De federale politie heeft op 11 december bij een grootscheepse anti-terreuroperatie 14 personen gearresteerd die nauwe banden zouden hebben met Al Qaida. Volgens de speurders stond een van hen op het punt een zelfmoordaanslag te plegen. Het mogelijke doelwit van die aanslag in binnen- of buitenland is nog niet bekend.
De aanhoudingen situeren zich in kringen rond Malika El Aroud. De vrouw kwam eerder al in de kijker tijdens het proces tegen Nisar Trabelsi, de ex-voetballer die een aanslag wou plegen tegen de luchtmachtbasis in Kleine Brogel. Maliki ging vrijuit op het proces en is de weduwe van Abdessatar Dhamane. Die pleegde aan de vooravond van de aanslagen van 11 september een zelfmoordaanslag waarbij Sjah Massoed, de leider van het Afghaanse verzet tegen het Talibanregime, omkwam. Maliki hertrouwde met Moez Garsalloui, een andere notoire extremist, met uitstekende contacten in Pakistan en Afghanistan.
Drie van de arrestanten zouden onlangs teruggekeerd zijn uit opleidingskampen in die regio en één van hen zou groen licht gekregen hebben voor een zelfmoordaanslag. Er zou ook een video opgedoken zijn waarin de aanslag wordt opgeëist en de aspirant-terrorist afscheid neemt van vrouw en kinderen. Of de aanslag in Brussel zou plaatsvinden waar een Europese top wordt gehouden of ergens anders in Europa, is niet duidelijk. Net zomin als het antwoord op de vraag of het gevaar nu geweken is. Terreurspecialisten hebben al vaker laten verstaan dat het niet langer de vraag is óf ons land ooit getroffen wordt door een zware aanslag van moslimextremisten, maar wanneer
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Eén naamkomt steeds weer : MALIKA.
BRUSSEL - Malika El Aroud, de beruchtste moslimextremiste van Europa woont in ons land. En sinds gisteren zit ze voor de zoveelste keer in de cel voor haar betrokkenheid bij het beramen van aanslagen.
Er kan geen onderzoek naar moslimterreur in België gevoerd worden of de naam van Malika El Aroud (49) duikt op. Zij is met grote voorsprong de radicaalste moslima in dit land. Deze keer verdenken de antiterreurspeurders haar en haar Tunesische echtgenoot, Moez Garsalloui (39), ervan dat ze een 'jihadistische cel' in België wilden creëren die aanslagen wilde plegen. Garsalloui zou Belgische vrijwilligers in Afghanistan getraind hebben en daarbij ook contacten onderhouden hebben met de top van Al Qaeda. Malika zou gezorgd hebben voor de logistiek. Garsalloui staat bij de veiligheidsdiensten in de hele werd bekend als een radicaal. Maar zijn echtgenote doet niet voor hem onder.
Malika El Aroud is een dochter uit een gezin van Marokkaanse gastarbeiders. Ze kwam als vijfjarige naar België, studeerde niet slecht, maar raakte op de dool op haar 17de. Ze werd zwanger, ondernam een zelfmoordpoging en trouwde twee keer met de verkeerde man. 'Tot ik op een dag een stem hoorde in mijn hoofd', vertelde Malika op 13 oktober xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2003 in De Standaard. 'De stem zei: 'Alleen de Koran kan je redden.'
In het Centre Islamique Belge (CIB), de moskee van de extremistische sjeik Ayachi Bassam in Molenbeek, leerde El Aroud in 1999 Abdessatar Dahmane kennen, ook een drop-out op zoek naar zingeving. Samen reisden ze in 2001 naar het Afghanistan van de Taliban. Voor hen was dat het islamitisch paradijs waar ze wilden wonen. El Aroud zag zichzelf als een soort Moeder Teresa, die weeshuizen wilde bouwen.
Dahmane realiseerde er een andere droom. Samen met een medeplichtige pleegde hij op 9 september een zelfmoordaanslag op de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shah Massoed. Malika is trots op haar man. 'Ik wil niet dat men Abdessatar als extremist afschildert. Hij heeft zijn missie volbracht. Als hij me gevraagd had om mee te gaan, dan had ik dat gedaan', vertelde ze aan De Standaard.
Twee dagen na de moord op Massoed pleegde Al Qaeda de aanslagen in New York. Malika en de Taliban werden in de weken daarna door de Amerikanen verdreven uit het paradijs Afghanistan. Ze kwam terug naar ons land, waar ze in 2003 moest terechtstaan met tien andere extremisten die ervan verdacht werden de moord op Massoed in ons land beraamd te hebben. Maar Malika werd vrijgesproken. 'Uw ideeën zijn zeer extreem, maar daar kan ik u niet voor veroordelen', zei rechter Claire Degryse in haar vonnis.
Haar vrienden werden wel veroordeeld, maar dat stemde Malika niet milder of voorzichtiger. Integendeel, de weduwe El Aroud hertrouwde al snel na het overlijden van haar man met de tien jaar jongere Tunesiër Moez Garsalloui, ook een extremist. Met hem emigreerde Malika naar Fribourg, in Zwitserland. Daar begon het paar met een haatwebsite, die opriep tot de jihad en onder meer filmpjes van onthoofdingen en zelfmoordaanslagen in Irak toonde.
Garsalloui en El Aroud gingen de gevangenis in. Na hun vrijlating kwamen ze terug naar België, waar haar familie woont en waar ze sinds jaar en dag een uitkering krijgt. 'Moet ik me daarvoor generen? Ik heb in dit land jaren in een bejaardentehuis gewerkt. Ik heb recht op een uitkering', zei ze in De Standaard.
Malika El Aroud voert haar oorlog tegen de ongelovigen dezer dagen vooral op internet. Op de radicaal-islamitische websites is Malika alias Oum Obeyda ondertussen een icoon die bewonderd wordt door veel moslims en moslima's. Haar ster ging nog feller fonkelen toen ze vorig jaar met de kerstperiode opgepakt werd toen er sprake was van een complot om de terrorist Nizar Trabelsi uit de cel te halen én om aanslagen op de Brusselse metro te plegen. Toen werd Malika vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.
De familie van Malika, die nog altijd in het Brusselse woont, heeft de keuze van Malika voor het extremisme nooit begrepen. Haar familie hoopte dat ze de laatste maanden tot inkeer was gekomen. Maandag vierde de hele familie in Brussel nog het Offerfeest in het gezelschap van Malika.
Een artikel om ernstig te nemen.
www.standaard.be/malika
|