Eilat als uitvalsbasis voor een bijzonder gevarieerde vakantie
door Emile Bode
EILAT - In Eilat, het zuidelijkste puntje van Israel, luiert vooral de eigen bevolking aan de stranden en strooien rijke Russische toeristen kwistig met Amerikaanse dollars. Binnen 45 jaar is deze zes kilometer smalle kuststrook veranderd van een onbewoonde plaats tot een vakantieparadijsje met meer dan 8.000 hotelbedden en 1,3 miljoen bezoekers waarvan bijna 70% Israeli's.
Van een onbewoonde plaats tot een vakantieparadijsje.
De regering wil de badplaats verder ontwikkelen tot het centrum van de Rode Zee Rivièra. De hijskranen maken overuren. Tal van enorme hotelcomplexen zijn in aanbouw met exotische namen zoals Queen of Sheba en Shangri-La. Binnen drie jaar moeten er nog eens 3.000 tot 4.000 hotelbedden bijkomen.
Nederlanders bezoeken Het Beloofde Land vooral vanwege de heilige plaatsen zoals Jerusalem en Bethlehem. Eilat is echter een interessant alternatief. Niet zozeer als badplaats, omdat de kuststrook zich noch in gunstige, noch in ongunstige zin onderscheidt van de bekende Spaanse en Griekse badplaatsen.
Veeleer kan Eilat dienen als uitvalsbasis voor een bijzonder gevarieerde vakantie waarin zon, strand en zee worden afgewisseld met het natuurschoon in de Negev-woestijn, de heilzame werking van de Dode Zee en (dag)tochten naar Egypte en Jordanië.
Vanuit Eilat zijn tal van bestemmingen binnen een paar uur te bereiken. Het land is kleiner dan Nederland en dankzij het goede wegennet kan de toerist zich snel voortbewegen.
Er zijn minstens tien goede redenen om Eilat te bezoeken als vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door het ongerepte zuiden van Israel.
Eilat zelf lijkt een beetje op Las Vegas maar dan wel aan zee. Wil je uitsluitend van het klimaat genieten en jezelf laten verwennen, dan bieden de sterrenhotels alle comfort. Vanuit de lift wandel je zo het strand op, de zee in. Eilat is overigens geen echte stad. Er is een centrum, er zijn hotelgebieden en er is een kuststrook die doorloopt tot de grens met Egypte.
Eilat wordt gedomineerd door luxe hotels zoals Royal Beach.
Populaire attracties zijn het dolfinarium en onderwaterwereld. De stranden zijn niet bijzonder. U kunt het beste op het strandje voor uw hotel vertoeven. Eilat is vooral bekend door het duiken. Een introductiecursus (onder begeleiding een half uur onder water, temidden van dolfijnen) is een aanrader.
Vanuit de badplaats kunt u een uitstapje ondernemen naar de Dode Zee . Dit meer ligt 400 meter onder de zeespiegel en is daarmee het laagste punt van de wereld. Het mineralenrijke water, de zwarte modder, het hoge zuurstofgehalte en de stralende, niet-vervuilde lucht zijn een weldaad voor uw gezondheid. De hotels zijn ingericht als kuuroorden waar mensen van allerlei aandoeningen kunnen genezen. U kunt ook een beautybehandeling ondergaan of gaan drijven in het sterk zouthoudende meer. Een aparte belevenis, maar het verveelt gauw.
Zwarte modder, hoog zuurstofgehalte, stralende zon: de Dode Zee als kuuroord.
Eenmaal bij de Dode Zee mag u Masada niet missen. Deze wereldberoemde vesting ligt zo'n 175 kilometer ten noorden van Eilat en is onze verste bestemming. Koning Herodes I de Grote, de Romeinse regent van Judea, verbouwde deze ommuurde stad boven op een plateau tot een paleisburcht. Hij liet ruim 2000 jaar geleden twee paleizen, villa's, zwembaden en badhuizen bouwen en een ingenieus waterreservoir aanleggen. Na de opgravingen die in de jaren zestig begonnen en nog steeds voortduren, is veel van deze pracht en praal terug te vinden en deels gerestaureerd. Masada is op de makkelijke manier (kabellift) bereikbaar, of op de lastige manier (te voet langs het slangenpad). Het panorama over de woestijn en de Dode Zee is magnifiek.
Masada diende als uitwijkplaats in geval Herodes zou moeten vluchten voor Joodse opstandelingen. De revolutie brak overigens pas 70 jaar na zijn dood uit. Joodse Zeloten veroverden de burcht op de Romeinen. Na een beleg van vier jaar en dankzij de bouw van een kunstmatige heuvel wisten de Romeinen Masada te heroveren. Na aansporing van hun leider Eleazar ben Meïr verkoos het overgrote merendeel van de 967 verdedigers de dood door eigen hand boven overgave.
De vesting Masada, gebouwd op een plateau met schitterend uitzicht over de woestijn en de Dode Zee.
Masada heeft voor Israeliërs een speciale betekenis. Het was de laatste plaats waar vrije Joodse mensen in Palestina hebben geleefd. Daarna begon de Diaspora, de verstrooiing over de wereld. Die ballingschap eindigde in 1948 met de stichting van Israel. Voor de Joodse bevolking luidt Masada het einde en het begin van de Joodse Staat in.
Het zuiden van het land wordt gedomineerd door de Negev-woestijn. Negev betekent weliswaar droog land, maar het gebied is alles behalve te vergelijken met woestijnen zoals de Sahara. Soms kan het er zelfs verschrikkelijk regenen. Het is onterecht dat de Negev relatief weinig aandacht krijgt, terwijl reizigers het gebied vaak links laten liggen.
Steile rotswanden, kraters, apocalyptische maanlandschappen, steppen, grotten en doorwaadbare plaatsen markeren het gebied. Koning David vluchtte naar deze plaats, de Dode Zeerollen werden er in grotten gevonden en de Negev fungeerde jarenlang als kruidenroute.
Steile rotswanden, kraters, apocalyptische maanlandschappen.
Het dunbevolkte terrein is rijk aan kibboetsen, die aangelegd zijn als ware oasen in droog landschap. In de kibboets Sde Boker trok de eerste minister-president van Israel, David Ben-Goerion (1886-1973), zich na zijn actieve leven terug. Zijn eenvoudige, houten huis is te bezichtigen en verkeert nog in oorspronkelijke staat. Er is ook een klein museum dat aandacht schenkt aan zijn werk.
De Negev is ideaal voor het maken van trektochten. We hebben namelijk te maken met een compacte woestijn. De afstanden zijn klein en toch zijn er in totaal 2500 kilometer aangegeven wandelroutes. Wij verkenden de omgeving van Sde Boker en Ein Avdat. Laatstgenoemde plek is vanwege de afwisselende natuur een omweg waard.
In de woestijn kunt u kennismaken met Bedoeïnen. Stelt u zich van zo'n bezoek overigens niet al te veel voor. De eenvoudige tenten suggereren dat de nomaden erg arm zijn, maar daar is in werkelijkheid geen sprake van. Het nomadenkamp dat wij aandeden, stond pal aan de doorgaande weg. Om aan alle romantiek in één klap een einde maken, was onze Bermbedoeïne gewapend met een GSM.
Dromedarissen en kamelen kom je nog steeds veelvuldig tegen in de Negev.
Mitzpe Ramon - soms ligt er sneeuw - is een bekende plaats voor Negev-trekkers. Hier ligt de Ramonkrater met opnieuw een schitterend uitzicht. Het lijkt een beetje op de Grand Canyon in het klein. De kloof is 300 meter diep, acht kilometer breed en 40 kilometer lang. Ook hier zijn mooie wandelroutes uitgestippeld. Heeft u een hekel aan lopen, dan kunt u een jeep, of een mountain-bike huren of per kameel de woestijn verkennen.
Ook in de directe omgeving van Eilat kan van de woestijn worden genoten. Een landschap met prachtige kleurschakeringen en opvallend veel flora (palmen, acacia's, tamarisk, pistachebomen) en fauna (wolven, vossen, gazellen, kamelen, drommedarissen en zelfs luipaarden). De omgeving van Eilat is tevens een belangrijke route voor trekvogels.
U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Ein Netafim, een kleine bron aan de voet van een 30 meter hoge waterval. Een populaire excursieplek is Timna Park, 25 kilometer noordelijk van Eilat, met de 'Pilaren van koning Salomon'.
De oase Ein Nefatim. Bron en waterval midden in de woestijn.
Wat Eilat boeiend maakt, is het feit dat u binnen tien minuten in Egypte en Jordanië bent. De betrekkingen met deze landen werden enige jaren geleden genormaliseerd. Vanaf de Egyptische grensplaats Taba kunt u zonder visum langs de kust van de Sinai (9) reizen. In de omgeving van Sharm el-Sheikh vindt u bij Ras Mohammed National Park een duikersparadijs dat zijn weerga in de wereld niet kent.
Gaat u bij Aqaba de grens met Jordanië over, dan bent u welhaast verplicht Petra te bezoeken. Dat is onze tiende tip. Petra is een van de beroemdste ruïnesteden van de wereld. Deze 'stad in de rotsen' is slechts door een kloof bereikbaar. Ooit was het de zetel van het Rijk der Nabateeërs en rond de jaartelling bezat het een ongelooflijke rijkdom. Bij opgravingen kwamen indrukwekkende monumenten te voorschijn.
REISWIJZER: El AL vliegt zes keer per week naar Tel Aviv en vier keer per week naar Eilat. Reserveringen: 020-6440101. Eilat kan het beste tussen oktober en mei worden bezocht. Mijdt de stad als de Israeli's met vakantie zijn.
Israel is iets duurder dan Nederland, maar de kans is groot dat de prijzen (zoals de vluchten) dalen. Het toerisme staat namelijk onder druk als gevolg van de politieke situatie
Ofschoon niemand voor uw veiligheid kan instaan, is Israel een relatief veilige bestemming. De aanwezigheid van veel politie en militairen in de grote steden is niet hinderlijk.
|