Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
Egyptische vissers gebruiken fijnmazige netten, dynamiet en insecticide om toch maar genoeg vis boven te halen. De slinkende vangsten geven aan dat ze op een ecologische en economische ramp afstevenen.
Vroeger was het voldoende om even een klein handnet buiten boord te houden om genoeg vis te vangen voor een rijkelijk maal, vertelt Ali Mohsen, een getaande visser met witgebleekte haren uit Alexandria. Maar vanmorgen is hij na een urenlange tocht binnengelopen met precies 4 kilogram ondermaatse vissen in zijn netten.
Vishandelaars in Alexandria bieden visjes aan die op sardines lijken, maar tot soorten behoren die volwassen 2 kilogram wegen. Mohsen maakt zich boos als hij uitlegt hoe steeds meer vissers verboden fijnmazige netten gebruiken. Hier heten ze "el-shabah" (het spook), omdat ze bijna onzichtbaar zijn als ze eenmaal uitgeworpen zijn. Ook de allerkleinste vissen raken erin gevangen.
"Ze verpesten de markt voor iedereen van ons", windt Moshen zich op. "Visbroed is bijna niets waard, en je verhindert de vissen te groeien en zich voort te planten."
Vissen met insecticide Dat blijkt uit de cijfers. De Egyptische zeevissers halen steeds minder boven. Volgens de Algemene Autoriteit voor de Ontwikkeling van de Visbestanden brachten ze in 2009 nog 81.000 ton vis aan de wal, 9000 ton minder dan in 2010. Volgens nog niet gepubliceerde rapporten was de vangst in 2010 nog slechter.
Ironisch genoeg doen de teruglopende vangsten veel vissers naar illegale praktijken overschakelen. Ze gebruiken fijnmazige netten, lokken 's nachts vissen aan met fijnmazige netten of proberen snel een grote buit te maken met dynamiet of giftige stoffen die de vissen doden en doen bovendrijven.
"Sommige vissers gooien grote hoeveelheden insecticide in het water", zegt Moshen. "Kan je je voorstellen wat er met de mensen gebeurt die dergelijke vissen eten?
Weinig controles De illegale vissers lopen weinig risico om betrapt te worden. De Egyptische havens aan de Middellandse Zee worden goed gecontroleerd, maar op zee is er nauwelijks toezicht. De kustwacht kijkt vooral uit naar Israëlische schepen die de territoriale wateren schenden of naar smokkelaars die over zee wapens naar de Gazastrook proberen te brengen. Vissers aanhouden die met illegale netten in de weer zijn, behoort niet tot hun prioriteiten. "Ook de markten worden niet gecontroleerd", zegt Alaa El-Haweet, een zeebioloog.
"De vissers kunnen vangen hoeveel ze willen en waar ze maar willen."
De overheid reikt alleen vergunningen uit voor de visserij. Egypte telt ongeveer 4000 vissersschepen en 40.000 boten zonder motor die in de Middellandse Zee mogen vissen. De havenautoriteiten controleren af en toe de vergunningen van vissers die aanmeren, maar gaan zelden op zoek naar illegale uitrusting. Als er toch eens een visser betrapt wordt, kan die zich makkelijk vrijkopen met wat smeergeld.
Tijdelijk vangstverbod Om de visbestanden in de Middellandse Zee de kans te geven zich wat te herstellen, had de Egyptische regering de afgelopen jaren een vangstverbod ingesteld tussen 1 mei en 15 juni. De commerciële vissers gebruikten die periode om hun schepen op te kalefateren.
"Het vangstverbod viel samen met het paaiseizoen van twintig belangrijke soorten", legt El-Haweet uit. "Eigenlijk duurt het paaiseizoen drie maanden, maar we konden het vangstverbod niet langer maken omdat de vissers hun gezin moeten kunnen onderhouden."
Dit jaar viel het vangstverbod helemaal in het water. Ambtenaren kregen het aan de stok met woedende vissers toen ze hen probeerden te verhinderen uit te varen. De opstand die in februari tot het vertrek van president Hosni Moebarak leidde, heeft prijsstijgingen meegebracht die ook de vissers pijn doen. Bovendien is het respect voor de overheid fel verminderd. Toen het verzet van de visser gewelddadig werd, besloot de Visserijautoriteit het vangstverbod maar helemaal te vergeten voor dit jaar. Experts van de autoriteit voorspellen dat dit de vangstcijfers voor dit jaar kan doen toenemen, maar dat de weerslag de volgende jaren groot kan zijn. (ips/odbs)
AMSTERDAM - Minister Zahi Hawass van Oudheden is een van de Egyptische ministers die zondag het veld heeft moeten ruimen bij een herschikking van het kabinet.
Foto: ANP
Dat bevestigt Hawass zelf tegenover Amerikaanse media. Hawass is bekend bij het grote publiek, omdat hij regelmatig - voorzien van een kenmerkende hoed - als deskundige optreedt in tv-programma's over het oude Egypte.
Hawass werd kort voor het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak minister. Eerder was hij lange tijd directeur van de Egyptische oudheidkundige dienst.
Hij kende als bewindsman een korte maar rumoerige carrière. Kort na de revolutie van februari dreigde hij zelf met opstappen uit protest tegen de plunderingen en vernielingen van musea en archeologische monumenten in het Noord-Afrikaanse land. Enige tijd later werd hij in een zakelijk geschil door een rechter in Caïro tot celstraf veroordeeld, een vonnis dat korte tijd later werd teruggedraaid.
Oud regime
Hawass stond ter discussie vanwege zijn associatie met het oude regime van Mubarak, de president onder wiens bewind hij carrière maakte en het uiteindelijk tot minister bracht.
"Hij was de Mubarak van de oudheden", zegt een Egypte activiste en archeologe tegenover persbureau Associated Press. "Hij gedroeg zich alsof hij Egyptes oudheden bezat, en niet het Egyptische volk."
Demonstraties
Het Tahrirplein in Caïro is sinds enkele weken opnieuw toneel van demonstraties door met name jonge Egyptenaren, die vinden dat de omwenteling in het land niet snel genoeg gaat. Ze protesteren onder meer tegen het trage proces tegen Mubarak en zijn getrouwen.
Sinds de omwenteling wordt Egypte geregeerd door een militaire raad, die heeft beloofd later dit jaar verkiezingen te zullen houden. Premier Essam Sharaf, die leiding geeft aan de huidige interim-regering, zegde een week eerder al toe het kabinet te zullen hervormen.
Moderne Egyptische vrouw maakt zich zorgen over positie
Moderne Egyptische vrouw maakt zich zorgen over positie
| Van onze correspondent
CAÏRO Egyptische vrouwen stonden vanaf de eerste dag van de revolutie in de frontlinie van de protesten rond en op het Tahrirplein. Protesten die uiteindelijk leidden tot het aftreden van ex-president Hosni Mubarak. Maar vandaag zijn deze vrouwen in toenemende mate bang dat ze buitenspel komen te staan in het nieuw te vormen Egypte.
De moderne Egyptische vrouw maakt zich zorgen. Er zijn minder vrouwen in het huidige kabinet dan onder president Mubarak het geval was. Het is nog onduidelijk hoeveel plaatsen er voor vrouwen worden gereserveerd in het nieuwe parlement. Volgens de vrouwen zien de regerende militaire machthebbers hen volledig over het hoofd bij het maken van de plannen voor het nieuwe Egypte.
Wat echter hun grootste woede heeft gewekt is de behandeling (lees mishandeling) van vrouwen die tijdens Wereldvrouwendag in maart werden gearresteerd bij een protest op het Tahrirplein. Achttien activistes werden gearresteerd, van wie er zeventien zeggen dat ze zwaar werden mishandeld en gedwongen om een maagdelijkheidtests te ondergaan. Er was een mannelijke arts die ons onderzocht, zei een van de demonstranten. We moesten al onze kleren uitdoen. Toen beseften we dat een aantal andere soldaten naar ons stond te gluren. Ik had nooit gedacht dat me dit kon overkomen in Egypte, of waar ook ter wereld. Ik voel me zeer beschaamd.
Een legerwoordvoerder verklaarde onlangs dat deze vrouwen geen vrouwen zijn zoals uw dochter of de mijne. Het waren jonge vrouwen die in tenten kampeerden met mannelijke demonstranten. We wilden niet dat de vrouwen later konden zeggen dat wij hen hadden aangerand of verkracht. Dus we wilden bewijzen dat ze al geen maagd meer waren op het moment dat we hen arresteerden.
De veiligheid in zwembaden van vakantieresorts en aquaparken laat in de helft van de gevallen te wensen over. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties, die inmiddels mensenlevens hebben gekost, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van The Blue Cap Foundation is uitgevoerd.
De afzuigpunten in de zwembaden vormen het grootste risico. Kinderen en volwassenen kunnen daaraan onder water vastgezogen worden, met dramatische gevolgen.
Uit onderzoek van Blue Cap, dat zich bezighoudt met veiligheid in zwembaden en waterparken, blijkt dat al meerdere kinderen en zelfs volwassenen zijn verdronken of ernstig gewond zijn geraakt. De onderzoeken werden zowel in Nederland, als in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk uitgevoerd. Van de resorts die meewerkten, heeft de helft een levensgevaarlijk watercirculatiesysteem, aldus Blue Cap.
Veiligheidscertificaat Chris Geurts van Kessel, voorzitter van The Blue Cap Foundation zegt op Reisburoactueel.nl: 'De wet- en regelgeving voor inrichting, beheer en onderhoud van zwembaden en aquaparken zijn redelijk op orde. De naleving en handhaving laten te wensen over.'
Inmiddels zijn gespreken gevoerd met ANWB en ANVR. Ze zijn er volgens Geurts van Kessel van doordrongen dat de kwestie moet worden aanpakt. Ook reisorganisaties in binnen- en buitenland en reisverzekeraars worden benaderd om structureel mee te werken aan veilige zwembaden. Blue Cap werkt aan een onderzoeksmethode, zoiets als een APK voor auto's, om zwembaden te keuren en uiteindelijk te voorzien van een veiligheidscertificaat.
Begrafenis van farao Toetanchamon verliep 'haastig'
Begrafenis van farao Toetanchamon verliep 'haastig'
09/06 De bekendste farao van Egypte, Toetanchamon, moet plotseling zijn overleden. Daarom verliep zijn begrafenis dan ook "haastig". Dat stelt de Universiteit van Harvard na een microbiologisch onderzoek van de graftombe van de man met het gouden masker.
In bruine vlekken op de muren van de grafkamer werden schimmelresten aangetroffen. Het vieze spul zou zijn ontstaan na een te snelle sluiting van de tombe. De verf was namelijk nog niet droog.
De vochtige muren, de wierook en het voedsel dat naast het graf was opgesteld, zouden de schimmels extra goed hebben gedaan.
Er wordt al langere tijd aangenomen dat Toetanchamon op jonge leeftijd overleed door een ongeval of ziekte.
Enkele wetenschappers uitten eerder de vrees dat de bruine plekken in de grafkamer er waren gekomen door de lichaamswarmte van de vele toeristen.
Vorige zomer had Egypte te kampen met uitval van elektriciteit en watertekorten. Het energieverbruik steeg dat jaar met 13,5 procent ten opzichte van 2009.
Zonne-energie staat nog in de kinderschoenen in Egypte. Ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Cairo ligt Kuraymat, de eerste zonne-energiecentrale van het land.
Het gaat om een hybride centrale die met een vermogen van 20 megawatt uit zonnestroom en 100 megawatt uit aardgas. De centrale zou aanvankelijk in december vorig jaar in gebruik genomen worden, maar de start werd diverse malen uitgesteld. De opstand van 25 januari, waarbij president Hosni Moebarak werd afgezet, leidde opnieuw tot uitstel.
Testen
"Buitenlandse partners vertrokken en daardoor konden we niet verder met het project", zegt Khaled Fekry, directeur onderzoek en ontwikkeling van de Nieuwe en Hernieuwbare Energie Autoriteit (NREA), een overheidsorgaan. De Duitse bedrijven Ferrostaal en Flagsol, een dochterondernemening van Solar Millennium, leverden de technologie.
Momenteel worden in Kuraymat testen uitgevoerd. Fekry hoopt dat de testronde eind deze maand afgerond is.
Vorig jaar in juli werd de komst van een tweede centrale in Kom Ombo aangekondigd. Die moet in 2017 klaar zijn. Fekry noemt nog andere projecten: "We willen een centrale van 200 megawatt opzetten voor cementfabrieken en een centrale van 1000 megawatt voor de private sector."
De ambitieuze plannen passen in het Egyptische streven om tegen 2020 20 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Zonnestroom moet een derde van die hoeveelheid leveren. Daarvoor is een vermogen van 7200 megawatt nodig. Fekry is ervan overtuigd dat dit haalbaar is.
Elektriciteit in dorpen
Hoewel grootschalige projecten niet direct gevolgen zullen hebben voor de Egyptenaren, heeft een gezamenlijk project van de NREA en het Italiaanse ministerie van Milieu het leven veranderd van dorpelingen diep in de Westelijke Woestijn. µDe dorpen Ain Zahra en Umm Saghir, die geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk hadden, hebben sinds december via zonnepanelen elektriciteit in huizen, scholen, moskeeën en ziekenhuizen.
Ingenieurs van de NREA zijn nog in de dorpen aanwezig om de bewoners te leren met de installaties om te gaan. Tot nu toe verloopt het project voorspoedig, zegt Fekry.
Volgens Mohab Hallouda, energiespecialist bij de Wereldbank, zijn zonnepanelen geschikt voor afgelegen gebieden. De prijs moet echter wel omlaag, willen de panelen een goed alternatief zijn voor een aansluiting op het elektriciteitsnet.
Zonneboilers
Ver weg van de bureaucratie van overheidsprojecten, in Darb el Ahmar en Manshiet Nasser, is het eenvoudige concept SolarCITIES uitgewerkt. Darb el Ahmar en Manshiet Nasser behoren tot de armste gebieden van Cairo. Veel inwoners kunnen zich geen verwarmingsapparatuur veroorloven en koken water op kerosinekachels. Vooral in de winter gebeuren daarbij geregeld ongelukken.
Mustafa Hussein, een inwoner van Darb el Ahmar en mede-oprichter van SolarCITIES, raakte enthousiast over zonnepanelen nadat SolarCITIES-oprichter Thomas Culhane hem een schets van een zonnepaneel met verwarmingstoestel had laten zien. Het systeem werd gebouwd met financiële steun van het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling.
Amm Hassain (70), was een van de eerste inwoners die toestemming gaf voor de installatie van een unit op zijn dak. Hij en zijn familie hoeven nu geen water meer te koken voor een bad, waardoor de kans op ongelukken is afgenomen.
De unit kan dagelijks 200 liter warm water leveren, voldoende voor tien gezinsleden om comfortabel te kunnen leven. Er is een opslag van nog eens 200 liter koud water, als reserve voor de vele dagen waarop het dorp afgesloten is van water.
Fossiele brandstoffen
Mustafa Hussein vindt dit soort projecten zeer waardevol. "De plannen van de overheid staan ver van ons af. Hier hebben de mensen direct profijt van. Ik woon hier, ik ken de mensen, en ik weet hoe ik zoiets moet aanpakken."
SolarCITIES kan echter alleen uitbreiden als er meer financiering komt. Het gemiddelde inkomen van bewoners van deze regio is 424 euro per jaar en een unit kost 471 euro.
Fekry wil dat Egypte het Tunesische model gaat volgen: "De regering heeft daar zonneboilers gesubsidieerd en ze beschikbaar gesteld op krediet, tegen lage rente", zegt hij.
Het speelveld is echter nog steeds ongelijk en een grote overstap naar hernieuwbare energie zit er voorlopig nog niet in. Zelfs nu de gassubsidies uitgefaseerd worden in Egypte, blijft fossiele brandstof goedkoop. En een gebrek aan concurrentie heeft ertoe geleid dat de prijzen van zonne-energie nog steeds hoog zijn.
Egyptische en Franse archeologen hebben in Karnak, nabij Luxor, een stenen poort van 2.700 jaar opgegraven. De poort gaat terug naar de tijd van de Nubische koning Chabaka. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheidkunde bekendgemaakt.
De poort is in goede staat en voerde destijds naar de koninklijke schatkamer, aldus het ministerie in een persbericht. Gekleurde gravures stellen koning Chabaka voor, naast de god van de waarheid Maat en de oppergod Amon Re.
'Het is de eerste keer dat een element uit de 25ste dynastie in zo een goede staat is teruggevonden,' aldus onderzoeker Mansour Baraïk. De missie bracht eveneens in Karnak een stenen muur aan het licht die de tempel van Ptah -de god van de stad Memphis- omringde. (Redactie/AFP)
Als u naar een toeristische trekpleister reist, dan zal u daar waarschijnlijk de klassieke artikelen van in een apotheek vinden.
Toch is het aan te bevelen om alle geneesmiddelen die u denkt nodig te hebben in voldoende hoeveelheden mee te nemen. Dat geldt zeker voor essentiële geneesmiddelen (bijvoorbeeld diabetesmiddelen), maar ook voor bijvoorbeeld contraceptiva. Noteer in ieder geval de generieke naam van die geneesmiddelen, omdat de merknaam in het buitenland wel eens kan verschillen.
Neem eventueel ook een doktersvoorschrift mee voor bepaalde essentiële geneesmiddelen, bij voorkeur opgesteld in het Frans of Engels.
Indien u ter plaatse toch geneesmiddelen moet aanschaffen, koop die dan steeds in een betrouwbare apotheek. Controleer altijd de dosis: die komt niet altijd overeen met wat u in België gewoon bent. Koop nooit geneesmiddelen op straat.
Het leidingwater dat door de autochtone bevolking gedronken wordt, is niet altijd geschikt voor de reiziger. - Matig risico : Matig risico : Zuid-Afrika, de eilanden van de Caraïben en van de Stille Oceaan, Zuid- Korea, noordelijk deel van het Middellandse Zeegebied, Israël, Japan. - Hoog risico : zuidelijk deel van het Middellandse zeegebied,ontwikkelingslanden in Afrika,Latijns-Amerika en Azië.
Geef de voorkeur aan gekookte en warme voedingsmiddelen. Gebruik dranken uit (ongeopende) flesjes. Indien niet mogelijk : troebel water eerst filteren (bv. met koffiefilter); het water koken (enkele minuten) of desinfecteren met chloortabletten of druppels (te verkrijgen bij uw apotheker). Kies liefst dranken op basis van gekookt water,thee,koffie). Vermijd ijsblokjes. Poets de tanden met mineraalwater of gekookt water.
Vermijd : rauwe groenten, sla; niet-gepasteuriseerde melk, roomijs; rauwe of onvoldoende gekookte vis,schaaldieren en schelpdieren; rauw of onvoldoende gebakken vlees; fruit dat u niet zelf geschild hebt.
Deze maatregelen dragen bij tot de bescherming tegen diarree, cholera, buiktyfus en paratyfus, hepatitis A, poliomyelitis en een aantal worminfecties
Muurschildering in de graftombe van de farao - Foto: Ralph Mitchell
Farao Toetanchamon werd mogelijk in allerijl begraven.
Dat concludeert een microbioloog na bestudering van de muren van Toetanchamon's grafkamer.
Het onderzoek werd verricht onder leiding van microbioloog Ralph Mitchell van de Universiteit van Harvard. Mitchell en zijn collega´s troffen op de muren van de grafkamer van Toetanchamon enkele bruine vlekken aan.
Volgens de wetenschapper gaat het waarschijnlijk om schimmelresten die vlak na sluiting van de grafkamer ontstonden doordat de verf op de muren nog niet droog was.
Gouden doodsmasker van Toetanchamon
Toetanchamon werd niet oud. Hij werd rond zijn tiende farao en overleed in 1324 voor Christus.
Hij was toen ongeveer 19 jaar. Waar de farao precies aan overleed is niet duidelijk. Een jaar geleden stelde een internationaal team wetenschappers dat de farao vermoedelijk overleed aan de gevolgen van een gebroken been en malaria.
De farao werd wereldberoemd nadat de Brit Howard Carter in 1922 zijn vrijwel ongeschonden graf vond. In het praalgraf trof Carter meer dan 3.500 kunstvoorwerpen aan.
Volgens microbioloog Ralph Mitchell tonen oude foto's aan dat de bruine vlekken op de muren van de graftombe al voor 1922 aanwezig waren. De vlekken zouden sinds de ontdekking van de tombe door Howard Carter bovendien niet groter zijn geworden.
Mitchell vermoed dat de tombe van de farao na diens dood in allerijl in gereedheid moest worden gebracht. De geverfde muren zouden nog niet eens droog zijn geweest toen het graf verzegeld werd.
In de tombe achtergelaten voedsel en wierook zouden, samen met de mummie en de opdrogende verf, voor de ontwikkeling van de bruine vlekken hebben gezorgd. Toen al dit materiaal uitgedroogd was, zouden ook de schimmelvlekken gestopt zijn met groeien.
Mitchell onderzocht de vlekken op verzoek van de Egyptische Raad voor de Oudheden. Deze raad was bang dat de vlekken zich in de loop der tijd verder zouden uitbreiden. Die angst is volgens Ralph Mitchell ongegrond.
Wanneer leefde farao Djoser nu precies? En wanneer droeg hij de macht over? Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de tijd van de faraos en de verschillende dynastiën exact te dateren. Ze lieten de koolstofdatering los op de overblijfselen van onder meer fruit, zaad en planten.
De resultaten van het onderzoek dwingen historici om de geschiedenisboeken te herzien. Voor het eerst is de koolstofdatering precies genoeg om de geschiedenis van het oude Egypte tot hele specifieke data terug te brengen, legt onderzoeker Christopher Ramsey uit.
Het onderzoeksteam liet de koolstofdatering los op zaden, manden, textiel, planten en fruit. Al deze oude objecten waren door musea in de Verenigde Staten en Europa beschikbaar gesteld.
Totnogtoe zijn alle data die we uit de geschiedenisboeken kennen, gebaseerd op historische documenten en archeologische opgravingen. Maar dat is niet heel betrouwbaar.
Met elke nieuwe dynastie die er in Egypte aan de macht kwam, ontstond een nieuwe tijd met nieuwe documenten. Maar wanneer de ene dynastie exact in de andere overliep, is onduidelijk.
Zo blijkt uit de resultaten van de onderzoekers dat Djoser een van de bekendste faraos uit het Oude Rijk tussen 2691 en 2625 regeerde. Dat is 50 tot 100 jaar eerder dan gedacht.
Ook blijkt het Nieuwe Rijk iets eerder ontstaan te zijn: tussen 1570 en 1544 voor Christus. Ik denk dat geleerden en wetenschappers blij zullen zijn om te horen dat ons kleine team van onderzoekers een eeuw aan onderzoek in drie jaar tijd heeft bevestigd.
Koolstofdatering is een methode die het mogelijk maakt om de exacte leeftijd van voorwerpen tot 60.000 jaar oud vast te stellen.
Eerste beelden getoond uit geheime gang in piramide
Eerste beelden getoond uit geheime gang in piramide
AMSTERDAM Een robot heeft de eerste beelden geschoten in een geheime gang in de piramide van Cheops.
Foto: Djedi Team
Het gaat om fotos van een steen waarop rode hiërogliefen prijken. Het is nog onduidelijk of het religieuze symbolen zijn of tekens die zijn achtergelaten door de metselaars van de piramide.
De beelden zijn gemaakt door een speciaal ontworpen robot die een geheime gang in de zuidelijke muur van de piramide van Cheops verkent, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Onbekende functie
De zogenaamde koninginnenkamer van de piramide bevat twee verborgen schachten die verder het bouwwerk in lopen. De gangen werden al in 1872 ontdekt, maar onderzoekers zijn er nooit in geslaagd om ze te verkennen. De functie van de ruimtes is dan ook onbekend.
Als de aangetroffen hiërogliefen ontcijferd worden, kunnen ze mogelijk een antwoord geven op de vraag waarom de mysterieuze schachten zijn gebouwd, verklaart onderzoeker Rob Richardson van de Universiteit van Leeds.
Metselaars
Egyptoloog Peter Der Manuelian van de Universiteit van Hardvard vermoedt dat de hiërogliefen zijn getekend door metselaars.
Rode tekens en graffiti zie je veel rondom de piramides, aldus de onderzoeker. Het zijn vaak aantekeningen van arbeiders die staan voor het nummer van een gang, de datum waarop een gang is gebouwd, of zelfs de naam van een schacht.
Deur
De robot die zich op dit moment in de schachten bevindt, beschikt over een 'slangencamera' die om hoeken kan fotograferen. Het apparaat was daardoor ook in staat om fotos van de deur te maken.
Aangezien deze deur mooi gepolijst is, geloven sommige onderzoekers dat de verborgen schachten in de piramide erg belangrijk zijn.
Grafkamer
De Egyptische projectleider Zahi Hawass hoopt zelfs op de vondst van een geheime grafkamer.
Misschien is de koningskamer die we eerder hebben ontdekt in deze piramide een nepkamer, verklaart hij. Voor de oude Egyptenaren was het erg belangrijk om de grafkamer van de koning goed te verbergen.
De boot is opgeslagen in een ondergrondse kamer aan de zuidzijde van de piramide van Cheops. Het vaartuig is volledig ontmanteld en bestaat op dit moment uit een verzameling planken en blokken hout.
De opgraving is al in volle gang. De eerste planken zijn inmiddels uit de ondergrondse ruimte verwijderd, zo meldt Discovery News
Dit is één van de belangrijkste archeologische projecten die op dit moment in de wereld plaatsvinden, verklaart de Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass.
Camera
De archeologen hebben de boot eerst op afstand bestudeerd door een camera die in de opslagkamer te laten zakken. Volgens hun berekeningen is de boot van farao Cheops ruim veertig meter lang als alle onderdelen worden samengevoegd.
De verwachting is dat het volledig 'bouwpakket' over enkele maanden volledig is opgegraven. Het kan echter nog jaren duren voordat de boot in elkaar is gezet.
Symbolisch
In de piramide van Cheops werd al eerder een vergelijkbare boot aangetroffen. In 1954 werd dit vaartuig ook in de vorm van een bouwpakket opgegraven. Het duurde daarna nog dertien jaar voordat de boot op de juiste manier in elkaar was gezet.
Cheops heeft waarschijnlijk nooit gevaren op de vaartuigen uit zijn piramide. De boten hadden volgens minister Hawass alleen een symbolische betekenis. De Egyptenaren geloofden dat hun koningen in zogenaamde zonneboten naar het hiernamaals werden vervoerd.
Nachtreis
De tweede boot was bedoeld om de koning in het daglicht te vervoeren, de eerste boot was voor zijn reis door de nacht, aldus Hawass.
CAIRO - Een rechtbank in Cairo heeft de Egyptische minister voor Oudheden, Zahi Hawass, vrijgesproken. Hij was in beroep gegaan tegen een celstraf van een jaar die hem in april was opgelegd.
Hawass was onder het regime van de afgezette president Hosni Mubarak voorzitter van de Hoge Raad voor Oudheden. In maart, na de val van Mubarak, werd hij benoemd tot minister van Oudheden.
Een rechter veroordeelde hem in april omdat hij twee winkels in het Egyptische Museum had verhuurd. Dat zou volgens de klagers niet via een openbare aanbesteding zijn gebeurd, aldus het staatspersbureau MENA.
Geschiedenis schrijven en voor altijd herinnerd worden. Het is een schrale troost als men zijn laatste adem uitblaast. Maar ook een herinnering heeft het eeuwige leven niet. Zeker niet als anderen erop uit zijn om deze te besmetten of erger nog: helemaal uit te wissen en het zo doen lijken alsof de ander nooit geleefd heeft. Het kan wel eens de wreedste wraak zijn: damnatio memoriae.
Damnatio memoriae: een Latijnse term die letterlijk zoiets betekent als het vervloeken van de nagedachtenis. De Romeinen gebruikten de methode regelmatig, maar waren niet de bedenkers ervan. Het uitwissen van personen en gebeurtenissen was reeds in het oude Egypte en mogelijk zelfs ver daarvoor heel gebruikelijk.
Achnaton en zijn familie aanbidden Aten.
Achnaton Zo zijn er heel wat Egyptische beelden van goden en leden van het koningshuis die zwaar beschadigd zijn. Vaak gaat het dan met name om flinke beschadigingen in het gezicht: de ultieme manier om een beeld onherkenbaar te maken en de afgebeelde persoon voor altijd uit de herinnering te laten verdwijnen.
Farao Achnaton (de vader van Toetanchamon) ging daarin heel ver. Hij wilde dat niemand meer de god Amon-Re zou aanbidden en dat mensen enkel nog de god Aten zouden vereren. Om dat te bewerkstelligen liet hij de beeltenis van Amon-Re van de tempels afhalen en ook teksten die op het bestaan van meerdere goden of Amon-Re wezen, werden verwijderd
Koningin Tiye was de grootmoeder van Toetanchamon en is de boeken ingegaan als een ongelooflijke schoonheid.
Wetenschappers hebben nu echter toch een klein schoonheidsfoutje ontdekt: een weinig aantrekkelijke wrat op het voorhoofd van de koningin.
Vorig jaar werd de mummie KV35EL officieel geïdentificeerd als zijnde koningin Tiye. Ze was de dochter van Yuya en Thuya, getrouwd met Amenhotep III en moeder van Achnaton, de vader van Toetanchamon.
Krullen De mummie is een opvallende verschijning met krullend, rood haar tot op de schouders. Ook beelden uit de tijd van Tiye wijzen erop dat ze een mooie vrouw moet zijn geweest. Haar man beschreef haar ooit als De vrouw ( ) die het paleis vult met haar schoonheid.
Platte wrat Maar onderzoeker Mercedes González ontdekte iets opvallends toen ze de mummie in het museum van Caïro bestudeerde. Ze ontdekte een stukje extra huid op het voorhoofd. Dat wijst erop dat hier ooit een platte wrat zat. De wrat is waarschijnlijk het gevolg van HPV (Humaan Papilloma Virus).
De wratten verschijnen vaak op het gezicht, in de nek of op de handen. Ze kunnen geen kwaad. De ontdekking van de wrat is bijzonder: nog nooit is zoiets op het gezicht van een oude Egyptische mummie aangetroffen.
Andere wetenschappers zijn iets voorzichtiger en benadrukken dat wat op een wrat lijkt ook iets anders zou kunnen zijn. Een goedaardige tumor bijvoorbeeld. Een nader onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen.
Egyptische blogger schrijft boek over revolutie 2.0�
Egyptische blogger schrijft boek over revolutie 2.0
� Een vrouw demonstreert voor de vrijlating van Wael GhonimFlickr / Creative Commons / Steve Rhodes by-nc-nd 2.0
Het was de naam van de revolutie, en wordt nu ook de titel van zijn boek.
Het Egyptische gezicht van de revolutie heeft een deal gesloten om een boek te schrijven: revolutie 2.0.
Egyptenaar Wael Ghonim werd het gezicht van de Egyptische revolutie, toen hij -een regionale Google-manager- een Facebookpagina oprichtte in nagedachtenis van een Egyptische blogger: Khaled Shaïd. Die was onder verdachte omstandigheden omgekomen nadat hij door de politie was opgepakt.
Die ene Facebookpagina wordt gezien als de basis voor de jongeren die massaal de straat op gingen om te demonstreren tegen het regime. Ghonim werd vervolgens zelf ook opgepakt, maar kwam later weer vrij.
Inside story
Ghonim zegt dat het publiek in het boek de "inside story" van de revolutie kan lezen. Revolution 2.0 komt uit op 25 januari 2012, als de start van de revolutie precies één jaar oud is. Hij is trouwens op het moment niet meer werkzaam bij Google, maar is een organisatie aan het opzetten om armoede te bestrijden en onderwijs te bevorderen.
Overigens is het soms nog onrustig in Egypte. Bij geweld tussen christenen en moslims kwamen twaalf mensen om, raakten tientallen gewond en brandde een kerk af. Er blijft ook onvrede over de interim-regering die inmiddels in Egypte zetelt. In september zijn er verkiezingen in het land.
Salwa Hosseini, de kapster die een maagdelijkheidstest ondergingYouTube/ScareMedia
Een Egyptische oud-generaal heeft toegegeven dat bij zeker achttien vrouwelijke demonstranten zogeheten 'maagdelijkheidtests' zijn gedaan. Die vrouwen zijn na hun arrestatie begin maart in elkaar geslagen, geëlektrocuteerd, hardhandig gefouilleerd, naakt gefotografeerd door soldaten en gedwongen om de maagdelijkheidstesten te ondergaan.
De vrouwen werden na hun arrestatie naar een militaire gevangenis in Heikstep, nabij Caïro, gebracht, waar zij door een man in een witte jas werden onderzocht. De soldaten bleven achter hun bed staan. Als uit de tests bleek dat de vrouwen geen maagd waren, dan waren het hoeren, zo redeneerden ze. Volgens de oud-generaal voerden de militaire autoriteiten de tests uit om "aan te tonen dat de vrouwen nog maagd zijn". Als de vrouwen hen later van seksueel misbruik of verkrachting zouden beschuldigen, hadden zij bewijs dat de vrouwen nog maagd waren. "Maar niemand van hen was maagd", zegt de oud-generaal.
Het is voor het eerst dat het leger, dat na de val van president Hosni Mubarak in het land de macht heeft, het bericht van Amnesty International bevestigt. De mensenrechtenorganisatie liet weten dat er op 9 maart een grote, bloederige demonstratie was op het Tahrirplein in Caïro. 149 demonstranten werden toen opgepakt en naar het Egyptisch Museum in de hoofdstad gebracht . Daar werden zij geëlektrocuteerd, hardhandig gefouilleerd en in elkaar geslagen.
Waardigheid
Zo ook de 20-jarige kapster Salwa Hosseini. Hosseini vertelt in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN dat de militaire autoriteiten "hen een lesje wilden leren. Zij wilden ons het gevoel geven dat wij geen waardigheid hebben."
Dat suggereert de oud-generaal ook, door te zeggen dat het geen nette vrouwen waren. "Op het Tahrirplein sliepen de vrouwen samen met de mannelijke demonstranten in tentenkampen. Daar vonden wij molotovcocktails en drugs", zegt hij.
Wat een drukte aan de Egyptische grens......Complete auto's door tunnels in Gaza
Complete auto's door tunnels in Gaza
Een Mercedes in zes delen Sander van Hoorn / NOS
Door correspondent Sander van Hoorn in Gaza
Dit weekeinde ging de grens tussen Gaza en Egypte weer wat verder open. Voor personen tenminste, want goederen komen nog altijd via Israël. Als ze komen. Door de beperkingen die nog altijd gelden voor import en export vertoont de ingestorte economie van Gaza nog geen tekenen van herstel. Toch is er vraag naar iets wat ook hier een elementaire levensbehoefte is: nieuwe auto's.
Er zitten nog wat gaten in de oude Mercedes. In zes delen is hij door de tunnels gekomen en in een garage wordt hij door vier mannen aan elkaar gelast. Tot die tijd wordt het chassis met kettingen en klemmen bij elkaar gehouden. "Als ik ermee klaar ben, zie je er niets meer van", zegt een van de lassers. Een laagje verf doet natuurlijk ook wonderen.
Maar er is een nieuwe manier om aan een ongeschonden auto te komen. Er zijn tegenwoordig tunnels die groot genoeg zijn om met een volwassen auto doorheen te rijden.
Jeeps
Het resultaat zie je op straat. Glimmende Jeeps en andere terreinwagens. Fonkelnieuwe sedans. Soms met de nummerplaten of stickers van het land van herkomst er nog op.
Bij de dealers zie ik auto's uit Egypte, Jordanië, Libië en Saudi-Arabië. Na de revolutie in Egypte is er niet alleen in de Sinaï, maar ook in de rest van het land een gebrek aan toezicht en dat maakt het mogelijk om auto's van ver aan te voeren. Nieuwe auto's zitten erbij, tweedehands, maar ook gestolen auto's.
Grote vraag
Nieuwe auto's komen mondjesmaat de Gazastrook binnen. Reserveonderdelen zijn er nauwelijks en dus worden auto's tot in het oneindige gerecycled. Maar met bijna twee miljoen inwoners is er natuurlijk wel een grote vraag. Er is ook geld: geld van zakenmensen, corrupt geld of geld verdiend met de smokkel. En dus kunnen er ook dure auto's ingevoerd worden.
Een redelijk nieuwe Jeep model 2011, afkomstig uit Saudi-Arabië, kost 45.000 euro. Dat bedrag is inclusief de aanschaf, de smokkel naar en door Egypte, het transport door de tunnel en de diverse leges en belastingen die in Gaza betaald moeten worden.
Uiteindelijk zal hij rondrijden met de groen-witte Palestijnse nummerplaten. Toch herken je ze. Een nieuwe middenklasser of luxeauto kan alleen maar via de tunnels gekomen zijn.
Tunnels
Twee handelaren schatten onafhankelijk van elkaar dat er tien tunnels zijn waar auto's doorheen kunnen. De tunnel van de dealer waar ik nu mee praat is 2,20 bij 2,20 meter. De aanleg kostte één miljoen dollar. Kijken mag ik er niet, want ze zijn veel te bang dat de tunnel ontdekt wordt.
Dergelijke grote tunnels staan hoog op de lijst van Israël om gebombardeerd te worden, is het idee. Als er auto's doorheen kunnen, kunnen er ook serieuze wapens doorheen. Ze bezweren dat dat in hun tunnel niet het geval is. Het omgekeerde was pas nieuws geweest.
Angst is er ook voor de regering in de Gazastrook. Sinds kort mogen er alleen nieuwe auto's geïmporteerd worden. De juiste papieren en stempels om van een auto op papier een nieuwe Libische auto te maken schijnen 200 euro te kosten. Dat gebeurt en dus zijn de dealers huiverig om erover te praten.
Grenzen
Paradoxaal genoeg zorgt dit element van de blokkade juist voor werkgelegenheid. Aan een heel oude auto valt immers meer te versleutelen dan aan een splinternieuwe. En dus zie je nog steeds nieuwe werkplaatsen verschijnen.
De dealers hopen dat de grenzen met Israël weer open gaan. Omdat er dan een gegarandeerde aanvoer van goede nieuwe auto's is natuurlijk. Maar vooral ook omdat dan de economie weer op kan krabbelen nadat die door de blokkade van Gaza volledig tot stilstand is gekomen. Pas dan is er weer werk en dus geld om die nieuwe auto's ook te kopen.
Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen .
Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen
Boek waarin de wereldgeschiedenis wordt bekeken vanuit het oogpunt van moslims. Geschreven door journalist Tamim Ansary.
In het Westen hebben we een duidelijk beeld van onze geschiedenis van de wereld. Die begint met het oude Egypte en Mesopotamië, en gaat via de Grieken, Romeinen en de opkomst van het christendom naar Middeleeuwen, Renaissance en verder. Daarin ontbreekt bijna volledig het verhaal van de islamitische wereld.
In dit boek vertelt Tamim Ansary het verhaal van veertien eeuwen wereldgeschiedenis en hoe moslims haar zagen, van voor de profeet Mohammed tot de ondergang van het Ottomaanse Rijk en de herschikking van de islamitische wereld door het Westen. Hij legt uit waarom oost en west geen aandacht voor elkaar hadden, wat er gebeurde toen hun paden elkaar kruisten en hoe het Westen - door moslims lang beschouwd als primitief en ongeorganiseerd - de islamitische wereld overvleugelde.
Auteur Tamim Ansary (Kabul, 1948) verhuisde op zestienjarige leeftijd met zijn Afghaanse vader en Amerikaanse moeder naar de Verenigde Staten. Na zijn studie werkte hij als journalist voor verschillende tijdschriften en was hij jarenlang redacteur bij een grote Amerikaanse uitgever. Zijn boek Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen verscheen in Amerika onder de titel Destiny Disrupted. De vertaling is verzorgd door Jan van de Westelaken.
Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen- Tamim Ansary Uitgever: Bulaaq ISBN: 9789054601715 Paperback, 494 pagina's Prijs: 29,50