Splijtzwam
Het regime verbiedt de gezichtssluier, maar de overheid dwingt het Verbod niet af.
Veel uitvoerende Ambtenaren hebben een zwak voor de niqaab.
KAIRO
- Gehuld in een zwarte gezichtssluier, zwarte handschoenen en zwart gewaad staat een studente te wachten bij de bushalte voor de Al-Azhar universiteit.
De vraag hoe ze de islamitische leerinstelling eerder op de dag is binnengekomen ondanks een Verbod op de zogeheten niqaab, ontlokt een tirade. "Ze zullen ons nooit Kunnen tegenhouden", Roept ze fel. "Wie denken ze wel DAT ze zijn."
Wanneer de bus aankomt, wringt ze Zich Haastig naar binnen en eist een plaatsje aan het raam op.
Dan pakt ze de koran uit Haar tas en begint zachtjes te reciteren.
Niet alleen in Europa Stelt de gezichtssluier overheden voor een dilemma. Net als de regeringen van Nederland, Frankrijk en Italie, probeert ook het Egyptische regime de niqaab in de ban te doen.
Het in naam seculiere bewind van president Hosni Mubarak worstelt al jaren met de groeiende trend onder vrouwen om zichzelf van top tot teen te bedekken.
Zijn de aantallen in Europa nog marginaal, in Egypte is de niqaab al lang geen randverschijnsel meer.
In tegenstelling tot twingtig jaar geleden is het aantal vrouwen met hoofddoek nu verreweg in de meerderheid en een toenemend aantal kiest voor algehele gezichtsbedekking ..
Begin oktober vaardigde grootsjeik Tantawi, de universiteitsdecaan van
de oudste en meest gerennomeerde soennitische leerinstelling Al Azhar, een oekaze uit tegen de niqaab.
Tijdens een bezoek aan een meisjesklas van een middelbare school trof Tantawi een scholiere aan voldaan gezichtsbedekking. Hij gebood haar sluier af te doen, Omdat de niqaab niets met de islam te maken heeft, maar een overblijfsel is van de bedoeienencultuur van voor de Goddelijke Openbaringen aan profeet Mohammed.
"Ik weet meer van de islam dan jij en de mensen die je hebben verwekt", riep hij het meisje toe. Hij verklaarde later de niqaab op de Al-Azhar scholen en faculteiten te zullen verbieden.
De grootsjeik is niet de enige vertrouweling van president Mubarak die de niqaab liefst van het straatbeeld ziet verdwijnen. De minister van Religieuze Zaken, Mahmoud Zaqzouq, had zich eerder dit jaar ook al uitgesproken tegen de gezichtssluier en zijn vrouwelijke medewerkers en verzocht deze niet te dragen.
De minister van volksgezondheid, Hatem el-Gabali, waarschuwde verpleegsters tegen de verhullende klederdracht als ze HUN baan willen behouden.
Onder het mom van de staatsveiligheid gelastte de minister van Hoger Onderwijs, Hany Hilal, een verbod op de gezichtssluier op staatsuniversiteiten omdat er in het afgelopen jaar Vijftien mannen zouden zijn gepakt die zich met de niqaab als vrouw hadden vermomd.
Maar het verbod op de gezichtssluier is al meteen op een klucht uitgelopen. Op de Al-Azhar universiteit lopen de studentes in niqaab af en aan. Mona en Khadija, twee gesluierde derdejaars studentes Islamitisch recht, zijn er heilig van overtuigd dat Tantawi verkeerd is begrepen
. "Hij zou DAT nooit doen", zegt Mona. "De niqaab is het grootste aanbod dat je voor allah Kunt brengen", aldus Khadija.
Aan de poort leggen de bewakers - in dienst van de staatsveiligheidsdienst - de onherkenbare studentes geen strobreed in de weg.
Op de Universiteit van Kairo is het niet anders. Enkele maanden na alle ophef blijkt het verbod op de niqaab hier evenmin te worden afgedwongen.
De kleding van de studentes op de campus varieert van strak tot de allesbedekkende Saoedische snit. Vooral de vrouwen zonder hoofddoek genieten ongevraagd veel belangstelling van de beveiliging
. Ze worden stuk voor stuk om HUN identiteitspapieren gevraagd, Terwijl gesluierde vrouwen ongemoeid naar binnen logen. "Veel bewakers hebben thuis ook een vrouw in niqaab", zegt Ziad, een vierdejaars student bedrijfskunde. "Ze zijn er heilig van overtuigd DAT alle andere vrouwen losbandig zijn."
De houding van de bewakers is symptomatisch voor de kloof Tussen de top van het regime en de ambtenarij. De regering heeft zijn eigen functionarissen verloren aan de conservatieve tendens, Meent Gamal Abdel-Gawad, Hoofd van Denktank Al-Ahram in Kairo.
"Het regime realiseert zich onvoldoende DAT het apparaat verregaand is geislamiseerd", zo verklaart de analist. "De overheid is een afspiegeling van de maatschappij, en de maatschappij is zich vooral uiterlijk enorm aan het islamiseren."
Maar ook juridisch blijkt een Verbod op de gezichtssluier op problemen te stuiten. Egyptische rechtbanken hebben in de afgelopen jaren herhaaldelijk in het voordeel van geoordeeld vrouwen sterven gepleit de niqaab droegen.
In 2007 Werd een gesluierde vrouw die de bibliotheek van de Amerikaanse Universiteit in Kairo niet inmocht, in het gelijk gesteld. De rechter vond de vrijheid van geloofsovertuiging dan zwaarder de indentificatieplicht op het universiteitsterrein.
Deze en andere vonnissen zijn voor het regime reden om veel onafhankelijk opererende rechters te verdenken van een islamitische agenda.
Grootsjeik Tantawi heeft na zijn aanvankelijk resolute beslissing de handdoek al weer in de ring gegooid. Hij liet de Onderzoeksraad van islamitische Al-Azhar uitzoeken van een verbod op de niqaab aan islamitische richtlijnen voldoet.
Die kwam beginnen deze maand met uitsluitsel. Alleen als er geen mannen in de buurt zijn, kunnen vrouwen worden verplicht de gezichtssluier af te doen.
Khadija: "Dus ook niet als de Sjeik aanwezig is."
Weissink