Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
18-11-2007
ZOMERCURSUS Onopgeloste vraagstukken
Summer School 2008
In de maand juli 2008 wordt zowel in Leiden als in Maastricht een intensieve cursus egyptologie verzorgd. De cursus bestrijkt vijf dagen waarin steeds twee keer twee uur per dag les wordt gegeven.
Onopgeloste vraagstukken
De Oude Egyptische beschaving wordt omgeven door vele raadsels. Deze onopgeloste vraagstukken vormen vaak aanleiding tot spectaculaire theorieën.
In een intensieve Summer School zullen enkele spraakmakende onderzoeken onder de loep worden genomen. Zo zullen de opvattingen over een vermeend contact tussen de Egyptische en Precolumbiaanse culturen nader worden bekeken.
Ook zullen de verschillende inzichten in de bouw van de piramides worden uitgelegd en kritisch worden getoetst aan de wetenschappelijke feiten.
Programma
Maandag 10.00 - 12.00 uur: Waar kwamen de Egyptenaren vandaan? Maandag 14.00 - 16.00 uur: Mensenoffers in de koningsgraven.
Dinsdag 10.00 - 12.00 uur: Speelden sterren een rol in de bouw van de piramiden? Dinsdag 14.00 - 16.00 uur: Het raadsel van de sfinx van Gizeh.
Woensdag 10.00 - 12.00 uur: Tabak in Egyptische mummies? Woensdag 14.00 - 16.00 uur: Palimpsest en de helikopter van Abydos.
Donderdag 10.00 - 12.00 uur: De exodus Donderdag 14.00 - 16.00 uur: Waar ligt het graf van farao Herihor?
Vrijdag 10.00 - 12.00 uur: Voerde de vloot van farao Necho rond Afrika? Vrijdag 14.00 - 16.00 uur: De 'gloeilampen' van Dendera.
Het Nieuwe Rijk vormt de Gouden Eeuw van de Egyptische beschaving. Farao's met illustere namen als Amenhotep, Thoetmosis en Ramses hebben enorme bouwwerken aan de oevers van de Nijl laten verrijzen. Zij werden met veel pracht en praal bijgezet in hun graven in het Dal der Koningen. Het is tevens de tijd waarin grote hervormingen werden doorgevoerd door Achnaton en zijn koningin Nefertiti.
Aanbod seizoen 2007-2008
Amsterdam
Aanvang dinsdagmiddag 4 maart 2008 van 13.00 tot 15.00 uur. Data: 4 maart 2008, 11 maart, 18 maart, 25 maart. Locatie: Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127 te Amsterdam.
Aanvang dinsdagavond 4 maart 2008 van 19.30 tot 21.30 uur. Data: 4 maart 2008, 11 maart, 18 maart, 25 maart. Locatie: De Morgenster, Seinstraat 2 te Hilversum.
Aanvang woensdagavond 5 maart 2008 van 19.30 tot 21.30 uur. Data: 5 maart 2008, 12 maart, 9 april, 16 april. Locatie: Academie Tongeren, Sacramentstraat 70 te Tongeren.
Aanvang zaterdagmiddag 8 maart 2008 van 12.00 uur tot 14.00 uur. Data: 8 maart 2008, 22 maart, 12 april (14.30 uur tot 16.30 uur), 26 april 2008 (14.30 uur tot 16.30 uur). Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 te Leiden.
Amsterdam 100,-. Indien u in het bezit bent van een voor de cursusperiode geldige museumjaarkaart, betaalt u 95,-. Leden van de Vriendenvereniging van het Allard Pierson Museum betalen 90,-.
Hilversum 95,-.
Tongeren 95,-.
Leiden 115,- inclusief museumjaarkaart. Indien u in het bezit bent van een voor de cursusperiode geldige museumjaarkaart, betaalt u 95,-.
Deze cursus belicht de godsdienstige gebruiken van de oude Egyptenaren.
Tijdens de eerste bijeenkomst staat de Egyptische godenwereld centraal. In de tweede les wordt gesproken over de mummificatie en de magische amuletten die aan de mummie worden meegegeven. De derde les staat geheel in het teken van het 'Mondopeningsritueel'. In de laatste les wordt aandacht besteed aan de offercultus voor de overledene.
Aanbod seizoen 2007-2008
De cursus Egyptische Dodencultus wordt alleen in Maastricht gegeven.
Maastricht
Aanvang donderdagmorgen 6 maart 2008 van 10.00 tot 12.00 uur. Data: 6 maart, 13 maart, 10 april, 17 april. De cursuslocatie in Maastricht wordt eind november 2007 bekend gemaakt.
Kosten
Maastricht 95,- inclusief het cursusmateriaal. Het maximum aantal deelnemers bedraagt dertig personen.
Liefhebbers van het Oude Egypte kunnen de geheimen van het hiërogliefenschrift zelf ontdekken. In het boek 'Hiërogliefen, het schrift ontcijferd' neemt Huub Pragt u mee in de wondere wereld van het Oudegyptische beeldschrift.
Het boek beslaat acht hoofdstukken waarin stapsgewijs de principes van het hiërogliefenschrift worden uitgelegd.
Dit boek neemt de lezer vanuit de tijd van de piramiden mee naar de voorstellingen in de graven van het Dal der Koningen. Ook op het dak van de tempel van de godin Hathor te Dendera zijn raadselachtige astronomische voorstellingen te zien. Daar bevinden zich zes mysteriekapellen voor de cultus van Osiris, de god van het Dodenrijk. Zijn wederopstanding staat volgens de Egyptenaren letterlijk in de sterren beschreven. De zodiak van Dendera, die nu in het Louvre wordt bewaard, vormt een sterrenkaart uit één van de mysteriekapellen van Osiris. In deze kaart zijn niet alleen de tekens van de dierenriem verwerkt. Ook het sterrenbeeld Orion, de sterren Sothis en Canopus en de vijf zichtbare planeten zijn erin opgenomen. Zelfs een zons- en maansverduistering staan afgebeeld. Daarmee is de zodiak van Dendera nauwkeurig te dateren.
Van donderdag 1 mei 2008 tot en met maandag 5 mei 2008 leidt Huub Pragt een reis naar Engeland.
Een deel van de beroemde voorwerpen uit het graf van Toetanchamon zal binnenkort worden tentoongesteld in het indrukwekkende O2 Exhibition Centre te Londen.
De tentoonstelling 'Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs' wordt in een vijfdaagse excursie gecombineerd met een bezoek aan belangrijke Egyptische museumcollecties in Engeland.
In Londen worden de Egyptische verzamelingen van het British Museum en het Petrie Museum bezocht. Dagexcursies leiden naar het Fitzwilliam Museum in Cambridge en het Ashmolean Museum en Pitt Rivers Museum in Oxford.
PROGRAMMA Donderdag 1 mei 2008 We vliegen in de ochtend vanaf Schiphol naar Londen met Transavia. We nemen onze intrek in het viersterren Hotel Kenilworth. In de middag brengen we een eerste bezoek aan de Egyptische afdeling van het British Museum. Dit museum herbergt een uitgebreide verzameling van schitterende Egyptische topstukken uit verschillende tijdsperioden. Het meest beroemd voorwerp is de Steen van Rosetta. Ook zijn enkele prachtige Dodenboekspapyri uit het Nieuwe Rijk te bewonderen.
Vrijdag 2 mei 2008 Vandaag bezoeken we de hele dag de indrukwekkende tentoonstelling Toetanchamon en de Gouden Eeuw van de Farao's. De tentoonstelling heeft in Londen onderdak gekregen in het imposante Millennium Dome (officieel het O2 Exhibition Centre).
Zaterdag 3 mei 2008 In de ochtend bezoeken we de bijzondere studiecollectie van het Petrie Museum. Aan het begin van de middag begeven we ons naar Cambridge voor een uitgebreid bezoek aan de Egyptische collectie van het Fitzwilliam Museum.
Zondag 4 mei 2008 Een dagexcursie per touringcar voert ons naar de Universiteitsstad Oxford. Hier bezichtigen we in de ochtend de Egyptische verzameling van het Pitt Rivers Museum. De Egyptische collectie is bescheiden van omvang, maar herbergt enkele bijzondere objecten. Zo wordt een kleine krokodillenmummie en verscheidene kattenmummies getoond. In de middag brengen we een uitgebreid bezoek aan het beroemde Ashmolean Museum. Hier zullen we oog in oog komen te staan met vele beroemde voorwerpen die deze Egyptische verzameling rijk is. Zo zullen we de prachtige wandschildering van de Amarna-prinsessen aanschouwen. Vanavond vindt een gezamenlijk diner plaats in hotel Kenilworth.
Maandag 5 mei 2008 In de ochtend bezoeken we voor de tweede keer de Egyptische collectie van het British Museum. In de middag bereiden we ons voor op de terugreis naar Nederland. In de avond landen we op Schiphol.
Kosten
Deze vijfdaagse reis kost 1230,- op basis van een tweepersoonskamer / op kamerindeling. De toeslag voor een éénpersoonskamer bedraagt 230,-. Uw inschrijving is definitief na een aanbetaling van 350,-.
Bij de reis inbegrepen
Vervoer en excursies:
alle vluchten exclusief luchthavenbelastingen,
alle genoemde excursies met entreegelden,
alle transfers en lokaal vervoer.
Overnachtingen en diners:
Londen in het in het viersterren hotel Kenilworth op basis van logies en ontbijt,
Eén gezamenlijk diner.
Deelnemers
Het maximum aantal deelnemers aan deze reis bedraagt vierentwintig personen. Het minimum aantal deelnemers bedraagt veertien personen. Momenteel staan vierentwintig personen definitief aangemeld. Dit betekent dat u zich alleen nog kunt aanmelden voor een plaatsing op de wachtlijst. Indien een plaats vrijkomt zal onmiddellijk contact met u worden opgenomen. De boekingstermijn voor deze reis naar Engeland sluit officieel op 1 maart 2008, dit is een maand voor vertrek. Indien het maximum aantal deelnemers tegen die tijd nog niet zou zijn bereikt, is het eventueel mogelijk om 'op aanvraag' en tegen de betaling van extra kosten toch nog na de sluitingsdatum te boeken. De boeking is dan afhankelijk van de eventueel beschikbare vliegtickets en hotelkamers. Het is mogelijk om onder voorbehoud aan te melden.
Verzekering
In geval van nood zijn Huub Pragt en Orion Reizen verplicht hulp en bijstand te verlenen. Dit kan ernstig worden belemmerd wanneer er geen beroep kan worden gedaan op de hulp van een bij een reisverzekering inbegrepen SOS-centrale. U bent daarom verplicht een volledig dekkende reisverzekering af te sluiten.
Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureau's kan u terugvinden in de brochure 'Reis Wijs' (www.diplomatie.be/nl/travel/reiswijs.asp) of bij de nuttige tips aan de reizigers.
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België.
Consulaire bijstand wordt verleend in bijzondere omstandigheden, aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (b.v. lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bijv. bank, reis- of verzekeringsagentschap,.).
Ambassade van België in Caire 02-794.74.94/95/96
Consulaat van België in Alexandrie 03-495.00.00
Consulaat van België in Sharm el Sheikh 012-316.40.07of 012-234.96.71
Elke Belg die naar Egypte reist, dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is, voorzien van een geldig visum.
Voor een bezoek van minder dan 30 dagen volstaat het voorleggen van een identiteitskaart die nog minstens 3 maanden geldig is en een pasfoto. U dient een ad hoc immigratiekaart in te vullen en 15 USD te betalen voor aflevering van het visum. Het is aangeraden met een fotokopie van uw identiteitsdocumenten te reizen.
Rijbewijs In Egypte wordt het internationale rijbewijs erkend.
Betaalmiddelen
De in- of uitvoer van Egyptische valuta is beperkt tot 1.000 EGP. U kunt contact geld afhalen met bank- en kredietkaarten aan internationale ATM-machines.
Reisverzekering
Een degelijke reis- en repatriëringsverzekering zijn aangeraden.
GSM - Communicatiefaciliteiten
Alle Belgische GSM-operatoren bieden roaming facilities aan in Egypte. De lokale GSM-operatoren: MobiNil en Vodafone bieden een waaier van mogelijkheden. Voor meer informatie: www.mobinil.com en www.vodafone.com.eg.
Als bezoeker bent u onderworpen aan de wetten van het gastland.
Drugs
Op de handel in, het bezit of het gebruik van drugs, hoe gering ook de hoeveelheid, staan zeer zware gevangenisstraffen. Het is derhalve raadzaam zelf uw koffers te maken en ze tijdens de reis in het oog te houden.
Seksualiteit
Egypte is een conservatief islamitisch/christelijk land waar nog steeds een zekere taboe heerst omtrent seksualiteit.
Zeden en gewoonten
Gelieve de plaatselijke tradities, gebruiken en gevoelens te respecteren, ook op het vlak van klederdracht en zeden.
Fotografie
U kunt, mits uitdrukkelijk verbod, onbeperkt de toeristische sites fotograferen. Het is echter ten strengste verboden om beelden van militaire sites en gebouwen vast te leggen.
De mummie van Toetanchamon wordt voor het eerst aan het publiek getoond.
De mummie van de koning is vanuit zijn gouden dodenkist, die zich in de kwartsieten sarcofaag bevindt, overgebracht naar het voorvertrek van het graf van Toetanchamon KV62. De mummie ligt nu in een vitrine van plexiglas die het lichaam beschermt tegen vocht- en temperatuursinvloeden. Alleen het hoofd en de voeten van de mummie zijn zichtbaar. De rest van het lichaam wordt afgedekt door een moderne laag linnen.
Het NOS-Journaal geeft schriftelijk commentaar bij de uitgebreidere opnames: informatie.
klik op informatie ( rechts hier boven) en dan krijg je een TV opname ( klik op de TV op de pijl) over de mummie van Toetanchamon
Om de schatten in Egypte te zien kun je het beste in groep reizen. Maar Egyptische gidsen hebben haast, want hoe meer groepen, hoe meer ze vangen.
Op eigen houtje rondkijken in Egypte is geen doen. Je wordt aan constant belaagd door opdringerige souvenirverkopers. Om ongestoord de oudheidkundige schatten te bewonderen, kun je het beste in groep reizen. Als de verkopers echt hinderlijk worden, haalt de reisleiding er de toeristenpolitie bij.
De medische infrastructuur en verzorging zijn in Egypte van behoorlijke kwaliteit. De private ziekenhuizen bieden betere zorgverlening op Westers niveau aan (moderne apparatuur, aanwezigheid van specialisten,.) De ziekenhuiskosten en honoraria zijn relatief goedkoop.
Veiligheid water en voedsel
In de grote steden en toeristische centra is de hygiëne over het algemeen goed. Toch wordt aangeraden om de gebruikelijke hygiënetips op te volgen : bijvoorbeeld: flessenwater drinken, ijs en ijsblokjes vermijden, rauwe groenten en fruit enkel na grondige reiniging nuttigen.
Inentingen en vaccins
Er zijn geen inentingen vereist om Egypte binnen te komen.
Voor raad over gezondheid en eventuele vaccins raadpleeg uw huisarts en/of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (www.itg.be).
Bijzondere gezondheidsrisico's
Vogelgriep: op 17 februari 2006 werden de eerste gevallen van de dodelijke H5N1-variant van de vogelgriep vastgesteld. Het virus dook sindsdien op in 21 van de 26 goeverneraten. Tot op heden zijn tien mensen overleden aan de gevolgen van deze ziekte. Hoewel het virus nog steeds aanwezig is, wordt het door de Egyptische overheid onder controle gehouden. Het nemen van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen (mijden van pluimvee, eten van doorbakken of gekookt vlees van gevogelte of -producten, regelmatig wassen van handen .) is dan ook voldoende ter preventie.
Individuele reizigers kunnen er zo heen, met de metro. En ook wie met een groepsreis in Egypte is, doet zichzelf een plezier één middag uit de groep te breken en naar de Cairo Zoo te gaan...
Poseren met de olifant. (FOTO GPD)
De Cairo Zoo krijgt acht miljoen bezoekers per jaar, van wie ongeveer twintig procent buitenlanders zijn; van deze buitenlanders komen de meesten uit andere Arabische landen. De dierentuin is al meer dan honderd jaar oud en de lijst met plaatjes gaat dan ook terug naar de tijd van de presidenten Sadat, Nasser en zelfs de Britse overheersers en (de laatste Egyptische) koning Faroek.
Het verschil met onze dierentuin is de kwaliteit: de dierentuin in Cairo is armoediger, de dieren hebben het er zwaarder (kleinere hokken, grotere hitte), maatregelen rond dierenwelzijn hebben geen prioriteit en de toiletten zijn smeriger.
Cairo Zoo De Giza (of Cairo-)Zoo ligt in Giza, een wijk in de richting van de piramides. De dierentuin is lopend (of per minibus of taxi) gemakkelijk te bereiken vanaf metrostop Cairo University. Een taxi vanaf het centrum van Cairo is ook niet duur: zo'n tien à vijftien Egyptische ponden (twee euro).
Toegang: een kwart Egyptische pond oftewel 25 piaster, zo'n vier eurocent.
De farao werd 3.300 jaar geleden begraven in een gouden sarcofaag.
"Toetanchamon was een knappe jongen, met een prachtige glimlach en verzorgde tanden." Moestafa Wazary, directeur van de Vallei der Koningen in het Egyptische Luxor, weet waarover hij praat.
Sinds vandaag toont de beroemdste farao ter wereld zijn gelaat in een tombe van plexiglas. De farao is nog steeds volledig in linnen gewikkeld, maar zijn gezicht werd de voorbije maanden vrijgemaakt en is zichtbaar voor de bezoekers.
Het lichaam wordt voortaan bewaard in een doorzichtige tombe, waarin het gevrijwaard blijft van temperatuurverschillen en bacteriën.
Beschermde omgeving Het graf van de jonge farao - een gouden sarcofaag waarvan het hoofdeinde is bezet met halfedelstenen - werd ontdekt door de Brit Howard Carter in 1922. Sindsdien wordt de tombe in de Vallei der Koningen elke dag bezocht door honderden nieuwsgierigen.
De overplaatsing van de mummie naar een beschermde omgeving was noodzakelijk, omdat de bacteriën die de toeristen met zich meebrengen het lijk op termijn tot poeder zouden reduceren.
Schade "De mummie werd al beschadigd door Howard Carter zelf, die zwaar gereedschap liet aanrukken om het gouden masker te verwijderen", verklaart minister van Cultuur Faroek Hosni.
"Tot overmaat van ramp stelde de Brit zijn ontdekking urenlang bloot aan de brandende zon in de Egyptische woestijn."
Beenwonde In 2005 maakten specialisten door middel van röntgenstralen een gedetailleerde impressie van Toetanchamons lichaam.
Ze concludeerden toen dat de jonge farao op 19-jarige leeftijd overleed aan een ontstoken beenwonde. Op basis van 17.000 foto's konden de experts ook een waarheidsgetouw beeld schetsen van Toetanchamon's gelaat.
3.300 jaar De farao regeerde 3.300 jaar geleden gedurende tien jaar over Egypte. Op nauwelijks negenjarige leeftijd kwam hij aan het hoofd van het legendarische rijk. Geschiedkundigen vermoeden dat Toetanchamon op 19-jarige leeftijd werd vermoord, een these die wordt gestaafd door het feit dat hij de laatste farao van zijn dynastie was. (belga/sam)
President Hosni Moebarak is zoals verwacht opnieuw verkozen als leider van de heersende partij. De 79-jarige president kreeg een nieuw mandaat voor vijf jaar.
"President Moebarak is verkozen met 5.248 van de 5.310 stemmen", verklaarde ondervoorzitter Youssef Wali van Moebaraks partij. De president was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen.
Kwarteeuw aan de macht Moebarak is al een kwarteeuw aan de macht in Egypte.
Het was wel voor het eerst sinds 1981 dat er een voorzittersverkiezing werd georganiseerd. In dat jaar kwam Moebarak aan het hoofd van de partij na de moord op president Anwar Sadat.
Zoon voorbereiden De zoon van de president, de 43-jarige Gamal, zou momenteel worden voorbereid om zijn vader op te volgen. Gamal zelf ontkent echter ambities in die richting te hebben. Moebarak heeft voorlopig ook nog geen vicepresident aangesteld, en dat was in Egypte de voorbije vijftig jaar de enige weg naar de top. De bevolking is verdeeld over de wenselijkheid van een opvolging door Moebaraks zoon. (belga/vsv)
Het Egyptische wegennetwerk is in behoorlijke staat maar het verkeer is chaotisch en gevaarlijk. In de grote steden zijn er tweetalige (Arabisch/Engels) wegwijzers. Daarbuiten zijn ze vaak enkel in het Arabisch. De autowegen zijn niet verlicht. `s Nachts naar een andere stad rijden wordt daarom afgeraden.
Individuele verplaatsingen in de provincies Quena, Minya, Sohag en Assiout wordt afgeraden. Voornoemde provincies in Midden-Egypte kunnen dan ook beter worden bezocht met reisbegeleiding.
Er is gevaar voor mijnen, in de Sinaï, de kuststreek aan de Rode Zee, de Libische woestijn, El Alamein en de grens met Soedan. Het is aangeraden informatie in te winnen voor uw vertrek en op de hoofdwegen te blijven.
Taxi's vormen een eenvoudig en goedkoop verplaatsingsmiddel. Het uitgebreide netwerk van treinen en bussen is relatief betrouwbaar.
Deze zeventiendaagse reis start op vrijdag 8 februari 2008 en is bedoeld voor de ervaren Egypte-bezoeker. Voornamelijk minder bekende plaatsen zullen tijdens deze bijzondere reis worden aangedaan. Vanuit Alexandrië wordt de Nijldelta doorkruist We bezoeken de ruïnes van het Iseum te Behbeit el-Hagar, de tempel van Bastet te Boebastis en de kolossen van Ramses te Tanis. In de Sinaï zullen inscripties worden bekeken bij de turkooismijnen van de Wadi Maghara. Te Serabit el-Chadim wordt de tempel van Hathor bezocht. We brengen een bezoek aan het Sint Catharinaklooster en beklimmen de Mosesberg.
De Romeinse steengroeves te Mons Claudianus en Mons Porphyrites worden bezocht. In Luxor wordt de plaats opgezocht waar ooit het paleis Malkata van Amenhotep III heeft gestaan. Na Abydos wordt de site van Qau el-Kebir bezocht. De opgravingen in Ihnasiyya el-Medina zullen worden bezichtigd. De reis wordt afgerond met een bezoek aan het Koptische klooster van Deir el-Baramoes en het mastabaveld van Gizeh.
Reisgegevens
Voorafgaand aan deze reis vindt op vrijdagmiddag 25 januari 2008 vanaf 13.00 uur een kennismakingsbijeenkomst plaats in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Nadere informatie over de in deze website genoemde producten kunt u telefonisch verkrijgen via 035-6831657.
Deze zeventiendaagse reis kost 2550,- op basis van een tweepersoonskamer / op kamerindeling. De toeslag voor een éénpersoonskamer bedraagt 590,-.
Deelnemers
Het maximum aantal deelnemers is gesteld op vierentwintig.
Verzekering In geval van nood zijn Huub Pragt en Orion Reizen verplicht hulp en bijstand te verlenen. Dit kan ernstig worden belemmerd wanneer er geen beroep kan worden gedaan op de hulp van een bij een reisverzekering inbegrepen SOS-centrale. U bent daarom verplicht een volledig dekkende reisverzekering af te sluiten
Busbouwer Temsa creëert 750 jobs in productiesite in Egypte
Busbouwer Temsa creëert 750 jobs in productiesite in Egypte
De Turkse busbouwer Temsa, met Europese zetel in Mechelen, investeert in de bouw van een 80.000 vierkante meter grote productiesite in Egypte. Dat heeft de groep donderdag bekendgemaakt bij de start van Busworld in Kortrijk, de grootste vakbeurs voor bus en coach ter wereld. Op termijn wil Temsa in Egypte 750 mensen tewerkstellen.
Temsa bouwt al twintig jaar bussen en autocars maar is niet actief in de sector van het openbaar vervoer. De groep maakt deel uit van de Sabanci Holding, één van de leidinggevende concerns in Turkije. Vandaag is het bedrijf de tweede grootste onafhankelijke bus- en touringcarproducent in Europa.
De busbouwer koos voor Egypte als productiebasis om de touringcarmarkt in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de landen in de Arabische Golf te bereiken.
De productie in Egypte moet van start gaan in het eerste kwartaal van 2008.
Egypte gaat verscheidene kerncentrales bouwen voor civiele doeleinden. Dat heeft de Egyptische president Hosni Moebarak bekendgemaakt.
Voor de bouw van de eerste centrale krijgt Egypte de hulp van het internationale atoomagentschap (IAEA).
"Deze strategische beslissing brengt nieuwe verantwoordelijkheden en gevolgen mee. Er zullen nieuwe beslissingen en maatregelen genomen moeten worden, maar de energiemarkt in Egypte zal ook geherstructureerd moeten worden", aldus Moebarak. Hij kondigde ook aan dat het land tegen 2020----- 20 procent van zijn energie uit zonne- en windenergie wil halen. (belga/odbs)