Toetanchamon van 7,3 miljoen arriveert in Brussel
De Toetanchamonexpositie, momenteel de grootste reizende tentoonstelling ter wereld, arriveert op de Brusselse Heizel.
Herman Ricour
BRUSSEL - De Toetanchamonexpositie, momenteel de grootste reizende tentoonstelling ter wereld, is op de Brusselse Heizel gearriveerd. Zeven dagen per week, elf uur per dag wordt er momenteel gewerkt om de 7,3miljoen euro kostende tentoonstelling van exacte replica's op te bouwen. Een voorsmaakje van hét cultuurevenement van het voorjaar. JoDeRuyck
Toetanchamon is met voorsprong 's werelds beroemdste Egyptische farao en de superster arriveerde dan ook met een indrukwekkend gevolg. Liefst zeventien vrachtwagens waren er nodig om bijna 1.200 objecten van Manchester naar Heizelpaleis 2 te verhuizen. Manchester was de vorige pleisterplaats van de expositie en Brussel is de elfde halte van de grote Toetanchamonshow, die wereldwijd al miljoenen bezoekers trok. De tentoonstelling reist overigens in drie versies de wereld rond. De topstukken, zoals het dodenmasker, zijn er telkens bij, maar het totale aantal objecten varieert. Brussel ontvangt de meest complete opstelling, goed voor 4.000 m{+2}.
Replica's
Dat de tentoonstelling in drievoud kan lopen, is natuurlijk te verklaren door het feit dat er geen originele stukken worden getoond, maar exacte replica's, die in Egypte zelf zijn vervaardigd. Dat verloopt onder wetenschappelijk toezicht, waarbij geen ruimte is voor foutjes. Zo werd het dodenmasker twee keer teruggestuurd voor het resultaat 100 procent accuraat werd bevonden. Egyptologen, die nagenoeg unaniem achter het tonen van replica's staan, zeggen dat ze de kopie amper van het origineel kunnen onderscheiden.
Met witte handschoenen
Onder meer het dodenmasker en de gouden sarcofaag werden gisteren met de grootste omzichtigheid uit de speciaal daarvoor gemaakte kisten getild en opgesteld. Elke behandeling gebeurt met witte handschoenen, want ook deze namaak is kostbaar: alle objecten zijn bekleed met echt goud. Een prijs plakken op de voorwerpen afzonderlijk doen de organisatoren liever niet, maar wat u vanaf 20 april in Brussel te zien krijgt, kost samen 4,8 miljoen euro. Daar komt nog 2,5 miljoen bovenop voor de huur van de ruimte, het transport, het personeel en uiteraard de verzekering. Tot dusver hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan, maar een werkman verklapte ons dat er bij elke verhuis wel enkele objecten stukgaan. Die worden ter plekke gerestaureerd door een dame die bij de bouwers van de stukken in Egypte is opgeleid.
|