Koptische christenen boos over Egyptisch donorverbod
- Koptische christenen in Egypte hebben verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de Egyptische Orde van Geneesheren om niet langer orgaantransplantaties toe te staan tussen mensen van verschillende godsdiensten. Dat meldt de Franse krant La Croix.
'Zuiver racisme'
Het besluit over orgaantransplantatie werd enkele dagen geleden goedgekeurd door de raad van de orde. Naguib Gabriel, voorzitter van de Egyptische Unie van Mensenrechten, veroordeelt het decreet als zuiver racisme.
Koptische christenen schrijven de beslissing toe aan de sterke invloed van moslimfundamentalisten binnen de orde.
Orgaanhandel
De voorzitter van de Orde van Geneesheren, Hamid El Sayed, begrijpt niet dat de beslissing voor zoveel opschudding zorgt. Volgens hem is het besluit genomen om orgaanhandel te verhinderen: Waarom zou een Koptische christen aan een moslim een orgaan afstaan, als hij daarvoor niet betaald wordt?
Koranverzen
Verschillende Egyptische geneesheren kondigden inmiddels aan dat ze de richtlijn naast zich neerleggen. Sjeik Gamal Kortb, verbonden aan de prestigieuze Al-Azharu universiteit in Cairo, wees er in een Egyptische krant op dat er geen enkel Koranvers bestaat waarin het moslims verboden wordt aan niet-moslims organen af te staan of van hen een orgaan te ontvangen.
Koptische Kerk
Koptische christenen vormen 9 procent van de 81 miljoen tellende bevolking van Egypte. De term Kopten is een equivalent voor Egyptenaren, en is afgeleid van het Griekse woord Aigyptos. De Koptisch Kerk behoort tot de oosterse kerken en is één van de vier vroegste patriarchaten (Jeruzalem, Antiochië, Rome en Alexandrië).
Shenouda III
De Koptische Kerk wordt geleid door paus Shenouda III. Als 117e opvolger van Sint Marcus draagt Shenoude de titel Paus van Alexandrië en Patriarch van de Heilige Apostolische Stoel van Sint Marcus de Evangelist.