een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
04-10-2012
Uitspraken
Uitspraken.
VLD-leider Alexander De Croo is hard voor de N-VA (in: Knack):
- "De Wever wil Antwerpen innemen, Vlaanderen veroveren en vervolgens België blokkeren."
- "Het kan Bart De Wever geen moer schelen of ons land de afgrond in gaat of niet."
- Ook hekelt hij het feit dat N-VA naar het grondwettelijk hof stapte om het akkoord rond Brussel-Halle-Vilvoorde aan te klagen: Eindelijk is er een akkoord, de Vlamingen zijn tevreden, maar de N-VA zou graag die hele carrousel van voren af aan beginnen. Het splitsen zit die partij nu eenmaal in de genen zoals een schorpioen het steken niet kan laten.
Historicus Bruno De Wever (broer van) maakt zich een klein beetje zorgen (in P-Magazine):
"Als N-VA en Vlaams Belang samen 50 procent van de stemmen halen bij de verkiezingen in 2014, is er een levensgroot probleem."
Patrick Dewael, Open VLD, (in een interview met La Libre Belgique): "Met hun 'conservatisme' en hun weigering om over noodzakelijke hervormingen te onderhandelen, hebben de Franstaligen het bedje gespreid van de N-VA."
Bart De Wever, N-VA, (in een interview met het Franse persagentschap AFP): "Onze democratie is totaal in twee gesneden: we hebben geen nationale taal, geen nationale kranten, noch nationale partijen. Er is enkel een Vlaamse gedomineerd door rechts en een Franstalige democratie, gedomineerd door links: dat is ongekend elders in de wereld. Vlaanderen wordt steeds meer gedomineerd door N-VA. "Die spanning tussen Vlaanderen en Wallonië is onhoudbaar. We staan niet veraf van een democratische revolutie in Vlaanderen."
Op de vraag van AFP hoe Bart De Wever zich situeert in het Europese separatisme: Er zijn overeenkomsten met de afscheidingsbewegingen in Spanje en Schotland. Maar ook verschillen: in Schotland wil een minderheid zich afscheuren. In België zijn de Vlamingen in de meerderheid.
In de 77 keuringscentra werden in 2011 4.513.766 autokeuringen verricht.
- 2.755.085 gewone personenwagens - 754.570 wagens voor tweedehandsverkoop
- 686.361 bedrijfsautos
-237.205 aanhangwagens of opleggers
-31. 922 autobussen en autocars
-48.623 andere voertuigen, zoals wedstrijdautos of brandweerwagens. * Bevallingen: In 2011 kregen in Vlaanderen 1.212 meisjes onder de 20 jaar een of meerdere kinderen. Met 6,71 bevallingen per duizend meisjes tussen 15 en 20 jaar lag het bevallingscijfer in die leeftijdsgroep de voorbije vijftien jaar nooit zo laag. (vroegere cijfers hierover:- tik tienerzwangerschappen in 'zoeken in blog')
* Strafdossiers: Bij de parketten in België liggen nog 10.467 strafdossiers die in de jaren negentig zijn geopend, maar nog niet zijn afgesloten. 1.383 dosiers zijn zelfs nog van voor 1996.
* Tabakgebruik: In België sterven elk jaar ongeveer 18.600 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik, aldus het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Wereldwijd is roken de tweede doodsoorzaak, met meer dan 5,4 miljoen sterfgevallen per jaar.
Wolfgang, hoofdcommissaris bij de Berlijnse Mordkommission, kan op pensioen en wil verhuizen naar Spanje.Eigenlijk is het ook een vlucht voor iets wat in het verleden gebeurd is.
Hij laat zich door zijn vriend Esteban, een Spaanse kok in het eethuis waar hij regelmatig kwam, overhalen om eerst mee te gaan naar diens geboortedorp in het NW van Spanje om daar de moordzaak op Ricardo, de veearts die toezicht hield op de kwaliteit van de varkens die de beste hammen ter wereld opleveren, mee te helpen oplossen. De bemoeienissen van de Duitser worden door de plaatselijke Guardia Civil niet op prijs gesteld. Doch slaagt deze er ondanks een aanhouding, niet in enig spoor of motief voor de moord te vinden.
Het wordt alsmaar duidelijker dat de moord, gevolgd door een tweede moord, te maken heeft met de plaatselijke hammenindustrie, waar veel geld omgaat.Wolfgang vermoedt zelfs dat de politieoversten op één of andere manier iets met de zaak te maken hebben. Vanuit bepaalde hoek ontvangt hij duidelijke dreigementen om zich niet meer met de zaak te bemoeien.
Tegen het einde kent het verhaal een totaal onverwachte wending.
Een vlot en onderhoudend geschreven thriller die ondanks het rustige verloop toch de spanning erin houdt, zeker naar het einde toe. Een veelbelovende debuutroman.
Bij recensies op het internet las ik echter volgende commentaren, waar ik het niet allemaal mee eens ben:
- Via Twitter liet ze weten dat het haar intentie was om niet een snelle maar een sfeervolle thriller te schrijven. Daar is Ellen Gerretzen, een nieuwe loot aan de snel groeiende tak van spannende Nederlandse dames, grotendeels in geslaagd. Haar debuut Bloedbruiloft zit bomvol sfeer. En het sleept zich vanwege het ontbreken van spanning grotendeels tergend langzaam voort. Dat is jammer, want het uitgangspunt is veelbelovend.
Een topthriller vermengt sfeer en spanning zodanig dat de lezer per se wil weten wat er met de nieuwsgierigmakende personages gaat gebeuren. Op dat punt gaat het mis met Bloedbruiloft. Wolfgang is interessant - hij wordt mooi omschreven als een met zorg en zonder haast perfect getapt glas bier - en de Spaanse Extremadura is geloofwaardig als plek waar de wereld het hier en nu is. Maar verder is er nauwelijks enige houvast te vinden in het woud aan onhebbelijke karakters en dorpse intriges. Gesjoemel in de hammenwereld, het zal wel. Norse machos bij de Guardia Civil, natuurlijk. En een Spaanse schone die alle mannelijke harten sneller doet kloppen, zeker. Schrijven kan Gerretzen, dat is ook zeker, maar de ingrediënten die ze voor Bloedbruiloft heeft gebruikt zijn niet spannend en verrassend genoeg om ruim 400 paginas lang te boeien. Integendeel.
Maar ook:
- Een flink debuut met een kloeke misdaadroman. Zo mag je Bloedbruiloft van Ellen Gerretzen rustig noemen. Kloek qua omvang, 443 paginas, en flink door de gekozen opzet en aanpak.
- Bloedbruiloft heeft alle ingrediënten voor een goede thriller.
Denk er eerst maar eens goed over na voor ge er aan begint, want:
't is weeral STAKING
Ditmaal ligt het treinverkeer voor 24 uur stil.
Voor de zoveelste maal.
Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) betreurt de 24 urenstaking die bij het spoor begint. "Deze staking zal de reizigers en de Belgische economie schaden". De vakbonden krijgen wel de steun van oppositiepartij Ecolo. Magnette is niet onder de indruk en wijst erop dat Ecolo met Isabelle Durant zelf nog de minister van Mobiliteit heeft geleverd. "Jaren nadat ze zelf een bevoegdheid hebben gehad, weten die van Ecolo altijd hoe het moet".
Ik las gisteren nog een artikeltje over een man die, toen hij bij de spoorwegen kwam werken, het eerste wat hij deed staken was. Nu gaat hij met pensioen en het laatste wat hij doet is staken.
En is het niet het spoor, dan is het waar er weer eens een (wilde) staking uitbreekt.
't Is altijd wel wat met het Openbaar vervoer.
Ter gelegenheid haal ik nogmaals deze uitspraak aan van Jean-Marie Dedecker in oktober 2005(toen nog VLD-senator): "Alles wat spoort, rijdt of vliegt in België is in handen van de socialisten. Het resultaat: we staan stil."
Deze was minder moeilijk dan ik verwacht had. Maar ja, na die extra moeilijke van 5.000 stukjes....
Normaal puzzel ik enkel tijdens de wintermaanden, maar ik had hier nu goesting in. Over mijn vorige puzzels: tik 'puzzel' in 'zoeken in blog'. (Er staan dan wel enkele andere artikels tussen)
6,4 miljard oude Belgische frank aan 'vergeten geld'.
Even ter opfrissing: In 1999 werd de frank aan de euro gekoppeld en werd de waarde bepaald volgens de wisselkoers van 1 = 40,3399 BEF. Sinds 1 januari 1999 verving deze euro de Belgische frank voor elke papieren (girale) transactie. De bankbiljetten en munten in Belgische frank werden vanaf 1 januari 2002 vervangen door euromunten en -biljetten, om uiteindelijk op 1 maart 2002 definitief te verdwijnen als geldige betalingsmunt.
Uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt dat, meer dan tien jaar na de invoering van de euro, er nog altijd 15,4 miljoen Belgische bankbiljetten in omloop zijn. Dat is goed voor een bedrag van 159,5 miljoen euro, of ruim 6,4 miljard oude Belgische franken.
Vooral het briefje van 100 frank (2,5 euro) is nog wijd verspreid. Daarvan waren er eind juni nog 9,7 miljoen in omloop. Van het meest zeldzame briefje, het briefje van 10.000 Belgische frank (250 euro), zijn er vandaag nog zon 150.000 biljetten in omloop.
Waar dat geld exact zit, weet niemand. Een groot deel is wellicht beschadigd, steekt in een verzamelalbum of is meegenomen door toeristen. Heel wat van dat vergeten geld wordt aangetroffen in de woningen van hoogbejaarde of overleden familieleden.
Toch zijn er nog elke dag mensen die oude Belgische bankbriefjes komen omruilen aan het loket van de Nationale Bank.
Dit jaar is er zelfs meer toeloop dan anders. De Nationale Bank ruilde in de eerste jaarhelft al ruim 68.000 oude Belgische bankbiljetten om, goed voor bijna 2,4 miljoen euro. Dat is 65 procent van het totale bedrag in 2011, toen er over het hele jaar slechts 3,5 miljoen euro werd uitgekeerd.
Een sluitende verklaring voor die toename is er volgens de Nationale Bank niet, maar mogelijk heeft het te maken met Frankrijk, waar de inwisselbaarheid van de oude munt begin dit jaar werd stopgezet. Dat kreeg heel wat media-aandacht, waardoor ook hier heel wat Belgen gealarmeerd raakten. Ook in Finland, Italië en Griekenland werd de onbeperkte inwisselbaarheid van de oude biljetten in euros inmiddels stopgezet. In ons land is dit nog niet het geval en kunnen alle bankbiljetten die sinds 1944 door de Nationale Bank werden uitgegeven, zonder een beperking in de tijd ingewisseld worden.
De Belgische bankbiljetten van 20 frank en 50 frank, allebei uitgegeven door de Koninklijke Munt, kunnen niet meer worden omgeruild voor euros. Datzelfde geldt ook voor de Belgische munten, die al sinds 2004 niet meer ingewisseld kunnen worden. Daarvan zouden er nog 54 miljoen stuks circuleren.
- 1,34 miljoen euro - Nogmaals over onze geldverkwistende Staat. De Belgische overheden zijn grootste wanbetalers aan bedrijven. De betaling van bedrijfsfacturen blijft in België langer aanslepen dan in andere landen. Bij ons moeten bedrijven 73 dagen wachten voor ze van de overheid hun geld krijgen. Door deze onbetaalde fakturen heeft zes op tien bedrijven liquiditeitsproblemen. Langs de andere kant is de schuldeiser wel zeker dat de overheid ooit zal betalen. De staat zou echter wel miljoenen winnen als ze op tijd betaalt, want de verwijlintresten zijn heel wat hoger dan de marktrente.
De Vlaamse overheid heeft in de eerste jaarhelft 1,34 miljoen euro verwijlinteresten moeten betalen voor te laat betaalde facturen.Dat is een stijging van 400.000 euro tegenover de eerste helft van 2011.
- 10,01 miljoen euro - Veel Belgen doen beroep op medisch begeleide voortplanting. In 2010 heeft het RIZIV, het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, 19.469 in-vitrofertilisatie-ingrepen terugbetaald, 18.498 kunstmatige inseminaties, 14.952 eicelpuncties en 17.757 ingrepen waarbij sperma 'gewassen' wordt. De totale kost van de operaties bedroeg 10,01 miljoen euro.
180 miljoen euro -
Het Europees parlement vergadert steeds afwisselend in Brussel en in Straatsburg.
Door te kiezen voor één vestigingsplaats zou het Europees Parlement jaarlijks 180 miljoen euro kunnen besparen.Bovendien zou het zijn jaarlijkse CO2-uitstoot met 19.000 ton verminderen. Uit een rondvraag blijkt dat 91% van de parlementsleden Brussel verkiest boven Straatsburg.
- 15 miljoen euro -
Er is bij de Amerikanen steeds meer wrevel over de Europese krenterigheid als het over defensie gaat. Op verzoek van de VS zal België vanaf 2015 jaarlijks 15 miljoen dollar investeren in de wederopbouw van Afghanistan.
Karen Damen, de rosse van K3, (maar is eigenlijk geen 'rosse', maar wel een blonde) gelooft dat op 21 december de wereld zal vergaan.
Volgens de Maya's staat ons op 21 december van dit jaar een enrome ramp te wachten: de wereld zal dan vergaan, of het zal toch niet veel schelen. Over de hele wereld zijn er zeer veel mensen die het geloven en een deel is er zelfs zo zeker van, dat ze plannen maken om met voldoende proviant op een berg of in een bunker te kruipen, in de hoop de apocalyps te overleven. Mayakalender
Nu blijkt zowaar ook Karen Damen, de rosse van K3 te geloven in het nakende einde van onze wereld. "Die week heb ik effectief vrij genomen van K3 om bij mijn man en kind te kunnen zijn, als het toch gebeurt", zegt ze. "Ik weet dat het een belachelijk idee is, maar toch sluit ik niet uit dat de stekker er in december effectief uit gaat."
Volgens voorspellingen zal de wereld vergaan door het omdraaien van de polen, "met aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's tot gevolg. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dat wil overleven. Want dan moet je er ook nog eens 40 jaar duisternis bijnemen vanwege de aswolken. Dan hoeft het niet meer voor mij."
Karen is niet de enige BV die gelooft in de voorspelling van de Maya's. Loes Van den Heuvel, Carmen van FC De Kampioenen, is ook aan het aftellen "en dat lijkt me nu toch ook geen domme."
Vorig jaar schreef ik hierover een hele artikelenreeks met als titel: '2012 - Het einde van de wereld'. Tik hiervoor Einde van de wereld in 'zoeken in blog'. Eerste artikel staat zoals steeds onderaan.
Ook nog een artikel hierover op 4/12/2011 (wat niet mee verschijnt bij het 'zoeken').
Geldverkwistend Vadertje Staat. 2 miljoen euro weggesmeten belastingsgeld!
Tussen januari 2011 en maart 2012 betaalde de overheid 1,97 miljoen euro huur aan luchthavenuitbater Brussels Airport Company voor het nieuwe gesloten centrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel. Al die tijd stond het gebouw leeg.
Dit nieuwe gesloten transitcentrum, de Caricole, werd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en haar voor de Regie der Gebouwen bevoegde collega Servais Verherstraeten (CD&V) op 25 april met twee jaar vertraging geopend.
De naam 'Caricole' verwijst naar de ronde vorm van het complex.
Op de opiniepaginas van The New York Times verscheen een opvallend artikel:
Volgens de auteurs stevent het land dat ooit door de Franstaligen werd gedomineerd al tientallen jaren af op een splitsing.
Enkele citaten:
- België valt eindelijk uit elkaar
- België was al lang gesplitst als Brussel er niet was, een aparte, officieel tweetalige, maar vooral Franstalige enclave in het Nederlandstalige noorden.
- Vreemd genoeg zal Brussel nu, als hoofdstad van de Europese Unie, wellicht de splitsing van het land in de hand werken. Door de verdere integratie van Europa worden nationale grenzen minder belangrijk dan culturele en etnische verschillen.
- Grenzen zullen verdwijnen zoals kustlijnen eroderen.
Het stukje over België maakt deel uit van een ruimer artikel over de nieuwe wereldorde. Twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjetunie vroeg The New York Times zich af welke landsgrenzen er nog in aanmerking komen voor verandering.
Volgens de auteurs is België in het gezelschap van landen als Congo, Somalië, Mali en Azerbeidjan. Terwijl die landen mogelijk uiteen zullen vallen, zou China erop azen om Siberië over te nemen van Rusland.
Opvallend is dat The New York Times het einde van België ook al eens aankondigde in 1912. Belgium may seperate, schreef de krant op 11 september dat jaar naar aanleiding van de publicatie van de beruchte Lettre au roi sur la séparation de la Wallonie et de la Flandre van de Waalse socialist Jules Destrée.
"Mensen beseffen niet hoe eenzaam sommige bejaarden zijn."
Vorig jaar heeft de Belgische staat 12.471.912 euro geërfd van 126 landgenoten die in alle eenzaamheid gestorven zijn en waarvan geen enkele erfgenaam of testament teruggevonden werd. Dit laat vermoeden dat ze in hun laatste levensjaren weinig of geen contact meer hadden met anderen.
Het aantal erfloze nalatenschappen is de jongste jaren flink gestegen: in 2009 lieten 87 overledenen de schatkist in totaal 5.280.966 euro na en in 2010 verdubbelde dat bedrag. Ook vorig jaar steeg het aantal mensen die bemiddeld maar eenzaam stierven weer, waarbij meer dan twaalf miljoen euro achtergelaten werd.
Alvorens hun bezittingen naar de staat gaan, wordt op alle mogelijke manieren geprobeerd om toch nog verre familieleden op te sporen. Lukt dat niet worden alle bezittingen op bevel van de rechtbank in eerste aanleg aan de schatkist geschonken. De staat moet net als u en ik, hierop ook successierechten betalen.
Duiken er jaren later toch nog verre verwanten op, dan kunnen die vooralsnog aanspraak maken op de erfenis. Vorig jaar gebeurde dat twaalf keer.
Senator Rik Torfs (CD&V) op Twitter over de berichten dat Karel De Gucht niet van plan is terug te keren naar de nationale politiek:
"Hij is altijd een man met goede smaak geweest."
Dit is echte galgenhumor.
Cartoon me toegestuurd door een blogviendin. Bedankt.
Premier Elio Di Rupo kreeg tijdens een bezoek aan de Brusselse ULB een taart met rode vruchten in zijn gezicht. En te zeggen dat hij bij deze gelegenheid eens geen rood strikje droeg.
Nahima Lanjri(CD&V): Ik had liever gezien dat de CD&V ook in Antwerpen op eigen kracht opkwam.Ik vind zon stadslijst niet nodig.
Annemie Turtelboom (Open VLD), klinkt strijdvaardig: "Als ik de kans krijg, word ik Antwerps burgemeester."
Meyrem Almaci, Groen, riep op om voor Groen te kiezen als alternatief.:
"Aan de horizon doemt een coalitie op die als twee druppels water lijkt op de Vlaamse regering: sp.a, CD&V en N-VA, een coalitie die ons de Oosterweelverbinding met haar 19 rijstroken in Deurne door de strot wil duwen."
Groen klaar om Antwerpen mee te besturen.
"Vergeet nooit dat niet de peilingen of de politieke commentatoren de verkiezingsuitslag beslissen, maar de ruim 330.000 stemgerechtigde Antwerpenaren."
Alexander De Croo is hard voor de N-VA:
Als je er al niet in slaagt om 23 mensen te vinden die op je lijst willen staan, hoe kun je de bevolking er dan van overtuigen dat jij het bent die de grote verandering zal brengen?
Patrick Janssens, Sp.a, is gestart met zijn persoonlijke campagne. Hij zegt geen rechtstreeks debat te willen aangaan met uitdager Bart De Wever (N-VA): "Dit gaat tussen verschillende partijen, ik zie dan ook niet in waarom ik in debat zou gaan met één kandidaat en niet met de andere."
Janssens verduidelijkte dat hij wel met De Wever wil discussiëren, op voorwaarde dat ook de andere kandidaten daarbij betrokken zouden zijn. Maar geen 1-op-1 debat dus.
66.091 In 2011 waren er 66.091 (aangegeven) diefstallen in autos, tegenover 62.609 in 2010.
47.491 - De Brusselse politie registreerde vorig jaar 47.491 criminele feiten waarbij geweld werd gebruikt. Dat betekent dat er gemiddeld 130 gewelddelicten per dag werden geregistreerd, of één om de elf minuten.
Met 15.436 spant Brussel Hoofdstad/Elsene de kroon. In Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) waren er 10.249 delicten, in Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette en Koekelberg) 7.359.
Brussel Noord (Evere, Schaarbeek en Sint-Joost-Ten-Node) kende 6.991 gewelddelicten, zone Ukkel (Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel) 3.845, zone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Wolume) 3.435.
176 feiten werden niet aan een zone toegewezen
219.000 - Uit de meest recente cijfers van de energiewaakhond VREG blijkt dat Electrabel het voorbije jaar in Vlaanderen 219.000 klanten is kwijtgespeeld, zijnde ruim 13% van zijn stroomklanten en 11 procent van zijn gasklanten.zo blijkt. Ondanks het zware klantenverlies blijft Electrabel wel nog met grote voorsprong de grootste energieleverancier van Vlaanderen.
1.010 - Tijdens de maanden juli en augustus raakten aan de Belgische kust 1.010 kinderen verdwaald. In vergelijking met vorig jaar is dat bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar. dit ondanks de vele 'verdwaalpalen' op het strand en de 360.000 antiverdwaalarmbandjes . De meeste kinderen raakten verdwaald op het strand van Blankenberge: 245. Oostende, Koksijde en De Panne volgen met ongeveer 150 verdwaalden. In Bredene en Zeebrugge liepen het minste kinderen verloren.
Zoals beloofd bij mijn artikel van 15 sept. over een fietstochtje:
De gemeente welke ik hier verlaat is Kapellen, wat op het doorsteepte bord 'Einde bebouwde kom' duidelijker is.
(Dit bord staat op de grens met een noordelijke uitloper van de aangrenzende gemeente Ekeren.)
Bij deze gelegenheid nog wat over de Reuzenbere(n)klauw, de plant welke eigenlijk het doel was van mijn fietstocht.
De reuzenbereklauwis een pracht van een plant die wel 3 meter (volgens de Nationale Plantentuin wel 5 meter) groot kan worden en heeft ook enorme bladeren die tot 3 meter kunnen worden. De plant heeft 2 jaar nodig om tot bloei te komen, waarna hij afsterft.
De Reuzenbereklauw is een zogezegde 'gevaarlijke plant'. Het is inderdaad wel een plant waarvoor men moet opletten. De bladeren zijn gevaarlijk door de aanwezigheid van furocomarine, een stof die voorkomt in het sap van verschillende schermbloemigen. Deze stof maakt de huid gevoelig voor UV-licht van een bepaalde golflengte (rond 3200 ängström), wat een pijnlijke huidaandoening veroorzaakt die soms maanden kan aanhouden. In ons klimaat kan dat alleen voorkomen op uiterst heldere zonnedagen tijdens de maand juli.
Volgens een woordvoerster van de Nationale Plantentuin van Meise is deze plant in volle opmars in ons land en geeft hiervoor volgende verklaring: "Langsrijdende auto's en treinen helpen de zaden verspreiden. Eén plant verspreidt tot 100.000 zaden en is opgewassen tegen droogte en koude."
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Maar daar zullen ze het wel beter weten dan ik zeker.
Mijn versie hierover luidt als volgt: "De zaden verliezen vrij snel hun kiemvermogen als je ze droog opbergt. Wilt ge een exemplaar van deze plant, dan moet ge kiemen van afgevallen zaden aan de voet van de stervende moederplant nemen."
Ik heb vroeger ook zo'n geweldig imposante plant in de tuin gehad. Maar eigenlijk hebt ge er veel vuil van als de bloemschermen uitgebloeid zijn. Ook zat de plant, waarvan de stengel hol is, steeds vol met oorwormen.
Op 29/6/05, in het prille begin van mijn krantje dus, schreef ik in een artikel over deze plant (intussen verhuisd naar http://www.bloggen.be/afgevoerd), tevens hetvolgende:
In GVA van za.25/6 las ik een artikel over een man die op een wandeling in het natuurgebied "Klein Zwitserland" in Mortsel een grote of Reuzenbereklauw zag staan. Hij vond niet beter dan die plant te vernietigen en de gemeente te contacteren om hem te verwijderen omdat de bladeren giftig zijn.
Ik was bij het lezen hiervan echt verontwaardigd. Waar haalde die man het recht vandaan om zo'n indrukwekkende en toch vrij zeldzaam voorkomende plant te vernietigen? In een natuurgebied dan nog wel! Men moest hem hiervoor beboeten!
Uitspraken i.v.m. Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen
Filip Dewinter : "Patrick Janssens gedraagt zich steeds meer als een Antwerpse Keizer Nero.De gemeenteraad is in de ogen van Janssens een overbodige instelling die vervelende en lastige vragen stelt en blijkbaar beter kan afgeschaft worden.Janssens wordt steeds arroganter en wil als een soort verlicht despoot de stad besturen zonder lastige pottenkijkers van de oppositie die moeilijke vragen stellen en kritische opmerkingen maken. (12/2007)
Kathy Lindekens (sp.a / oud-schepen): "Als merk heeft Patrick Janssens het schitterend gedaan. Hij is de sympathieke jongen-van-naast-de-deur, met de uitstraling van een filmster. Maar achter dat masker schuilt een ijskoude, meedogenloze man die mensen gebruikt zolang ze in zijn persoonlijke planning passen." (07/2008)
Mohammed Chakkar, coördinator van de federatie vanMarokkaanse verenigingen: Veel allochtonen hebben in 2006 hun vertrouwen gegeven aan Patrick Janssens, maar zijn eerste agendapunt was het hoofddoekenverbod.
Uit In de coulissen van t stadhuis:
Twintig jaar geleden krioelde het nog van de frietkoten in onze stad, maar geleidelijk aan zijn die verdwenen.Bij de heraanleg van pleinen was er geen plaats meer voor frietkoten.Die pasten niet meer in de ruimtelijke visie van een moderne stad.De frietkoten hadden nochtans hun charme.Wie eet er niet af en toe graag een friet uit een puntzakje of een bakje.Burgemeester Janssens en schepen Van Campenhout leggen zon strenge voorwaarden op voor het toelaten van nieuwe frietkoten op onze pleinen, dat er geen enkele kandidaat gevonden wordt om nog een frietkot uit te baten.In het multiculturele Antwerpen van Janssens is plaats voor eetgelegenheden uit de ganse wereld, maar het typische Vlaamse frietkot past daar niet bij. (07)
Of dit nog klopt, weet ik niet, want ik ben al jààààren niet meer in de stad geweest.
In Oudenaarde is het proces begonnen rond baby D., het baby'tje dat zeven jaar geleden door een draagmoeder verkocht is aan een Nederlands koppel, terwijl de man van de Vlaamse wensouders, de biologische vader is. Ze staan nu allemaal terecht voor onterende behandeling van het kind. Alleen de Vlaamse wensouders waren aanwezig op het proces.
De wensouders, die al zeven jaar vechten voor hun eigen kind, riskeren zes maanden celstraf. De draagmoeder en de koopouders acht maanden.
Ik heb die zaak van Baby Donna, intussen meer bekend als 'Baby D.', van in het begin gevolgd en steeds over bericht.
Omdat het al zo lang stil is rond die zaak heb ik toevallig een paar weken geleden enkele van die artikels verwijderd, maar het meeste staat er gelukkig toch nog op. Dus voor de geïnteresseerden: tik Baby Donna in 'Zoeken in blog'.
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.