Belgische vondst in Egyptisch graf was inpakpapier
Het mysterie rond het stuk papier met 'erop Anvers' dat werd ontdekt in een oud Egyptisch graf, is eindelijk ontrafeld. Een student ontdekte dat het om een oude verpakking van Antwerpse kaarsen gaat.
In 2009 trok een onderzoeksteam van de KU Leuven naar Egypte om daar het 4.000 jaar oude graf van de plaatselijke gouverneur Djehutynakht opnieuw te openen. De Amerikaanse egyptoloog George Reisner had het graf al eens onderzocht in 1915, maar geavanceerde technieken zouden tot nieuwe ontdekkingen kunnen leiden. 'In het puin dat de grafkamer vulde vonden we het papiertje ", vertelt hoogleraar en projectleider Harco Willems. 'Het is normaal dat we dingen vinden van vorige bezoekers, maar dit konden we niet onmiddellijk plaatsen. "
Docent Marleen De Meyer, die het project mee begeleidde, nam de wikkel mee naar Leuven en vertelde erover aan haar studenten. 'Ik was onmiddellijk gefascineerd ", vertelt Staf Camps, vrije student Egyptologie. 'De enige leesbare brieven waren Anvers en ik ben van Antwerpen. " Uiteindelijk kwam Camps terecht bij het Volksmuseum van Deurne.
'Het bleek om de verpakking van kaarsen te gaan', vertelt conservator Ludo Peeters. 'Kaarsenfabriek den Bougie uit Borgerhout was toen de tweede grootste fabriek in de omgeving. Die kaarsen werden over de hele wereld verkocht. Vermoedelijk heeft Reisner tijdens zijn onderzoek het graf verlicht met kaarsen . " (SAS)
|