Anita over Nederland
Een vergelijking Egypte/Nederland door Anita
Wat valt mij op aan Nederland?
Nederland is een echt fietsland, dat merk je bijna overal.
Je ziet een heleboel fietsende mensen en er zijn zelfs speciale paden voor langs de weg.
Voor Nederlanders lijkt dit heel normaal, maar als ik dit in Egypte vertel krijg ik verbaasde reacties.
De wegen in Egypte zijn vreselijk druk. Overal rijden autos snel en roekeloos, zoals je ze hier zou beschrijven als wegpiraat.
Als je ergens drie banen hebt, maken zij er wel vijf van, en het oversteken is in sommige plaatsen een levensgevaarlijke opgave.
Dus het idee van fietsen op openbare wegen is daar niet zo aantrekkelijk.
Kinderen in Egypte zien fietsen als een vorm van entertainment, dan fietsen ze op plekken waar de wegen minder druk zijn, zoals de plaats waar ik woon.
Als mijn nichtjes op feestdagen bij ons kwamen wilden ze altijd fietsen, omdat zij langs drukke wegen wonen, net als de rest van Egypte.
De lucht in Nederland is ook veel schoner dan in Egypte.
Als ik op vakantie naar Nederland ga, is het eerste wat ik merk als ik uit het vliegveld kom, dat ik al twee jaar niet echt heb geademd.
Zo fris en schoon ruikt het! Mischien komt dat omdat er in Nederland veel weides zijn, en veel meer natuur zoals bossen.
Als je er rondloopt ruik je bloemen en planten, of gewoon de frisse buitenlucht.
Het grootste deel van Egypte is woestijn, dus het klimaat daar is veel droger en veel stoffiger dan in Nederland.
En in Nederland regent het ook veel vaker, dat is voor de mensen die er wonen niet zo fijn, maar na de regen merk je dat de lucht is veranderd, net alsof alle fijne deeltjes zijn weggewassen uit de lucht. En dan ruik je alleen nog maar de geur van alle bloemen en planten.
In Egypte regent het bijna nooit, maar als het regent ruik je het natte stof en is de lucht ook schoner, maar dat duurt maar twee maanden per jaar en niet eens elke dag.
De winkels in Nederland gaan altijd vroeg dicht, behalve op koopavond.
En op zondag is bijna alles gesloten.
In Egypte blijven de meeste winkels open tot laat in de avond, en op vrijdag, de vrije dag in Egypte in plaats van zondag, zijn de meeste winkels ook gewoon open.
Vooral in de zomer, als het s middags te heet is om naar buiten te gaan en alle mensen pas na donker uitgaan, blijven de winkels open tot laat in de nacht en soms wel tot vroeg in de ochtend.
Als je dan om twee uur s nachts buiten rijdt zijn er zo veel mensen, dat als je geen klok bij je had, je zou zweren dat het net pas donker was geworden!
De huizen in Nederland zijn ook heel anders, al verschillen die ook per regio.
In Nederland heb je huizen, villas, appartementen, twee onder een kap woningen, enz.
In Egypte heb je voornamelijk flats.
Overal waar je naartoe gaat zie je flatgebouwen, de meeste hebben vijf etages, maar er zijn ook gebouwen met wel twintig etages of meer.
De meeste hebben geen liften, dus moet je overal met de trap naar boven.
Natuurlijk verschillen de flats ook van elkaar.
Je hebt grote en kleine flats, flats aan zee of aan een drukke straat.
Je hebt ook overbevolkte gebieden, waar de flats bijna tegen elkaar aan zitten met maar hele smalle straatjes er tussen, en er zijn maar weinig plaatsen waar de flats een eind van elkaar afstaan.
Maar voor de rijkste mensen zijn er natuurlijk ook villas.
En in Nederland hebben een heleboel huizen hun eigen tuin, terwijl er in Egypte geen ruimte voor is. Op het platteland zijn er natuurlijk wel plantages, maar een privé-tuin is alleen voor mensen met een villa.
Gepost door Anita vanuit Alexandrië, Egypte