Moslimvrouwen hebben meer problemen met het gewelddadige extremisme dan met het dragen van een boerka, zo blijkt uit een enquête.
© EPA |
|
|
Moslimvrouw voelt zich niet onderdrukt
Uitgebreide peiling weerlegt visie van het Westen
Moslimvrouwen voelen zich niet verdrukt en vinden niet dat ze als tweederangsburgers worden behandeld.
Wel meent een meerderheid dat ze het recht moeten krijgen om te stemmen en om buitenshuis te gaan werken. Tot die conclusie komt een uitgebreide peiling bij 8.000 vrouwen in acht moslimlanden.
Vraag een Westerse vrouw wat ze vindt over de positie van de vrouw en gegarandeerd valt vroeg of laat het woord 'onderdrukking'. Maar zo zien de vrouwen in de moslimwereld het zelf niet, blijkt uit de mondelinge enquête van het gereputeerde bureau Gallup in onder meer Marokko, Libanon, Egypte, Pakistan en Saoedi-Arabië.
De moslimvrouwen vinden om te beginnen hun positie als vrouw niet als het allerbelangrijkste. Als hen wordt gevraagd wat ze in hun maatschappij het negatiefst vinden, wijst een meerderheid op de verdeeldheid onder moslimlanden, op het gewelddadige extremisme en op de corruptie. Maar nooit vermeldden de vrouwen spontaan de hoofddoek, laat staan de boerka.
Gelijkheid tussen man en vrouw is iets dat de ondervraagde vrouwen meteen met het Westen in verband brengen. Dat is het meest uitgesproken zo in Marokko (78 procent) en in Libanon (71 procent). Een meerderheid denkt trouwens niet dat het overnemen van Westerse waarden de moslimwereld politiek en economisch vooruit zou helpen.
De vrouwen werd ook gevraagd wat ze het negatiefst vinden in het Westen. Hun antwoord: moreel verval, losbandigheid en pornografie, omdat die de waardigheid van de vrouw aantasten.
Spirituele waarden
Wat vinden ze dan het best in hun eigen maatschappij? De gehechtheid aan morele en spirituele waarden, antwoordt een overweldigende meerderheid.
Wat niet betekent dat de vrouwen niet meer rechten willen. In Libanon, Egypte en Marokko zegt minstens 95 procent van de ondervraagden dat vrouwen volledig vrij een stem moeten kunnen uitbrengen in verkiezingen. In Pakistan is nog altijd 68 procent die mening toegedaan. (DPW)
|