Clichés tussen moslims en westerlingen blijven heersen
De manier waarop moslims en westerlingen tegen elkaar aankijken, blijft steken in clichés. Dat is het meest opvallende resultaat van de grootschalige peiling die het Pew Research Center in mei uitvoerde in dertien landen.
In Indonesië, Egypte, Turkije en Jordanië gelooft een meerderheid van de ondervraagden nog altijd niet dat Arabieren de aanslagen van 9/11 pleegden. Ook onder de Britse moslims (56 %) is dat zo. Als de twee ,,kampen'' het over iets eens zijn, dan is het over het feit dat de relaties slecht zijn.
Vooral de wederzijdse karakteriseringen zijn weinig hoopgevend. Moslims zien de westerlingen als zelfzuchtig, arrogant en gewelddadig. Niet-moslims omschrijven moslims als fanatiek, gewelddadig en arrogant.
Vooral in Spanje en Duitsland identificeren de ondervraagden moslims met fanatisme. Maar ook bij de helft van de Fransen roept 'moslim' die gedachte op.
Maar het onderzoek toont ook enkele lichtpunten. In de meeste moslimlanden neemt de steun voor terrorisme af. Het moslimterrorisme baart ook een (al dan niet ruime) meerderheid van de moslimbevolking in Pakistan, Indonesië, Jordanië en Egypte zorgen.
Het meest hoopgevende is volgens de onderzoekers dat ,,moslims in West-Europa een veel positiever beeld van christenen hebben dan de moslims die in moslimlanden wonen''. In Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje karakteriseert een meerderheid of bijna-meerderheid van de moslimgemeenschappen de westerlingen als genereus, eerlijk, tolerant en respectvol tegenover vrouwen.
|