Op een bootje de dood tegemoet
Ook veel Egyptenaren proberen nu via het water de EU binnen te komen
Alexander Weissink
Steeds meer Egyptenaren proberen per boot naar Europa over te steken om de armoede in hun eigen land te ontvluchten. Mensensmokkelaars zetten de illegale migranten op gammele bootjes die de overkant niet halen.
Minstens 28 Egyptische migranten zijn het afgelopen weekeinde (november 07) verdronken in de Middellandse Zee. Ze waren afkomstig van twee afzonderlijke boten die door Egyptische mensensmokkelaars waren ingezet om hen naar de Italiaanse kust te brengen. Eén vaartuig kapseisde voor de Siciliaanse kust. De ander leed schipbreuk voor de kust van de zuid-Italiaanse provincie Calabria. In de afgelopen dagen zijn 141 opvarenden gered. Sommigen hadden zes dagen in het water gedobberd. De meeste migranten waren twintigers, maar sommigen waren niet ouder dan dertien jaar.
Vluchtelingenstatus Bij het verhoor in Italië verklaarden de overlevenden aanvankelijk Palestijnen en Irakezen te zijn, in de hoop kans te maken op een vluchtelingenstatus. Uiteindelijk bekenden ze de Egyptische nationaliteit te hebben. Een deel van de migranten was vertrokken vanuit de Egyptische havenstad Alexandrië. Anderen waren van de Libische noordkust op een boot gestapt.
Ze hadden 25.000 Egyptische ponden (3000 euro) betaald om de overtocht te maken en de Europese Unie illegaal binnen te komen. De meerderheid was afkomstig van het deltagebied ten noorden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Tijdens het verhoor vertelden ze hun huis, land of auto te hebben verkocht om de overtocht te kunnen bekostigen.
In september vonden ook al acht Egyptische migranten de dood. De kapitein had de opvarenden voor de Italiaanse kust opgedragen het laatste stuk te zwemmen. Daarop eisten ze naar Egypte te worden teruggebracht. Kort voor de Egyptische noordkust kapseisde de boot. Tachtig schipbreukelingen werden gered door de Egyptische kustwacht. De migranten hadden 5000 euro betaald voor de oversteek.
Illegaliteit Naar schatting maken duizenden illegale migranten uit Egypte jaarlijks de oversteek van 1500 kilometer naar Zuid-Europa, in de hoop ergens in de Europese Unie werk te vinden. Harde cijfers zijn niet bekend. De meeste migranten verdwijnen bij aankomst meteen in de illegaliteit. Maar hun totale aantal moet een veelvoud zijn van het aantal migranten dat schipbreuk leidt of door de kustwacht wordt onderschept. Zo werden in december vorig jaar 648 Egyptische immigranten op een 23 meter lange vissersboot op weg naar Italië aangehouden.
![](http://www.wereldomroep.nl/images/assets/12195155) |
Totnutoe waren er vooral berichten over Afrikaanse bootvluchtelingen |
Het is opvallend dat jongeren uit Egypte ondanks alle gevaren per boot illegaal Europa proberen te bereiken. .
Groeiende frustratie Dat nu ook Egyptenaren deze risico's nemen, wordt gezien als een teken van de groeiende armoede en frustratie in het land. Ondanks een economische groei van ruim zeven procent dit jaar neemt de werkloosheid steeds verder toe. Volgens een recent onderzoek van de Verenigde Naties leeft twintig procent van de ruim 75 miljoen mensen in Egypte onder de armoedegrens. Deze mensen hebben minder dat 1 dollar per dag te besteden.
Verschillende leden van de regering tijdens het partijcongres van de Nationaal Democratische Partij erkenden dat de armste onderklasse nog niet meeprofiteert van de economische hervormingen. Terwijl president Hosni Mubarak verklaarde te streven naar sociale rechtvaardigheid, vroeg zijn zoon en gedoodverfde opvolger Gamal Mubarak geduld te hebben totdat de voordelen van de liberaliseringen voelbaar worden voor de armen.
Verwachtingspatroon bijstellen Het kan nog wel even duren voordat de armste laag van de bevolking profiteert van het nieuwe beleid, bleek uit de verklaring van de minister van financiën Yousef Boutros Ghali: "Twintig procent van de Egyptische mensen weet niet hoe ze met het marktmechanisme moeten omgaan." Handelsminister Rachid Mohammed Rachid drong er bij jongeren op aan hun verwachtingspatroon omlaag te schroeven. Aan afgestudeerden is geen gebrek, maar wel aan fabrieksarbeiders, aldus Rachid. Ondertussen hebben veel fabrieken juist te kampen met stakingen omdat de arbeiders niet langer willen werken voor slechts 40 euro per maand.
De illegale migratie van Egyptenaren naar Europa is een relatief nieuw fenomeen. Maar bij gebrek aan werk zoeken Egyptische gastarbeiders al decennialang hun heil in de Golfstaten, met name Saoedi-Arabië. Aanvankelijk vonden vooral hoogopgeleide Egyptenaren zoals artsen, onderwijzers en ingenieurs daar goedbetaald werk. Tegenwoordig gaat het in de Golf vooral om Egyptische bouwvakkers
|