Egyptische rotstekeningen van 3.200 v.C. herontdekt
© ap
De Vlaamse wetenschapper Stan Hendrickx heeft, samen met een team van de Yale University, een reeks rotstekeningen in Egypte ontdekt die bewijs leveren dat er in dat land al een dynastie bestond rond 3.200 voor Christus.
De rotstekeningen in Nag el-Hamdulab, enkele kilometers van het Egyptische Aswan, werden zowat 50 jaar geleden voor het eerst gefotografeerd. De foto's bleven echter tot dusver een goed bewaard geheim, tot wetenschapper dr. Stan Hendrickx, verbonden aan de Provinciale Hogeschool Limburg, ze in handen kreeg.
Historisch waardevol Hendrickx ging op basis van de foto's, samen met een team van Yale University en de University of Bologna, op zoek naar de historisch erg waardevolle rotstekeningen. Met succes, want in de rotsen van Nag el-Hamdulab vonden de wetenschappers de afbeeldingen.
Het gaat om een cyclus van koninklijke scènes die voor het eerst de koning als een machtssymbool voorstellen. Voordien was die eer weggelegd voor afbeeldingen van boten en dieren.
De fysieke aanwezigheid van de koning, die diverse rituelen leidt en voor het eerst te zien is met een herkenbare kroon van Egypte, is een zeer opvallend element in de afbeeldingen.
Digitale beelden Daarnaast zijn ook scènes te zien over de jacht, oorlog en bootprocessies. Inmiddels werden alle taferelen gereconstrueerd en opgeslagen als digitale beelden. (belga/adha)
|