30-11-2007:
Een CT-scan van de stoffelijke resten van Toetanchamon onthulde reeds eerder de werkelijke doodsoorzaak van de kindkoning. De farao werd niet vermoord zoals eerder gedacht, maar stierf aan de gevolgen van een infectie na een ongeval.
In een zoektocht naar de authenticiteit van de buste van Nefertiti onderging deze hetzelfde lot, en de CT-scan onthulde niet alleen holtes in het beeld, maar ook een nieuw mysterie!
Sinds de jaren 20 van vorige eeuw is het aangezicht van Nefertiti nog steeds een referentiepunt. Vele vrouwen ondernemen een poging om de volmaakte schoonheid van deze vrouw te evenaren.
Nu duidelijk is geworden wat schuil gaat achter dit kalkstenen beeld zijn de meningen verdeeld.
Nefertiti was de vrouw van Achnaton (18de dynastie, circa 1350 voor Christus), de eerste farao van Egypte die koos voor het monotheïse, de verering van slecht één God: Aton. Hij bouwde een nieuwe hoofdstad in Amarna, waar de buste van Nefertiti in 1912 gevonden werd door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt.
Nefertiti betekent zoveel als 'de mooie vrouw is gekomen'. Egyptologen speculeren dan ook over Nefertiti's oorspronkelijke roots. Niet alleen haar oorsprong blijft een mysterie, ook over de reden van haar plotselinge verdwijning is men het nog steeds niet eens.
Egypte wil dit beroemde kunstwerk (verzekerde waarde is 270 miljoen euro) uit het Oude Egypte tentoonstellen in het Grand Egyptian Museum dat in 2012 zijn deuren opent op het Gizeh-plateau. Zahi Hawass, secretaris generaal van de Supreme Council of Antiquities, eist het kunstwerk terug van het Altes museum in Berlijn waar het is tentoongesteld.
In de controverse over het eigendomsrecht, kwam echter een onverwachte factor opduiken. Adolf Hitler, die het beeld 'Mijn Koningin' noemde en in 1930 reeds op een eerste vraag van Egypte om het beeld over te dragen aan de Egyptische regering weigerde, zou mogelijk een vervalsing laten maken hebben. De geruchten deden ook de ronde dat de echte buste vernietigd geraakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat uit de transportdocumenten van toen bleek dat er kisten 'verwisseld' werden.
Om de authenticiteit te bevestigen of weerleggen werd de buste van Neferiti onderworpen aan een CT-scan.
Deze CT-scan onthulde niet alleen dat de buste authentiek was, maar ook dat onder het wondermooie gezicht van deze jonge vrouw een tweede gezicht schuilging. Met behulp van 3D-computertechnieken werd het oorspronkelijke gezicht gereconstrueerd en daarop verscheen het gelaat van een oude vrouw met wallen onder de ogen en ouderdomsrimpels aan zowel ogen als mondhoeken. Net als het aangezicht toonde de nek sporen van ouderdom.
Met deze nieuwe ontdekking heeft een nieuw mysterie het daglicht gezien: wie heeft 3300 jaar geleden de opdracht gegeven om de buste van deze oude vrouw een grondige, plastische verjongingskuur (er werden verschillende lagen kalk op aangebracht) te geven en misschien even belangrijk, waarom? |