Geweld in Egypte neemt toe, ook door christenen
In Egypte neemt het geweld tussen bevolkingsgroepen toe.
ALEXANDRIE - Drie jongens hebben vorige week in de Egyptische stad Alexandrië geprobeerd in een minibus een islamitisch meisje te verkrachten. Het meisje sprong uit de bus, waardoor ze zwaargewond raakte. Diezelfde week overleed ze aan haar verwondingen. Na arrestatie van de jongens bleek dat ze christen waren.
In Egypte neemt het geweld tussen bevolkingsgroepen toe. Ook christenen maken zich maken zich hieraan schuldig. Zo vermoordde een christen zijn zwager omdat hij moslim was en zijn zus zich tot de islam had bekeerd. Christelijke intellectuelen zoals dr. Samir Marcos maken zich zorgen dat dergelijke incidenten antichristelijk geweld uitlokken.
Een jonge christen uit Beni Mazar, in Zuid-Egypte, met een grote tatoeage van de heilige Joris op zijn arm, zegt dat natuurlijk ook christenen in Zuid-Egypte gewapend zijn. Een priester uit dezelfde omgeving toont zijn revolver. Hij draagt het wapen, met politievergunning, bij zich om zich in geval van nood te kunnen verdedigen.
Het dragen van wapens wil niet zeggen dat deze ook worden gebruikt. Christenen zijn daarin heel terughoudend, maar als de emoties toenemen, gaan zij het gebruik van wapens niet uit de weg. Enkele jaren geleden vermoordde een jonge christen in Wasta, zon 80 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro, zijn zus die tot de islam wilde overgaan. Ook doodde hij zijn beide ouders, omdat hij hun optreden te slap vond, en een jongere broer.
Emoties die de aanleiding vormenvoor geweld tussen moslims en christenen, nemen steeds meer toe. Regelmatig worden in kerken demonstraties gehouden waarbij christenen anti-islamitische leuzen schreeuwen. In juni ontstonden rellen in Fayum omdat een christelijke jongen een relatie had met een islamitisch meisje. Moslims verbrandden tal van eigendommen van christenen. De ongeregeldheden werden pas beëindigd nadat lokale islamitische en christelijke leiders de jongen uit Fayum verbanden.
In Egypte trekken demonstraties vaak mensen uit lagere sociale klassen aan die hun onvrede willen uiten over de overheid.
|