase. Ik heb ook geen enkele waarneming, vaststelling, waarop ik een verdere evolutie zou kunnen funderen. Slechts een paar schrijvers-filosofen gewagen, bij mijn weten, van een soort planetair bewustzijn een hogere eenheid tussen de mensen. Teillard de Chardin bv.. Ook Wilber schijnt daarover ideeën te hebben.
6. De liefde
Een bijdrage over de mens kan niet zonder het eeuwige thema van de liefde te bespreken.
Wat is de plaats van de liefde in dit verhaal over de mens.
Eigenlijk is het reeds verteld : de liefde is een andere naam voor de intelligente energie die in ons leeft.
Afgezien van de erotische liefde, die een heel aparte plaats bekleedt, kunnen we de liefde inderdaad zien als de goede kracht in ons die ons drijft naar de absolute harmonie : wij hebben allemaal die diepe kracht in ons die verlangt en in min of meer expliciete wijze ook streeft naar het geluk van onze medemensen, van echtgeno(o)t(e) tot verhongerende Ethiopische baby. Die kracht zal, door allerlei omstandigheden, in sommigen meer suksesrijk ageren dan in anderen, maar ze lééft in iedereen.
Helaas is daar altijd eveneens aanwezig de dissonante kracht, het kwaad dat ook in de mens voortdurend weerstand biedt aan die alomvattende liefde en die de mens naar zichzelf keert en hem afwendt van deze fundamentele opdracht en stuwing van die liefde.
7. Het kwaad.
We komen hier nog even uitdrukkelijk terug op het negatieve beginsel, het kwaad. Wat kunnen bestaan van een kracht waarnemen die de opgang naar de harmonie verstoort : het kwaad genoemd. Een tegenwerkende kracht, een dissonant in het streven (van het universum) naar harmonie.
We stellen reeds in de evolutie van het heelal, vanaf de big bang tot nu, vast, dat niet alles rimpelloos verloopt : Er doen zich botsingen voor in het heelal, brokstukken vliegen in het rond en bedreigen hemellichamen waaronder onze aarde. De aarde wordt, benevens door de zon langs de buitenkant, ook door de gloeiende aardkern van binnenuit op temperatuur gehouden. Maar deze aardkern zorgt ook regelmatig voor uitbarstingen en aardverschuivingen die de orde niet onbeduidend komen verstoren. De zon en de oceanen zorgen voor verdamping en regen die het vasteland leefbaar maken, maar ontaarden soms in stormen en tsunamis die echte rampen veroorzaken in de betrokken gebieden...
Maar ook in de mens zelf schijnt dit kwade beginsel te werken : het verstoord de werking van ons kompas, ons geweten niet weinig door allerlei neigingen die ons afhouden of zelfs afwenden van de juiste richting : ons egoïsme vooreerst, dat ons afwendt van onze richting naar buiten, naar de ander, naar de harmonie en ons op onszelf richt, onszelf tot middelpunt wil maken van alles. Maar allerlei andere hindernissen zijn actief en hebben een gelijkaardig negatief effect op ons gericht-zijn en ons streven naar de harmonie : luiheid, eet-zucht, neiging tot allerlei genoegens die ons van dat streven naar harmonie in onszelf en in de ons omringende wereld afleiden of afhouden.
Optimisme kan ons sterken in onze overtuiging dat we naar iets geweldigs evolueren, realisme dwingt er ons voortdurend toe rekening te houden met die dissonante kracht(en) in onszelf en in het universum tout court.
Een voorbeeld is hier misschien niet overbodig.
Een evolutie naar harmonie binnen de mensheid zou alvast als minimum bevatten dat alle mensen het nodige voedsel, kleding, huisvesting, verwarming en ziekenzorg zouden hebben. (Onderwijs en zo verder kan dan reeds een hoger niveau van harmonie in de mensheid betekenen.)
Maar zelfs in het streven van elementaire menselijke levensvoorwaarden slaagt de hedendaagse wereldorganisatie nog niet. Ngos, wereldbanken, inzamelingen bij de begoeden, foundations als die van Bill Gates en honderden andere initiatieven slagen er zelfs momenteel niet in de toestand in de goede richting te sturen. Het kwade, in de vorm van kleine en grote potentaten die de hulp tegenhouden of in eigen zakken steken, organisaties als Ngos die zelf af te rekenen hebben met onbekwaamheid, vermoeidheid en corruptie. Donatoren wiens geduld en goede wil door dit alles op de proef gesteld wordt. Een tegenvallende klimaatwijziging dat hele gebieden met uitdroging bedreigt en de waterputten leeg zuigt. Het grondwater dat als een nieuwe bedreiging zienderogen zakt en een bijkomende bedreiging vormt....
Het zijn geen tekenen die de optimist een stimulans voor zijn zienswijze bieden.
En toch... Toch zijn er lichtpunten die ons voor wanhoop kunnen hoeden :
De mensheid wordt er zich meer en meer bewust van dat het zo niet verder kan : de overdadige luxe aan de ene kant en de ellende aan de andere, het wringt bij meer en meer mensen en de tijd komt dat zorgeloze profiteurs zich zullen gaan schamen of dat ze aan de schandpaal gezet worden en op die manier gedwongen van minder te verkwisten en hun overvloed af te staan om de leefbaarheid van de hele mensheid mogelijk te maken. Een min of meer gedwongen nivellering van de verdeling van goederen der aarde, een vullen van de armoedeputten van de niets-hebbers met de weeldebergen van de veelhebbers. Niemand hoeft armoede te lijden op de wereld, er is genoeg voor iedereen, maar verkwisting en grote luxe zijn misdadig.
Van chaos... II. De Mens, 1 Het zelfbewustzijn, 2 de vrijheid en 3 verantwoordelijkheid
VAN CHAOS TOT HARMONIE
II. De mens
De evolutie van de mens, van eencellig wezen naar de uiterst complexe samenstelling mens, is voldoende bekend en we mogen er hier wel van uit gaan zonder de hypothese van de schepping te behandelen.
De mens is echter zo n belangrijk wezen in het heelal, dat we zeker speciale aandacht aan hem moeten wijden.
1. Het zelfbewustzijn.
Inderdaad, in de mens is voor het eerst het zelfbewustzijn ontwaakt. Andere wezens hebben ook een min of meer ontwikkelde intelligentie, maar zelfs bij de aap wordt nog niet van zelfbewustzijn gesproken (al kunnen ze ook vreemd zitten denken wanneer men ze gade slaat !). Het is in elk geval duidelijk dat er nog een groot verschil bestaat tussen de intelligentie van dieren en die van mensen.
2. De Vrijheid.
Een tweede onderscheid met dieren zou de vrijheid zijn. Die ligt de laatste tijd echter serieus onder vuur. Verschillende filosofen ontkennen het bestaan van de vrijheid gewoon en houden het hooguit bij een maximale autonomie, die echter ook, in lagere gradaties, bij dieren bestaat. Ik sluit mij aan bij deze overtuiging.
Hoe werkt die zogen. (on)vrijheid dan ?
Als een mens een handeling verricht wordt hij wellicht door honderde veschillende stimuli gestuurd (wij zijn ons meestal maar bewust van enkele, en ons bewustzijn kiest er, meestal achteraf, de edelste uit), hij doet het omdat hij niet anders kan. Ook al heeft men de indruk zélf te beslissen, in feite worden wij gestuurd. Onze beslissingen hebben dus geen moreel goede of slecht eigenschap, maar ze kunnen welverkeerd of juist zijn : verkeerd is dan : niet in overeenstemming met in ons ingebouwde streven naar harmonie. Juist is net het omgekeerde : wél in de richting van de harmonie. De intelligente energie levert dus IN ons een voortdurende strijd met de dissonantie (met het kwaad), zoals ze die al miljarden jaren levert in de opbouw van het heelal, in het vormen (door evolutie) van de mens. Een juiste handeling zal ons een bevredigingsgevoel geven (dat heb ik goed gedaan), groter naarmate de handeling belangrijker was. Een verkeerde daad daarentegen wringt altijd min of meer. En leidt bij een zware fout (een moord bv) tot wroeging : een onverklaarbaar gevoel van ontevredenheid met onszelf (lees Misdaad en straf, Schuld en boete, van Dostojewski).
Het immorele genot bij verkeerde daden is als het ware de tegenhanger van dit geluksgevoel, het kan wel zeer hevig zijn, maar gaat altijd gepaard met een wrange bijsmaak. Bestaat een gelukkige misdadiger ? Een gelukkige dwingeland ? Een gelukkige verkrachter ? Zelfs een gelukkige miljardair wanneer hij naast zijn eigen miljarden niet kan bogen op veel welzijn dat door hem bewerkstelligd werd ? Er zijn wel zogezegd in weelde zwemmende bon vivants en profiteurs, maar zijn zij echt gelukkig ? Ik kan het me niet voorstellen. Waar gebeuren de meeste zelfmoorden ?....
3. Verantwoordelijkheid
Wie vrijheid zegt, zegt verantwoordelijkheid, wie de vrijheid uitschakelt, schakelt ook de verantwoordelijkheid uit : geen verantwoordelijkheid zonder vrijheid. En ook dat neem ik er bij.
Maar als men dààr van uitgaat, dan is er geen reden meer om mensen te straffen voor zogen. misdaden.
En inderdaad : straffen als een soort wraak van de benadeelde enkeling of gemeenschap heeft geen zin. Losbandigheid dan maar ? Anarchie ? Leef er maar op los, straffeloosheid ? Ook niet.
Wat dan wél ?
Een misdaad is in deze visie niet goed gepraat : de misdaad gaat in tegen de streving naar harmonie, is een dissonant, is dus verkeerd en moet bijgevolg bestreden worden. Maar bestrijden is iets anders dan bestraffen.
Deze andere aanpak werd beschreven in Vrijheid en verantwoordelijkheid, de inleiding tot het hoofdstuk Justitie, in DEP, het vierde deel van Van chaos tot harmonie
VAN CHAOS TOT HARMONIE I. De evolutie van het universum tot vandaag
Van Chaos naar Harmonie
(Een poging tot begrip van de universele geschiedenis, speciaal de mens)
I. De evolutie van het universum tot vandaag.
In den beginne was er.... niet het woord (of welke andere vertaling men ook aan het woord verbum heeft gegeven (ditverbum is overigens zélf reeds een vertaling van het oorspronkelijke Aramees)) maar in den beginne was... de chaos. Of die er is gekomen vóór of na de big bang laat ik in het midden. Er zal trouwens toch moeten uitgegaan worden dat er iets was in het begin zonder rationele bewijzen te kunnen geven van wàt er was en hoe het was. Want ik ga er verder van uit dat in de chaos het actieve en uiterst ingenieuze en creatieve beginsel aanwezig was dat de sturing naar de harmonie leidde en leidt. Ik stel ook vast dat er een tegenkracht (een kwaad beginsel, dat ik liever een dissonant wil noemen : het tegengestelde van harmonie nl) aanwezig was en is die deze positieve (goede, juiste) kracht tegenwerkt.
Toeval is hier een onaangepaste term, omdat alles reeds in beginsel, in de kern aanwezig wasals een soort intelligent beginsel (God voor de Creationisten )
(Ik ga er hier van uit dat dit beginsel niet God was, omdat alle theorieën die dààr van uitgaan hoogst onwetenschappelijk overkomen en al zeker evenmin bewezen zijn)
(De wetenschap behalve wellicht sommige positivisten - is daarin nederiger, omdat zij vanaf het begin erkent dat ze geen volledige verklaring heeft, alleen deelverklaringen, zoals het Darwinisme de evolutie van het leven naar de mens verklaart, maar niet verder in de tijd teruggaat en al evenmin naar de toekomst kijkt).
Deze oerintelligentie, deze oerkracht staat niet buiten of boven de chaos, maar bezielt de hele chaos en gaat hem naar een uiteindelijk harmonie leiden. Wij, de mensen, en onze korte mensheidsgeschiedenis zijn slechts een micro fase in het verloop van deze heelal geschiedenis. Ik ga er wel van uit dat wij een uiterst belangrijke micro fase meemaken en zijn. De fase nl waar datgene wat vooraf nog alleen materie was, materie die op zichzelf reeds een evolutie had doorgemaakt van miljarden lichtjaren, tot zelfbewustzijn is gekomen en zo in staat om over zichzelf, zijn geschiedenis en oorsprong na te denken. Het leven en de mens zijn immers resultaat van de evolutie van het niet levende (stof) over de ééncellige lichamen naar de vissen en de amfibieën en verder naar de zoogdieren en de mens die we nu zijn.
De harmonisering is dan verder verlopen langs de groepsvorming naar stammen en naties, telkens geremd door (het negatieve beginsel :) destructieve, negatieve krachten die de eenwording telkens vertraagden door gevechten om de macht, eerst op individuele, later op groeps-, stammen-, natieschaal. De laatste fase in deze evolutie beleven we in onze tijd : De harmonisering van de hele wereld(bevolking) (1). Het is nog altijd mogelijk dat er een laatste gevecht komt : de tweestrijd tussen Oost en West, gesymboliseerd in het Christendom en de Islam. Ik ga er van uit dat deze strijd niet uitgevochten wordt, maar bijgelegd. Dat men het zinloze gaat inzien van een strijd waarbij men maar naar de atoombom moet grijpen om hem te beslechten, maar beseft dat dit meteen het einde van de hele wereld zou kunnen betekenen. Dat zou dan wel een gigantische streep door de rekening van de harmonie betekenen, misschien een terugval van miljoenen jaren...
Ik ga er ook van uit dat de bewustwording van de onhoudbare realiteit van de groeiende armoede een oplossing zal krijgen. Het WSF (World Social Forum) gaat er van uit dat er een wereldwijd verzet zal komen tegen deze anomalie.
Als die gigantentweestrijd niet doorgaat komen we in een nieuwe fase terecht, die waarin de mens tot een planetaire eenheid gaat evolueren. De globalisatie is deze fase aan het inluiden. Niets is dus toevallig, maar alles zit verweven in dit streven van het oerbeginsel naar de harmonie.
(1) Deze positieve evolutie wordt in de periode van de geschiedenis die we zelf beleven, massaal tegengesproken : we kennen vele oorlogen, genociden en massale verkrachtingen. We beleven ook de groeiende kloof tussen arm en rijk. We maken ook mee dat de gekende grondstofvoorraden afgezet tegen de groeiende wereldbevolking ontoereikend zullen blijken om zonder aanpassing verdergezet te woren. Het milieu is dermate belast dat ook daar een grote kentering dwingend wordt. Feiten die allesbehalve positief kunnen genoemd worden. Ik ga er dan ook van uit dat we nu in een dieptepunt zitten, een dal waar we alleen nog omhoog kunnen.
Wetten worden gemaakt om de maatschappij te ordenen en in principe met de bedoeling deze zo goed mogelijk te laten functioneren in het voordeel van alle burgers. Goed punt voor de wetten.
Ze beschermen bovendien vaak de zwakkeren tegen de uitbuiting van de sterkeren. Nog een goed punt voor de wetten.
De wet volgen is dus een voor de hand liggende houding die alle burgers dienen aan te nemen. Leve de wet(ten) !
Maar wetten zijn mensenwerk; zij zijn dus in principe nooit volmaakt. Ze zijn zelfs nooit af en dienen daarom alleen al courant aangepast, aangevuld en... geschrapt.(1). Blindelings de wet volgen, en de wet boven alles stellen kan dus niet goed zijn. M.a.w. de burger moet kritisch blijven tov de wetgevers en wanneer het geweten (een veel absolutere norm dan de menselijke wet) zegt dat de wet slecht is moet er gereageerd worden. Dat kan op allerlei manieren, van brieven schrijven tot manifestaties en in het ergste geval tot burgerlijke ongehoorzaamheid en...revolutie !
Dat brieven schrijven kunnen we allemaal wel eens, en het zou misschien goed zijn dat onze politiekers wat meer reacties krijgen van de wakkere burgers, zodat ze weten wat er bij hen leeft en ook dat ze er zo maar niet op aan mogen klossen. Manifestaties enz. organiseren zullen we maar beter overlaten aan mensen met een breed informatieveld, groot analysevermogen en dito organisatietalenten : echte voortrekkers en liefst idealisten, want ook dit blijven mensen en het eigenbelang, de machtswellust en de demagogie liggen hier om het hoekje te loeren. Denk maar aan alle extremismen en fundamentalismen. Deelnemen aan deze manifestaties is natuurlijk wel voor de meesten onder ons mogelijk en wenselijk
Om samen te vatten : wetten zijn in principe goed en moeten, nogmaals in principe, gevolgd worden. Maar wetten zijn geen absolute regels, omdat ze mensenwerk zijn (ik laat hier de discussie over natuurwetten, voor sommigen goddelijke wetten, buiten beschouwing).
Maw de wetten zijn er voor de mensen maar de mensen niet voor de wetten.
Hadden bv. de Duitsers eerder ingezien waar Hitler mee bezig was en er met durf op gereageerd, er zou ons een berg...gebergten aan ellende gespaard gebleven zijn. Hadden de arbeiders zich aan het einde van de 19° eeuw niet georganiseerd, en waren ze niet in opstand gekomen tegen de wetgevers van toen, we zouden nu wellicht nog grotendeels in de armoede en achterlijkheid van toen gezeten hebben. Was er geen Franse revolutie geweest... enz. enz.
Gehoorzaamheid en discipline tov de wet, zijn (meestal) een goede zaak, maar blinde gehoorzaamheid kan tot nefaste gevolgen leiden.
Let op, dit wil geen pleidooi zijn voor anarchie, noch voor de zachtere vorm ervan die sommige mensen alléén maar de wetten doet volgen die hen passen, zo van : ik ben volwassen en eventueel geleerd genoeg om zélf te weten wat ik moet doen en laten, de wetten zijner voor de onozelen die niet zover staan. Het is maw geen kwestie van zijn goesting doen, maar van zijngeweten volgen, en dat zijn twee zeer verschillende dingen.
23.09.04
Ufo
(1) Dat laatste komt er zelden van; vandaar onze lijvige wetboeken, die almaar dikker worden en waar steeds meer rechtsgeleerden voor nodig zijn om ze te volgen, steeds meer specialisten omdat het voor één persoon onmogelijk wordt ze allemaal te kennen. Zo krijgen we advocaten gespecialiseerd in het huwelijksrecht, in belastingen enz.. Ik heb ooit een pleidooi geschreven om het wetboek te vereenvoudigen, voornamelijk door een groot deel, dat voorbijgestreefd is, te schrappen. Maar dat is een thema apart
Een kind dat schreit is een normaal verschijnsel. Een kind dat langdurig en onophoudend schreit is dat minder. Het gaat op de zenuwen werken en lokt verschillende reacties uit. Ik zie drie mogelijkheden :
1.Men bedwingt zijn zenuwen en laat het kind schreien, het zal wel vanzelf ophouden. En inderdaad het kind wordt uiteindelijk moe en valt in slaap.
2.Men verliest zijn geduld en slaat het kind zo lang en zo hard dat de schrik groter wordt dan de pijn of wat ook de oorzaak van het schreien was. En het kind zwijgt ook...
3.Men gaat op zoek naar de oorzaak van het schreien en probeert die weg te nemen.
Ik houd het bij die drie mogelijkheden, hoewel er vast nog andere te vinden zijn en vooral : combinaties van die drie.
Mijn beschouwing komt (om gekende redenen) wat laat, maar laat het een bezinning zijn, die overigens altijd makkelijker te houden is wanneer de hevigheid van de feiten wat verder af liggen.
Ge hebt het al geraden : de rellen in Parijs en omliggende.(1)
Ik zie deze herrieschoppers als een klein kind dat niet bij machte is zijn leed onder woorden te brengen en dan maar iets gaat doen dat de volwassenen zó op de zenuwen gaat werken dat ze het zélf zullen moeten uitzoeken. Er ís een pijn, maar de mogelijkheid om ze op een adequate wijze te verwoorden ontbreekt. En men gaat dingen doen die met de zaak niets te maken hebben, maar die als enig doel hebben : van de volwassenen, van de leiders van de staat, de aandacht opeisen die de pijn verdient, maar die niet gegeven wordt.
Schreien zegt uit zichzelf niets, en is dus een onaangepaste reactie, maar ze wórdt aangepast doordat ze de nodige aandacht van de verantwoordelijke personen opeist en ze aldus voor hun verantwoordelijkheid plaatst.
Autos in brand steken heeft geen enkel logisch verband met de verwachtingen, de eisen, van jongeren in nood. Maar deze jongeren zijn niet bij machte om deze verwachtingen duidelijk en krachtig genoeg te maken om de nodige aandacht te krijgen. Hetzij omdat ze hun verwachtingen niet aangepast weten te verwoorden of aan (de juiste) man te brengen, hetzij omdat de man onvoldoende aandacht heeft of zelfs helemaal niet luistert naar de redelijk geuite grieven, naar de signalen die gegeven werden. Dan maar beginnen met huilen, beginnen met schoppen en om zich heen slaan uit pure wanhoop omdat er niets gebeurt dat de problemen kan oplossen. Lost dat schreien, lost dat vandaleren (mag een nieuw woordje ?) iets op ? Helemaal niet... althans niet uit zichzelf. Het kan wél de aandacht van de betrokken verantwoordelijke op een pregnante manier opeisen en díe kan er dan eventueel wél wat aan doen.
Eventueel ! Want de vader, of minister Sarkozi kan ook voor de strenge aanpak kiezen, de politie massaal de straat op sturen en deze weinig regels opleggen tot ze de bleiters hebben plat geslagen en hen voor de keuze gesteld : zwijgen of nog méér van dat.
Ze hebben een combinatie toegepast van er op los slaan en verder laten doodbloeden: zo lang met een goede oplossing wachten tot de bleiter stil valt.
Want een goede oplossing hebben ze aan het verschijnsel mi niet gegeven. Er is bij mijn weten geen poging tot dialoog op touw gezet. Er zijn zelfs geen sussende woordjes aan te pas gekomen : de radicale aanpak, het is schorremorrie en we behandelen ze als schorremorrie. De harde aanpak met nultolerantie. En ze hebben hun doel bereikt : de straat zwijgt, de schuldigen zijn neergeknuppeld, het zal hen leren!.
De schuld is éénzijdig en zonder schroom in de schoenen van de relschoppers geschoven. De bedenking dat er wellicht een schijn van reden zou bestaan voor deze schrei van de straat, werd niet eens gemaakt. De rust is hersteld, geen probleem : ze zitten terug in hun hok, ze zwijgen opnieuw. Basta.
Ik zou maar goed oppassen als ik Sarkozi was : de in mekaar geknuppelde haat is niet weggeknuppeld, die bestaat verder en zal mi verdubbelen of méér en zal vroeg of laat terug de kop opsteken. Wanneer het kind wakker wordt en er is niets aan zijn pijn gedaan, begint het met nieuwe energie aan een schrei-concert.
Ufo, 19.11.05
NB Ik ben er mij van bewust dat de relschoppers geen engeltjes zijn, dat er veel naäperij en hier en daar kwaadwilligheid tusen zit. Ik kan zelfs nog aannemen dat er ophitserij en zelfs organisatie met heel andere doeleinden achter zit. Maar dàt neemt niet weg dat de grond van de zaak ellende is, uitzichtloze ellende. En dat is altijd de dankbaarste voedingsbodem geweest voor opstandigheid en geweld. Geweld dat zo ver kan gaan dat jongeren met met een steen in de hand of springstof rond het lichaam de dood in rennen : doodsverachting bij gebrek aan levensverwachting ! (1) Deze blog werd oorspronkelijk geschreven nav de rellen in Parijs.
Men kan zich de vraag stellen : is dàt nu de zin van het leven ?... Lijkt mij vrij 'on'zinnig. En ik ben er van overtuigd (anders dan onze vriend Langschip) dat het ook niet klopt.
Ik ben er integendeel van overtuigd dat elk leven, en zeker elk menselijk leven, een zin, een betekenis, een...doel heeft.
Dit lijkt mij bevestigd door de geschiedenis van de wereld, van de mens : elke mens brengt een 'steentje' bij tot de opbouw van een 'volmaaktere' wereld een meer 'afgewerkte' wereld. Wij zijn allen evenveel 'trappen', hoe miniem ook, naar een hoger doel. Ik noem dat doel graag : de 'harmonie', de uiteindelijke harmonie. Waar een wereld (een heelal ?) en een mensheid geleidelijk, zeeeeeeer geleidelijk, naar evolueert. Dat het zo traag en zo moeizaam gaat verklaar ik door het 'kwade beginsel' dat onmiskenbaar daar overal in aanwezig is. Wat de mens betreft, noem maar ziekte en moreel 'kwaad' (=verkeerd handelen).
Men zal mij zeker tegenspreken door mij met de neus op de feiten (oorlog, marteling, hongersnood enz.) te drukken. Maar dan 'druk' ik terug met te verwijzen naar de evolutie van de primaire mens, eenzaat of alleen familiegebonden, tot de hedendaagse wereldgebonden en verbonden mens : wij volgen (bijna) allen de gebeurtenissen op de andere kant van de wereld en beginnen ons meer en meer medeverantwoordelijk te voelen voor de gang van zaken van deze wereld... Dat zit allemaal (nog) verweven met eigenbelang en zucht naar geld en macht (het 'kwade beginsel'), maar desondanks groeit het gestaag naar meer eenheid en harmonie. Het goede is 'sterker' dan 'het kwade'.
Het proces Van Temsche is voor mij een aanleiding om nog eens in te gaan op de algemene vraag over schuld en verantwoordelijkheid'.
Over V.T. zélf spreek ik me niet uit. Als de psychiaters al niet tot een unaniem oordeel komen, dan zal het zeker voor mij, met een minimum aan informatie, onmogelijk zijn een verantwoord oordeel te geven.
Ik wil inpikken op een uitspraak van V.T. die ik via een verslag gehoord heb en die erop neerkomt dat hij betreurde geen gevoelens te hebben en zou willen leren er ook te krijgen zoals de andere mensen. (niet letterlijk !)
Afgezien van de vraag of hij dit spontaan heeft gezegd dan wel of dit hem werd ingfluisterd door zijn advocaten om te proberen hem ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren, wil ik er even van uitgaan dat hij het meende en dat hij inderdaad geen (althans geen normale) gevoelens heeft. Zijn ongevoeligheid bij het zien van de slachtoffers op fotos (of was het een film ?) wijst in elk geval ook in die richting.
Stel dus dat het zo is. Of stel in het algemeen dat er inderdaad mensen bestaan zonder gevoelens. Een mens die niet in staat is om de gruwelijkheid van een kindermoord aan te voelen.
Dan ga ik even terug op wat dhr (gepensioneerd assisenrechter die nog al eens op TV komt, zijn naam ontsnapt me) zei : (+-) die man mag geen gevangenisstraf krijgen, want dan komt hij, zo goed als zeker, na betrekkelijk korte tijd weer in de maatschappij en herbegint, die moet geïnterneerd worden, eventueel levenslang, zodat hij kan genezen worden.
Dit is helemaal mijn overtuiging, zoals ik die hier al eerder uiteenzette : interneren voor onbepaalde duur, nl tot er zekerheid is dat hij genezen is. Komt die zekerheid er niet, dan komt er ook geen vrijlating, desnoods levenslang niet : we kunnen toch een misdadiger niet vrij laten in de wetenschap dat hij wellicht morgen herbegint ? Ook al zit die 50 jaar vast !?...
De psychologie en aanverwante wetenschappen zijn ver genoeg gevorderd om vast te stellen wat er aan de hand is in de hersens van deze patient. Ik suggereerde hersenspoeling en zelfs chirurgische ingrepen om deze genezing tot stand te brengen.
Ik pleit hiermee dus niet voor een lichtere straf, ik zou zeggen integendeel : ze kan zwaarder uitvallen (= langer duren).
Er van uitgaande dat de man ziek is (en niet echt onmenselijk misdadig) moet zijn leven wel draaglijk gemaakt worden, en moet tegelijkertijd gegarandeerd kunnen worden dat hij niet kan ontsnappen.
Het grootste tegenargument tegen deze behandeling zal mi de finantiële last zijn, want intense zorgen, eventueel een chirurgische ingreep en bovendien veilige bewaking zal niet zonder zware kosten gebeuren. Als aftrekpost zie ik alleen de wegvallende kosten van gevangenhouding in een gewone gevangenis. Dat gebeurt ook allesbehalve gratis, maar zal zeker stukken goedkoper zijn.
Ufo
PS De fundamentele overtuiging waarop ik deze houding wil bouwen is dat de mens niet echt (in de filosofische zin) vrij is. Maar het wordt te lang om daar nu op in te gaan. Een andere keer dan maar. (geïnteresseerden kunnen ook eens naar mijn blog gaan en daar 'vrijheid' aanklikken : blog.seniorennet.be/hufo)
Wij willen toch allemaal de sukkelaars op deze wereld helpen
De stortvloed aan giften voor 11.11.11 en andere Tsunamis bewijzen het : als men beroep doet op onze goedheid loopt ons hart en onze porte-monnaie over van medelijden met gelijk welke sukkelaar. Zolang we onze mildheid en onze porte-monnaie maar zélf onder controle houden. Deze zin voor zelfbehoud en controle is elke (bezittende) mens wel eigen en is ook niet verkeerd denk ik. Tenzij hij te sterk is en alleen maar wil afstaan van de overvloed, als het maar geen pijn doet... En ik geloof dat de meesten onder ons in dat beddeke ziek zijn : als we maar zélf kunnen beslissen wanneer, aan wie en hoeveel. En dat onze giften grotendeels dienen om ons eigen ge
weten te sussen. Ik ben geen egoïst, want ik geef.
We wandelen langs de Schelde, er vaart een fantastisch luxueus jacht voorbij. Hoevelen onder ons zullen de redenering maken : dit is vast een man die veel gedaan heeft voor de gemeenschap, die grote verantwoordelijkheden heeft gedragen en die het dik verdiend heeft met zon jacht te varen.
Ik maak dan de bedenking : die eigenaar heeft misschien wel veel en goed gewerkt, heeft waarschijnlijk grote verdiensten, heeft misschien zelfs veel mensen werk bezorgd en een zekere welstand, maar moet dat nu echt, zón jacht, de helft zo groot zou zeker voldoende zijn...en kon ik ook maar eens met zon jacht de Schelde op... Ja, laat ik het maar toegeven, ik ben wat afgunstig...
Zo kijken de sukkelaars van Nigeria, van Afganistan, van Turkije....naar ons : met open mond en een beetje/veel afgunst. En dan zijn er ondernemende jongens bij die (niet)hebben en goed achterlaten en proberen hier binnen te geraken om ook een stuk van die luxueuse koek vast te krijgen.
Oei ! Maar dan gaan wij steigeren ! Dat is hier van ons, en : ge moet daar ook maar voor werken zoals wij gedaan hebben. En we vergeten dat die man in zijn land hemel en aarde mag verzetten, maar dat hij nog geen armzalige patat uit die zandbodem van bij hem krijgt.
De oude historie van de chocolade en het zilverpapier : wij zullen het zilverpapier wel naar de negertjes sturen als we zélf de chocolade maar kunnen houden en, vooral, als ze maar dààr blijven, als ze het maar niet in hun hoofd halen naar hier te komen.
Er schiet mij een regel te binnen van de katholieke ethiek : iemand die brood steelt wanneer hij anders aan geen eten geraakt zondigt niet ! Zouden we dat niet moeten vertalen naar een grote schaal en zeggen : als die sukkelaars niet aan eten geraken thuis mogen ze het hier komen halen ! Maw we moeten niet alleen de met-de-dood-bedreigde asielzoekers gastvrij ontvangen, maar we moeten ook gedogen dat echte sukkelaars (en wie haalt het anders in zijn hoofd om alles achter te laten en naar een vreemd ongastvrij land te vertrekken, met dan nog het risico dat hij aan de deur wordt tegengehouden en teruggestuurd) (1) naar hier komen en hier een beter leven trachten op te bouwen. Dat zal ons een beetje pijn doen, dat doet sommigen zelfs véél pijn, maar moeten we er niet een beetje pijn bijnemen ? Liefst verdeeld over àlle autochtonen natuurlijk, want nu zijn er in sommige straten van Borgerhout bv. zeker mensen die een te groot deel van die last moeten dragen. En dat die protesteren kan ik zeer goed begrijpen.
Met de liefdadigheid van vorige eeuw is er geen oplossing gekomen aan de ellende in vele arme landen. NGOs en WTOs en wereldbanken hebben ook nog niet zoveel verbetering gebracht. Ik ben zelfs overtuigd dat de meeste arme landen het beter hadden in de tijd dat ze nog geen blanke gezien hadden. Maar ook die klok mag en kan niet teruggedraaid, alleen zullen we moeten zorgen dat we een andere richting opgaan. En ik zou niet verschieten mochten die arme landen zélf het roer in handen hebben genomen door stilaan door te dringen in de rijke landen en het brood gaan halen waar het te vinden is. Het komt ons niet gelegen, maar welke schooier komt gelegen, welke brooddief zien wij graag komen ?...
Er kan bij ons nog veel af vooraleer we tekort hebben. En wat minder zou onze gezondheid en onze lijn misschien nog ten goede komen. Minder welvaart, meer welzijn.
Ufo 25.7.05
(1) Mensensmokkelaars en vluchtende misdadigers ed moeten natuurlijk zoveel mogelijk tegengehouden worden.
Een recht waar, in principe, niemand tegen is, neem ik aan. Ieder mens die werkt wil graag van de vruchten van zijn arbeid genieten, niets aan de hand. Als die persoon oud wordt zal hij graag datgene wat van zijn verworven eigendommen rest, aan zijn kinderen schenken. Nog niets aan de hand.
Maar zoals alle goede dingen heeft ook het eigendomsrecht zijn keerzijde. Zoals alle goede dingen die verabsoluteerd worden is ook een verabsoluteerd e. verkeerd. E. zónder beperkingen wordt een onding.
Gister nog een documentaire gezien over Monsanto. Een Amerikaanse multinational die bijna een wereldmonopolie bezit mbt granen en die alles op alles zet om zijn patenten (intellectuele eigendom !) inzake het manipuleren van deze granen tot het vee toe dat met deze granen gevoed wordt te beschouwen als schatplichtig aan de firma. Kleine boeren zouden hierdoor bedreigd zijn in hun bestaansmogelijkheid door het feit dat er geen andere granen meer te verkrijgen zijn op de markt dan deze (door Monsanto) gemanipuleerde granen. Het is maar een voorbeeld.
Een ander voorbeeld zijn de grootgrondbezitters in Brazilië en elders in Z.-Amerika, waar de kleine boeren aan geen grond meer geraken omdat hij allemaal opgekocht is door hen. Dan ga ik hier niet in op wat ze met die eigendom doen : enorme maisvelden die elke concurrentie tarten; omhakken van levensnoodzakelijke, eeuwenoude bossen, zodat mens en dier het verder leven onmogelijk gemaakt wordt en dergelijk fraais meer. Maar we dwalen af. Het eigendomsrecht,... dat hier flagrant misbruikt wordt uiteraard.
Dichter bij huis : we rijden eergister in de buurt van de reuzenzandputten in het Molse. We willen even gaan kijken naar die waterplassen en wat raadt ge ?... Niet aan te geraken (ik heb misschien het gaatje niet gevonden waar men toch nog aan het water geraakt, maar ik heb kilometers gereden en zag zowel te Zuiden als te Noorden overal (goed onderhouden !) hagen en nog eens hagen... Mijn conclusie kan misschien voorbarig zijn, maar die was : heel die oever is ingepalmd door privé-eigenaars die de waterplas netjes aan het oog van iedereen hebben onttrokken om er rustig alléén (alle eigenaars samen dan) van te kunnen profiteren. Met uitsluiting dan van... alle anderen. Ik noem dat roof ! Roof op de natuur die van iedereen is en hier gestolen wordt voor enkele uitverkorenen.
Hetzelfde verschijnsel overigens in Keerbergen waar wel een 50-tal meters voorbehouden zijn aan ?... de gewone mensen. Met welk recht kan dat ?... Met het (verkrachte en misbruikte) eigendomsrecht.
Zo zijn er natuurlijk nog wel heel wat, het één al wat méér, het ander wat minder betwiste, voorbeelden te vinden. Ik ga hier bv niet in op de rol van de beursspeculanten, wellicht het grofst mogelijk misbruik van het e..
----------------------
Waar ik naartoe wil is dat het eigendomsrecht niet absoluut is en dat het gereguleerd moet worden. Zoals ook de (neo-liberale) economie (die op eigendomsrecht gestoeld is), gereguleerd moet worden. Zodanig gereguleerd dat allerlei Monsantos niet langer arme boeren de keel kunnen toeknijpen op grond van dat oh zo heilige eigendomsrecht.
Zoals altijd zal het in de praktijk zeer moeilijk zijn om de gulden middenweg te vinden, want het eigendomsrecht blijft natuurlijk een grote stimulans om zich in te zetten. Men kan alvast beginnen met de grootste uitwassen weg te snijden en vooral beletten dat het schijnheilig gebruik van een schoon recht, het e., leidt to het monopoliseren van welke handel ook.
De menselijke vrijheid is altijd een intrigerend thema geweest voor filosofen.
Persoonlijk heb ik me al vaak de vraag gesteld : als de menselijke vrijheid bestaat (wat ik betwijfel) : wanneer is ze dan begonnen ?
Ik ga uit van de evolutieleer, waarmee ik bedoel dat we geleidelijk aan gegroeid zijn uit minder complexe wezens, waarvan de laatste stap vóór de mens de aap moet zijn geweest. Niemand betwist dat de aap een zekere intelligentie bezit en die kan dus geleidelijkaan gegroeid zijn tot op het peil waar die nu staat bij de mens. (hoewel men daar eigenlijk dezelfde fundamentele vraag zou kunnen stellen. Maar nu : de vrijheid.)
Algemeen (?) wordt aangenomen dat er sprake is van 'de mens' vanaf het moment dat de aap 'zelfbewust' is geworden. Niet alleen, zoals voordien, uitsluitend 'pragmatisch' (op het handelen gericht) heeft gedacht, maar is gaan nadenken over zichzelf : "wie ben ik" enz... De 'geleidelijkheid' van de evolutie is een aneenschakeling van kleinere sprongen, maar in de evolutieleer houdt men ook rekening met grotere, duidelijke, sprongen. Het komen tot zelfbewustzijn moet dan zo'n 'sprong' geweest zijn.
Is het ook zo met de menselijke vrijheid ?... Was onze voorvader, de aap, vrij ? Zoniet, wanneer is die aap vrij geworden ? Op hetzelfde ogenblik als hij zelfbewust is geworden ?... Was dat ook zo'n 'evolutiesprong' ? Werd hij 'plotsklaps' een vrij wezen dat originele, alleen aan hémzelf te danken, beslissingen nam ?...
Persoonlijk geloof ik dat niet. Omdat ik gewoon niet geloof in de menselijke vrijheid. Al wat een mens doet, doet hij op basis van prikkels : niet alleen het zoeken naar voedsel of naar een 'vrouwtje', eminente voorbeelden van prikkels waarop niet alleen dieren, maar ook mensen reageren. Maar die 'prikkels' zijn niet allemaal zo eenvoudig. Er zijn vooreerst prikkels 'bijgekomen' die een eenvoudige aap niet, of in veel mindere mate, ondervond : neem bv 'status'. Hoe sterk worden wij niet gedreven door deze p. ? We zullen het niet gauw toegeven, maar zouden wellicht versteld staan hoe vaak we zus of zo handelen omwille van onze 'status' in de maatschappij en de (veelal onbewuste) drang om die status te behouden, resp. te verhogen (1). Onze hebzucht is een andere dominante drang. We zullen het weer niet gemakkelijk toegeven, maar veel van onze daden zijn gericht op het hebben en het méér hebben. Het kunnen vervolgens 'combinaties' zijn van prikkels, zo verschillend en complex, dat we er zelf niet meer van bewust zijn en niet meer kunnen uitmaken over welke prikkels het gaat. Méér : we zijn gaan geloven dat we niet handelden op basis van 'prikkels', we hebben onszelf 'vrije mens' verklaard...
Ik moet eerlijk toegeven dat ikzelf niet voor 100 % overtuigd ben van die theorie, maar toch voor 99 % ! Zóveel van wat we denken 'vrij' te doen, kan uiteindelijk, na diepe analyse, verklaard worden als gevolg van (allerlei, vaak onbewuste) prikkels. (de 'rationalisatie', in de filosofische betekenis van dat woord, is een actie van de mens waarmee hij vaak - steeds achteraf - zijn handelingen en beslissingen probeert te verklaren als gebaseerd op 'vrije beslissing' en redelijke motieven, waar in feite de handeling puur op prikkels was gebaseerd. Deze rationalisatie is voor mij een 'bewijs' dat de mens niet zelf, vrijelijk, beslist, maar in feite 'gedreven wordt' door duizende prikkels in hem die in een daad overgaan, prikkels die hij niet 'in de hand' heeft.) (2)
Het is voor mij overduidelijk dat er zich problemen stellen in de wereld die onmogelijk kunnen opgelost worden door nationale regeringen. Ik noem maar : de globalisering, met name de multinationals die ongeveer doen wat ze willen en waar niemand nog vat op heeft. Ik wil niet ontkennen dat dit summum van vrijhandel voordelen oplevert, maar dan hoofdzakelijk, zo niet uitsluitend, voor die bedrijven zélf en hun aandeelhouders. Ik zie zelfs nog een voordeel voor de onderontwikkelde landen waar deze bedrijven zich gaan vestigen (beste Suzy) : er komt economische activiteit op gang die sommige personen van deze landen omhoog helpt en zelfs rijk maakt. Kijk naar China en de macht die nu reeds uitgaat van de investeerders die daar rijk geworden zijn. Helaas beperken zich de weldaden tot deze enkelingen en straalt ze slechts in zeer geringe mate ook af op de werknemers die in deze bedrijven werk gevonden hebben. Hygiëne op de werkvloer, menselijke werktijden, recht op organisatie (vakbonden), veiligheid enz krijgen geen kans, kinderarbeid is vaak de regel, hongerlonen idem dito...
Geen enkele nationale regering heeft daar ook maar enige vat op. De landen zélf waar deze investeringen gebeuren (en die in principe wél zouden kunnen optreden) staan meestal nog in hun kinderschoenen wat sociale wetgeving betreft en zijn maar wàt blij dat deze bedrijven zich bij hen komen vestigen. (denk maar aan de euforie na de oorlog toen Amerikaanse bedrijven zich bij ons kwamen vestigen, hoewel de vergelijking uiteraard mank gaat : de west-europese landen waren geen ontwikkelingslanden in de zin die wij daar nu aan geven).
Het is maar één voorbeeld. De maffia (oa in de wapenhandel denk aan Blood diamonds), het beheer van onze levensnoodzakelijke (regen)wouden, de walvis(en andere)vangst, het veilig stellen van de wereldvoorraden aan energiebronnen (1) en nog veel méér : het kan nooit behoorlijk beheerd worden door de souvereine naties die (uiteraard ?) in eerste instantie voor het eigen volk moeten zorgen....
Ik ben zonder meer overtuigd dat er een wereldregering moet komen. Deze moet (mag) niet alle functies van de nationale regeringen overnemen, maar krijgt, volgens het subsidiariteitsbeginsel die taken toegewezen die alleen (of best) op wereldniveau beheerd kunnen worden (zie boven).
Dat dit een verre droom is realiseer ik me maar al te goed : wanneer we kijken naar Europa, dat een poging is om bepaalde regeringsfuncties (die beter door een hoger niveau beheerd zouden worden) naar het Europees niveau te verplaatsen, dan zien we daar reeds hoe sterke tegenstanden die deze rationalisatie hinderen, ontstaan. Eigenlijk allemaal egoïstische reflexen in één of andere vorm, nationale egoïsmen in eerste plaats, maar ook de vele groeps- en zelfs individuele egoïsmen die zich bedreigd voelen door deze internationalisering op Europees niveau. (Fouten die deze Europese regering onvermijdelijk maakt geven ook nog voedsel aan deze reacties). En dat is dan nog maar Europa, laat staan de hele wereld.....
Het is een droom, maar...DROMEN HELPT ! Dromen zijn de voorfase van elk initiatief dat geleid heeft tot werkelijkheden. Een bijkomend voordeel van (het uitwisselen van) dromen is dat er een publieke mening groeit. De bekende publieke opinie zonder dewelke politiekers en andere wereldverbeteraars niet verder geraken , omdat er geen draagvlak is. Omdat er (daar komt het op neer) te weinig mensen zijn die in die richting denken, waardoor een initiatief basisloos is. En zonder basis geen gebouw natuurlijk...
Ufo. 7.6.07.
(1) Eén van mijn stokpaardjes : de olie, het gas, het Uranium, alle energiebronnen zijn hét voorbeeld van terreinen die niet langer door nationale regeringen mogen beheerd worden. De mensheid hangt af van energie; daarom is het onverantwoord dat deze energiebronnen in handen van enkelingen (zij het dan regeringen) blijven : DE WERELD IS VAN IEDEREEN, ook de onderwereld. En het is niet omdat een land toevallig boven een oliezee woont dat die oliezee ook toebehoort aan dat land. Totaal voorbijgestreefd, maar helaas... nog steeds (weinig omstreden !) werkelijkheid.
Het streven (en vechten) van de VS om deze olievoorraden veilig te stellen voor hùn behoeften is in dat perspectief niet helemààl onterecht. Het is alleen niet hun bekommernis voor de wereld te zorgen, ze willen ze alleen afpakken (of de zekerheid behouden dat ze er zullen kunnen blijven van genieten). De VS in de plaats stellen van de huidige bezitters helpt ons niet (veel) verder natuurlijk. Ook de VS is een natie. Het bezit en het beheer (uitbating) moet in handen komen van een wereldregering, dat is de enige definitieve oplossing.
Vooraf : deze tekst is geschreven voor de mailgroep 'politiek', maar door zijn lengte is hij meer geschikt om hier te staan.
------------------------
Godsdienstig geïnspireerde scholen.
Eerder lanceerde ik hier al eens de vraag : Moeten alle subsidies aan g.g. s. afgeschaft worden ? met de bedoeling, bij eenstemmigheid, dit voorstel door te sturen naar alle politieke partijen. Dat is niet doorgegaan, omdat er nogal wat tegenstand kwam tegen het voorstel.
Nav een bericht dat er sprake is van het oprichten van islam-scho(o)l(en), herneem ik het thema g.g.s.. Ik kom terug tot dezelfde conclusie : alleen niet-religieus gerichte scholen mogen worden gesubsidiëerd. Aan elke school kan de mogelijkheid voorzien worden om het even welke godsdienst, evenals lekenmoraal, te verbinden, waar les gegeven wordt door een vertegenwoordiger van die godsdienst (of non-godsdienst) op kosten van die (non-)godsdienst. Een andere, wellicht nog betere, regeling zou kunnen zijn dat elke godsdienst daar op eigen kracht (en financies) moet voor zorgen, buiten de school.
------------------------------
Er is, door de katholieke scholen, altijd geargumenteerd dat een neutrale school onmogelijk is en dat, om een godsdienst (het katholicisme uiteraard) goed bij te brengen aan de kinderen heel het onderwijs moest doordrongen zijn van die godsdienst en dat kon alleen in een...katholieke school. Die laatste redenering klopt en dit systeem heeft het generaties lang gedaan en in menig opzicht goed gedaan. Want niet alleen leverde ze automatisch katholiek (goed) geëndoctrineerde leerlingen af, ze waren ook op gebied van onderwijs in het algemeen, doorgaans goed en zelfs beter dan menige officiële school (1). Het feit dat veel vooraanstaanden op alle gebied uit Jezuïetenscholen komen bewijst dat, ik noem er maar een paar, voor de vuist weg : Vermeersch, Jef Geeraerts, Schillebeeckx, De Haene.. De k.s. heeft dan ook, ondanks enkele schoolstrijden goed stand gehouden en heeft altijd veruit de meeste leerlingen geteld. Het systeem werd wel voortdurend aangevallen en er werden voortdurend initiatieven genomen om het officiëel onderwijs te bevoordeligen. Maar door de sterke en tot voor kort haast ononderbroken aanwezigheid van de katholieke partij, later CVP en CD&V in de regering, bleef de burcht rechtop (en werden er aan de lopende band katholieken geproduceerd, al werd de geloofsspoeling dunner en dunner). Als CD&V nu terug aan de macht komt zal die klok wellicht opnieuw, zoniet teruggedraaid, toch zeker stilgezet worden.
Deze katholieke scholen zijn dus een al decennialang gesubsidiëerde endoctrinatie door het katholiek geloof. Ze werden zolang niet alleen geduld, maar door hun hoge kwaliteit op onderwijsgebied, door de meerderheid van ons volk, vaak zelfs door ongelovigen, gebruikt om de jeugd te onderwijzen.
Het feit dat zij niet méér gesubsidiëerd worden dan officiële scholen geeft de redenering voedsel dat iedereen scholen mag oprichten, van welk geloof ook, als ze maar aan dezelfde eisen en controles voldoen dan de andere en niet meer kosten dan deze : de mensen zijn toch vrij hun kinderen te sturen of niet ! Klinkt heel aannemelijk en is dan ook decennialang aangenomen.
Wat kan men tegen deze redenering en tegen deze toestand inbrengen ? Laat ik het onderstaande een proeve van oplossing noemen.
----------------------
De staat, ook de onze, staat in principe buiten de godsdienst. Hij kan wél, als ik me niet vergis, godsdiensten erkennen. Demokratisch bekeken, (alle onderdanen zijn gelijk voor de wet, en : er bestaat geen staatsgodsdienst, dus zijn ook alle godsdiensten in principe gelijk voor die wet) moeten de erkende godsdiensten dan ook gelijk, dwz evenredig, gesubsidiëerd worden. Als één godsdienst toelating krijgt scholen op te richten moeten ze allemaal toelating krijgen. Als een godsdienstschool subsidies krijgt moet de andere er ook krijgen. Het komt een staat immers niet toe uit te maken welke godsdienst de ware is. Hij kan wél godsdiensten niet erkennen omwille van staatsveiligheid bv. De staat heeft de islam erkend. Bijgevolg moet hij hem ook subsidiëren wanneer hij er een ander subsidiëert. Het staat ons dus te wachten dat wij voor islamscholen (mede) betalen via de belastingen...
Een gelovige (minstens wanneer hij zich niet meer vastklampt aan de middeleeuwse idee dat een of andere godsdienst de enig zaligmakende is), zal hiertegen geen bezwaren hebben wellicht, maar de ongelovige.... betaalt voor allemaal en geniet van geen enkele (tenzij hij zijn kinderen naar één van die scholen stuurt uiteraard), of tenzij er ook een ongelovigenschool komt die gesubsidiëerd wordt NAAST (!) de officiële school die neutraal moet zijn en noch geloof, noch ongeloof mag bevorderen.
Beter is, indachtig de algemene overtuiging : godsdienst is privaatzaak, dat geen énkele godsdienstschool gesubsidiëerd wordt en dat godsdienstonderricht gegeven wordt door de godsdiensten zélf, met het geld van de gelovigen van die godsdienst. Geen subsidies meer voor scholen die eraan houden dat heel de school moet doordrongen zijn van die of die godsdienst (wat er in feite op neerkomt dat alle leerkrachten voldoende clean moeten zijn om in scholen van die godsdienst les te geven, of dat nu wiskunde of geschiedenis is). Dat sluit ook in dat het de leerkrachten verboden wordt hoe dan ook voorkeur kenbaar te maken voor een of andere (non-)godsdienst. Hij heeft zijn vak te onderwijzen en zich in zijn functie te onthouden van morele of religieuze stimuli. Hij moet zich natuurlijk aan de wetgeving houden en aan het reglement van de school (bv er mag niet gerookt worden in de school).
Men zou hier kunnen tegenover stellen : men kan ze dan even goed allemaal subsidiëren en ook een a-godsdienstige school oprichten voor diegenen die geen enkel godsdienstonderricht op school wensen. Maar dan blijkt juist de onhoudbaarheid van deze hypothese : want één zon school kan natuurlijk niet door kinderen van het hele land bezocht worden ! Overal a-godsdienstige scholen oprichten dan ? En overal moslimscholen ? En het land bedekken met drie of vier schoolnetten ?... Absurd en niet te betalen ! Terug naar het a-godsdienstig onderwijs dus, één net. En elke (non-) godsdienst moet zijn eigen (non-)godsdienstonderricht al of niet gehecht aan bestaande scholen organiseren en... zelf betalen.
4.6.07
(1) Dat de katholieke scholen zo suksesrijk geweest zijn en zijn, ligt waarschijnlijk aan het feit dat zij de eersten waren om een echt net op te zetten dat bovendien een vastliggende levensvisie en moraal kon handhaven. Deze vastheid brengt een zekere rust met zich mee en is daardoor een goed klimaat om kinderen op te leiden. Doordat ze eerst waren hebben ze ook de langste traditie en de meeste ervaring in het onderwijzen vergaard. Die komt hen uiteraard ten goede.
We hebben eerder al eens gediscussiëerd over ARGALEV (ARmer - lees soberder - GAan LEVen). Om de verwarring met AGALEV te voorkomen wil ik liever het letterwoord SOGALEV, (soberder gaan leven) gebruiken.
We mogen (moeten eigenlijk) in onze mailgroep Vrij Denken aan alles twijfelen. Niet twijfelen OM te twijfelen, of omdat dat zo plezant zou zijn, maar omdat alleen door een systematische twijfel ingewortelde vooroordelen kunnen ontdekt en eventueel aangepakt worden.
---------------------
Momenteel is het neoliberalisme, bestaande uit een theorie dat de welvaart van de mensheid alleen maar kan tot stand gebracht of bevorderd worden door de kapitalistische economie, gebaseerd op een grote vrijheid van de ondernemer die enigzins bijgestuurd wordt door fiscale en sociale wetgeving. Dit denken is gemeengoed voor haast heel de wereld, vooral nu China, het enige overblijvende machtige communistische land zich ook op het pad van dit neoliberalisme heeft begeven.
Welnu, ik heb mijn grondige twijfels of dat wel waar is, of dit neoliberalisme inderdaad de juiste en de enige weg is naar welvaart voor iedereen. Daar we in de mailgroep vrij denken uit principe tegen dogmas zijn moeten deze twijfels kunnen. Laat ons eventjes onvervaard doordenken.
De wereld evolueert schijnbaar naar een verspreiding van de welvaart wereldwijd. En dat zou een ongelooflijke weldaad zijn voor de mensheid, vooral mochten ook de arme volkeren in deze rush naar welvaart kunnen opgenomen worden en er mee van genieten. De grote neoliberalen houden ons dit overigens voor : ook de arme landen (en nog eerder onze eigen armen) zullen in de stroom van de welvaart meegezogen worden en op hun beurt ervan gaan genieten.
Aangenomen dat de neoliberalen met deze goede bedoelingen werken, hun programma leidt ons regelrecht naar de afgrond.
Wil ik de pret bederven ?... Ik denk het niet, maar :
HET LIEDJE VAN DE ONSTUITBARE VOORUITGANG IS EEN SCHOON LIEDJE. HET KAN EVENWEL, zoals alle schone liedjes, NIET BLIJVEN DUREN !
Het liedje duurt al geruime tijd, en zal misschien nog enkele decennia kunnen gezongen worden, maar dan loopt het onvermijdelijk ten einde.
En hoe langer het liedje duurt, hoe erger de catastrofe zal zijn die er op volgt.
De wereld kan een mensheid die in overvloed leeft niet dragen ! Het is uitgesloten dat buiten het (laat ons zeggen) miljardwesterlingen die nu in weelde leven, nog eens vijf miljard dezelfde weelde zal kunnen bezorgd worden. Neem als voorbeeld onze auto : wij vinden hem zo vanzelfsprekend, dat we nog niet dénken aan de mogelijkheid van een leven zónder. Als we de spreiding van de welvaart over heel de wereld au serieux nemen, dan moet het wagenpark niet verdubbelen, maar verdrie-, verzesvoudigen ? Het staal van heel de wereld zal niet meer volstaan om ze te bouwen en vooral : waar gaan we de brandstof halen ?... Biodiesel ?...We zouden misschien drie werelden nodig hebben vol met alleen maar koolzaad om voor die biodiesel in de nodige grondstof te voorzien. Maar dan blijft er wel geen plaats meer over om voedsel te produceren...
En dan hebben we het nog niet eens over de opwarming van de aarde gehad...
Ik noem mezelf een optimist, maar optimisme moet realistisch blijven en niet blindelings rekenen op een mirakel dat in onze brandstof voor eeuwig zal voorzien. Daar moet zeer hard aan gewerkt worden, daar moet zéér veel in geïnvesteerd worden, maar dat zal niet volstaan, om de wereld leefbaar te houden......
MOETEN WE GAAN AFBOUWEN.
We moeten gaan leren en gaan oefenen in MINDER in plaats van méér. We moeten (nog) niet afbreken, als we nú beginnen zal systematisch en geleidelijk afbouwen wellicht volstaan. We moeten niet noodzakelijk arm(er) gaan leven, maar toch alvast soberder. We zouden kunnen beginnen met verkwisting uit te sluiten (1).
-------------------------------
En de zo noodzakelijke groei dan van het nationaal product ?... Ja, die stel ik juist in vraag.
Ik ben geen econoom, maar ik betwist die noodzakelijkheid (tot er eventueel een beter bewijs geleverd wordt). Stilstand of min-groei moet ook kunnen. Minder verbruik van allerlei producten zal uiteraard minder productie (= minder verkoop= minder winst (so wat ?) = minder vervuiling (graag meegenomen) = minder werk (2) = minder verbruik van de niet onuitputtelijke grondstoffen) met zich meebrengen.
---------------------------------
Het initiatief tot soberder gaan leven kan niet overgelaten worden aan de individuele burger. Dit zou, bovenop de inspanning die dit vergt, ook nog de gedachte kunnen oproepen : ben ik nu de heilige aan het uithangen ? Ben ik idioot ? Het helpt toch allemaal niet...
Dit zou een initiatief van de regering moeten worden, gesteund en wellicht op gang gebracht door bewegingen in de zin van Agalev (dat deze doelstellingen misschien wel zou onderschrijven), ACW, Artsen zonder grenzen, 11.11.11 edm..
Ufo, 1.7.06
(1) Een paar voorbeelden zijn hier wellicht nodig om de uiteenzetting concreet te houden...., te maken.
Het klassieke vb. : met de auto naar de bakker om de hoek vervangen door een klein wandelingetje, het zou onze gezondheid nog ten goede komen ook. Als we naar Brussel of een andere stad of naar de zee rijden, eens overwegen of dat niet evengoed, of beter, kan met de trein. Idem voor een ritje naar het centrum.
De nonchalance met onze verlichting herzien en bv. lichten uitdoen die niet echt nodig moeten branden. De verlichting van onze autostrades alleen nog aan aan op- en afritten, zoals in het buitenland ? (Ondanks onze kwistige verlichting, enig in Europa, staan we toch nog seeds aan de spits van de ongevallen in Europa.)
Niet systematisch of alleen maar voor de afwisseling nieuwe meubels en andere gebruiksgoederen gaan kopen...(de regenwouden sparen)
Wie vult het lijstje aan ?...
(2) Minder werk ?... Niet noodzakelijk : Wanneer er minder moet geproduceerd worden zou men het aantal werknemers kunnen handhaven met als gevolg : enerzijds geen afname van de koopkracht en anderzijds meer welzijn (zie in het archief Welvaart en welzijn), Minder stress en meer service voor de kopers. Maar ook : een duurder product. Niet noodzakelijk negatief, want dit kan akkorderen met de minder-verbruik-maatschappij (komt in de plaats van de consumptiemaatschappij van nu). Een duurder product zal uiteraard leiden tot minder verbruik, maar...dat was de bedoeling : soberder gaan leven.
De titel zou in zekere zin beter luiden : en dan , maar de Franse president Mitterand heeft de woorden et alors ooit de geschiedenis ingeschreven toen hem door paparazzi de vraag werd gesteld of hij werkelijk een onecht kind (wat een term !) had. Dat had hij inderdaad ...en dàn ?
------------------------------------------
Er wordt reeds jaren gebakkeleid over het probleem van de schuldkwijtschelding aan de armste landen. Er zijn reeds van deze s. gebeurd... met mondjesmaat, en dan leest ge nog dat er ergens een of andere compensatie aan vastzit. Maw : tot nu toe géén oplossing.
En dan gaan mijn gedachten verder : IS dat wel een mogelijke oplossing?..
Mijn aanvoelen : néén, zelfs al wordt die schuldkw. ernstig genomen en toegepast, dan is dat nog geen oplossing.
We moeten hier weer eens Copernicaans durven denken vind ik :
Het uitgangspunt zélf in die schuldkwijtschelding is fout :
DIE ARME LANDEN HEBBEN GEEN SCHULDEN AAN ONS ! ..... WIJ HEBBEN SCHULDEN AAN DE ARME LANDEN !!
Want waarom hebben die landen schulden gemaakt ? Om te kunnen overleven (en dat een groot deel van die leningen in de verkeerde zakken zijn beland doet daar niets van af : ze hadden niet mogen profiteren van de achterlijkheid van die landen en hun mis-leiders, ze hadden moeten toezien dat dat geld de bevolking ten goede kwam, maar dat was hun een zorg !)
En wàt hebben de schenkers ondertussen gedaan ? Ze hebben de grondstoffen van die landen gekocht voor een appel en een ei en die betaald aan een of andere overheid die vaak het meeste geld in eigen zakken stopte en er een levenswijze ging op nahouden van koningen of prinsen, een enkele keer zelfs van een keizer !
Kan men die overheden blameren ? Kan men zelfs die keizer blameren ?.
Het zijn zeker geen misdienaars geweest (hoewel !), maar het waren in de grond misleide sukkelaars die een speelbal waren in de handen van de oh zo veel wijzere beschaafden die gewetenloos hebben geprofiteerd (en nog steeds !) van de achterlijkheid van die volkeren en hun (even achterlijke) leiders om hun bodemschatten leeg te roven (de aalmoes die ze daarvoor betaald hebben in verhouding tot de winsten die ze gemaakt hebben, kan in geen enkele mate als een betaling aanzien worden).
Die gewetenloze bedriegers, dat zijn de verstandige (lees : geslepen) Westerlingen (het kind moet een naam hebben) die ook de leningen deden waar de sukkelaars nog steeds voor betalen. WEG ERMEE ! En in de plaats één grote terugbetaling van ónze schulden aan deze volkeren.
En de gevolgen ?
De gevolgen die ik zo direct zie van een radikale schulkwijtschelding en betaling van de geroofde bodemrijkdommen aan de arme landen door de rijke, zijn niet niks.
Als nl de bedragen die ONZE schulden gaan betalen aan de arme landen voldoende groot zijn, dan zullen zij zéér groot zijn. Zó groot zelfs dat ze misschien een achteruitgang van de westerse economie tot gevolg zouden hebben. Et alors ?...
Dat de winsten van deze e. kleiner zullen worden. Et alors ?
Dat de welvaart in het Westen zal verminderen. Et alors ?.......
Ik ben niet economisch gevormd en kan me zelfs niet inbeelden hoe de cascade van gevolgen zouden op elkaar inwerken. Ik ben er van overtuigd dat (neo-liberale) economen mij duizend keer kunnen voorrekenen dat mijn voorstel onmogelijk te verwezenlijken is. Mag zijn, maar ik neem hun argumenten a priori niet aan. Mijn antwoord is alleen : doe uw rekenwerk over en vertrek daarbij niet van de bestaande economie en haar dogmas (oa het hoofddogma van de noodzakelijke groei), maar van de realiteit van de onrechtvaardigheid van de huidige (onhoudbare !) toestand.
En als ze daar niet aan willen of aan kunnen, dan zullen ze moeten voelen ! Want het bewustzijn van deze onrechtvaardigheid is na vele decennia zover gegroeid, dat ook in de arme landen zélf voldoende ervan aanwezig is om zich op te richten en de reus van de Westerse economie in de ogen te kijken. Wat zal volgen lijkt mij voorspelbaar : dat bewustzijn zal nog groeien en zal uitgroeien in een nieuwe macht die het Westen (of spreken we hier beter van het Noorden ?) zal trotseren en zélf orde op zaken stellen. Wat dàt zou kunnen betekenen zal ingrijpender zijn dan welke evolutie ook die het Westen zélf op gang brengt : de evolutie van een steeds gulziger economie naar een soort afbouweconomie waarbij wij een zeker mate van welstand behouden, maar alleen een matiger welstand. De welstand die mogelijk is voor de hele wereld, een welstand waardoor onze planeet niet verder afstevent op zijn ondergang. Remember : SOGALEV ! (1)
Ufo 6.04.07 (1) SOGALEV is een letterwoord waarover een andere bijdrage met die titel ook in deze blog staat.
Afgezien van godsdiensten die deze zin min of meer gaan verleggen naar het hiernamaals en daardoor aan het heden eigenlijk zin ontzeggen, vind ik persoonlijk dat er wel degelijk een zin is, dat het maw de moeite loont om te leven, om erbij te zijn. Dat we ons niet moeten wentelen in (hoe heet die Hollandse filosoof-zwartkijker ook alweer ?)-aans negativisme.
Als ongelovige (in een of andere openbaring) moeten we die zin echter in onszelf en in de materiële wereld buiten ons (heelal) kunnen vinden (1) (ik bedoel niet dat wijzelf die zin uitmaken), er bestaat geen andere bron, behalve natuurlijk eventueel andere zinzoekers die iets gevonden hebben (in hetzelfde gegeven).
Joël De Ceulaer schreef in een artikel in FotoKnack 06, p. 85 en in een vorige mail heb ik daar op geantwoord. Hij stelt daarin dat ietsisme zou uitgaan van iets boven de mens, boven de materie, maar dat is helemaal niet nodig. Dat ongekende iets zit m.i. IN de materie, tot in zijn kleinste elementen (en dus ook in de mens die uit materie bestaat): het is een energie die gerichtdheid in zich draagt, maw, ze gaat op een doel af, al is dat doel vaag en niet vastgelegd, maar ik zou dat doel willen noemen : harmonie, éénheid, vervulling, iets van die orde, men zou misschien ook van geluk kunnen spreken.
Wat heeft dit te maken met de zin van ons bestaan ?...
Die zin bestaat in het zichzelf inschakelen in de grote trek naar die harmonie. De richtlijn daartoe, het kompas is ons geweten, dwz de intuïtieve kennis van het goede (2), het juiste, die ons leidt naar de volledige inschakeling in deze tocht en die erin bestaat met de hele schepping eens te worden over de juiste weg : het goede doen, de liefde voor alles, die de harmonie mogelijk maakt.
Dit sluit aan op wat we hier schreven over goed en kwaad, Goed en kwaad bestaat niet. Alleen juist en fout : wanneer we ons inschakelen in de grote rush naar de harmonie, dan zijn we goed bezig. Doen we dat niet dan zitten we fout.
Geeft dat nu zin aan ons leven ? Ik denk het wél. Als we weten dat we op de goede lijn zitten dan kunnen we daar in zekere zin gelukkig mee zijn. Goed doen (lees juist handelen) geeft de mens inderdaad een voldoening. Goede mensen, ook al bezitten ze niet veel, zijn veelal ook gelukkige mensen (3). Alhoewel hier de restrictie moet gemaakt worden met betrekking tot het kwade. Want inderdaad, die rush naar de harmonie verloopt niet vlekkeloos. Er bestaat blijkbaar, naast de positieve kracht, de energie van de harmonie ook een negatieve kracht die dit streven voortdurend dwarsboomt. Het kwaad in onszelf en in de maatschappij is onmiskenbaar (een of andere duivel volgens de godsdiensten). De neigingen in ons die maar steeds wringen om ons op onszelf te keren, die van alles en nog wat vinden om ons af te wenden van een harmonieuze opgang in de gemeenschap om ons te plooien op onszelf : het egoïsme.
In het collectieve zijn dat de krachten die de gemeenschap voortdurend richten op eigenbelang (het groepsegoïsme) en die dit eigenbelang zover gaan drijven dat er andere mensen de dupe van worden de armoede, in extreme gevallen er zelfs met de wapens voor wordenbestreden en gedood (oorlogen).
Het zal nog wel enkele eeuwkes duren vooraleer die harmonie bereikt wordt, maar ik blijf optimist en vind daartoe aanleiding in het voorbije verloop van de geschiedenis waarin het vechten geleidelijkaan heeft plaats gemaakt voor het samenwerken. Al zijn daar vele en vele bemerkingen op te maken. Ik weet het.
Ufo1.1.07.
(1)Afgezien van de vraag of wij die zin kúnnen kennen, er kan perfect een zin bestaan zonder dat wij die kennen, zoals ook de materie er geen weet van heeft. De mens, als bewust wezen kan deze zin eventueel achterhalen, maar wel alleen door in zichzelf en ín de dingen en de geschiedenis te kijken.
(2)En die kennis IS er. Die beleven wij allemaal : de intuïtieve kennis van goed en kwaad (juist en fout), de stem in ons die ons voortdurend zegt of we goed bezig zijn, dan wel verkeerd. Die stem is niet altijd even duidelijk, daarom gebruik ik hier graag het beeld van de kompas die ook niet accuraat en onwankelbaar het noorden aanwijst. Het is dezelfde stem die ons meer en meer bewust aan het maken is o.m.van de ongehoordheid van de hedendaagse kloof tussen rijk en arm.
(3)Er moet hier voorbehoud gemaakt worden voor de goede mens die lijdt, hetzij door overdreven armoede (honger) hetzij door ziekte of ander lijden. Hoewel armoede en lijden nog niet noodzakelijk gelukkig zijn beletten kijk maar naar veel arme volkeren die naar onze normen in armoede leven, maar die soms gelukkiger zijn dan wij, de zingende neger...(zie het vervolg over het kwade).
De gelovige kan geen apodictisch bewijs leveren van het godsbestaan, de ongelovige geen ap. bewijs dat hij niet bestaat.
Gelovigen en ongelovigen hebben nóg een stelling gemeen : ze gaan er alle twee van uit dat er méér is dan wat wij vaststellen met onze zintuigen; er is iets onverklaarbaars en onvatbaars buiten het zintuiglijk waarneembare. De gelovige zegt, zonder het te kunnen bewijzen : dat iets is iemand, is God. De ongelovige zegt : niets van; uw God is een projectie, een deus ex machina, hij bestaat alleen in het brein van de mens. Maar verder dan die afwijzing geraakt hij niet. Hij heeft niets in de plaats te bieden. Hij is mi per definitie een agnost : ik weet het niet.
De ongelovige heeft geen verklaring voor de schepping (het heelal zeg maar), ervaart dat er een intelligentie in dat heelal zit die ontzaglijk groot is, onvatbaar; een energie die onbeschrijflijk is, maar hij weet niet waar ze vandaan komt. De gelovige plakt daar een etiket op : dàt is God. De ongelovige weigert deze verklaring en beweert dat de gelovige hier een onverantwoorde, in elk geval onlogische, sprong maakt. Zo van we hebben geen rationele verklaring, we geloven dat het God is.
Voor de ongelovige zijn de concrete uitwerking(en) van dit godsgeloof (via kerken en sekten enz...) een supplementair bewijs dat die godsdiensten onmogelijk kunnen gevolgd worden als verklaarders van het heelal (geloof) en nog minder als regelgevers voor het gedrag van de mensen (moraal) : hun verklaringen zijn zo tegenstrijdig en zo variabel dat hun geloof onaannemelijk is. Hun gedragswijze is vaak zo ergerlijk en onmenselijk dat ze een redelijk mens afstoten (bv kettervervolging).
Dan blijven we zitten met onze onwetendheid. Zelfs wanneer we de modernste wetenschappen inschakelen, die een ontzagwekkend pad afgelegd hebben, komen we er niet. Aangenomen dat de theorie van de big bang klopt, wat verklaart dan die b.b. zélf ? Waar komt die reusachtige energie vandaan en hoe komt daaruit een heelal tot stand met natuur en mens en rede....
Ik heb zelf al eens een poging gedaan om een samenhangende theorie te ontwikkelen over het ontstaan van het heelal met als fine fleur de mens en zijn hersenen (1) : alles zit reeds vervat in het allereerste begin, misschien zelfs slechts een atoom waarin de hele ontwikkeling vervat zit (zoals bij het klonen alles vervat zit in dat éne gen waaruit een volledig organisme groeit). Maar aangenomen dat die theorie zou juist zijn (waar ik zelf allesbehalve overtuigd van ben) dan wordt DE vraag alleen maar verplaatst : waar komt die beginatoom dan vandaan ?
Dat IS God, argumenteren de gelovigen ! OK, dan zijn wij allemaal een stukske God, maar dan is die God allesbehalve volmaakt !
Ufo (1) Die 'proeve' komt hier ook terecht, zie later.
In een eerdere voorzet, de houthakker en de botte bijl, ging het over de maatschappij waarin met de botte bijl tewerk gegaan wordt, m.n. bij de tewerkstelling : 75 % van de werkbekwamen zich laten kapot werken, en 25 % betalen om niets te doen, een situatie waarop men binnen 50 jaar onbegrijpend zal terugblikken.
Hier gaat het over dezelfde kwaal maar nu in ons privé leven :
Er zijn inderdaad mensen die hard en lang werken zonder ooit doorheen hun werk te geraken. Ze hebben zoveel te doen dat ze de tijd niet hebben (niet nemen) om over hun werk na te denken. Ze boeren maar door, ze hakken maar door...met de botte bijl. Er moet regelmatig tijd gemaakt worden (en : men heeft tijd waarvoor men tijd MAAKT) om ons af te vragen : zijn we wel goed bezig ?...
En wanneer we bij de voorthollers horen, bij hen die nooit tijd hebben en altijd vergaan in het werk, bij hen die het eerste wat voor de hand ligt vastgrijpen en er met volle overgave in vliegen, dan zijn we.......verkeerd bezig.
We moeten onze bijl eens nemen en tijd maken om ze te slijpen : ons bezinnen op onze manier van werken. Overgaan naar een werkschema waarin prioriteiten staan die vóór al de rest komen. Een dag- en een weekschema (kan nog verder gaan) maken waarin vaste agendapunten staan. Er voor zorgen dat het eerste punt is....de nodige rust ! Zonder deze wordt alles dubbel zwaar.
Enkele praktische tips :
Om het mogelijk te maken onvoorziene dringende zaken in te passen is het goed het vast schema niet te overladen.
Om te beginnen kan men alvast een soort inventaris maken van werkzaamheden. Al gauw zal blijken dat daar vele graden van belangrijheid en/of noodzaak in te onderscheiden zijn. Daar moeten de prioriteiten vastgelegd worden.
We kunnen ons verder afvragen of wij geen hulp verlenen aan anderen die dat evengoed of beter zélf zouden kunnen doen.
Zijn er punten waarvoor geen tijd voorhanden is in de schemas, dan kunnen we ons afvragen of er daar geen bij zijn die we gewoon kunnen laten vallen.
Gaat dat niet, dan bestaat de mogelijkheid ze te delegeren (delegeren is vaak moeilijker dan zélf doen, maar het moet soms). We kunnen daartoe beroep doen op betaalde hulp (werkvrouw) of instellingen die kunnen bijspringen : kinderoppas bv.. Er zijn verder soms mensen te vinden die wat tijd over hebben en willen bijspringen. Zich laten bijstaan is geen teken van zwakte maar van inzicht, nuchtere beoordeling en praktische aanpak.
Op die manier kan een overladen agenda een haalbare worden en kan een ondraaglijke last tot zijn reële proporties herleid worden.
Wie niet regelmatig tijd neemt om zich te bezinnen en zich kapotwerkt is als een houthakker die hakt met een botte bijl en geen tijd heeft (neemt) om ze te slijpen.
Een houthakker had een grote opdracht ontvangen en spoedde zich naar het bos. Daar ving hij aan met volle kracht te hakken. Het werk vorderde goed, maar naarmate hij langer bezig was vertraagde de productie.
Een vriend, daarover bevraagd, zei : ge moet uw bijl eens scherpen. Waarop de houtakker : daarvoor heb ik geen tijd. En hij spoedde zich naar het bos waar hij maar feller en feller hakte, maar waar het resultaat slechter en slechter werd
Wij zijn met zn allen houthakkers die geen tijd maken om eens goed na te denken (onze bijl eens te scherpen) of we wel goed bezig zijn. En met we bedoel ik de hele maatschappij, wij rennen en rennen en verliezen iets uit het oog dat ons rennen overbodig zou maken. Een tovermiddel ? Uiteraard niet. Maar zoals we bezig zijn rent onze maatschappij zich vast.
Wat moet er gebeuren ?
Het zal wel te eenvoudig klinken om waar te kunnen zijn, maar ik ben heilig ervan overtuigd : dat we gewoon moeten ophouden met rennen (onthaasten,remember ?). Maar wanneer de arbeider aan de band rustiger gaat werken, wat gebeurt er dan ? Dan zullen er minder wagens van de band lopen. Wat moet er dan gebeuren ? Als we ervan uitgaan dat het aantal geproduceerde autos niet mag teruglopen, dan moeten er méér arbeiders komen en moeten de taken herverdeeld worden. De chronometer zal niet meer alléén heersen, maar er zal over gewaakt worden dat de mens, de arbeider, niet overbelast wordt, dat hij zijn werk aan een rythme kan doen waarbij hij niet constant onder hoogspanning staat.
Wat zijn de gevolgen ?
Economisch gezien zal de prijs per auto duurder worden (of de winst zal verminderen, of alle twee).
De uitvoer zal moeilijker worden met een duurdere prijs, tenzij tenzij men dat overal doet, ook in de landen waarheen wij uitvoeren.
Maatschappelijk gezien : De arbeider zal minder gestresseerd zijn en langer gezond blijven en minder gaan kosten aan de ziekenkas (= minder belastingen)
Er zullen méér mensen aan het werk kunnen ! Dus minder werklozen, nogmaals een besparing voor de belastingbetaler.
Bij een algemene invoering van dit systeem zullen op den duur ook de mensen uit de probleemwijken moeten opgetrommeld worden, zal iedereen werk vinden (behalve zij die niet kúnnen werken omdat ze ziek of onbekwaam zijn).
Waar ik eigenlijk heen wil is de idiotie, de nonsens van de huidige situatie aan de kaak stellen :
We werken ons met 75 % van de actieven uit de naaden we laten 25 % gedwongen nietsdoen.
Ik ben er van overtuigd dat er binnen 50 jaar met dat systeem luidkeels gelachen wordt : waren die mensen idioot, verdwaasd, allemaal high of wat was er aan de hand dat ze deze anomalie niet inzagen en lieten voortbestaan? 75 % van de mensen die zich kapot werken en die de overige 25 % verplichten aan de kant te gaan staan en ze daar nog voor betalen ook ! Geen zinnig mens die deze situatie kan verdedigen.
Daar zijn mi maar twee verklaringen voor mogelijk : ofwel hebben de grote winstmakers de rest in een wurggreep ofwel is de situatie zo onstuitbaar gegroeid door allerlei economische wetten en regels vooral de concurrentieregel, dat we er stilaan zijn ingetuind zonder te beseffen waarmee we bezig waren (zijn). We hakken alsmaar door met onze botte bijl en we beseffen niet dat er een mogelijkheid bestaat om die te slijpen, om deze scheef gegroeide toestand recht te trekken.
Het enige wat aan de basis kan gebeuren is bewust worden en anderen bewust maken van deze wantoestand tot er een grote schaterlach losbarst die het onmogelijk zal maken nog verder door te lopen met een blinddoek op, met een botte bijl.
Met deze titel wil ik uiteraard mezelf of mijn droom niet vergelijken met M.L. King of zijn dream. Alleen wil ik ermee aanduiden dat wat volgt ook een grote droom is; maar dromen is niet verboden en : Elke grote verwezenlijking was eerst een droom (zie archief 'vrij denken').
Ik ga er van uit dat de mens in de grond niet slecht is, maar goed : ik ken weinig mensen die wantoestanden goedkeuren of die niet gewonnen zijn voor een betere verdeling der aardse goederen. Alleen voelen wij, gewone mensen, ons, wat dat laatste betreft, niet in staat er iets aan te doen. Terwijl enkelen, de machtigen, wellicht te zeer in de ban zijn van hun macht en van hun egoïsme en doen zij er daardoor ook niets aan, alhoewel zíj het wél zouden kunnen.
En daardoor is al die goede wil blijkbaar tot op heden niet voldoende om een ideale wereld tot stand te brengen. Het menselijke egoïsme, zijn hebzucht, is zo diep geworteld dat het steeds opnieuw alle goede voornemens en aanzetten weet te dwarsbomen of te vernietigen...
En toch !...
Toch blijf ik optimist. Ik baseer dit optimisme op een overzicht (in vogelvlucht) van de menselijke geschiedenis. Deze evolueert inderdaad van een onoverzichtelijke chaos (de ruzies, de gevechten, de doodslag tussen kleine groepen) over stammentwisten en oorlogen, over de oorlogen der natiën en de wereldoorlogen tussen verenigde natiën naar de hedendaagse toestand waarin al deze onderlinge twisten beland zijn in een periode waar een oorlog in Europa, tussen bv Frankrijk en Duitsland (erfvijanden !) niet meer denkbaar is. Er blijven alleen nog twee (?) kampen over die tegenover elkaar staan : het Westen en...de Islam (China en India reken ik gemakshalve maar bij het Westen, hoewel dit nog wel geen uitgemaakte zaak is). Het zal van de diplomatie van het Westen en van een mogelijke evolutie van de Islam (nog niet in zicht) afhangen of deze laatste strijd ook nog zal uitgevochten worden dan wel bijgelegd. Er is nog niet veel hoopvols te ontwaren langs de kant van de Islam (en langs de kant van de machtigste westerse natie evenmin), maar het zijn gelukkig niet allemaal Amadinejads en Bushen en zelfs bij hén zal de frank vroeg of laat toch ook eens moeten vallen, hopelijk niet té laat.
Want, en nu komt de droom, wat zou een mensheid die in vrede leeft met elkaar niet kunnen verwezenlijken. Zelfs nu, ondanks (soms ook wel dank zij) alle twisten en oorlogen, groeiën er dingen die fantastisch zijn (neem nu maar de ruimtevaart).
Stel nu eens dat alle energie en fondsen die nu misbruikt wordt voor bewapening en afweersystemen (zou dat ophouden met de helft van alle uitgaven ?), stel nu eens dat al die enregie en al die middelen, al die verstandelijke (en verstandige) inspanningen van miljoenen geleerden, al die inzet van miljarden (?) jongeren gekanaliseerd werd naar het welzijn van de hele mensheid !...... We zouden overschot aan goederen, overschot aan voedsel, overschot aan vrije tijd en ontspanning hebben. Want : er is genoeg voor iedereen.
Mijn optimisme gaat zo ver te geloven dat dit er éénmaal komt. Wie nu leeft zal het waarschijnlijk niet meer meemaken, maar onze kinderen en kindskinderen wél. Het goede (het JUISTE !, zie mijn bijdrage over de vrijheid in het archief) zal ooit overwinnen (1) en de mensheid zal dan in één grote harmonie leven. Wellicht wordt dan de enige volgende opdracht... de harmonie in het heelal tot stand brengen ?....
Ufo.6.2.07
(1) Mijn bewering dat de mens niet echt vrij is valt niet zo vanzelfsprekend te rijmen met een andere stelling : dat de mens niet voorbestemd is, dat hij er zélf niets meer toe doet. Deze paradox behandel ik liever in een andere mail : de paradox van de vrijheid.
De 21e eeuw zet voorlopig de 'traditie' goed verder, maar er schijnt verbetering op komst.
Ik noem dan ook de 20e eeuw 'de eeuw van de verkwisting' en ben er van overtuigd dat ze zo in de geschiedenisboeken terecht komt.
Ik vind inderdaad dat een deel van de mensheid in die eeuw met een niets ontziend, brutaal en blind egoïsme is tekeer gegaan :
Er werd op 'vraatzuchtige' wijze gebruik (lees misbruik) gemaakt van de voorraad olie die de aarde bevat(te). Dat deze voorraad gebruikt wordt is op zichzelf geen misdaad naar mijn mening, maar de onverantwoorde, gecommercialiseerde wijze waarop deze voorraad is geplunderd en 'opgesoepeerd' door de rijke landen is, met een zekere afstand bekeken, grof om niet te zeggen 'weerzin- wekkend'. Wij allen, die met onze wagen reizen en uitstapjes maken, zijn daar in zekere mate mee schuldig aan, voor zover we ons ervan bewust waren (zijn), maar het is natuurlijk niet de individuele consument die wroeging moet krijgen, maar de olieconcerns en hun uitbaters (uitbuiters) en het grootkapitaal dat er achter zit.
Daarmee nauw samenhangend is er ook onverantwoord en brutaal omgegaan met 'het milieu', de levensruimte van de mens (en dier). Levensomgeving die medogenloos en 'scupule-loos' werd beschadigd en op verschillende gebieden onomkeerbaar bedorven. Denk aan de uitstoot van allerlei gassen die tot in de stratosfeer wijzigingen hebben aangebracht die op hun beurt het klimaat zijn gaan beïnvloeden. Ik weet niet of er, na het verslag van de VN over het klimaat nog veel 'optimisten' overblijven die de klimaatveranderinge(en) als een natuurlijk gebeuren willen afdoen.
Men kan het een onderdeel van de milieuvervuiling noemen, maar de rijkwijdte van de 'nucleaire bevuiling' is op zich zo belangrijk en vooral in de tijd zo VERSTREKKEND, dat ze een apart item uitmaakt voor mij. Ik vind het misdadig er mee door te gaan. De vraag of we zonder kunnen mag zelfs niet gesteld worden mi, we MOGEN er gewoon niet mee doorgaan. Of ik de gevolgen van deze keuze wel zie ? Ja, dat doe ik, maar die neem ik er (niet graag) bij. Ik blijf intussen hopen op de wetenschap en op de uiteindelijk meer verantwoorde en moediger keuze van de politiek om alternatieve energie te bevorderen. Ik denk hierbij (voor het eerst na een art. in Knack : Energie in overvloed, 24.1.07 p. 68-72) aan de zonneënergie : "waarom kerncentrales bouwen als er een nucleaire reactor aan de hemel hangt ?" (p.68).
Het plunderen van de regenwouden is nog zo'n wandaad : Bomen die honderden jaren oud zijn en dus onvervangbaar (tenzij men nog eens enkele eeuwen kan wachten !) worden met voetbalvelden tegelijk (1)medogenloos omgehakt, verkocht en verwerkt : WEG ! Voor altijd ! Onverantwoord, misdadig ! Het zijn grote woorden, en ze doen misschien patetisch aan, maar ze zijn nog te zacht. Daar zijn geen woorden voor. Ik schaam me diep en ik knarsetand van machteloze woede wanneer ik hoor dat met zulke praktijken zonder verpinken wordt doorgegaan.
Schande voor de 20e (en nog steeds) eeuw ! Als de wereld en de mensheid het overleeft zal de draagkracht en de niet-te-overschatten belangrijkheid van deze periode als een dieptepunt in de geschiedenis gebrandmerkt blijven. Of : hoe de mensheid blindelings en zonder ook maar in het minst rekening te houden met de mensen die na ons komen : onze kinderen en kleinkinderen en zo verder, in het verderf loopt. Het is geen vijf vóór twaalf, maar vijf nà twaalf !
Hufo.2.2.07.
(1) Een beter cijfer : 12 000 000 ha per jaar (laagste schatting). 12 000 000 : 365 = 32 877 ha per dag (dat zijn +- 16 000 voetbalvelden !). Zie Mo, febr. 2007, p. 10-11.