Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
20-03-2006
De nationale drank !
Bier, de nationale drank!
Wijn, dat vooral door rijken wordt gedronken, is niet erg populair.Al heel lang is bier de nationale drank.Overal in het land wordt bier gebrouwen en hoe het gemaakt wordt is al op de mastaba's uit de tijd van het Oude Rijk te zien. In het oude Egypte wordt bij alle aangelegenheden bier gedronken: op het veld, aan boord van schepen, bij recepties en natuurlijk in de kroegen in de steden.
Egyptisch bier wordt gemaakt van tarwe- of gerstemeel en dadels, waarvan de suiker als gistmiddel werkt.
In een oven zoals die van de bakker, leggen de brouwer en zijn knechten verse deegballen in zeer hete vormen.Dit gebeurt zorgvuldig, want het deeg mag niet langer bakken dan nodig is om een goudgeel korstje te krijgen. Het binnenste mag niet gaar worden.
Daarna worden de broodjes verkruimeld in een grote teil met een zoete vloeistof van water en dadels.Een brouwer gaat in de teil staan en stampt het mengsel net zolang aan totdat een gladde massa ontstaat.
Na een paar dagen gisten wordt de inhoud van de teil overgegoten in grote kruiken.Het wordt door gezeefd , zodat de grootste stukken in bier gedrenkt brood achterblijven.Die worden door de brouwers uitgeknepen om de kostbare vloeistof op te vangen.
Omdat bier goed houdbaar is, wordt het opgeslagen in amfora's die worden afgesloten met een kurk van stro en vochtige klei.Nu hoeft de bierbrouwer er alleen nog maar zijn naam op te zetten en de plaats en datum van productie.
Hoewel de meeste Egyptenaren hun eigen bier brouwen worden er scheepsladingen amfora's met bier over de Nijl vervoerd: ze bevoorraden de steden en de huizen van de rijken
Donker bier wordt het meest gedronken, licht bier bewaarde men voor feesten.Ze voegden graag nog kruiden en dadelsuiker toe aan het bier om de smaak te versterken en het alcoholpercentage te verhogen!
Bier op basis van gerst of koren wordt nog altijd langs de oevers van de Nijl gemaakt, waar het bekend staat als "boeza". De gegiste drank is bedwelmend en kan gevaarlijk zijn, omdat het giftig is!