'Het boek is eigenlijk uniek in zijn soort', zegt Eddy Van Ranst, die ook voor deze krant maakt foto's. 'Het is geen traditioneel reis-of geschiedenisboek. De Nadruk ligt op de Egyptische bevolking en Haar verhalen.
Het gaat over hoe de Egyptenaren leven met HUN verleden en wat ze doen met HUN toekomst. Het kijkt verder dan alleen de Piramides en andere toeristische monumenten.
Al Verwijst de titel wel naar een van de bekendste graven van Egypte en Van de wereld, namelijk het graf van Toetanchamon. "

'Op een van de grote wanden bij DAT graf, stond een afbeelding met twaalf bavianen, vandaar de titel. Bavianen waren in de faraotijd mythische figuren.
In mijn tochten ben ik ook op zoek gegaan naar mensen die iets wisten te vertellen over sterven twaalf bavianen. " Om die mensen te vinden, kon Eddy een beroep doen op Kris en Lydie uit Hemiksem. 'Zij hebben een project,' Het leven is mooi ', waarmee ze al 15jaar lang schoolmateriaal naar Egypte BRENGEN om ook de armere kinderen daar een kans te geven om bij te leren.
Zij kennen daar ontzettend veel mensen en op sterven Manier hebben ze mij dus ook op weg geholpen. Dankzij hen heb ik mij ook Kunnen inwerken in de leefwereld van de bevolking. "

Eddy maakte voor het boek Samen met Elke vier tochten in Egypte van telkens 10 dagen.

'De bavianen van Toetanchamon' wordt uitgegeven door Lannoo en verschijnt maandag 15maart.