Amdoeat - Het Boek van de Geheime Kamer
Het oudste van de koninklijke begrafenis-boeken is de Amdoeat. Amdoeat betekent letterlijk "wat in het Hiernamaals" - is een belangrijke Egyptische funeraire tekst van het Nieuwe Rijk. Net als veel funeraire teksten, was het geschreven op de binnenkant van het graf voor de verwijzing van de overledene. In tegenstelling tot andere funeraire teksten, was het echter uitsluitend bestemd voor de farao's of zeer geliefden.
Het vertelt het verhaal van Re, de zonnegod,en de reizen door de onderwereld, tussen het tijdstip waarop de zon in het westen daalt en stijgt in het oosten. Het is wel zo dat de dode farao dezelfde reis neemt,om zich uiteindelijk te verenigen met God, de zon en het onsterfelijke.
De onderwereld is verdeeld in twaalf uren van de nacht, die elk verschillende bondgenoten en vijanden van de farao / zon god tegen komen.
De Amdoeat noemt de namen van al deze entiteiten, in totaal vele honderden goden en monsters. In feite, om een primaire doel van de Amdoeat, noemt het tevens de namen van de wezens van de geest van de dode farao. Zo hij kan beroep doen op hen voor de steun of het gebruik van hun naam om ze te verslaan.
De eerste volledige versie van de Amdoeat is te vinden in KV34, het graf van Thoetmosis III in de Vallei der Koningen.
|