Vanuit Egypte ontving de Wereldomroep een hartekreet: 'waarschuw Nederlandse toeristen voor bezness!'
Het fenomeen van 'liefdescriminelen' die hun slag slaan ten koste van naïeve westerlingen zou weer welig tieren in Egypte, Turkije, Marokko en Tunesië.
Bezness is een verbastering van het woord 'business', maar in feite is het georganiseerde misdaad waar veel geld in om gaat. Marjolein - niet haar echte naam, dat vindt ze te gevaarlijk - woont sinds 4 jaar in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Daar ziet ze het voor haar ogen gebeuren, vertelt ze.
Geen happy end
'Zogenaamd verliefde jongemannen beginnen een romance met een toerist. Het gaat die lui vaak maar om vier dingen: geld, een visum voor het westen, sex en de kans om door een huwelijk met een buitenlandse vrouw de militaire dienst te ontlopen.'
Volgens Marjolein lopen zulke relaties vrijwel altijd slecht af. 'Ik zie Nederlandse vrouwen na hun huwelijk of verkering als wrakken naar huis gaan.
Ze worden geïntimideerd, geïsoleerd, mishandeld en bedreigd.
Soms raken ze het contact met familie en vrienden kwijt en hun geld en bezittingen verdwijnen naar de minnaar.'
Jonge vrouwen
Bezness is zeker niet nieuw, maar de methodes - en de slachtoffers - zijn tegenwoordig heel anders dan een paar decennia geleden.
Het gaat in de woorden van Marjolein al lang niet meer om oudere vrouwen die een 'toyboy', een gigolo, zoeken.
Er wordt steeds vaker juist op jonge vrouwen en mannen gemikt. De versierders tasten heel secuur af wie er open staat voor een flirt en wie geld heeft.
'Volgens mij zijn veel westerse vrouwen zijn niet meer gewend aan al die attenties en romantiek.
Ze vallen als een blok.'
Fantastische leugenaars
Later komen dan de verzoeken om geld. 'Mijn vader is ziek en we kunnen de doktersrekening niet betalen. Of: ik koop een huis voor onze toekomst en dat kan alleen op mijn naam.
Ik zeg wel eens tegen zo'n vrouw: zou je dat nu in Nederland ook zomaar doen?'
Volgens Marjolein zijn de cijfers ontluisterend. 'Het gaat honderden keren per jaar mis. Niet alleen in Egypte, maar ook in Tunesië, Marokko en Turkije.
Het zijn fantastische leugenaars en toneelspelers.' Maar de Egyptische overheid hoort over haar melkkoe, het toerisme, liever geen negatieve verhalen.
Blind vertrouwen
Marjolein heeft in het verleden berooide Nederlandse vrouwen geholpen.
In huwelijken tussen een Nederlandse en een Egyptenaar heeft ze weinig fiducie. 'Als vijf procent normaal verloopt, lijkt me dat al veel.
Bedrog, een tweede echtgenote, intimidatie en geweld zijn de normaalste zaak van de wereld.'
Ze noemt toeristen die in het liefdesbootje springen soms naïef. 'Pas was er nog een vrouw die op een haar na een schuldbekentenis van 30.000 euro had getekend.
Van de Arabische tekens begreep ze niks, maar ze vertrouwde haar lover blindelings.'
Egyptische wet
Haar advies: zorg dat je op de hoogte bent van je rechten en neem je eigen vertaler mee.
Maar zelfs dan sta je niet altijd sterk genoeg.
Een Egyptische echtgenoot mag volgens de wet zijn vrouw een reisverbod opleggen. En bij een echtscheiding gaan de kinderen in principe naar de echtgenoot of zijn familie.
En nog een tip: veel betrokkenen bij 'bezness' zijn zelf werkzaam in het toerisme. Benadert een man je op straat en drinkt hij alcohol, pas dan op wordt vaak gezegd. 'Maar het is vooral belangrijk dat vrouwen weer met hun voeten op de grond komen', zegt Marjolein.
'Hoe verliefd je ook bent, blijf nadenken!'