Arabische prinses opgesloten wegens huwelijk uit liefde
Een prinses uit Qatar wordt al drie jaar lang door haar aartsconservatieve ouders vastgehouden. In 2002 waagde ze het om zonder toestemming van haar vader te trouwen met een gescheiden Egyptenaar. Hamda Fahd Jasem Ali Abd Allah al-Thani (26) betaalt een dure prijs voor haar liefde.
De stem op de gesmokkelde tape is rustig, maar wanhopig: ,,Ik vraag alle barmhartige mensen om mij te helpen. Ik smeek u in de naam van God om me te helpen, om me niet in de steek te laten.'' Dit is het laatste wat van prinses Hamda werd vernomen, sinds ze drie jaar geleden op klaarlichte dag werd ontvoerd in de Egyptische hoofdstad Cairo.
Prinses Hamda (nu 28) is lid van de al-Thani familie die al meer dan 150 jaar de dienst uitmaakt in Qatar. Ze behoort tot een zijtak van de regerende familie, maar mag zich nog altijd sheikha of prinses noemen. Haar noodlot wil dat haar ouders aartsconservatief zijn in een conservatieve samenleving. Haar broers kregen alle vrijheid, terwijl zij en haar zussen nauwelijks het huis uit mochten.
Geen huwbare dochters
In 2001 ontmoette Hamda Sayed Saley, een 42-jarige gescheiden Egyptenaar, in een hotel in Jeddah waar ze op vakantie was met haar moeder. Zoals zovele verliefde mensen hielden ze contact met elkaar via telefoon of email. Toen ze besloten te trouwen, wist Hamda hoe haar vader zou reageren, maar Sayed wou toch om haar hand vragen bij haar vader. Hij kreeg daartoe nooit de gelegenheid. Hij ontving simpel het bericht dat de familie geen huwbare dochters had. ,,Hamda begreep toen dat haar leven een trage dood kon worden,'' zegt Sayed, ,,Ze besloot zelf om haar land te verlaten. Ze is een zeer moedige meid.''
Vrouwen onder de 30 kunnen Qatar niet verlaten tenzij met de toestemming van hun vader of echtgenoot. Hamda leende daarom het paspoort van een Saoedische vriendin op wie ze in hoofddoek sterk geleek en vertrok in het geheim naar Cairo. Ze liet wel een brief achter waarin ze haar ouders vertelde wat ze had gedaan.
Hamda en Sayed trouwden op 5 november 2002. Niemand van haar familie was aanwezig, maar Hamda was dolgelukkig. Toen kreeg Hamda van een van haar zusters het bericht dat haar moeder ernstig ziek was. Hamda belde naar huis en deze daad van ouderliefde heeft haar wellicht de vrijheid gekost.
Geïsoleerde kamer
Omdat de ouders van Hamda aan de autoriteiten van Qatar had gezegd dat hun dochter was ontvoerd, moest de prinses haar situatie in Egypte in orde brengen. Bovendien moest ze ook naar de ambassade van Qatar voor een nieuw paspoort. Bij het buitenkomen van de ambassade sloeg het noodlot toe: Hamda werd gillend in een wagen gesleurd en verdween.
Wanhopig belde Sayed later op de dag naar de zussen van Hamda en kreeg te horen dat ze terug thuis was. Ze was ontvoerd door leden van de staatsveiligheid van Qatar. Thuis had ze de keuze gekregen tussen de gevangenis of huisarrest. Hamda koos voor de cel. Na twaalf maanden werd Hamda overgebracht naar een geïsoleerde kamer in het paleis van haar vader.
Prinses Hamda leeft nu al meer dan twee jaar in haar afgesloten kamer. De Arabische media hebben enige tijd aandacht besteed aan haar ontvoering, maar hebben nu geen belangstelling meer voor de zaak.
Amnesty International voert campagne voor haar vrijlating, maar verder is de wereld Hamda vergeten.
|