Om bij tijd, eens terug te genieten van de plaatsen waar je ooit geweest bent! De wereld in een muisklik http://www.alovelyworld.com/index2.html
OP REIS MET DE BLAUWE VOGEL - Cruise op deNijl -
1.Lezers die het hele REISVERSLAG WENSEN TE LEZEN.... weet dat dit in omgekeerde orde staat.
Het begint met de terugreis 15.09.06 (zie blog vanaf 3december 06) en eindigt met het vertrek op 01.09.06 ( zie blog vanaf 3 oktober 06)
2.Verder wordt deze blog aangevuld met EGYPTE NU:actuele feiten en vondsten...
27-12-2006
romeinse stad gevonden
[Bron: Cultuurblog, 23 mei 2006]
De Egyptische Oudheidkundige Dienst heeft bekend gemaakt dat er resten van een Romeinse stad zijn gevonden. Door de zeespiegelstijging ligt de stad nu onder water. De locatie van deze stad is 35 kilometer oostelijk van Suez, aan -of liever: in- de Middellandse Zee.
Waarschijnlijk gaat er wel een opgraving plaatsvinden. Voor Egypte, dat een lange traditie heeft in opgravingen in de woestijn, is het wel bijzonder dat er nu een onderwateropgraving gaat plaatsvinden.
Een vooronderzoek heeft al plaatsgevonden en daarbij zijn de resten van gebouwen, baden, de ruïnes van een legerkamp, munten, bronzen voorwerpen en aardewerk aangetroffen.
Al deze objecten zijn uit de Romeinse tijd. In Egypte duurde de Romeinse Tijd van 30 BCE, toen keizer Augustus het land toevoegde aan het Romeinse Rijk, tot 337 n. Chr. toen de eerste Christelijke cultuur, de Koptische cultuur, de overhand kreeg.
Ooit, in de Romeinse tijd, moet deze stad deel van de zuidoostgrens van het Romeinse Rijk zijn geweest.
De nabijheid van een Romeins legerkamp geeft ook al aan dat het hier om een grensgebied gaat. Vergelijk het maar met de limes, de Romeinse noordgrens. Ook hier lagen Romeinse forten die de grens bewaakten en gaandeweg kwamen er steden voor de veteranen, die vaak twintig jaar of langer gediend hadden. Vaak waren zij getrouwd met inheemse vrouwen en hun hele sociale leven was hier. De veteranen bleven en vestigden zich in de door de Romeinse overheid gestichte kolonies. Onder meer Nijmegen, Xanten en Keulen zijn op die manier ontstaan. In Egypte is waarschijnlijk hetzelfde aan de hand geweest.
Hier in Europa was de Rijn tamelijk nauwkeurig de grens van het Romeinse Rijk, al was zelfs maar relatief. Aan de zuidzijde van het Imperium Romanum liggen allemaal woestijnen. Ook die vormden een natuurlijke grens, maar waar ligt de grens precies in een woestijn met alleen hier en daar een fort of een stad?
De Romeinen claimden de Sinaïwoestijn en de Negevwoestijn, maar de steden en de forten bleven op veilige locaties aan wegen, rivieren en de zee.
Zo bewaakte de nieuwe gevonden stad waarschijnlijk de doorgaande weg van Egypte naar Palestina, een ruig gebied dat niet altijd even veilig was. Ik gok dat er dan ook nog wel meer legerplaatsen zullen liggen aan die weg.
Eén van de prioriteiten van de archeologen is om erachter te komen wat de naam is geweest van deze Romeinse stad, zodat er ook via die weg meer bekend wordt over de geschiedenis ervan. Uit het feit dat de naam niet door de Egyptische Oudheidkundige Dienst bekend is gemaakt, valt af te leiden dat de naam nog niet bekend is.