Nieuwjaar
Datum: 1 januari
Nieuwjaar is het feest van de toekomst. Voor je ligt een heel leeg jaar dat je in je fantasie kunt vullen met de mooiste plannen. Volgens de christelijke kalender is één januari nu de eerste dag van het nieuwe jaar.
Dat is niet altijd zo geweest. Andere begindata waren bijvoorbeeld 25 december, 1 maart, 25 maart en 1 september. Het is maar wat je afspreekt. Toch voelen de meeste mensen dat ze op 1 januari met iets heel nieuws, spannends, moois beginnen. Het is de allereerste dag om goede voornemens uit te voeren: niet meer roken, minder eten, meer sporten en een beetje aardiger zijn voor elkaar.
Op nieuwjaarsdag gaan veel mensen bij elkaar op nieuwjaarsvisite. De straten zien rood van het afgestoken vuurwerk. Op de tv klinkt het nieuwjaarsconcert en bij de koffie worden koude oliebollen van gisteren geserveerd. Je wenst elkaar veel geluk en iedereen stuurt iedereen een kaart. De postbodes beginnen het jaar dus met stress.
In sommige andere landen en bij volken met een andere kalender is het op een andere datum nieuwjaar. Chinezen bijvoorbeeld vieren hun nieuwjaarsdag later in januari of in februari. Joodse mensen vieren het in september of oktober.
Omdat een islamitisch jaar elf dagen korter duurt dan een christelijk jaar valt het nieuwjaar van de moslims steeds op een ander tijdstip. In het Midden-Oosten beginnen moslims hun nieuwjaarsdag met kijken naar het verschijnen van de maansikkel. Egyptische meisjes krijgen snoepjes in de vorm van een meisje; jongens krijgen snoepjes die een jongen op een paard voorstellen.
|